Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
и Иран - да да - Иран
Ne znam zosto potenciras, Iran e na prvoto mesto vo svetot vo pogled na naucno - tehnoloskiot razvoj, pokraj olimpijadite po matematika, cesto osvojuvaat prvi mesta i na olimpijadi po fizika i hemija, 69 procenti od studentite po prirodni nauki se zeni so sto se na prvoto mesto vo svetot vo pogled na soodnosot zeni- mazi, imaat najmnogu studenti i najmnogu studenti - zeni na zemjodelskite fakulteti, najmnogu studenti - zeni vo svetot na tehnickite fakulteti itn. Seto ova go pravi Iran perspektivna zemja, iako retko koj ima takva slika za ovaa zemja.

Ne znam zosto potenciras, Iran e na prvoto mesto vo svetot vo pogled na naucno - tehnoloskiot razvoj, pokraj olimpijadite po matematika, cesto osvojuvaat prvi mesta i na olimpijadi po fizika i hemija, 69 procenti od studentite po prirodni nauki se zeni so sto se na prvoto mesto vo svetot vo pogled na soodnosot zeni- mazi, imaat najmnogu studenti i najmnogu studenti - zeni na zemjodelskite fakulteti, najmnogu studenti - zeni vo svetot na tehnickite fakulteti itn. Seto ova go pravi Iran perspektivna zemja, iako retko koj ima takva slika za ovaa zemja.
Западната медиумска сила е најсилното оружје на САД.

10685576_10153682883508539_8417578991834664744_n.jpg

Министерството за економски развој на Русија со проценка дека цените на прехранбените производи ќе пораснат за 12-13% до крајот на годината.

Минэкономразвитија: Цены на продукты в этом году вырастут на 12-13%

http://www.vedomosti.ru/politics/news/33978411/ceny-na-produkty-rastut-kak-na-drozhzhah

Имате англиски превод. Главно се работи за воена перспектива на Русија.

Лавров: Планиранoто ширење на НАТО во Македонија, Босна и Црна Гора е провокација

Потенцијалното проширување на НАТО кон бившите југословенски републики Босна, Македонија и Црна Гора може да биде гледано како „провокација“, рекол рускиот министер за надворешни работи во интервју објавено денеска.

mkd-151658.jpg

Москва се противи на секое ширење на НАТО во поранешните комунистички области во источна и југоисточна Европа, што е дел од трката за геостратегиско влијание од крајот на Студената војна, која е и во суштината на сегашниот конфликт во поранешната советска Украина, пишува Ројтерс.

Црна Гора, Македонија и Босна имаат амбиции да ѝ се приклучат на западната воена алијанса, следејќи ги стапките на Албанија и на бившојугословенската Хрватска, кои станаа членки во 2009 година, вели агенцијата.

Запрашан за интеграцијата на трите земји во НАТО, рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, за босанскиот весник Дневни аваз рекол: „Во однос на проширувањето на НАТО, јас тоа го гледам како грешка, дури на некој начин и како провокација. Ова е, на некој начин, неодговорна политика, која ја поткопува определбата да се изгради систем на рамноправна и заедничка безбедност во Европа, еднаква за сите, без разлика дали некоја земја е членка на овој или на оној блок.“

Русија има енергетски интереси на Балканот и историски врски со Словените во регионот, од кои повеќето се православни христијани како и Русите, вели Ројтерс. Но влијанието на Москва опаѓа, бидејќи земјите од поранешна Југославија бараат да се приклучат кон европските текови со членство во ЕУ и во НАТО.

Малата јадранска република Црна Гора се чини дека е најблиску до членството во НАТО. Босна е заложник на етничките расправии, кои ги забавија реформите, додека Македонија останува блокирана поради долготрајниот спор со соседна Грција околу името на оваа континентална земја, пишува агенцијата.

Само Србија, можеби најблискиот сојузник на Русија во регионот, не го брка активно членството во НАТО, поради „политичката осетливост што тлее уште од воздушната војна на алијансата во 1999 година против тогашниот српски претседател лидер Слободан Милошевиќ за да се запрат бранот злосторства против етничките Албанци на Косово“, како што вели Ројтерс.

Лавров потврдил дека рускиот претседател Владимир Путин ќе ја посети Србија во средината на октомври, по повод одбележувањето на 70-годишнината од ослободувањето на Белград од нацистичката окупација од страна на југословенските партизански борци и советската армија.

http://www.mkd.mk/svet/vesti/lavrov...vo-makedonija-bosna-i-crna-gora-e-provokacija

http://makfax.com.mk/svet/region/lavrovmoskva-e-protiv-ekspanzijata-na-nato-na-balkanot

Ако не успееме оваа тензија помеѓу Западот и Русија да ја искористиме за прием во НАТО под руска капа не ни заслужуваме да бидеме дел од нешто.
Fixed ;)

И јас навивам за тоа и мене повеќе ми одговара така . Ама државава моментално е толку зависна од западот што несакам ни да помислам. Само влези во влада и ќе видиш дека од чистачка до претседател сите до еден се американски луѓе и евентуално нешто германски и британски.

Rusija kasni edno 10tina godini sto za mene pokazuva deka Rusija nema nekoj golemi interesi kon Makedonija, inace uste porano bi se izjasnile. Ova e samo posledica od zaladenite odnosi NATO-Rusija i ko ke se nadminat ke ja nema Rusija da komentira za NATO-aspiraciite na Makedonija.

Црна Гора и порача на Русија дека има јасна надворешнополитичка определба

После санкциите од Косово, се јави и Црна Гора, ова веќе станува сериозно. :D Чекам само ние кога ќе се јавиме со официјална реакција и ќе можам мирно да спијам. Западен Балкан со реакциите БРИКС ќе го растури. :icon_lol:

Ако не успееме оваа тензија помеѓу Западот и Русија да ја искористиме за прием во НАТО под руска капа не ни заслужуваме да бидеме дел од нешто.

Fixed ;)

Потпис !!!

Не дека се согласувам, но лично не гледам ништо асално и заедничко што имаме со НАТО.

И јас навивам за тоа и мене повеќе ми одговара така. Ама државава моментално е толку зависна од западот што несакам ни да помислам. Само влези во влада и ќе видиш дека од чистачка до претседател сите до еден се американски луѓе и евентуално нешто германски и британски.

Па само политичарите се единствениот елемент во Македонија кој е зависен од западот, додека остатокот и не сме нешто многу зависни од западот.

ОКТА, која му продава нафтени деривати на Макпетрол, истите ги произведува од увозот на руска нафта. Лукоил увезува своја руска нафта обработена во нивните рафинерии во Бугарија, а Газпром речиси доминира во увозот на гас во Македонија.

Така да, од енергетски гледна точка, дефинитивно сме зависни од Русија, со исклучок на хидроелектроцентралите низ Македонија, ветерниците во Богданци и јагленот за РЕК Битола кој, фала му на Бога, го вадиме од македонска територија.

Од западот претежно увезуваме алати, машини и возила, но од поодамна почнавме да увезуваме и од Кина, се разбира - со тапа квалитет, а од секогаш сме ги увезувале и од Русија, но во мали и незабележителни количини, но останува фактот дека сепак има алтернатива на западот и дека не сме толку зависни од западот до тој степен да мораме да станеме членка на НАТО и/или на ЕУ, или да мораме да танцуваме на музиката на западот.

А тоа што Русија и Кина не не сакаат, тоа е подеднакво наша вина колку што е и нивна вина.

Последно уредено:
Можеби ние не сакаме до толку или не се брзаме за да влеземе во НАТО, но нашите "браќа" не размислуваат исто, па така сме растргнати на две спротиставени страни, што е прилично лошо за просперитетот во иднина на нашава мала и сакана државичка.

Незнам колку е паметно влагање под руска капа кога Русија е речиси напикана во ќош и има многу мало влијание на балканот,среќа што политичариве играат паметно а не со емоции бидејки ќе пројдевме бетер од србите.
Размислете малце,опколени сме со со нато земји од сите страни освен од србија и имаме 25% посто население кое ќе скокне во вардар ако Америка му каже така.Да не спомињам дека сите овие и не не сакаат па Америка не мора ни да ги присилува да не распарчат само дозвола да им даде.Дури и Србија која беше во војна со Нато и е историски блиска со русија игра на двете страни понекогаш ама ние пошто сме најпаметни ќе ја почнуваме контраофанзивата на руското влијание на балканот:facepalm:

Можеби ние не сакаме до толку или не се брзаме за да влеземе во НАТО, но нашите "браќа" не размислуваат исто, па така сме растргнати на две спротиставени страни, што е прилично лошо за просперитетот во иднина на нашава мала и сакана државичка.

Тоа се вика концепт на владеење "раздели па владеј".

Незнам колку е паметно влагање под руска капа кога Русија е речиси напикана во ќош и има многу мало влијание на балканот,среќа што политичариве играат паметно а не со емоции бидејки ќе пројдевме бетер од србите.
Размислете малце,опколени сме со со нато земји од сите страни освен од србија и имаме 25% посто население кое ќе скокне во вардар ако Америка му каже така.Да не спомињам дека сите овие и не не сакаат па Америка не мора ни да ги присилува да не распарчат само дозвола да им даде.Дури и Србија која беше во војна со Нато и е историски блиска со русија игра на двете страни понекогаш ама ние пошто сме најпаметни ќе ја почнуваме контраофанзивата на руското влијание на балканот:facepalm:

Е па токму бидејќи постојат тие 25% население кои се подготвени да скокнат во Вардар доколку САД така им кажат, повеќе од јасно е дека имаме нечист двор и затоа добро би ни дошол некој добар сојузник кој ќе ни помогне да го исчистиме дворот.

Бидејќи очигледно на САД им одговара да имаме нечист двор.

Не велам дека Русија е сојузникот кој ни е потребен, било кој со добри намери е добредојден, но ајде наброј еден таков потенцијален сојузник ?

Не постојат вечни пријателства, а како што гледаме во последно време, не постојат ниту вечни интереси како што се мислеше до неодамна.

Хосни Мубарак им беше послушник на САД во Египет, но сепак го соборија, а Барак Хусеин Обама со отворени прегратки му посака добредојде на Муслиманското Братство кога дојдоа на власт во Египет.

Но после воениот удар во 2013 година во Египет и апсењата на Мохамед Морси и лидерството на Муслиманското Братство и после прогласување на Муслиманското Братство за терористичка организација во Египет - што всушност и беа додека Мубарак беше на власт во Египет - а не политичка партија, одеднаш на исончаниот Бери во Белата Куќа му стана непријатно бидејќи неговите муслимански другари на кои и до денешен ден им пружа засолниште во САД, останаа без власт во Египет.

Египет е одличен пример за тоа каков пријател се САД и колку многу им мислат добро на народот на една држава и на нејзиното општество.

Ќе ти инсталираат радикално малцинство кое воопшто не се двоуми кога убива невино цивилно население, па бирај - или ќе трпиш масакри, или ќе правиш коалиција со истите тие злосторници.

Веќе е познато дека македонските политичари без никакво двоумење и со најголемо задоволство прават коалиции со злосторници бидејќи имаат заеднички интереси, што уште повеќе покажува и докажува на дело дека имаме премногу нечист двор и дека ни треба силен сојузник од надвор кој ќе ни помогне во чистењето.

Ќе повторам, не велам дека Русија е сојузникот кој ни е потребен, но ако веќе сме оставени да бираме помеѓу две зла, јас лично верувам дека Русија е помалото зло.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom