Како до Филипините?

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.059
Единствено ако ти се бара работа на Филипините, а немаш многу искуство но знаеш одлично англиски може да најдеш работа во грижа за корисници на големите странски компании. Многу од нив се базирани на Филипините заради евтината работна рака.
 
F

FARANG

Гостин
Тоа сакам да го кажам не знам колку ние сме блиски со нив, тие едноставно не се со некоја как да кажам негативна енергија и Thailand што е многу по атрактивно за женски и таму можеш да најдеш се и сешто ама не ми се толку позитивни и за верување тајланд за разлика од нив филипинците по други сега не мора сите да бидат ама повеќето се добри особено во Макати се живее бе човече, за мене најдобро и најсигурно место во светот, сите имаат пари сите се позитивни а не како германците англичаните францусите и скоро сите друго се ко отров се, дјабе ти е не можеш еден нормален муабет да си имаш, едноставно не се чуствуваш слободно убаво, а мене тоа ми е најважно

Точно. Има голема разлика меѓу Тајланд и Филипинте. Бангкок е најлудо место на светот, и го обожавам ама како стареам го сакам во се помали дози. Она ONE NIGHT IN BANGKOK е вистинското. Слетуваш, оставаш ствари на аеродром, се журкаш 24 саати, собираш куферите и продолжуваш за Манила. Не дека Манила не е забавна и тој град е меѓу првите 5 ама Бангкок едноставно си е во посебна класа далеку пред било што друго.

Разликата ја прават луѓето. Филипините се лесни за да се снајдеш. Секој знае англиски - официјален јазик е. Културата е многу по слична на европа - 500 години под шпанска па америчка окупација. Храната им е мешавина на шпанска, мексиканска и азиска кујна (тајланд сепак има подобра храна ама овие имаат слична на нашата). Филипините исто не се толку комерцијализирани. Кога прв пат отидов во тајланд пред 17 години и сега има толкава разлика да сега ги избегнувам оние најголемите туристички места. Сакам повеќе природа а тоа го има на филипините. Тајланд е и поскап за живеење и за секојдневни работи, едино што во тајланд има толку многу хотели што смештајот за туристи е поевтин.

Макати, Ортегас и Алабанг во Манила, Citta di Mare и IT PARK во Себу имаат одличен живот. Тоа се стварно богати места со се што ти треба на дофат на дланката. Еве ти слика од Citta di Mare во Себу.... Втор најголем град со окулу 3М жители, нема тајфуни, многу помирно од манила. Има одлични плажи, и добра поврзаност. Интернационален аеродром, големо пристаниште и се ти е дупло поевтино од манила. Во зградите што гледаш дека се градат, еднособен стан се зима за 20-25000 евра.








[DOUBLEPOST=1397282484][/DOUBLEPOST]
Единствено ако ти се бара работа на Филипините, а немаш многу искуство но знаеш одлично англиски може да најдеш работа во грижа за корисници на големите странски компании. Многу од нив се базирани на Филипините заради евтината работна рака.

Да... Барај менаџерско место во кол центар, нормално ако имаш искуство. Сакаат белци за такви позиции и плаќаат 60 000 пезо па нагоре (1000е). Тоа би ти било добра опција за почеток.
 
Последно уредено од модератор:

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.054
Поени од реакции
13.551
ај малку позабавни информации ;) две недели во ноември, што се маст работи да се видат, прават, пробаат на филипините? @FARANG тек сеа го зеам назад компјутеров па тек сеа почнувам да спремам одморот, затоа после толку време прашувам :P
освен фаранг, некој друг бил?[DOUBLEPOST=1411826184][/DOUBLEPOST]@FARANG за пади дали има некое посебно место да ми препорачаш?
 
Последно уредено:
F

FARANG

Гостин
2 недели на филипините....

Слетуваш во Манила. Спиј во Интрамурос ако сакаш историја или Макати ако сакаш шопинг/ноќен живот.

Интрамурос

upload_2014-9-29_19-27-3.jpeg

upload_2014-9-29_19-27-21.jpeg

upload_2014-9-29_19-27-35.jpeg



За до Тал вулканот кој е на саат и пол од манила можеш да идеш со приватна кола (би ти го препорачал Мени, типот е и туристички водич прати му порака 2 дена пред да ти треба на +63 927 617 0247, кажи му од каде да те собере и до каде - до Тагајтај не би требало да ти напралти повеќе од 2500 песо) другата опција ти е со аутобус. Покомплицирано ќе ти биде да стигнеш до аутобуската него до Тагајтај, во Манила секоја компанија си трга од своето депо така да прогуглај кој вози за натака земи им адреса и фати си такси до таму. Имај на ум дека си во град со лоша инфраструктура и се фаќа време. До тагајтај аутбуската карта ќе ти биде некој 150-200пезо плус рачунај 200-300 за такси. Инсистирај да уклучат таксиметар ако им кажеш 99% го прават тоа. Јас сепак би ти преорачал да ги прежалиш тие екстра 1500пезо и да идеш со кола, има да заштедиш пола ден а со време си и онака лимитирана. Тој пола ден ти е трекинг низ планините окулу вулканот што вреди, друг поглед него на самиот вулкан. Иначе се фаќа чамец до вулканот па таму со коњи можеш да идеш до горе. Обавезно земете си и маски со вас, знае да чади од земја погоре не дека ќе се угушите ама пак неќеш да го дишиш тоа. Се продава и таму ама е многу поскапо.

Тал



[DOUBLEPOST=1411987796][/DOUBLEPOST]100км од Тагајтај (тал) ти е Пуерто Галера. Ова е уште едно добро туристичко место во близината на манила. Сакаш да си сместена во близината на Сабанг Бич. Иначе Пуерто Галера е остров, така да се иде од Тагајтај до Батангас пиер. Ферито кошта окулу 300 пезос од човек. Дур си таму вреди да се види и White Beach, тоа е повеќе фамилјарно место, младиве и гнурците се углавно во Сабанг. Овде разгледај за педи.


upload_2014-9-29_20-5-40.jpeg





За вракање од Пуерто Галера ти ги препорачувам Fly the bus. http://www.swaggy.com/fly-the-bus/
Австралска компанија се углавно имаат аутобуси/мини ванс. Малку поскапи се од обичните (ако е кај овие 200 кај овие е 600 пезо патувањето) ама шансите се дека со мини ван ќе те возат место аутобус и дека преку сила ќе бидете 3-4 души. Покомотно е плус те оставаат во Малате кај нивниот хотел. Не е лошо ако останувате еден ден во Манила да си резервирате кај нив во хотелот (имаат безплатен шател до аеродром - заштедуваш 300 пезо) а и хотелот им е на ОК локација за нокен живот (многу барчиња наокулу) плус е блиску до MOA - Mall of Asia (10 мин со такси).

Веќе следниот ден фатете си лет за Боракај. Имаш 2 аеродрома во близината на Боракај. Caticlan ти е помал аеродром на 2 минути од пиерот за трансфер на островот. Проблемот со Катиклан е дека летаат помали авиони ради пистата и има доста одкажувања. Плус е и доста поскапо да се лата до таму. Ако резервирам на дента и ако е убаво времето тогаш да ОК е мада така ќе ти дојде скапо. Јас би ти препорачал да си леташ до Kalibo. Ова е интернационален аеродром и е нешто ко скопскиот што беше на времето. Во секој случај има капацитет за поголеми авиони и нема откажувања. Од овде до пристаништето ти е саат и пол и има опции да идеш со кола/комбе или аутобус. На самиот аеродром ќе видиш понуди, 90% од лугето во авионот ќе идат за Боракај секако. Ако сакате кола надвор се наоѓа за 1500 пезо горе доле. На терминалот ќе треба да си платите карта за фери и environmental tax вклуно некој 200 пезо нешто такво беше... 10тина минути ти е ферито до боракај, од таму ќе си земете трајк (филипинска верзија на тук тук) до хотелот. Педи може и овде ама овде може да е поскапо зашто ова е бааги потуристичко место. Сакате да сте во близина на White Beach. White beach e поделена на 3 станици - Station 1 ти е углавно ноќниот живот и филипиниците се таму (евтин смештај барај таму) Station 2, се странци има неколку добри барчиња, жива музика, Station 3 се веќе скапи хотели углавно и е место за романтика.

White beach Boracay

upload_2014-9-29_20-41-29.jpeg






Дур си си Боракај обавезно пробај и кајтсрфинг... На другиот дел на островот само 10 минути од white beach ти е Bulabog Beach, замете си лекции и летајте хахахаа.... Овде ќе најдеш и алтернативен свет она што сакаш е на овој дел на островот.





[DOUBLEPOST=1411988322][/DOUBLEPOST]Ноќен живот бар еднаш излезете до Парау на стејшн 1. Дискотеката е на самата плажа, шетајте пешки ќе ја најдете. Добра музика, добра атмосфера... Има доста избор што и како на островот, јас би ти препорачал и тура до Ариелс Поинт за cliff diving. Има 3 скокалници 6,12, 18 метри мислам беа. Дневна тура е со јадење/пиење. Носете си крема за мачкање....

upload_2014-9-29_20-54-47.jpeg

[DOUBLEPOST=1411988679][/DOUBLEPOST]Од Боракај имаш летови само за Себу и манила што е лошо, не можеш да продолжиш на некое друго местенце.... Јас би идел за Себу има и таму што да се види ама може повеќе сакаш да видиш нешто поспецифично како Palawan (underground river, el nido) или Bohol (alona beach, chocolate hills). Ако сакаш тоа ќе треба лет до манила назад па натака.
 
Последно уредено од модератор:

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.054
Поени од реакции
13.551
2 недели на филипините....

Слетуваш во Манила. Спиј во Интрамурос ако сакаш историја или Макати ако сакаш шопинг/ноќен живот.

Интрамурос

Прегледај го приврзокот 103541

Прегледај го приврзокот 103542

Прегледај го приврзокот 103543



За до Тал вулканот кој е на саат и пол од манила можеш да идеш со приватна кола (би ти го препорачал Мени, типот е и туристички водич прати му порака 2 дена пред да ти треба на +63 927 617 0247, кажи му од каде да те собере и до каде - до Тагајтај не би требало да ти напралти повеќе од 2500 песо) другата опција ти е со аутобус. Покомплицирано ќе ти биде да стигнеш до аутобуската него до Тагајтај, во Манила секоја компанија си трга од своето депо така да прогуглај кој вози за натака земи им адреса и фати си такси до таму. Имај на ум дека си во град со лоша инфраструктура и се фаќа време. До тагајтај аутбуската карта ќе ти биде некој 150-200пезо плус рачунај 200-300 за такси. Инсистирај да уклучат таксиметар ако им кажеш 99% го прават тоа. Јас сепак би ти преорачал да ги прежалиш тие екстра 1500пезо и да идеш со кола, има да заштедиш пола ден а со време си и онака лимитирана. Тој пола ден ти е трекинг низ планините окулу вулканот што вреди, друг поглед него на самиот вулкан. Иначе се фаќа чамец до вулканот па таму со коњи можеш да идеш до горе. Обавезно земете си и маски со вас, знае да чади од земја погоре не дека ќе се угушите ама пак неќеш да го дишиш тоа. Се продава и таму ама е многу поскапо.

Тал



[DOUBLEPOST=1411987796][/DOUBLEPOST]100км од Тагајтај (тал) ти е Пуерто Галера. Ова е уште едно добро туристичко место во близината на манила. Сакаш да си сместена во близината на Сабанг Бич. Иначе Пуерто Галера е остров, така да се иде од Тагајтај до Батангас пиер. Ферито кошта окулу 300 пезос од човек. Дур си таму вреди да се види и White Beach, тоа е повеќе фамилјарно место, младиве и гнурците се углавно во Сабанг. Овде разгледај за педи.


Прегледај го приврзокот 103548





За вракање од Пуерто Галера ти ги препорачувам Fly the bus. http://www.swaggy.com/fly-the-bus/
Австралска компанија се углавно имаат аутобуси/мини ванс. Малку поскапи се од обичните (ако е кај овие 200 кај овие е 600 пезо патувањето) ама шансите се дека со мини ван ќе те возат место аутобус и дека преку сила ќе бидете 3-4 души. Покомотно е плус те оставаат во Малате кај нивниот хотел. Не е лошо ако останувате еден ден во Манила да си резервирате кај нив во хотелот (имаат безплатен шател до аеродром - заштедуваш 300 пезо) а и хотелот им е на ОК локација за нокен живот (многу барчиња наокулу) плус е блиску до MOA - Mall of Asia (10 мин со такси).

Веќе следниот ден фатете си лет за Боракај. Имаш 2 аеродрома во близината на Боракај. Caticlan ти е помал аеродром на 2 минути од пиерот за трансфер на островот. Проблемот со Катиклан е дека летаат помали авиони ради пистата и има доста одкажувања. Плус е и доста поскапо да се лата до таму. Ако резервирам на дента и ако е убаво времето тогаш да ОК е мада така ќе ти дојде скапо. Јас би ти препорачал да си леташ до Kalibo. Ова е интернационален аеродром и е нешто ко скопскиот што беше на времето. Во секој случај има капацитет за поголеми авиони и нема откажувања. Од овде до пристаништето ти е саат и пол и има опции да идеш со кола/комбе или аутобус. На самиот аеродром ќе видиш понуди, 90% од лугето во авионот ќе идат за Боракај секако. Ако сакате кола надвор се наоѓа за 1500 пезо горе доле. На терминалот ќе треба да си платите карта за фери и environmental tax вклуно некој 200 пезо нешто такво беше... 10тина минути ти е ферито до боракај, од таму ќе си земете трајк (филипинска верзија на тук тук) до хотелот. Педи може и овде ама овде може да е поскапо зашто ова е бааги потуристичко место. Сакате да сте во близина на White Beach. White beach e поделена на 3 станици - Station 1 ти е углавно ноќниот живот и филипиниците се таму (евтин смештај барај таму) Station 2, се странци има неколку добри барчиња, жива музика, Station 3 се веќе скапи хотели углавно и е место за романтика.

White beach Boracay

Прегледај го приврзокот 103550






Дур си си Боракај обавезно пробај и кајтсрфинг... На другиот дел на островот само 10 минути од white beach ти е Bulabog Beach, замете си лекции и летајте хахахаа.... Овде ќе најдеш и алтернативен свет она што сакаш е на овој дел на островот.





[DOUBLEPOST=1411988322][/DOUBLEPOST]Ноќен живот бар еднаш излезете до Парау на стејшн 1. Дискотеката е на самата плажа, шетајте пешки ќе ја најдете. Добра музика, добра атмосфера... Има доста избор што и како на островот, јас би ти препорачал и тура до Ариелс Поинт за cliff diving. Има 3 скокалници 6,12, 18 метри мислам беа. Дневна тура е со јадење/пиење. Носете си крема за мачкање....

Прегледај го приврзокот 103551

[DOUBLEPOST=1411988679][/DOUBLEPOST]Од Боракај имаш летови само за Себу и манила што е лошо, не можеш да продолжиш на некое друго местенце.... Јас би идел за Себу има и таму што да се види ама може повеќе сакаш да видиш нешто поспецифично како Palawan (underground river, el nido) или Bohol (alona beach, chocolate hills). Ако сакаш тоа ќе треба лет до манила назад па натака.

знам дека гњавам многу, али сите одат во боракај. знам дека е најубавото од филипините, ама мооора да има некое место што е како боракај а нема луѓе. празни плажи...овде многу луѓе по сликиве глеам :P ние и во тајланд и во шри ланка успеавме буквално сами да сме на плажа...нешто такво?


како и да е и да немаш време уживај, ќе се снајдам јас :)
 
F

FARANG

Гостин
знам дека гњавам многу, али сите одат во боракај. знам дека е најубавото од филипините, ама мооора да има некое место што е како боракај а нема луѓе. празни плажи...овде многу луѓе по сликиве глеам :P ние и во тајланд и во шри ланка успеавме буквално сами да сме на плажа...нешто такво?


како и да е и да немаш време уживај, ќе се снајдам јас :)

Imas mnogu takvi mesta bukvlano na sekoj od 7000tite ostrovi vklucuvajki go i borakaj. Problemot e sto ne se premnogu dostapni. Jas mozam da ti predlozam cel kup mesta ama do niv ke treba da chartirash jahta ili so helikopter sto vo najmala raka bi te kostalo 200-300e na den. Edno relativno blisku do manila ti e 100 Islands.








http://www.hundredislands.ph/

Razgledaj kako da stignes od manila do tamu. Znam deka moze so autobus. Da zemes kola ke ti bide dosta skapo. Ima za prestoj nekakvi kabini vo okolinata mada nikad ne sum gi koristel pa neznam. Jas obicno tamu ako idam na eden den idam so helikopter, me ostava na ostrov i me zima vecer.

Druga opcija ti e El Nido vo Palawan. Mozes da sletas vo Puerto Princesa, odma idi za Underground River (nema nisto vo Puerto Princesa). E sega do Underground River ti e saat i pol so kola ili poveke so kombe. Razgledaj ima javni kombinja za 200 peso od covek ama vidi koga odi poslednoto za Sabang (seloto kade sto e rekata). Ako ne se lazam mislam deka bese 1 ili 2 porucek, sto znaci mora da ste na utrinski let od manila za da go fatite kombeto ako ne treba da platite mnogu poveke so privaten transport. Tamu ke najdes evtin smestaj ne e problem. Videte ja rekata i posle treba da se organizirate do El Nido sto e na drugata strana na ostrovot i e dobri nekolku saati so kola. Za u underground river dobra idea e da si zemete i svoja baterija.






El Nido









 

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.054
Поени од реакции
13.551
Imas mnogu takvi mesta bukvlano na sekoj od 7000tite ostrovi vklucuvajki go i borakaj. Problemot e sto ne se premnogu dostapni. Jas mozam da ti predlozam cel kup mesta ama do niv ke treba da chartirash jahta ili so helikopter sto vo najmala raka bi te kostalo 200-300e na den. Edno relativno blisku do manila ti e 100 Islands.








http://www.hundredislands.ph/

Razgledaj kako da stignes od manila do tamu. Znam deka moze so autobus. Da zemes kola ke ti bide dosta skapo. Ima za prestoj nekakvi kabini vo okolinata mada nikad ne sum gi koristel pa neznam. Jas obicno tamu ako idam na eden den idam so helikopter, me ostava na ostrov i me zima vecer.

Druga opcija ti e El Nido vo Palawan. Mozes da sletas vo Puerto Princesa, odma idi za Underground River (nema nisto vo Puerto Princesa). E sega do Underground River ti e saat i pol so kola ili poveke so kombe. Razgledaj ima javni kombinja za 200 peso od covek ama vidi koga odi poslednoto za Sabang (seloto kade sto e rekata). Ako ne se lazam mislam deka bese 1 ili 2 porucek, sto znaci mora da ste na utrinski let od manila za da go fatite kombeto ako ne treba da platite mnogu poveke so privaten transport. Tamu ke najdes evtin smestaj ne e problem. Videte ja rekata i posle treba da se organizirate do El Nido sto e na drugata strana na ostrovot i e dobri nekolku saati so kola. Za u underground river dobra idea e da si zemete i svoja baterija.






El Nido










Фала фаранг :)
 
Член од
18 мај 2015
Мислења
3
Поени од реакции
2
Здраво ако може некој да ми помогне во врска со добивање виза за филипините-дали тешко се добива,има ли посредник да ти ги среди сите документи за апликација?
Знам дека Филипинска амбасада за Македонија има претставништво во Атина и документите де праќаат по пошта но малку имам тешкотии со собира е на тие документи.
Знае ли некој кај да се обратам?
Фала однапред.
 
Член од
14 февруари 2013
Мислења
16
Поени од реакции
1
King Julian ... i kazi sto se desi so patuvanjeto bese li na filipinite ?
 
Член од
7 август 2010
Мислења
150
Поени од реакции
50
Има некој одено со Македонски пасош и каква е процедурата за вадење туристичка виза?
 
Член од
19 декември 2017
Мислења
258
Поени од реакции
319
Планирам да одам наредната година на Филипини поточно Себу некој да каже инфо за виза итн.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.288
Поени од реакции
22.529
Планирам да одам наредната година на Филипини поточно Себу некој да каже инфо за виза итн.
za viza neznam, mislam deka u sofija ili atina imaat ambasada pa vidi si. obicno turisticka viza e do 30 dena so moznost na aerodrom da se prodolzi do 58 dena za okulu 30 evra. MORA DA IMAS KUPENA KARTA ZA IZLEZ OD FILIPINITE inace nema da ti dozvolat da se kacis na avion. Do cebu najlesno ti so turkish do manila pa prekacuvanje za cebu. najefino ti e so cebu pacific preku dubai, gledaj si redovno imaat golemi popusti samo imaj na um oni se budget avio kompanija taka da nemaj visoki ocekuvanja ako ides so niv mada se ok, bezbedni se. ima i drugi opcii preku doha ama sletuvanjeto ti e vo Clark pa za cebu pak ke ti treba prekacivanje. ako nacekas eftin let do singapur, kuala lumpur, hong kong mozes preku niv direkt do cebu so cebu pacific.

drugo pisi sto te interesira
 
Член од
19 декември 2017
Мислења
258
Поени од реакции
319
za viza neznam, mislam deka u sofija ili atina imaat ambasada pa vidi si. obicno turisticka viza e do 30 dena so moznost na aerodrom da se prodolzi do 58 dena za okulu 30 evra. MORA DA IMAS KUPENA KARTA ZA IZLEZ OD FILIPINITE inace nema da ti dozvolat da se kacis na avion. Do cebu najlesno ti so turkish do manila pa prekacuvanje za cebu. najefino ti e so cebu pacific preku dubai, gledaj si redovno imaat golemi popusti samo imaj na um oni se budget avio kompanija taka da nemaj visoki ocekuvanja ako ides so niv mada se ok, bezbedni se. ima i drugi opcii preku doha ama sletuvanjeto ti e vo Clark pa za cebu pak ke ti treba prekacivanje. ako nacekas eftin let do singapur, kuala lumpur, hong kong mozes preku niv direkt do cebu so cebu pacific.

drugo pisi sto te interesira
За viza мора дирекно да се оди во амбасада или електронски може? И ако знаеш пример кога ќе бидам тамо ако сакам да останам и подолго од 58 дена дали лесно се продолжува визата итн. Фала
 

Kajgana Shop

На врв Bottom