Новите казни кои ги подготвува МВР ќе ги наплаќа Управата за јавни приходи

• Креатор на темата Креатор на темата maxer
  • Време на започнување Време на започнување
Како може некој да ги оправдува казните бе, па знаеш ли колкава казна е 300-400е за просечен македонец? знаеш колку време треба за да ги тргне настрана тие пари и да ја плати казната? Се трошат пари на споменици и слични срања, се кради на велико и удри по народот.ОЧАЈ !!!!
Тој што ги оправдува казниве,нека почни да си посетува психијатар.Најдругарски го советувам.
За тој што вози 50 km/h над дозволеното односно 110 km/h во град, малку е 400 евра. Јас би му ја земал и колата и возачката на 1 година. Доколку на просечен македонец му се многу 400 евра, тогаш нека просечен македонец има малце акл во главата и нека не загрозува други учесници во сообраќајот зашто вечерта гледал филм со Статам или бил во кафана. Затоа што ти, јас, некој трет во иднина може да настрада од таков возач. Ај малце "common sense" употребувајте.

Абе каков common sense, 2 клетки мозок нема во тиквата.

Ај прво сфати дека човек што зборува на мобилен е закана за останатите учесници, а неносење на каиш е само на себе.
Јакна е строго препорачливо средство за заштита од настинки во зима, па пу-пу да не урочам (и да не им давам идеи) уште нема казни за неносење. Зошто би било поинаку и за каиши? Ако некој сака да ризикува - на своја одговорност е. Ама друг да "се грижи" за мене со тоа што ќе ме казни 50 евра - bullshit. Казни за неносење на каиш се еден од најголемите фактори за спречување на природната селекција. А тоа е многу лошо.
Епа ете, тие што ги носеле законите мислеле дека и вторава врста на „прекршок“ треба да е казнива со закон. Како што кажав, мене не ми е гајле пошто каиш носам секогаш и ми е навика.
За второто - па не е лошо од 2 причини. 1. Можеби некој од министерство СЛУУЧАЈНО не е куртон па се грижи за неговите граѓани ( :LOL: ) и втората опција која е повеќе веројатна:
Колку што знам на секои 6 месеци или пак на годишно ниво прават извештаи, дали за нив, дали за ЕУ или слично за жртви при сообраќајки итн... А генерално, кога на просечен македонец ќе му удрат по џебот или ќе му влијаат вака психолошки како сега: сакал - нејкел ќе стави каиш па макар и да го поти - али можеби баш тој македонец ќе напраи сообраќајка во која каишот ќе го спаси... со што се намалува процентот на загинати/повредени... :)

Последно уредено:
Бидејки дете под 5 години нема иста перцепција како нас и нешто што за нас е очигледно односно common sense за него не е. Пример, излетување на прометна улица или спуштање по висока/блага удолница. Али ај да не навлегуваме толку, не е битно ова ептен.
Ок, и за гумите ќе се сложам :) Барем нека го направат само за територија на Скопје, да нема говнарии по Партизанска :LOL: Се шалам.
За каишот - еве кажи ми искрено, ти ставаш каиш кога возиш? Ако не, дали е разумно од твоја страна?
За тоа со повредата. Значи законот предвидува доколу рандом човек кој се нашол на местото на настанот, ако не помогне - тогаш да се казни. Е ова зависи од тоа какви луѓе ќе те опкружат кога ќе ти се деси нешто. Дали некој ке слика со мобилен, дали некој ќе викне брза помош или можеби ќе те качи во кола и ќе те однесе кај што треба. Еве јас сум од последниот тип на луѓе. Затоа за овој закон немам замерка.
За тоа со животните, да :) Цел живот сум опкружен со ситнурајќи и не ми текна на поголемиве раси (y)
Прв болд, родителот е секогаш со своето дете, така да тоа излетување е скоро невозможно. Но, Законот е накако наместен да може да се казнува и кога е родителот тука. Зошто? Еве и поетска правда истото го мисли, во маало треба да биде слободно да се вози. А на партизанска или сл никој нормален нема дапушти дете, ама еве има и такви, па нека биде закон за булевари и сл.
Втор болд: НЕ, Не ставам каиш, ..... уствари 90% не ставам. некогаш може и да ми текне, ама воглавном заборавам и НЕ ставам. И ДА, разумно е од моја страна, мој живот, моја работа како ќе го чувам. Ова да не треба и да има и обавезно животно осигурање со новиве закони:? Нели се грижи за нас, ....... секој кој како сака и смета дека треба со ова каишиве. Ти ако сакаш, ОК е, ставај, но не мора и јас ако не ставам.
Ај да не болдирам понатаму, .... зошто да се казни ако не пренесеш човек? Моја кола, мои правила. Можеби не сакам да ми се испља колата? Крв тешко се вади. Згора на тоа, ак овеќе идеме со тие глупави закони, знаеш ли дека и ако пружиш помош на повредено лице, а не си стручен, и по некоја случајност умре повредениот, дека ти можеш да го кркаш? ЗНачи, ем не смееш да помагаш, ем сега ќе те казнам ако не помогнеш:tapp:
Знаев деак ги изуми големите животни;)
Мислам дека се работи за забрана за возење на високо фреквентни улици, а не во маало пред зграда, низ маалските улици. Ти би дозволил твое 7-8 годишно дете да го шета Скопје со велосипед?
На 7-8 год, со моето дете заедно возевме точак од К. Вода до парк. А до центар е само улици, немаше стази и сл.
Инаку за во маало си комплетно во право

Епа ете, тие што ги носеле законите мислеле дека и вторава врста на „прекршок“ треба да е казнива со закон. Како што кажав, мене не ми е гајле пошто каиш носам секогаш и ми е навика.
За второто - па не е лошо од 2 причини. 1. Можеби некој од министерство СЛУУЧАЈНО не е куртон па се грижи за неговите граѓани ( :LOL: ) и втората опција која е повеќе веројатна:
Колку што знам на секои 6 месеци или пак на годишно ниво прават извештаи, дали за нив, дали за ЕУ или слично за жртви при сообраќајки итн... А генерално, кога на просечен македонец ќе му удрат по џебот или ќе му влијаат вака психолошки како сега: сакал - нејкел ќе стави каиш па макар и да го поти - али можеби баш тој македонец ќе напраи сообраќајка во која каишот ќе го спаси... со што се намалува процентот на загинати/повредени... :)
Во превод: не се намалува процентот на глупи луѓе.

Прв болд, родителот е секогаш со своето дете, така да тоа излетување е скоро невозможно. Но, Законот е накако наместен да може да се казнува и кога е родителот тука. Зошто? Еве и поетска правда истото го мисли, во маало треба да биде слободно да се вози. А на партизанска или сл никој нормален нема дапушти дете, ама еве има и такви, па нека биде закон за булевари и сл.
Втор болд: НЕ, Не ставам каиш, ..... уствари 90% не ставам. некогаш може и да ми текне, ама воглавном заборавам и НЕ ставам. И ДА, разумно е од моја страна, мој живот, моја работа како ќе го чувам. Ова да не треба и да има и обавезно животно осигурање со новиве закони:? Нели се грижи за нас, ....... секој кој како сака и смета дека треба со ова каишиве. Ти ако сакаш, ОК е, ставај, но не мора и јас ако не ставам.
Ај да не болдирам понатаму, .... зошто да се казни ако не пренесеш човек? Моја кола, мои правила. Можеби не сакам да ми се испља колата? Крв тешко се вади. Згора на тоа, ак овеќе идеме со тие глупави закони, знаеш ли дека и ако пружиш помош на повредено лице, а не си стручен, и по некоја случајност умре повредениот, дека ти можеш да го кркаш? ЗНачи, ем не смееш да помагаш, ем сега ќе те казнам ако не помогнеш:tapp:
Знаев деак ги изуми големите животни;)
Ние идеме со 2 различни идеологии у дискусииве.

Мојата е: „пре би казнил родител кој не доволно внимава на своето дете (верувај ги има повеќе отколку што мислиш), прво за другпат да не му текне, и второ, уште поважно - да не стане од играчка плачка. Ако он не е компетентен да го заштити детето соодветно, тогаш заслужува да биде казнет“.

А твојата идеологија (барем така мислам) е: „Што им е гајле на нив за децата, си имаат родители они, тоа е нивни проблем. Ако родителите не пазат на детето, сигурно нема полицајците да пазат“.

Ете ради ова можеме до утре да збориме. А не дека двете не држат вода.

За каишот. Да, тоа е твој избор но не е разумен избор :) Разумно е нешто што би профитирално во повеќето случаеви кога е гледано од било кој аспект. Не ставањето каиш не е една од нив. Но нема да збориме за ова.

За повредите. Претходниот пост пиша зашто тебе не ти помогнале кога си се повредил (кур ги болело) а сега викаш дека не сакаш да ти се испрљала колата ради крв. Што е тука побитно? Не мора да се размислува само материјално, зашто да не се размислува со здрав разум?

И знам за тој закон што го спомна ако не си компетентен дека НЕ смееш да чачкаш повредени. Верувам дека во 95% од случаите, просечен човек може да процени дали повредениот може да се носи или треба да се чека стручно лице.

Тука ќе ја затворам дискусијата, касно е више. Ајде поздрав.

"Onie sto ne vozat avtomobil, soodvetno da bidat odanoceni, procentualno da receme za pocetok 30 procenti od srednata potrosuvacka za gorivo po avtomobil, na godisno nivo". OBRAZLOZENIE: Tie se najgolema zakana za budzetot...i za prerodbata...

@Ficiani немс потреба нас да не нарекуваш Рамбовци и Шумахери, тие што се дрзнуваат да возат 120 низ град и да поминуваат на црвено, никој ништо не им може, пак ќе си возат. Кој виде тука да се буни за брзо возење? Ќе наебува обичнио народ за кал на гумите и непропуштање на пешак кој неретко 6 саата се мисли дали да помине или не.

За тие што сте ме цитирале за појасот и за осигурување, да луѓе, океј, разбирам ама се тоа оди на моја штета. Како може некој да настрада ако јас или било кој друг не носиме е клучното прашање.

Овие казни не се донесени да ни го направат животот поубав, донесени се за да можат да ти најдат рачка кога ќе те сопрат и да ти пишат казна. Мора нормата да се исполни за саат време, оти нели секој изгубен саат е помалку време поминато во кафана

makedonceto ne se bune,kolku i da go molzat makedonceto si molce
nesto ako moze pokraj albancite da iskoristime ama ne veruvam

Албанецот може да се буни само за пет затвореници и ради нив да јаде енормни казни, кога станува збор за егзистенцијални прашања и бесмислени покачувања трошоци - тука и он е мирен.
И едните и другите заслужуваат многу полошо, мора некако да се наплати грешката на безмозочниов народ, 500 000 души за закониве малку ли е? Треба да платат што уопште егзистираат.

додека има овци ќе има и стрижачи ;)
П.С. има добри закони има и банални али дечкиве се навикнаа да ударраат многу зае*ани закони само да си играат к** со народот зошто да не им може некој нешто јок ќе си тераат по свое :tapp:

Овие закони се слични со оние како џамлиите и се донесени т.е препишани по директива на ЕУ, а за возврат е ветено кредит за потполнување дупки во буџет кои стана редовна практика во последниве неколку години на естаблишментот ...Изгледаат навистина банално и верувам дека дел под нив воопшто нема ни да се имплементираат, но од друга страна почнуваат да го гушат индивидуализмот и стануваат алатка за контрола на поединецот од страна на државата.
Посебно овде каде што независно судство е бесмислена именка и можат да се користат до крајни граници.
Ми се чини дека ниту на овие што ги носат како плева по еден куп во седница не им е јасно и се смеат за баналноста на законите.
Истото се случуваше во Хрватска во предвечерието на влез во ЕУ кога се носеа по сто и кусуро закони во ден и кога еден новинар запраша пратеници да му набројат барем пет закони за кои кренале рака тој ден сите остануваа без коментар.
Замисли дека те зеле на око од страна на некаков влијателен фактор и си неподобен за државата од кои билопричини, или едноставно сакаат да те уништат...Одма почнуваат да те ремпаат со казни за кал на гуми, дека детето возело велосипед, па имаш гаќи на тераса и такви еден куп кои ќе се носат допрва во државава.
Да те однесат на Голи Оток и кршиш камен ќе имаш почиста мисла и ќе функционираш, отколку да се расправаш и губиш енергија и финансии за вакви глупости.
Нормален човек одма би емигрирал, отколку да се бори со ветерници.

Јас сум категорично ЗА високи казни за сообраќајни прекршоци и засилена континуриана контрола. Ама да не се прави тоа селективно. Ако важи за центарот во Скопје да важи и за Куманово и Тетово и Кичево градовите каде што сообраќајна култура и почитување на правила се мисловна именка. Алармантна е бројката на сообраќајни несреќи во Македонија а со тоа и бројот на изгубени животи и факт е дека мора нешто да се превземе. Пред некој ден патував и се запрепастив од бројот на венци и спомен плочи покрај патиштата каде што учесници во сообраќајот го изгубиле животот во сообраќајни несреќи. А се работеше за должина од пеесетина километри. Глупост е да казнуваат за кал на гумите поготово што ние не можеме да влијаеме на квалитетот на сообраќајниците и патиштата кои неретко се ископани полни со дупки и во лоши временски услови секако и со кал. Ама во никој случај не е глупост да носиш заштетен појас затоа што во возилата го има неслучајно и треба да се казнуваат оние кој не носат од проста причина што народот треба да се плаши од казна за да го почитува правилото кое може да му го спаси животот. Мене ме плаши што можеби децении треба да се казнува постојано за да дојдеме до задоволителна сообраќајна култура. А да, парите од казните наместо да се собираат поради потполнување на дупки во буџетот и исплаќање на плати на "ефикасната" администрација да одат во посебен фонд кој би се користел за подобрување на условите на патиштата и нивно средување.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom