Не знам како ме замислуваш дека изгледам дур ти го пишувам тоа, можда постот ти дал некој впечаток дека сум изнервиран.
![Цуци-буци :X3: :X3:](/styles/default/xenforo/smilies/x3.png)
Кога кажувам дека „тресеш глупости“, не мислам дека ти си глупав или слично, туку дека кажуваш работи кои се нерационални и невистинити, само го употребив зборот глупости и ваљда делува навредливо пошто мислиш дека сакам тебе да те навредам.
Сакав да ти кажам дека:
1. Се' уште нема тестови кои можат валидно да тестираат натпросечност, а да ги земат у предвид факторите на трема/мала самодоверба и сите останати кои може да делуваат на тоа да извадиш полош резултат на тестот. Исто така не постојат тестови кои можат да измерат „интелигенција“, IQ тестовите е покажано дека се невалидни.
2. Се' уште не е дефинирана „интелигенцијата“, како феномен.
3. Високите резултати на IQ тестовите не гарантираат дека тој првенствено ќе „стане“ стручњак, може да биде мрзелив, незаинтересиран и полош од другиот.
Мене ми е јасно што сакаш да кажеш, дека идат многу луѓе на факултет од кои некои го прават тоа ради реда, други од што мораат итн... и фаќаат место, потоа завршуваат и се неквалитетен кадар за што до негде се криви и факултетите пошто еве машински има направено лесни смерови кои лесно се завршуваат, критериумите се паднати за да се запишат повеќе студенти и завршуваат се' повеќе кои реално се лоши не пошто се глупави/паметни, туку пошто не учеле, поминувале со препис и реално не се заинтересирани за струката.
Сакам да ти кажам дека не може да знаеш од старт кој ќе пропадне, а кој ќе успее и не можеш да го измериш тоа со никакви тестови. Илјадници фактори играат улога тука.
Има луѓе кои на почеток биле дрва, послем добиле мотивација па станале предобри.
Други биле добри па у 3-та година почнале да забушаваат итн итн...
Не постои начин да го превентираш тоа сега за сега и сите такви тестови кои ќе прават поделби се подложни на грешки и може да изостават многу фактори, тоа ми е муабетот.