Девојки и жени од сите националности и вери - во вас е моќта!

~BlueBerry~

*I love my dreams*
Член од
8 јануари 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
63
НА МЕНЕ МАМА СЕКОГАШ МИ ВИКА ДА БИДАМ СО ТАЈ ШО ЌЕ МЕ САКА ПА АКО САКА И МАРСОВЕЦ НЕКА Е, САМО ДА СИ СРЕЌНА!

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
А кога не знаеш што си а сепак веруваш во нешто кое и пиштол на чело да ти стават нема да можеш да го дефиираш, тогаш што си? М?
Збунет верник...
Мајка и татко се христијани, православни луѓе. Ја собираат цела фамилија на Св. Никола, вапцуваат јајца на Велигден и се поздравуваат со Христос се роди на Божиќ. Јас рака на срце постев за Велигден зошто ми годеше таквиот начин на исхрана се додека не сватив дека можам така да живеам постојано и не мора да чекам Велигден или Божиќ за да се испостам.

Ениуеј, поентата ми е иако доаѓам од чист христијански брак јас уште не сум јасна пред себе и Бога дали ќе го викам Исус, Алах, Буда...Брама, Вишну, Шива или Кришна.
Бог е, тогаш шо има врска ако јас му се молам во хинду храм а мажот ми во црква?
Many names, one God.
Ниту јас ќе врзам шамија ниту тој ќе го носи Ganesha во џеб. Комуникацијата е клучна за да една врска успее и прерасне во брак. Мој и негов свет. До БОг ќе стигнуваме по различни патеки, со љубов, посветеност, разбирање и комуникација. Баланс на потребите. Бракот е заедница, ама сите си имаме свои потреби. Јас ќе ги почитувам неговите, тој моите. Само така ќе функционираме.
Малите...ќе одберат кога ќе бидат доволно возрасни и свесни за тоа што значи религија и верување во Бог. Исто како што сега јас одлучувам. Ќе имаат познавања за две различни гледишта и перцепции на Бог. Можеби ќе прифатат една, можеби ќе одберат нешто трето или ниедно. Од нив ќе зависи.
Ко ќе дојде ред за ќердосување. јас нема да променам ништо исто како што и тој нема. Каде ќе потпишеме не знам. Ма јас и дал ќе се омажам не знам...

Моите немаат појма дека на телото имам свет хинду-знак. Зарем кога ќе дознаат тоа ќе промени нешто? Не. Зарем симболот на кожава ме промени мене? Не.

Јас не ги наметнувам моите верувања ниту пак сакам тие да ми ги наметнуваат нивните. Можеби зашто не се труделе доволно да ми ги наметнат своите сваќања сега вака размислувам. Или пак е обратно..ај мајката, сеа се збунив.. Сепак, фала им.

Признајте си, не на мене. Не мора мене. Признајте си себе, дека сте уплашени души затворени во себе, затворени во просторот, кои што уште дишете воздух во термин одобрен од општинскиот комитет три пати дневно и мочате на лево дека така ви ги кроеле фармерките. Мене, не морате ништо да ми признаете. Дека јас мојот живот си го живеам како што јас сакам, со кого ЈАС сакам...дека на крај...покрај НЕА ќе умрам.
Things has gotten better huh? I am glad..
Инаку, неах...не живеат сите така. Треба храброст да преживееш не? И верба во себе, партнерот, Бог...you name it! It's all the same!

~BlueBerry~

*I love my dreams*
Член од
8 јануари 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
63
ЕВЕ ПРЕСЕН ПРИМЕР, СЕ ЗАПОЗНАВ СО МУСЛИМАН СИ СЕ ДОПАДНАВМЕ И ТАКО ДАЉЕ И МЕ ПРАШУВА ДИРЕКТНО АКО ТЕ ПОБАРАМ ЗА ЖЕНА ЌЕ ЈА СМЕНИШ ЛИ ВЕРАТА?
ХАХ -НЕ
ТОЈ- ЕТО ВИДИШ
-ЗОШТО ЈА ДА МЕНАМ ВЕРА
ТОЈ-ПА ТИ СЕ УДАЈЕШ
-ПА НЕМА ВЕЗЕ, НЕМОРА ДЕ СЕ МЕЊАТ ВЕРИ... БИДИ ТОА ШО СИ, СЛЕДИ ЈА ТАА ФИЛОЗОФИЈА, ЈАС МОЈАТА АКО СЕ РАЗБИРАМЕ ЗАШО ДА КОМПЛИЦИРАМЕ :) БИТНО ВО НЕШТО ВЕРУВАМЕ, А КОГА ИМАШ ВЕРБА И ЉУБОВ, ИМАШ НАДЕЖ = СИЛА. ЗАРЕМ ТОА НЕ Е ДОВОЛНО ЗА ДА БИДЕШ СРЕЌЕН?!

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Повеќето од младите ја иделизираат љубовта. Се е минливо, ништо не е вечно. За некој да стапи во брак со личност од друга вера треба да е подготвен на многу работи и секако да ги истрпи до крај. Не е работата на првиот проблем раце да се кренат. Познавам мешани бракови доста. Но малку се оние коие живеат во хармонија. Имам другарка која е од таков брак и која носи и Богородица и око на ланче. Значи не е дефинирана. Мајка и е македонка, татко и е босанец. И секој се обидува да ја наметне својата вера. Да го исклучиме тоа дека мајка и не правеше муабет 10 години со нејзината мајка.. Мое мислење е двајца кога ќе се одлучат да склопат таков брак треба од самиот почеток да издефинираат некои работи за да не дојде подоцна до големи проблеми и каење. Самото општество наметнува некои критериуми и непишани правила што ретко кој оди против нив.
Јас не би се земала со личност од друга вера. Запад е едно таму луѓето гледаат инаку на работите. Овде во нашава држава е сосема друго. Познавам луѓе што не се христијани и се воспитани на различен начин од мене и поинаку гледаат на работите. Тоа што е за нив нормално за мене е чудно. Така да со некој кога ќе градиш заеднички живот треба да имаш доста сличности барем во поглед на суштинските работи. Но тука секој си го брани своето и наместо разликите да не соединуваат тие не разединуваат. Тоа е тоа не можеш со 10 или 20 мешани брака да искорениш некои навики и размислувања кај мнозинството. Тоа е процес што трае децении.

Член од
16 август 2007
Мислења
96
Поени од реакции
15
samo da gi izvestam skepticite vo vrska so mesanite brakovi i vrski:eek:d mojot posleden post do deneska nisto se nema smeneto vo mojata mesana vrska..mozebi samo maliot fakt deka i priznav na majkami i bidejki e sovremena i mlada pobara da go zapoznae..

deneska za nego se izrazuva podobro odkolko sto se izrazuva za mene,go saka ceni i postuva poveke od bilo koj moj prijatel,sekogas mi veli da se stremam da go dosegnam negovoto sovrsenstvo,zosto posle 3 godini intenzivna stabilna vrska jas ne mozam da mu najdam nitu edna maana..

celoto moe drustvo izuzetno go pocituva i mislam deka sekade e omilen bez ogled dali sme megu muslimani ili hristijani.

na pocetokot go kriev negovoto ime od strav zosto ziveam vo ruralna sredina no veke posle tretiot mesec koga svativ so kakov covek si imam rabota mi dojde da go istetoviram imeto na celo.

znaci se e do COVEKOT-ako naides na nekoja svinja i hristijanin da e nema da sakas da bides negova zena..no ako naides na vistinski maz so site pozitivni odliki ne veruvam deka ke ti smeta toa sto toj gospod go narekuva allah ili buda i ima razlicen nacin na prakticiranje na verata od tvojot..

treba mnogu ebano mnogu hrabrost da prosetas so nego za raka vo malo mesta vo koe lugeto ne gledaat podaleku od nosot..uste poveke za da kazes doma deka veke si vo takva vrska..no najmnogu e potrena hrabrost za da se otkazes od edna takva ljubov.

jas gi imav prvite dve hrabrosti i gi pominav so krenata glava i nasmevka-tretata ja nemam!:toe:

~BlueBerry~

*I love my dreams*
Член од
8 јануари 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
63
samo da gi izvestam skepticite vo vrska so mesanite brakovi i vrski:eek:d mojot posleden post do deneska nisto se nema smeneto vo mojata mesana vrska..mozebi samo maliot fakt deka i priznav na majkami i bidejki e sovremena i mlada pobara da go zapoznae..

deneska za nego se izrazuva podobro odkolko sto se izrazuva za mene,go saka ceni i postuva poveke od bilo koj moj prijatel,sekogas mi veli da se stremam da go dosegnam negovoto sovrsenstvo,zosto posle 3 godini intenzivna stabilna vrska jas ne mozam da mu najdam nitu edna maana..

celoto moe drustvo izuzetno go pocituva i mislam deka sekade e omilen bez ogled dali sme megu muslimani ili hristijani.

na pocetokot go kriev negovoto ime od strav zosto ziveam vo ruralna sredina no veke posle tretiot mesec koga svativ so kakov covek si imam rabota mi dojde da go istetoviram imeto na celo.

znaci se e do COVEKOT-ako naides na nekoja svinja i hristijanin da e nema da sakas da bides negova zena..no ako naides na vistinski maz so site pozitivni odliki ne veruvam deka ke ti smeta toa sto toj gospod go narekuva allah ili buda i ima razlicen nacin na prakticiranje na verata od tvojot..

treba mnogu ebano mnogu hrabrost da prosetas so nego za raka vo malo mesta vo koe lugeto ne gledaat podaleku od nosot..uste poveke za da kazes doma deka veke si vo takva vrska..no najmnogu e potrena hrabrost za da se otkazes od edna takva ljubov.

jas gi imav prvite dve hrabrosti i gi pominav so krenata glava i nasmevka-tretata ja nemam!:toe:

еј колку ме радуват значи вакви ... ебате не знам ни како да ги наречам ама знам дека ЉУБОВ Е У ПИТАЊЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ! тука нема граница!

Член од
27 јуни 2007
Мислења
239
Поени од реакции
5
Искрено има секакви случаеви и тоа е личен став. За мене неам нишо против тие врски не судам исто како шо не би сакала да сум судена.

Иначе, иам другарка има хм околу двегодишна врска со личност од друга вера, и баш последниот пат кога разговаравме, ми кажа некој работи и само заклучив од тоа дека треба голема сила да се издрже тој притисок од осудувањата (повекето другарки говорат зад грб зашо така, зашо уште е со него и слично) а она е цврста и силна ама има голема несигурност поради сето тоа, затоа шо е свесна. А не сум сигурна дали свесно или несвесно рече дека `не е подготвена за повеке` дали си има размислувано за тоа или е само резултат на тоа шо ја осудуват. Значи сепак колку толку влијае и надворешната околина. Фала богу дека секој ке рече за мене си живеам или слично, ама таква одлука носе голема тежина и одговорност.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Жените немаат националност. :smir:

Член од
14 јуни 2009
Мислења
147
Поени од реакции
21
Aбе фино е вака да се прочитаат мислења..секој си знае за него...али повеќето се хипотетички..што би било кога би било...
џабе е зборење и разгледување на опции, зашто ако на некој му се случи вистински таква врска, тогаш работите ќе бидат подруги...ќе видите
фактот е дека таква врска не е нормална врска...колку и да се сакате и колку и да сте си супер и нормални меѓу вас, секогаш ќе има проблеми од страна,кои со тек на време индиректно ќе влијаат на врската....
значи за мешаните парови-да се сакаат ама да не се летаат...треба да се размислува од напред и за сите проблеми да се збори отворено...семејството и околината се голем проблем....треба и двете фамилии да се погодат со ставовите околу фактот дека нивното дете е во врска со некој-а од „другите“...значи и двете фамилии да се растеретени по прашање на меѓуетнички и религиски проблеми, растеретени во поглед на стереотипови, спремни за прифаќање на изборот на нивниот син-ќерка, спремни да застанат покрај нив, спремни да бидат осудувани од страна на поголемиот број роднини, пријатели, комшии итн....
значи не се летајте и немој да бидете пресигурни..нормално дека кога сте заедно мислите дека никој ништо не ви може и дека е ваш светот...дека ќе се изборите и ќе успеете..дури не ни мислите на проблемите кои ги наметнува околината...ве боли кур за тоа, тоа е најнебитна работа..битно ви е дека сте со неа-него и дека осеќате и знаете длабоко во себе дека би умреле за неа-него...спремни сте на се` и никој ништо не ви може....ама реалноста е друга..не е баш така...после времето од денот кое ќе го поминете заедно, секој си оди дома...а дома ситуацијата е реална....таа мисли уште колку време ќе може да скрие дека излегува со македонец(пример)...тој мисли дали некој ден можеби од нигде никаде таа ќе му се истовари со куферите пред врата пошто нејзините и` рекле-губи се од нашето семејство- и нема кај да оди...што ќе биде ако се случи тоа?...што ќе биде ако се случи нешто другои?...многу опции доаѓаат во глава...се плашиш што ќе биде со вас...дали може да ти ја земат некој ден?...како ќе постапиш?...посакуваш да не сте на ова поднебје..да се исселите некако негде у некоја швајцарија и да си бркате работа на раат..да се расправате за нормални работи, а не за некои срања актуелни за овие простори....
зборот ми е-треба многу работа од двајцата партнери за да успеат да се изборат за нивната љубов...колку и да се они супер меѓусебе..колку и да се сродни души, колку и да се еден за друг...врската може да се распадне многу лесно и многу трагично...
запознајте се убаво, бидете сигурни дека таа е таа-тој е тој...бидете спремни на се, на најбезвезни крупни проблеми...имајте муда и многу памет...бистра глава исто... не се летајте као мали деца ако вашите ја(го) прифаќаат неа(него)...не се препуштај само на чувства...нејзините не ве прифаќаат вас..или обратно...ретки се случаи кога и двете фамилии се ок...
така стојат работиве тука

Kajgana Shop

На врв Bottom