Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
На овие Бугарите до в крај ги ебаваат, сеуште.

и тоа ги ебаваат...во германија посебно се направи толкава фобија преку медиумите што подобро ако те прашаат е да речеш дека си од киргистан одколку од бугарија..по химани ќе се тогаш. Се поради големиот број (од 200илјади плус) на бугари и романци кои во краток рок влегоа во германија...од 1ви Јануари годинава кога им се крена рампата.

Не сваќаат декаво европска унија се само како нови пазари за второкласна роба само за да продолжи растот на профитот на европските фирми кој поради заситеност (пред кризата) не растеше..дали нивните продукти се конкурентни во ЕУ? Исто како што се и дипломите конкурентни.

Инаку Македонците се поценети. Ама никој не се замара со документи.
Реално помеки сме и многу поднесуваме.
Но не треба да се потценува една заедница. Пример Бугарите си имаат форум за Англија. Секоја чест се организирале. Македонски форум не сум видел. Посочете ми еден сличен.
www.zaedno.eu
www.bghelp.co.uk

Инаку не е далеку денот на враќање на визите. Европа врие. Механизмот постои само треба да се примени.

Последно уредено:
Инаку Македонците се поценети. Ама никој не се замара со документи.

затоа прва прилика и ќе си земеш нивен пасош...во Гер условите се 8год редовен престој од кои 5 во работен однос (со плаќања во пензискиот фонд-толку е и условот за пензија) па ќе си аплицираш...дали вреди 8 год да висиш во кладилници или да пормбаш за да дојдеш до нивен пасош?

после тоа си бил со работа без работа под социјално...врати се во МК и живеј од тие 200-400 евра социјала и чекај минималец пензија за тие 5 год што си ги сработил.

е сега што е подобро?

затоа прва прилика и ќе си земеш нивен пасош...во Гер условите се 8год редовен престој од кои 5 во работен однос (со плаќања во пензискиот фонд-толку е и условот за пензија) па ќе си аплицираш...дали вреди 8 год да висиш во кладилници или да пормбаш за да дојдеш до нивен пасош?

после тоа си бил со работа без работа под социјално...врати се во МК и живеј од тие 200-400 евра социјала и чекај минималец пензија за тие 5 год што си ги сработил.

е сега што е подобро?

Само што сум бил во Германија и тој јазик ми е одвратен. Не можам да го смислам. Ние сме многу ценети како стручњаци и работници. Но. без јазик ништо. А кога за јазик не ме бива тогаш џабе е.

Само што сум бил во Германија и тој јазик ми е одвратен. Не можам да го смислам. Ние сме многу ценети како стручњаци и работници. Но. без јазик ништо. А кога за јазик не ме бива тогаш џабе е.
со таква перцепција на потценување и само-преценување нема подобро место од Македонија...додека не го испотиш и леген не наполниш од пот...не барај подобро место од МК.

со таква перцепција на потценување и само-преценување нема подобро место од Македонија...додека не го испотиш и леген не наполниш од пот...не барај подобро место од МК.
Има и подобри и поубави места. Слушни го тајзи и ќе сфатиш зашто е подобро да си во Македонија.
Не секој има желба за сите јазици. И не на секој му одат. Кој не би сакал во Германија ама ете пробав и не можев да се разберам. Барем на англиски колку толку можам или да збореше барем француски.

Се е така како што викаш владе, само те молам врати ја сликата со капата и доле смени ја ќеститката, курбан бајрам слават сега муслиманите. Поздрав и продолжи со твојата идеологија, само тебе те читам цел виканд. Поздрав
Нека си седи сликата, има причина за тоа.
За потписот ми е мака:)[DOUBLEPOST=1412541997][/DOUBLEPOST]
Од вакви како тебе никогаш државата нема да ни тргне напред :tapp:
Збориме за нормален живот, скромен без луксузирање ама и без стискање оти со 200 евра плата можеш само да преживуваш а не да живееш, нит одмор ќе видиш ниту пак ќе купиш некогаш кола во животот, цел живот ќе носиш само кинеско-турска облека и обувки па дури и за јадење ќе треба да штедиш. Тоа не е живеење а за жал кај нас поголем дел од населението така “живее“.
Оти бе од таквите како мене, јас да не одредувам плата колку да се зема. Колку е толку е платата. Сега на некој и 1000 евра тука да зема ќе речи малце му се, ќе сака 2000, 3000. Алчно е окото човечко, секогаш сака повеќе и повеќе. Инаку колку што пратам вести никој не умрел за јадење тука. Сите изнакупија коли , никој пешки не оди. Сите сега доградваја правеја за да го фатат законот за легализација на куќите и сите кукаат пари нема и не се стига. И ајде тргни му НЗС.[DOUBLEPOST=1412542102][/DOUBLEPOST]
Уствари сакаш да кажиш штом можи да се живеј само со леб и вода зошто ти се други работи. Оди живеј сиромашно не ти треба ништо, оти па да бидиме како просечен работник во Германија, Англија, Австралија кога можи да се живеј по афрички стандард со најосновни услови за живот.

Никој тука не вика да живее на висока нога, се зборува за стандард, средна или ете пониска класа нека е , но кај нас е сиромаштија кај повеќето.

Да одиш два пати во годината на годишен одмор или еднаш, да можиш да си дозволиш најнов телефон или кој било електронски уред, и да возиш пониска класа автомобил се само основни работи денес во повеќето еконосмски развиени земји.
Никој не зборува за порше и ламбурџини или пак прва класа летови до малдиви.
А ти Македонија ја сметаш за економски развиена земја?
Извини незнаев.[DOUBLEPOST=1412542496][/DOUBLEPOST]
Kolku imas samiot pridoneseno vo bugetot vlade? verovatno ni za edna mastika nema. Vrti suci zbori kako sakas jas mesecno go punam bugetot za najmalku 1500 evra. Baska so ranam pijavici od notari, preveduvaci, spedicii itd.
Kolku pridonesuvaat vo bugetot toa novopecenite hiperinvesticiski agi i begovi? Znaesli deka i pokraj toa so isplakjaat mizerni plati duri i tie se subvencionirani, i ne se plakja ni cent za doprinosi?
Ti padnalo li nekogas na pamet deka taa tvoja plata nekoj treba da ja zaraboti? Sam sigurno ne si ja zarabotuvas, mislam deka ova kolku i da go negiras i na tebe ti e jasno.
Makedonija opisana vo 10 minuten skec:
Си плаќам јас придонеси не се секирај.
И да ми паднало на памет дека мојата плата треба некој да ја заработи , а ти паднало тебе на памет ако гледаш така дека само обичниот работник си ја заработува својата плата а пак најмалце зема. Така си е поставен светот, сега да не имаш намера скроз да го промениш економскиот систем. Ете еден банкар како си ја заработува платата. Најпросто кажано моите пари што лежат во банка ти ги дава тебе и зема камата на тоа.
Што тој допридонесе ? А колку земаат банкарите?
Јбг таков е животот, нефер.[DOUBLEPOST=1412542623][/DOUBLEPOST]
VMRO objasneto vo detal. `ja ve mocam, a vie mislite deka vrne`
ako, za ovoj glup narod so memorija od 2 nedeli pred izbori samo vaka treba.
Така е(y) . Се гледа дека си освестен. Влезен си ти во запчаникот само што не си ни свесен.

Последно уредено:
Нека си седи сликата, има причина за тоа.
За потписот ми е мака:)[DOUBLEPOST=1412541997][/DOUBLEPOST]
Оти бе од таквите како мене, јас да не одредувам плата колку да се зема. Колку е толку е платата. Сега на некој и 1000 евра тука да зема ќе речи малце му се, ќе сака 2000, 3000. Алчно е окото човечко, секогаш сака повеќе и повеќе. Инаку колку што пратам вести никој не умрел за јадење тука. Сите изнакупија коли , никој пешки не оди. Сите сега доградваја правеја за да го фатат законот за легализација на куќите и сите кукаат пари нема и не се стига. И ајде тргни му НЗС.[DOUBLEPOST=1412542102][/DOUBLEPOST]
А ти Македонија ја сметаш за економски развиена земја?
Извини незнаев.[DOUBLEPOST=1412542496][/DOUBLEPOST]
Си плаќам јас придонеси не се секирај.
И да ми паднало на памет дека мојата плата треба некој да ја заработи , а ти паднало тебе на памет ако гледаш така дека само обичниот работник си ја заработува својата плата а пак најмалце зема. Така си е поставен светот, сега да не имаш намера скроз да го промениш економскиот систем. Ете еден банкар како си ја заработува платата. Најпросто кажано моите пари што лежат во банка ти ги дава тебе и зема камата на тоа.
Што тој допридонесе ? А колку земаат банкарите?
Јбг таков е животот, нефер.[DOUBLEPOST=1412542623][/DOUBLEPOST]
Така е(y) . Се гледа дека си освестен. Влезен си ти во запчаникот само што не си ни свесен.

Ако не е економски развиена треба сите да се задоволни бидеќји живеат во сиромаштија?
Или тоа што е се преживува не се умира, па не мора да е поарно?

Односно се спротивставуваш дека не ги разбираш лужето зошто си заминуваат од Македонија кога кај нас и со сиромаштија е добро?

не ти те разбирам дали си против или за иселување кога во 20 години државата не тера на никаде?

Ако не е економски развиена треба сите да се задоволни бидеќји живеат во сиромаштија?
Или тоа што е се преживува не се умира, па не мора да е поарно?

Односно се спротивставуваш дека не ги разбираш лужето зошто си заминуваат од Македонија кога кај нас и со сиромаштија е добро?

не ти те разбирам дали си против или за иселување кога во 20 години државата не тера на никаде?
Не туку да не се правиме џекови како да сме економски развиена земја пошто не сме, далеку од тоа.
Ставот околу заминувањето го имам кажано досега неколку пати.
Кој мисли дека вреди и можи да замини нека си ја проба среќата, наместо да мрчи и да кука тука како не му чинело.
Појасно од ова здравје.

Не туку да не се правиме џекови како да сме економски развиена земја пошто не сме, далеку од тоа.

економски неразвиена е погрешен израз...најсиромашна земја во Европа, и Албанија по економски параметри не има поминато. Еве во чие друштво е МК

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

туку да се надеваме дека ќе излезат уште еден куп независни државички па Македонија да дојде во златна средина иначе вака владата ќе продава семки од типот, втора во европа за инвестициски услови и такви слични.

економски неразвиена е погрешен израз...најсиромашна земја во Европа, и Албанија по економски параметри не има поминато. Еве во чие друштво е МК

туку да се надеваме дека ќе излезат уште еден куп независни државички па Македонија да дојде во златна средина иначе вака владата ќе продава семки од типот, втора во европа за инвестициски услови и такви слични.

Има и бетер. ДР Конго на пример. Така да сеуште има простор за тонење. Како се тоне така се појачува лудилото и алчноста.

Во такви држави само се губи разликата помеѓу политичар и криминалец. Имаат едно заедничко, за краток рок прават многу пари и покрај тоа се како бели мечки заштитени.

На избори не одат партиите за народот туку да добијат на располагање годишен буџет од неколку милијарди кои преку триста канали ќе си ги расподелат во свои џебови, та преку тендери на фирми од својот круг та преку акции како засади ја својата иднина кога се даваат енормни суми за сендвичи, превоз, маички.

А садачите нека садат дрва...која симболика во тоа засади дрво засади ја својата иднина...невиден цинизам и иронија.

А утре другите кога ќе ги заменат овие ќе најдат други финти...а народот како од ластовичка песната...ќе пуши цела генерација.

Во такви држави само се губи разликата помеѓу политичар и криминалец. Имаат едно заедничко, за краток рок прават многу пари и покрај тоа се како бели мечки заштитени.

На избори не одат партиите за народот туку да добијат на располагање годишен буџет од неколку милијарди кои преку триста канали ќе си ги расподелат во свои џебови, та преку тендери на фирми од својот круг та преку акции како засади ја својата иднина кога се даваат енормни суми за сендвичи, превоз, маички.

А садачите нека садат дрва...која симболика во тоа засади дрво засади ја својата иднина...невиден цинизам и иронија.

А утре другите кога ќе ги заменат овие ќе најдат други финти...а народот како од ластовичка песната...ќе пуши цела генерација.

никад не би ја напуштил Македонија ! Само под услов да работам државна работа !

Па што влегувате во филмови тогаш како да сме во друштво на Германија, Шведска, Швајцарија итн па сакате такви плати и стандард.
Сакате како нив да бидите, е па со бегање сигурно нема.
Ама себични сте, еден живот имате , бла бла бла и после ви е криво во какво друштво на држави сме. Па тие земји не станале такви денес дека народот им бегал при првата потешкотија. Се бореле , бореле и избориле денес да имаат статус таков како што имаат и можат да си дозволат таков стандард, можат да си дозволат да купуваат мозоци од неразвиените земји за ситни пари за да и во иднина пак бидат на врвот на списокот, пак да се богати, да имаат стандард ,а ние да си останиме таму каде што сме.
Е па сега одлучете се веќе еднаш.
Сакате вие богато да живеете или сакате државата да ви биди погоре на списокот.
Неможи и двете истовремено сега засега. Неможи и курац у дупе и душа у рај( што би рекле Србите мислам).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom