Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.237
Ова не само што не е во спротивност со тоа што предходно го изнесов, туку уште повеќе оди во прилог на ова што веќе го кажав:
A што правиме со Јужната Полутопка :icon_lol:? Дали и таму Велигден слават ОТКАКО денот ќе биде поголем од ноќта?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
A што правиме со Јужната Полутопка :icon_lol:? Дали и таму Велигден слават ОТКАКО денот ќе биде поголем од ноќта?
Во времето кога биле востановени овие правила, "светот" бил сведен на европа, блискиот исток и мала азија.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.237
Во времето кога биле востановени овие правила, "светот" бил сведен на европа, блискиот исток и мала азија.
Само за тебе, прослава на Новруз, иранската Нова година, кој се слави на пролетната рамнодневица

А еве ти ја и симболиката на Хафт-Син масата:

Haft Sîn (Persian: هفت سین‎) or the seven 'S's is a major traditionaltable setting of Nowruz, the traditional Iranianspring celebration. The haft sin table includes seven items starting with the letter 'S' or Sīn (س) in the Persian alphabet.

The Haft Sīn items are:
  • sabzehwheat, barley or lentil sprouts growing in a dish – symbolizing rebirth
  • samanu – a sweet pudding made from germinated wheat – symbolizing affluence
  • senjed – the dried fruit of the oleaster tree – symbolizing love
  • sīrgarlic – symbolizing medicine
  • sībapples – symbolizing beauty and health
  • somaqsumac berries – symbolizing (the color of) sunrise
  • serkehvinegar – symbolizing age and patience.
The "Haft Chin" items are:
  1. Mirror – symbolizing Sky
  2. Apple – symbolizing Earth
  3. Candles – symbolizing Fire
  4. Golab – rose water symbolizing Water
  5. Sabzehwheat, or barley sprouts symbolizing Plants
  6. Goldfish – symbolizing Animals
  7. Painted Eggs – symbolizing Humans and Fertility

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, искрено понекогаш помислувам дека не си ти од тука, од оваа земна реалност.
Ај сега, повтори ја погоре посочената реченица уште мал миљон пути и со тоа ќе добиеш уште мал миљон „ми се допаѓа„ од све што е антихристово, сатанско и Богоборечко членство на форумов....

„...а и шире...„.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Само за тебе, прослава на Новруз, иранската Нова година, кој се слави на пролетната рамнодневица

А еве ти ја и симболиката на Хафт-Син масата:

Haft Sîn (Persian: هفت سین‎) or the seven 'S's is a major traditionaltable setting of Nowruz, the traditional Iranianspring celebration. The haft sin table includes seven items starting with the letter 'S' or Sīn (س) in the Persian alphabet.

The Haft Sīn items are:
  • sabzehwheat, barley or lentil sprouts growing in a dish – symbolizing rebirth
  • samanu – a sweet pudding made from germinated wheat – symbolizing affluence
  • senjed – the dried fruit of the oleaster tree – symbolizing love
  • sīrgarlic – symbolizing medicine
  • sībapples – symbolizing beauty and health
  • somaqsumac berries – symbolizing (the color of) sunrise
  • serkehvinegar – symbolizing age and patience.
The "Haft Chin" items are:
  1. Mirror – symbolizing Sky
  2. Apple – symbolizing Earth
  3. Candles – symbolizing Fire
  4. Golab – rose water symbolizing Water
  5. Sabzehwheat, or barley sprouts symbolizing Plants
  6. Goldfish – symbolizing Animals
  7. Painted Eggs – symbolizing Humans and Fertility
Не само иранците, и јапонците и евреите и викинзите....сите имаат некоја централна прослава, што има едно објаснување за широките маси, а сосема друго симболичко за оние кои ја креирале.
Нормално дека иранците нема да кажат дека го обожаваат сонцето, ниту вие христијаните ќе го кажете тоа, но факт непобитен е дека вашите најголеми и најсвети празници ви се токму на овие клучни датуми што коинцидираат со циклусите на сонцето.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Ај сега, повтори ја погоре посочената реченица уште мал миљон пути и со тоа ќе добиеш уште мал миљон „ми се допаѓа„ од све што е антихристово, сатанско и Богоборечко членство на форумов....

„...а и шире...„.
Miki u bibljijata da ne pisuva
Ako ne si so mene togas si protiv mene

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Miki u bibljijata da ne pisuva
Ako ne si so mene togas si protiv mene
Еве јас ќе ти одговорам.Пишува,затоа што тоа ПРОТИВ МЕНЕ значи ненаследување вечен живот,а не директна борба против Господ.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Дали претварањето на водата во вино, одењето по вода, разделувањето на морето, лекувањето на болните со некаква енергија, комуницирањето со Бог.....зар не се митолошки елементи или работи кои ги среќаваме во митологијата?
Ќе бидам колку што можам покоректен и ќе ти поставам прашање, зошто не може да се прави паралела помеѓу овие 2 приказни? ;)
Не реков за паралелата со индијанската приказна, а за паралелата со розовиот слон.[DOUBLEPOST=1412410872][/DOUBLEPOST]
Јас со глава тврдам дека поинфантилно од твојов пост, тешко дека било кој во скоро време ќе приложи.[DOUBLEPOST=1412281513][/DOUBLEPOST]
Ништо не е разобличено. Кога ти презентирав факти на истава оваа тема за тоа дека христијанските празници ги следат циклусите на сонцето, ми одговори дека си немал време да одговориш.
Што од ова е разобличено:

Еве што беше твојот одговор:

Ти образложив зошто пишав дека мислењето е инфантилно. Не го прифаќаш мислењето-никому ништо,што значи дека за тебе е во ред кога некој нема став по определено прашање, да може да негира некого кој што има став по истото, во ред твое разбирање. Но проблемот е што ти реши да преминеш во инаетење, кладби, субјективизам(n).

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.237
Не само иранците, и јапонците и евреите и викинзите....сите имаат некоја централна прослава, што има едно објаснување за широките маси, а сосема друго симболичко за оние кои ја креирале.
Нормално дека иранците нема да кажат дека го обожаваат сонцето, ниту вие христијаните ќе го кажете тоа, но факт непобитен е дека вашите најголеми и најсвети празници ви се токму на овие клучни датуми што коинцидираат со циклусите на сонцето.
Ќе можеш ли да го образложиш своето тврдење зашто јас ама баш никаква поврзаност не можам да најдам помеѓу движењето на Сонцето со Велигден и задушниците. Плус на тоа, да го додадеме и фактот дека рамнодневиците и сонцестоите имаат безмалку фиксен датум (+/- еден ден), а Велигден и задушниците подвижен.

Единствена поврзаност што наоѓам се остатоците од старословенските пагански и магиски ритуали кои некои таканаречени христијани ги практикуваат за Бадник, Василица, Прочка и Ѓурѓовден, а се култови кон паганските божества Коледа, Велес и Јарило.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не реков за паралелата со индијанската приказна, а за паралелата со розовиот слон.
Ок, но што е проблемот со оваа приказна, овој мит, кој е речиси идентичен со таа библиска приказна?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти образложив зошто пишав дека мислењето е инфантилно. Не го прифаќаш мислењето-никому ништо,што значи дека за тебе е во ред кога некој нема став по определено прашање, да може да негира некого кој што има став по истото, во ред твое разбирање. Но проблемот е што ти реши да преминеш во инаетење, кладби, субјективизам(n).
Па нормално дека можеш да негираш нешто без да имаш одговор за истото! Еве јас незнам колку е голема вселената, но можам, да негирам став дека таа не е поголема од сончевиот систем. Прост пример, прв што ми падна на памет. Или незнам кога си роден, но можам да негирам дека си роден во 15 век....и уште милион примери како овие! Ова ти е основна логика, никакво инаетење, никаков субјективизам, никаков инает.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Па нормално дека можеш да негираш нешто без да имаш одговор за истото! Еве јас незнам колку е голема вселената, но можам, да негирам став дека таа не е поголема од сончевиот систем. Прост пример, прв што ми падна на памет. Или незнам кога си роден, но можам да негирам дека си роден во 15 век....и уште милион примери како овие! Ова ти е основна логика, никакво инаетење, никаков субјективизам, никаков инает.
[DOUBLEPOST=1412410872][/DOUBLEPOST]

во ред твое разбирање.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ќе можеш ли да го образложиш своето тврдење зашто јас ама баш никаква поврзаност не можам да најдам помеѓу движењето на Сонцето со Велигден и задушниците. Плус на тоа, да го додадеме и фактот дека рамнодневиците и сонцестоите имаат безмалку фиксен датум (+/- еден ден), а Велигден и задушниците подвижен.

Единствена поврзаност што наоѓам се остатоците од старословенските пагански и магиски ритуали кои некои таканаречени христијани ги практикуваат за Бадник, Василица, Прочка и Ѓурѓовден, а се култови кон паганските божества Коледа, Велес и Јарило.

Поврзаноста веќе ти ја нагласив и тоа повеќе пати. Велигден секогаш се празнува после пролетната рамнодневница, кога денот станува поголем од ноќта, кога животот почнува да се буди (ја победува смртта), кога светлината симболично ја победува темнината. Велигден исто така секогаш паќа во недела (денот на сонцето) и поради тоа не е фиксен датум. Божиќ од друга страна има фиксен датум и е на 25 декември, кога сонцето ја достигнува најниската точка и после три дена почнува да се искачува!
Починатите христијани секогаш се погребуваат свртени кон исток...и ред други примери.
И не е само велигден, многу култури и религии го практикуваат истото, како примерот што ти самиот го даде со Иранците, пасхата со евреите, јапонците.....и ред други.

Kajgana Shop

На врв Bottom