Искуства и препораки за Хард диск

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.280
Ми треба совет за хард диск, 1 терабајт, САТА3. До сега имам многу лошо искуство со Вестерн Диџитал, и контрадикторно со Хитачи. Гледам се нуди и Тошиба, не знам дали се уште има Сигејт, Самсунг....
Два Вестерн Диџитали ми цркнаа во гарантен рок од 12 месеци, третиот кој ми го заменија беше Хитачи кој цркна деновиве, не знам ни дали 2 години наполна, а пак хитачи од старите (80ГБ), тера без проблем веќе мислам 5 години. Сега гледам има Тошиба али не знам кој е нивниот квалитет и поузданост, на интернет гледам дека Вестерн Диџитал има лоша репутација, Сигејт ги фалат, тошиба нема многу податоци... така да ако има некој искуство, линк... малце да разгледам

Не е можно бро,стар пациент сум на WD,првиот ми држеше од 2006 до 2012,ми цркна дури полни 6 години постојана работа,пак земав WD,и еве го втора година по ред,нема никаков проблем. Освен ако не си чукал,изместувал,шо ти знам за краток рок,се ти е до како управуваш :( тошиба ти се неквалитет,бегај ...

Нема шанси Western Digital да се катастрофа. На нашиот пазар еден од подобрите ХДД е EZEX. Т.е. овој. Немаш утка со овој моментално 2 користам од нив, а во план имам уште 1 да земам.

WD10EZEX е најдобриот хард во моментов кај нас, (а и генерално во светот) ако не ти се свиѓаат WD, мислам дека има и еден друг добар, ама незнам кој модел беше.

Ако сакаш HDD за чување на податоци во моментов само WD црна серија, се другото е мачка во вреќа. Реално се поскапи за 50% од останатите, но вреди за парите. А бидејќи чуваш голема колекција на слики, од искуство не би ти препорачал друго.

http://set.com.mk/Computers-IT/PC-and-PC-equipment/Hard-Disks/HDD-1TB-WesternDigital-7200rpm39599

или

http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=330&pid=35902

тошиба дисковите се произведени од хитачи.
квалитетот на хард дисковите во последниве години значително е опаднат, така да купувањето хард диск денес е лотарија.

на компјутеров имам самсунг 80gb 7200rpm, 2mb cache, ATA133 од 2004 си тера

Последно уредено:
Jас кажувам од мое лично искуство, 2 WD диска, САТА 2 мислам беа green серија во рок од милсам 8 месеци цркнаа со бед сектори кои ги покажаа во првите сектори. И третиот пат кога ги однесов на сервис, кога видоа дека е ојден им реков аман немојте појќе Вестерн, дајте нешто друго, и добив Хитачи. Инаку ништо посебно не му правам на дисковите, в компјутер нормално си работаат немаат никакви екстра малтретирања.
PS
Инаку немам ништо против Вестерн, ако се добри ќе земам и од нив, само ме интересира искуствата, веќе трет ден на сервис ми вадат податоците од дискот, на него имав околу 35.000 фотографии и куп други податоци, ми треба бе сигурност, немам толку екстерна меморија баш се да држам надвор, се на се ако имам 400 ГБ екстерно.

Грин серијата е сра*е. Од WD се зема блу или блек. Но штом нејќеш WD погледни го Samsung Spinpoint F3.

Jас кажувам од мое лично искуство, 2 WD диска, САТА 2 мислам беа green серија во рок од милсам 8 месеци цркнаа со бед сектори кои ги покажаа во првите сектори. И третиот пат кога ги однесов на сервис, кога видоа дека е ојден им реков аман немојте појќе Вестерн, дајте нешто друго, и добив Хитачи. Инаку ништо посебно не му правам на дисковите, в компјутер нормално си работаат немаат никакви екстра малтретирања.
PS
Инаку немам ништо против Вестерн, ако се добри ќе земам и од нив, само ме интересира искуствата, веќе трет ден на сервис ми вадат податоците од дискот, на него имав околу 35.000 фотографии и куп други податоци, ми треба бе сигурност, немам толку екстерна меморија баш се да држам надвор, се на се ако имам 400 ГБ екстерно.
Си ја користел најлошата верзија. Земи си 10EZEX што ти го препорачав ќе видиш бел ден. И јас на едниот од нив скоро 800гб ми се слики. Блек верзијата е океј али е поскапа.

Seagate Baracuda или Western Digital Cavier Blue EZEX, овие два ти се best buy моментално.

Тој од 80GB Hitachi и јас го имав на стариот PC, 5+ години ни bad сектори ни ништо, мака нема, само што беше малку бучен. WD EZEX-от ми рикна по месец дена нов под гаранција, го сменив со ист таков и се надевам овој ќе трае пошто сум многу задоволен од брзината и не е воопшто бучен.

Western Digital се моментално најдобар бренд за HDD, е сега се случува да се расипе како и секоја друга компонента. Јебеш, така ни се погодило. :)

Ако ти е за да чуваш голем број податоци тогаш земи хард диск, ако сакаш брзина зимај ssd. Сега се малку скапи 250гб -> 7 000. Тоа е иднината.

Seagate Baracuda дефинитивно, WD Blue Caviar посебно се тешко срање серија, од распакување и прво уклучување се слуша звук ко да гребе.

Ако ти е за да чуваш голем број податоци тогаш земи хард диск, ако сакаш брзина зимај ssd. Сега се малку скапи 250гб -> 7 000. Тоа е иднината.
Сага само имам околу 400 ГБ Фотографии и тој број во иднина ќе се зголемува, најмалце 1 терабајт ми треба за фотки и програми и други работи[DOUBLEPOST=1411844683][/DOUBLEPOST]
Seagate Baracuda дефинитивно, WD Blue Caviar посебно се тешко срање серија, од распакување и прво уклучување се слуша звук ко да гребе.
ова го најдов на нет,,,

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom