Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ubavo so si se snasol i si uspeal tamu,ama toa sigurno bilo poodamna pred da gi stegne krizata. Fakt e deka momentalno taze dojdenec-guster ako prajme muabet bas za Italija uste vo start go jade stapot. Ni fakultet ni nisto ne te spasuva.Italija vekje nekolku godini e vo faza na propagjanje, ova e realnosta. Na sekoe kose se prodava odzemen imot na licitacija, isto i vozila. Istovo vazi za dosta evropski drzavi so isklucok mozebi na germanija i skandinavcite.

Ubavo so si se snasol i si uspeal tamu,ama toa sigurno bilo poodamna pred da gi stegne krizata. Fakt e deka momentalno taze dojdenec-guster ako prajme muabet bas za Italija uste vo start go jade stapot. Ni fakultet ni nisto ne te spasuva.Italija vekje nekolku godini e vo faza na propagjanje, ova e realnosta. Na sekoe kose se prodava odzemen imot na licitacija, isto i vozila. Istovo vazi za dosta evropski drzavi so isklucok mozebi na germanija i skandinavcite.
Не, стварно, таму готови се.
Еве сеа, слушам, ќе доаѓа тура Италијанци у Дрексклајмер за плата од 10.000 у три смени (а и прекувремено).
Само што не знаат дека една плата нема да им достигне, ако еден ден им го фатат детето да вози точак по улица - 250 евра казна за родителот, по новите закони, ако детето е фатено како вози велосипед по сообраќајница.

Не, стварно, таму готови се.
Еве сеа, слушам, ќе доаѓа тура Италијанци у Дрексклајмер за плата од 10.000 у три смени (а и прекувремено).
Imam prijatel vo Milano so pazi gradezna firma i e pred propagjanje, i toa se nasinci mu rabotat, tamu pocna od nula i donekade uspea da napravi nesto, ama eve zavrsi filmot. zadniot pat koga se sretnavme mi nudesez ngoviot gip X5 da go kupam, veli do tamu e dojdena rabotata. Znaat dobro tie so rabotat tamu kakva e situacijata.
Mnogi Italijanci ima so dremat doma bez rabota, i ogromen broj na takvi ima so po nekolku meseci ne zemale plata.

Imam prijatel vo Milano so pazi gradezna firma i e pred propagjanje, i toa se nasinci mu rabotat, tamu pocna od nula i donekade uspea da napravi nesto, ama eve zavrsi filmot. zadniot pat koga se sretnavme mi nudesez ngoviot gip X5 da go kupam, veli do tamu e dojdena rabotata. Znaat dobro tie so rabotat tamu kakva e situacijata.
Mnogi Italijanci ima so dremat doma bez rabota, i ogromen broj na takvi ima so po nekolku meseci ne zemale plata.
Готово, пропадна курвата Европа, а ние будали уште таму скаме да идеме.
Значи не е ич чудо, ова што слушам дека Италијани и други западно-европејци ќе дошле у Дрекслајмер и др., да работат за 10.000 денари у три смени.
Тајзи бил цело време у право, а ние го заебававме дека е партиски платенички полтрон.

Тајзи извини!

Значи не е ич чудо, ова што слушам дека Италијани и други западно-европејци ќе дошле у Дрекслајмер и др., да работат за 10.000 денари у три смени.
Тајзи бил цело време у право, а ние го заебававме дека е партиски платенички полтрон.
Тајзи извини!
Ne treskaj zeleni, Italijanite masovno se selat i odat na rabota vo Svajcarija, Germanija pa i Francija. Od sto im e mnogu ubavo doma. A pa jugot na Italija e cist bankrot, vo nekoi podracja da ne se toa zemjodelskite subvencii ke umrat za leb, i tamu celi sela propagjaat sum videl so svoi oci.
A za tajzi bas me boli stojko, on vaka taka lapna po nekoja para za razlika od mrcatorite ovde.

Криза е насекаде. ЕУ е полна со лежачи, криминалци

Ај ај сега не претервај. Што не направи сега штетни бубачки, ти пак како да си цвеќе за мирисање и грото тука. Ај што не ти се љутам дека не плаќаш данок и останати давачки како цел поштен народ па уште и вреѓаш. Со секое твое криење и избегнување на паќање давачки према државата ти неа ја оштетуваш , а со самото тоа и јас сум оштетен индиректно.
Да не заборавиме дека го цицаш фондот за здравство и утре некој кој редовно си плаќал ке добие полош третмнан пошто и докторите се на државно ако немате заборавено. Ама тие се столб на државата заборавив. И професорите се столб, и сите се столбови на оваа држава, посебно кога се на државна цицка. Не гледам дека за нив нешто се буните. Дури еднаш прочитав баш тука дека и навивачите се столб на државата и браник на демократијата.
Сега уште студентите да испаднат дека се столб на државата и кај ке ни бид крајот , саде столбови. Ништо не не турка:)
И еден совет вака како постар.
Од работа само грпка се добива, ништо друго;)[DOUBLEPOST=1412514526][/DOUBLEPOST]
Демек другите што земаат по 200 евра плата сите изумреја.
Ене на ред чекаат да умрат.
Ајде бе не туку кукајте, што се замислувате вие , директори сте сите и менаџери.
Работничка класа, дното на општеството, малце над бездомниците. Да не сакате сите порше да возите и секој ден месо да јадите( што им фали на вегетаријанците), а секоја вечер во кафана да одите. Ке си ја спружите нозете колку што ви е долга чергата и се во ред ке биди. Сакате да живеете на висока нога а не ви стига чергата и после државата ви е крива. Видела жабата дека го потковуваат коњот, па и таа ги кренала нозете. Море чудни луѓе, дури да не верува човек.
VMRO objasneto vo detal. `ja ve mocam, a vie mislite deka vrne`
ako, za ovoj glup narod so memorija od 2 nedeli pred izbori samo vaka treba.

Italija e beter birokratizirana nego Makedonija, katastrofa e i tamu od glupi zakoni,proceduri i dolgotrajni postapki. Se cudam kako dosega ne gi goltnal mrakot. U pozadina se najverojatno evropski pari, bas onaka kako sto se slepaat grcite, inaku stvarno ne mi ide vo glava kako taa drzava funkcionira. sekoj tret italjan lezi u drzavno. Balkanska drzava so tapija i mentalitet.

градежништвото е секаде во криза па затоа малечки предузимачи најповеќе страдаат. Во Германија цените за недвижности се околу 30% повисоки поради кризата и плус следјќи ја статистиката енормно зголемен е процентот на лецитации. Исто така и општата потрошувачка е намалена во последниве два квартали. Сепак во Германија одат многу стручни лица од Италија и Шпанија, Минхен како еден од погодните градови со традиционална врска за италијанците стана град со околу 38% на странци (околу 10% странци е германскиот просек). Истото важи и за Хамбург.

Што се однесува до социјалната рамнотежа во Италија, точно е дека југот нема врска со северот...многу италјани викаат дека после Рим треба Италија со ножици да се пресече...

Европа е во криза а Македонија никогаш не излегла од криза...само оди од длабоко во подлабоко. Тие индустриските зони ме потсеќаат на слободните индустриски зони во Индија, таму ни пиле влегува ни излегува...тие се држава во држава. Кога ќе речат дека Johnson Matthey извезол толку милиони од фабриката, тоа значи дека во македонската економија се влеале 0.0 Евра. Оваа фирма е најдобар пример за искористување на работната сила. Катализаторите што ги прават се профитабилни и скапи иако авто индустријата е исто во криза, сепак Кина на пр. ги имплементира регулативите за катализатори во возилата.

Индикатор за тоа е степенот на рециклажа на овај производ кој поради племенитите елементи кои се користат на катализаторот, како Родиум, Платиана, Паладиум и во некои случаи Злато се скапи...посебно Родиумот чија намена е до 80% во катализатори за авто индустрија... последно време унцата (31 грам од прилика) Родиум е 1200 долари...повисока и од златото кое падна испод 1200.

Пред да се скоцка една кола во одпад, на запад прво што се вади е катализаторот баш поради овие елементи....да отидете во германија со еден катализатор изваден од кола ќе ви дадат одма 50евра....во македонските возила прашање е дали има вграден катализатор, т.е. катализатор со превлака а не само сито. Така беше долги години во Турција...Фиат го практикуваше тоа.

ова офф топик али немој да ве лажат дека тие инвеститорите носат многу за економијата, освен неколку вработени за по 200ев плата...тоа е бричење на суво и тоа до коска. Како вика Цацко во еден скеч... а бе уште ве лажат.

Тајзи извини!
Не е готова ама тука некаде е.
За информација платите во имачка во некои сектори се намалени и до 50%

Не е готова ама тука некаде е.
За информација платите во имачка во некои сектори се намалени и до 50%
Фала за информацијата, која само потврдува дека оваа наша Република Македонија е оаза, остров во бурното море на европска економско-социјално-општествена несигурност. Со секој нов пост полека ми се расчистува дилемата околу причините за егзодусот на западноевропските работници по македонските индустриски зони.

Имам другар во Германија. Работи во близина на Линдау како металостругар. Плата моментално 750 Евра, кирија за стан 300 Евра, 150 Евра троши за храна и 250 Евра за гориво. Инаку е машински инженер дипломиран 2002 година. Веќе е 4 години во Германија. Не е задоволен ИЧ. Јазик не знаеше. Имаше искуство во Македонија како инженер во јака компанија А.Д. и платата му беше 32000 денара.
Ама замина зашто почна да фрла.. алчноста е гадна работа.

Имам другар во Германија. Работи во близина на Линдау како металостругар. Плата моментално 750 Евра, кирија за стан 300 Евра, 150 Евра троши за храна и 250 Евра за гориво. Инаку е машински инженер дипломиран 2002 година. Веќе е 4 години во Германија. Не е задоволен ИЧ. Јазик не знаеше. Имаше искуство во Македонија како инженер во јака компанија А.Д. и платата му беше 32000 денара.
Ама замина зашто почна да фрла.. алчноста е гадна работа.
Будала. Не знаел каква феноменална среќа имал што живеел тука. Али така е, алчни се луѓето. Ако му е сеа, нека гние таму, дур пропаѓа Европа.
Ние останатите не ја направивме таа колосална грешка и можеме да си продолжиме да уживаме во придобивките на нашата демократија.

Учеше таму јазик. Почна како помошник. И стана стругар. Тоа е. Не му верував ама кога му бев на гости видов како е. И ливчето од плата и се. Фирмата е на Германец а не на Арап или Пољак или Балканец.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom