Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.278
Не знам, ете со Мики 1 си го решете тој проблем со еврејската вера и новата религија што произлезе од нивниот закон, позната како христијанство во сите форми денес... тој ме прашува како тоа произлегла неговата старо-еонска религија од туѓ закон, а ти еве што зборуваш... Треба да се договори што и како е работата со старо-еонските религии кој од каде зошто потекнува и зошто го негира претходното на било кој начин.

Потоа ќе се објаснуваме, прво да видиме дали произлегувате од евреите или не...

Јас не замислувам ништо, јас само предлагам :)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.600
Поени од реакции
9.237
Не знам, ете со Мики 1 си го решете тој проблем со еврејската вера и новата религија што произлезе од нивниот закон, позната како христијанство во сите форми денес... тој ме прашува како тоа произлегла неговата старо-еонска религија од туѓ закон, а ти еве што зборуваш... Треба да се договори што и како е работата со старо-еонските религии кој од каде зошто потекнува и зошто го негира претходното на било кој начин.

Потоа ќе се објаснуваме, прво да видиме дали произлегувате од евреите или не...

Јас не замислувам ништо, јас само предлагам :)
Јас колку што знам, зборот религија потекнува од латинскиот глагол religare што значи "да се поврзе повторно со", т.е. повторно поврзување на човекот со Бог. Оттука, логички произлегува дека најисправната религија ја имал Адам после падот, па неговиот син Сит и со текот на времето кај нивните внуци и правнуци се појавиле страшни искривувања на првобитната вистинска религија и се појавиле анимизмот, многубоштвото, паганските култови итн.

Јас со @MIKI1 нема што да решавам, бидејќи ние немаме проблем со еврејската вера. Христијанството не произлезе од нивниот Закон, како што мислиш ти, туку во Тората т.е. Стариот Завет е наговестувањето за доаѓањето на Месијата, нашиот спасител Господ Исус Христос.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас колку што знам, зборот религија потекнува од латинскиот глагол religare што значи "да се поврзе повторно со", т.е. повторно поврзување на човекот со Бог. Оттука, логички произлегува дека најисправната религија ја имал Адам после падот, па неговиот син Сит и со текот на времето кај нивните внуци и правнуци се појавиле страшни искривувања на првобитната вистинска религија и се појавиле анимизмот, многубоштвото, паганските култови итн.
Логика и слепо верување во преданија неодат заедно. Адам е дел од верување, а верувањето не е факт. Некоја друга религија има друг лик, кој е прв од нејзин аспект и според која другите религии вклучително и твојата се искривување. И се така во недоглед. Се додека не разберете дека верувањето не е знаење, не е аргумент и дека неможе врз основа на него да прогласувате нечие друго за погрешно, бидејќи термините "погрешно" и "исправно" обично се однесуваат на објективни ситуации, на нешто кое може да се провери и потврди на очиглед на сите а вашите религии се темелат на субјективно убедување или вера.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.600
Поени од реакции
9.237
Логика и слепо верување во преданија неодат заедно. Адам е дел од верување, а верувањето не е факт. Некоја друга религија има друг лик, кој е прв од нејзин аспект и според која другите религии вклучително и твојата се искривување. И се така во недоглед. Се додека не разберете дека верувањето не е знаење, не е аргумент и дека неможе врз основа на него да прогласувате нечие друго за погрешно, бидејќи термините "погрешно" и "исправно" обично се однесуваат на објективни ситуации, на нешто кое може да се провери и потврди на очиглед на сите а вашите религии се темелат на субјективно убедување или вера.
Нема да веруваш, но делумно си во право. Гете рекол: "Убаво е да мислиш, уште поубаво да знаеш, а најубаво е да созерцуваш".

Според Св. Исак Сирин, созерцување е чувствување на Божјите тајни сокриени во предметите и нивните причини. Според Светите Отци, созерцување е молитвено фокусирање на душата на надумните тајни со кои обилува човековата личност, како и во суштината на Богосоздадената супстанца.

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/Gnoseologija_Isaaka_Sirina/04.htm

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нема да веруваш, но делумно си во право. Гете рекол: "Убаво е да мислиш, уште поубаво да знаеш, а најубаво е да созерцуваш".

Според Св. Исак Сирин, созерцување е чувствување на Божјите тајни сокриени во предметите и нивните причини. Според Светите Отци, созерцување е молитвено фокусирање на душата на надумните тајни со кои обилува човековата личност, како и во суштината на Богосоздадената супстанца.

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/Gnoseologija_Isaaka_Sirina/04.htm
Јас не навлегувам во тоа што е за тебе созерцување или што некој рекол за тоа. Поентата ми беше, дека верувањето е субјективно и неможеш да знаеш што некој подразбира, сознава, дознава или слично. Неможеш да влезеш во "кожата" на некој друг и токму поради тоа неможеш да прогласуваш дека единствено "твојата вистина" е точна а сите други се во заблуда. Неможеш да очекуваш сите да имаат исти ставови, очекувања, потреби и светоглед како тебе.
До една дестинација може да постојат многу патишта и многу "појдовни точки". Патот од велес до скопје не е ист како и патот од куманово до скопје и покрај тоа што дестинацијата е иста. Ако некој не го разбере тоа и почне на останатите да им порачува што треба да сретнат на својот пат, користејќи го сопственото стојалиште, ќе внесе само заблуда. Така настануваат догмите и така Лагата се сервира како единствената Вистина.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.278
Секако, секако... па и логички кога ќе прочитам дека ми пишуваш за твоето верување, па верување за пад, за гревови... не знам што да ти кажам...

Јас многупати на многу теми зборував што мислам де...
Нема да се повторувам во однос на старо-еонските религии... тоа твое „наговестување“ мислам дека е големото секташко толкување на еврејскиот закон, верување и надеж, за да се оправда создавањето на култот кон твојот спасител, логички не признаен од евреите! ;)

Така да... Кога ќе зборувате негативно кон законот на евреите, зборувате против татковците на вашата религија. А тоа не е убаво, синот да си го плука таткото за да си ги оправда делата! :)

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Вонземјани постојат уште пред постанокот на човекот. Друга е работата што ти не знаеш кои се:).[DOUBLEPOST=1412866013][/DOUBLEPOST]
Дали ке ме просветлиш кажувајки ми кои се или и ти ке ги користиш триковите на религијата у која веруваш дека прво треба да верувам а после и ке дознаам. :D

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Леба ти, тоа со младите тука, не со мене...знам дека не ти чини муабетот, на ниту еден христијанин не му чини - но што да направам јас?
Еве што можеш да сториш: не се петљај во работи кои не ги разбираш, за да отпосле не си поставуваш вакви смешни прашања, во стилот „...но што да направам јас?...„ туку прашај ако не знаеш и ќе добиеш точен и вистинит одговор, а не произволно „набадање„.[DOUBLEPOST=1412889706][/DOUBLEPOST]
Ке почекаме времето работи за нас ;)

А ова ти е некое ново тврдење.
До скоро негираше постоење на воземјани.
цццц што ти прави религија и авторитети.
Ај да појаснам.

Вонземјани не постојан на начинот на кој овосветовните „верници„ ги замислуваат и сакаат да ги дочекаат.
Вонземјани постојат во облик од отпаднати ангели, кои низ целата човекова историја му се јавуваат на родот човечки, во одреден облик.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Ај д појаснам.

Вонземјнаи не постојан на начинот на кој овосветовните „верници„ ги замислуваат и сакаат да ги дочекаат.
Вонземјани постојат во облик од отпаднати ангели, кои низ целата човекова историја му се јавуваат на родот човечки, во одреден облик.
Тоа значи и дека бог е вонземјанин??? :eek:
Значи е нekoja форма на живот=Q

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
kooperativa,

уз пиво, веќе има изнесено доволно нешта, кои укажуваат на наивноста во верувањето дека некоја овосветовна идолатриска религија е „као„ оригинал, а све друго е „као„ дериват, така не барај „докази„, за кои и самиот не знаеш како би требали да „изгледаат„.

Према томе, ако живиот и беспочетен Бог промислува во вечноста, а хиндузимот е стоврен од луѓе, во дадено историско време и од тогаш е три пати (!) надграден и променет, што значи дека е неконзистентна религија, за кои црни докази правиме муабет?
А христијанството? Од кого е створен? Вашиот бог да не ја има напишано библијата? Тој лично и персонално? :pos: Не ме смеј мики.
Тоа едно, а друго, ......... јбга, мики, деривати и сл работи се всушност вистината. Побарав контра-аргументи и не добив ништо од вас верниците. Како треба да изгледаат тие твои докази? Може секој да ги пофтори во секое време и место безразлика на финансисите средства? Ајде, чекам да видам какви се тие докази дека не сте ...... ај да не се налутите и плачете кај модераторот за едно зборче кое вие многу милувате да го користите за другите верувања?[DOUBLEPOST=1412891544][/DOUBLEPOST]
Ќути, и кога ќе се појават тие фамозни марсовци пак ќе биде дека се “отпаднати“:eek:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.278
Не се нервирај, не се лути... полека.

Од тебе може да добијам само христијански одговор, што не значи вистинит одговор. Само религиозно обоен, со мала доза на симпатија кон сопствената религија, малку фанатичност... ништо друго. Затоа и не прашувам повеќе некој како тебе за било што!
Бидејќи ти поима немаш за работите надвор од твојата религија ниту пак те интересира да осознаваш (а и да знаеш, ќе ги негираш во името на религијата (борба за веру не?). Тебе ти е доволно христијанството, во твојот случај православно. Мене - не. А и на многумина други.
Затоа не мислам да те прашувам, ами да ти зборувам. :)

Јас ги разбирам работите (извини вака), работата е што тебе ти сметаат луѓе што имаат разбирање и истражуваат, но немаат ни малку вера во твојата религија и твојот спасител и се останато што следи заради твоето верување ( преку твоето верување ти ќе ми делиш вистинити одговори за било што врзано за религиите?).
Е тука ќе мора да поработиш, бидејќи таков е светот... разнообразен.

И да не сте ги плукале евреите и нивниот закон во иднина, срам вас било!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Од тебе може да добијам само христијански одговор, што не значи вистинит одговор. !
А твојот одговор сигурно ќе биде оној вистинскиот, така?...:sneaky:[DOUBLEPOST=1412892978][/DOUBLEPOST]
Бидејќи ти поима немаш за работите надвор од твојата религија ниту пак те интересира да осознаваш
Пак „набадаш„ произволности, што е премногу „набадање„ за еден ден, а без притоа да подобјасниш „што и како„.[DOUBLEPOST=1412893032][/DOUBLEPOST]
Јас ги разбирам работите
...што не значи дека ги разбираш на правилен начин, а што е појќе од очигледно од твоиве „набадања„...[DOUBLEPOST=1412893130][/DOUBLEPOST]
Побарав контра-аргументи и не добив ништо од вас верниците.
Ако нешто не ти е по мерак, не ја барај кривицата кај другите: тргни од себе.[DOUBLEPOST=1412893330][/DOUBLEPOST]
Хмммм....ај да речеме дека е така како што велиш.

Бог навистина „упадна„ во човековата историја, симнувајќи се од Небесата, примајќи човечко тело и природа и Он навистина Е „форма на живот„: ние во Црквата Го нарекуваме и „Животодател„. Без Него не бидува ништо.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.600
Поени од реакции
9.237
Оној што не знае, а не знае дека не знае - избегнувајте го;
оној што не знае, а знае дека не знае - опасен е;
оној што знае, а не знае дека знае - разбудете го;
оној што знае, а знае дека знае - следете го.

- Конфучие

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
@MIKI1 јас тргнав од себе, или си заслепен од својата убавина па толку многу блескаш и не гледаш понатаму? Затоа и те прашав тебе за твоите контра-аргумети. Ова што го пиша НЕ е контра-аргимент, само контра е :(

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.278
туку прашај ако не знаеш и ќе добиеш точен и вистинит одговор, а не произволно „набадање„..
Ти спомна дека делиш „вистинити одговори“ ако те прашаат по форумов, јас никаде не реков нешто такво!

Јас сум тука за темата: дискусија!

Но нормално: како православен христијанин, ти не може да водиш дискусија за религиите. Нели? Како ти ќе ми делиш вистина бре брате, кога имаш само верување? Црно верување за црни денови - ќе ми дадеш вистинско разбирање со проповедање на твоето верување?

Премногу си нанервиран од нас „неверниците“ - полека. Дискутираме тука за христијанство, ислам, потекло, разминување, омраза, смрт и убивање како последица на она борба за веру... И нормално како тоа постојано на сите им го пикате вашиот религиозен „закон“ како апсолутен?
Тоа е некоја старо-еонска религиозна пракса! Тоа мора да престане!

П.С. Нема што да се расправаме тука јас и ти за нашето разбирање. Ти не бараш разбирање, бараш вера. Јас, обратно. А и секој со разбирањето и знаењето. Некои си сакаат вера!

Kajgana Shop

На врв Bottom