Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Имам неколку прашања до вас:
1) имам другарка и нејзиниот дедо бил партизан на времето и се борел против бугарите а од друга страна има дедо кој бил бугарски војник. дали има шанси да ја одбијаат за тоа затоа што се плаши?
2) сакам да прашам до тие што имаат југословенска воена книшка дали кај националност им стои македонец или бугарин пошто кај нас стои македонец па сакам да прашам дали е тоа проблем?
3) дали некој пробал да поднесе молба за побрзо да му излези бројчето за државјнасство без разлика на причината и дали има успеано/неуспеано во тоа?
4) дали некој има пробано да извади документ од бугарскиот воен архив и дали има успеано во тоа?

се извинувам однапред на многуте прашања .. фала однапред

Hmmmmnogu prasanja jas ce odgovoram na nekoi koi sto znam
1.Toa sto bil partizan i se borel protiv bugarite jas licno poznavam covek koj izvadil pasos a dedo mu se borel protiv bugarite znaci cisti gluposti se ova nema sansi da ja odbijat jas i garantiram ..ce vadi dokumen od drugiot dedo koj bil bg vojnik i toa e toa
2.Jug voena kniska nema vrska so proizhod toa e za vreme na Jugoslavija a bugarite trazat dokument za vreme na bugarsko
3. ne znam drug ce ti odgovori
4.Da jas sum takov slucaj i imam uspeano vo toa imav informacii za liceto ...vo arhivot ti trazat povece informacii da imas za toa lice i ne se sekiraj ako znaes ce go najdat prati gi meil slobodno[DOUBLEPOST=1412637218][/DOUBLEPOST]
Колку што знам по влезот на Бугарија во ЕУ,Софија е со 2% невработеност.

Zatoa i go prasuvam iskreno

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
еве и ја малку ке се замешам на дедоми чичкому служел војска во бг али не се знае кога и каде единствено што ми кажа другиот дедо на дедо братму дека нивниот чичо се вика ило јанев и е роден 1918 год во струмица село требичино сега незнам од која возраст се служело војска и каде отприлика служеле и друго што сакам да прашам другиот пра пра дедо бил поп за него знам само дека се вика костадин попов и е закопан во селската црква(гробишта) во градашорци а година на рагање незнам пошто не постои надгробна плоча али знам кај му е гробот ама се е израмнето на тие тогашни гробишта и се заградени барав низ интернетот по бг страници али ништо не најдов ако знаеш како да најдам барем еден од нив некоја информација ке биде ок поозз
сите кои се родени во струмичко меѓу 1912 и 27.11.1919 се родени на бугарска територија како бугарски државјани, без оглед дали се служеле во војска или не.
за останатите делови од македонија документи од бугарска црква може да има од 1860 до 1913 година и исто така за време на двете светски војни[DOUBLEPOST=1412653951][/DOUBLEPOST]
250 eura pa i ne e losa plata kaj nas nema ni tolku ..Sekade ima siromasni i bogati a ovoj zivee vo Sofija ili vo drug grad ???[DOUBLEPOST=1412636268][/DOUBLEPOST]
не познавам човек во софија кој да зема помалку од 400 евра, гарант станува збор за друго место во бугарија

Член од
29 октомври 2013
Мислења
46
Поени од реакции
13
не познавам човек во софија кој да зема помалку од 400 евра, гарант станува збор за друго место во бугарија
Или станува збор за некоj ШИП-ТАР коj се претставува за бугарин. ;)

R.1

Член од
23 јануари 2014
Мислења
149
Поени од реакции
59
Колку што знам по влезот на Бугарија во ЕУ,Софија е со 2% невработеност.
Цел Перник работи во Софија, цела гужва на влез за Софија на утро иде од Перник, најверојатно и од другите страни идат (не сум идел од другите страни, незнам)

Вчера на еден другар му излезе бројчето без да му бараат потекло! сите беа зачудени, 1 на 10 000 случај.

Член од
30 март 2014
Мислења
6
Поени од реакции
1
Ќе биде ли некој љубезен да ми кажи какви прашања поставуваат на интервју? :)

Член од
24 август 2014
Мислења
116
Поени од реакции
125
Цел Перник работи во Софија, цела гужва на влез за Софија на утро иде од Перник, најверојатно и од другите страни идат (не сум идел од другите страни, незнам)

Вчера на еден другар му излезе бројчето без да му бараат потекло! сите беа зачудени, 1 на 10 000 случај.
Зарем вчера имаше нови протоколи кај мене не покажува

Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
Дечки Бојко победи, што мислите ќе формира ли влада? Ќе има ли некои олеснувања за нас?

R.1

Член од
23 јануари 2014
Мислења
149
Поени од реакции
59
Зарем вчера имаше нови протоколи кај мене не покажува
пред 2-3 дена проверивме, незнам од кога е ова излезено
Молбата Ви е уважена.
Вашата преписка е вклјучена в Указ 102 от 2014 година.
Можете да резервирате час, за да получите удостоверението си лично. Можете да направите нова резервација само след като пропуснете п'рвата резервација.
За да се запишете за посештение преминете на следваштата страница
[DOUBLEPOST=1412706992][/DOUBLEPOST]
Дечки Бојко победи, што мислите ќе формира ли влада? Ќе има ли некои олеснувања за нас?
Не, кој и да победи, не би требало на секој еден што ќе каже да е бугарин да му дадат, треба навистина да има документ за потекло па да му дадат. Инаку non sense би било давање било какво државјанство.

Последно уредено:
Член од
19 ноември 2013
Мислења
15
Поени од реакции
3
Ќе биде ли некој љубезен да ми кажи какви прашања поставуваат на интервју? :)
Еве јас како најљубезен :)
Колку што се сејкавам јас кога ке влезиш внатре ке те прашат за некој основни работи пр. како се викаш каде живееш... ке ти кажит дека ако имаш некој дополнителен бугарски документ дека сега мојш да го доставиш или ако немаш во моментот дека мојш да го доставиш и покасно, и ке ти речит сега ке почниме со интервјуто се што ке кажиш таја запишвит во компјутер, така да нети обрнуват многу внимание те прашвит дали имаш некој роднини во бугарија и каде, дали таткоти има бугарски происход, што ке се промени кајтебе кога ке го добиеш државјанството, зошто бараш бугарско државјанство, дали си бил предходно бугарија и каде, ке те прашат дали знајш некој државен празник бугарија (еден два неморат појке) мојт да те прашат кои се боите на знамето, кој е преседател на бугарија. Ако си преку некој посредник би требало да ти ги дајт на ливче напишани дури чекате ред, Како и дае не е страшно ништо. Ако сакаш имам една листа со прашања што ја најдов по интернетов да ти ја пуштам.

Член од
27 септември 2009
Мислења
2.194
Поени од реакции
1.083
Значи вака:
Победата на Бојко Борисов е позитивна за сите што сакаат да имаат бугарски пасош, затоа што ова што се случува е се масло на Орешевски и неговите болни сваќања околу државјанството ....
Да се надеваме дека Бојко што побрзо ќе ја формира владата и со тоа процесот ќе се врати по старо ....

Имам другар кој беше на интерју 2013, нема никој кој што има бг пасош и не е носел никаков документ, а му стои:
,, Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции. ''

A, кај мене стои за Дополнителна проверка, а поднесов пред него, преку истиот посредник и се исто .... Ова е доказ дека претходната влада во БГ работеше се напамет, со цел само да го отежне процесот кој нормално си течеше ...

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.150
Поени од реакции
4.036
Едно мало прашање, дали ти го бараат Македонскиот пасош да го видат (да проверат кај си бил или незнам си што) при аплицирање за Бугарско државјанство или не (односно само за идентификација)?

Исто (пошто пола саат вртам низ странициве и се и сешто читам освен основни информации која е процедурата и кои документи требаат) како точно е процедурата во кратки црти и што се бараат од документи? Татко ми и мајка ми имаат Бугарски пасош, но освен тоа (како доказ дека родителите ми се со Бугарско државјанство) и интервјуто што се друго се бара и какви термини се има? Дали со едно идење се завршува работата (нормално ако одма ги доставиш сите документи комплетирани, и после тиа само се чека година дена) или неколку пати се иде таму за разни документи и разни термини..?

И за крај, дали има врска дали живееш во странство (наместо во Македонија или Бугарија)?

Член од
7 јуни 2011
Мислења
144
Поени од реакции
56
Значи вака:
Победата на Бојко Борисов е позитивна за сите што сакаат да имаат бугарски пасош, затоа што ова што се случува е се масло на Орешевски и неговите болни сваќања околу државјанството ....
Да се надеваме дека Бојко што побрзо ќе ја формира владата и со тоа процесот ќе се врати по старо ....

Имам другар кој беше на интерју 2013, нема никој кој што има бг пасош и не е носел никаков документ, а му стои:
,, Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции. ''

A, кај мене стои за Дополнителна проверка, а поднесов пред него, преку истиот посредник и се исто .... Ова е доказ дека претходната влада во БГ работеше се напамет, со цел само да го отежне процесот кој нормално си течеше ...
мислад дека секаде првин оди се намира за усогласување па потоа оди вратена на дополнителна проверка, исто и јас бев во 2013 во февруари, незнам како оди кај другите, кај мене е така

Член од
24 септември 2014
Мислења
14
Поени од реакции
1
Дали на некој со бројче над 10 000/2013 му е уважена молбата без да однесе дополнителен документ или се уште нема таков среќен добитник :cool: ??

Член од
16 декември 2013
Мислења
162
Поени од реакции
54
Дали на некој со бројче над 10 000/2013 му е уважена молбата без да однесе дополнителен документ или се уште нема таков среќен добитник :cool: ??
Kako sto znam ne se stignati do 10 000

Член од
25 февруари 2014
Мислења
242
Поени од реакции
244
пред 2-3 дена проверивме, незнам од кога е ова излезено [DOUBLEPOST=1412706992][/DOUBLEPOST]

Не, кој и да победи, не би требало на секој еден што ќе каже да е бугарин да му дадат, треба навистина да има документ за потекло па да му дадат. Инаку non sense би било давање било какво државјанство.
Видите вака Р Бугарија е една од првите земји што ја призна независноста на Р Македонија,но не ја признава нацијата и јазикот.З
пред 2-3 дена проверивме, незнам од кога е ова излезено [DOUBLEPOST=1412706992][/DOUBLEPOST]

Видите вака Р Бугарија е една од првите земји што ја призна независноста на Р Македонија,но не ја признава нацијата и јазикот.Во учебниците од 3 одделение се учи дека цар Самоил,Гоце Делчев и др.се бугари дека во Македонија живеат бугари кои зборуваат на бугарски дијалект.Значи и колку да сме патриоти за нив сме бугари тие нас не не признаваат како македонци.
http://barekov.com/Новини/-Каракачанов-Прест'пление-е-да-откажеш-паспорт-на-македонец-говорешт-б'лгарски_l.a_i.23098.html
http://bg.wikipedia.org/wiki/Гоце_Делчев
Владата на Орешарски падна и мислам дека ако ГЕРБ успее да формира влада би требало да се средат работите околу процедурата за добивање на државјанство т.е. се да се врати по старо.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom