Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
Дали е нормално не знам, ама често е. Мачорот на едни комшии "цицаше" од се и од секој (обично тој што го гали) до трета година, па наеднаш престана. И да, заради тоа што се оделени од мајка им е тоа. Не го прават тоа свесно, рефлекс им е. Ама не е некој проблем ниту за мачината, а зошто би бил и за луѓето што ќе ги чуваат, барем на комшииве мои не им сметаше
Овие не цицаат луѓе, туку самите себаси. Инаку не ни пречи на никого, само што ноќе прават забеган звук.

^Го прават несвесно. И не знам колку нормално изгледа, ама скоро сите мачиња кои се прерано разделени од мајка им го прават тоа.

Јас имам вдомено две мачиња разделени од мајката пред да престанат да цицаат, истото го правеа и двете, а исто имам две што се братче и сестриче, растени се со мајка до вториот месец, и девојченцето истото го прави, а машково не. Не е ништо страшно, се случува. По некое време ќе престанат.

Мачкава си се врати пак кај нас убавко и е.Многу си ја засакавме дури в кревет ми се иде да ја легнам но има болви шо да земеме за да и ги исчистиме а инаку попаметно и почисто животинче немам видено....а имам читано дека влакната од мачката биле мн штетни и дека не треба да спие во кревет со мали деца вистина ли е оти ваа на пладне легнува на кревет

^ Штетни се влакната од животни за луѓе кои имаат астма. Не гледам зошто поинаку би биле штетни. Јас имам три мачиња што се постојано дома, спијат кај мене и немам никаков проблем ниту јас, ниту никој во куќава.

За болви ќе отидеш во пет шоп, ќе си прашаш дали е доволно старо за ампула или некаков прашок. Мој совет, прво тркни до ветеринар, прочисти го мачето од надворешни и внатрешни паразити. Ако си од Скопје, ти го препорачувам Диме од Капиштец, т.е. Ветеринарен Центар, тука најефтино ќе поминеш, ем услужливи се, ќе си прашаш се` друго што те интересира. Доколку го инјектираат и плус му дадат апченце против глисти, нема повеќе од 250 денари да те фати, пишав и погоре. :)

Не земај прашоци, ампули, хемикалии против болви на своја рака од пет шопови, маченцето може да не е доволно старо за истите и да му направиш проблем. Прво консултирај се со ветеринар. Можеш и телефонски ако не можеш веднаш да отидеш. :)

...пак јас, ќе пишуев вчера ама заборавив.

Пред една недела вдомив трето маченце, заклучно со овие две што ги имам веќе неколку месеци. Двеве се братче и сестриче и никогаш не се делени, значи константно се заедно, јадење, играње, спиење, тука е невозможно никој да ги раздели ниту во различни соби, страшно се здушени. Е сега, кога го донесов малиов дома, очекував машково да реагира негативно дека е многу афективен и многу приврзан кон нас, арно ама обратно излезе. Женсково од секогаш е подистанцирано, помалку зависно од нас, арно ама со мачево маки мачам сега. :sick:

Таман ќе се приближи малово до нејзе, оваа р'жи како кучка некоја. Погледот и се менува, цела се тресе дури. Знам дека е љубоморна, ама па кога давам јадење не е љубоморна бе да се стисне до него и да јаде и ништо да не му прави. Врв на се`, во прв мензис е, понашањево и е како на тинејџерче некое мало напукано со хормони. Се гали додека се гали, ќе рипне у наредниот момент и ренде ќе ме направи од гребење. Па ќе се валка од среќа - па ќе рика од лутина по сите дома. Можеби и е од тоа што е ваква кон него, ама вчера и на брат и` едно убаво му с'ржа кога проба од мевцето што си го докопа од тањирот мој да и земе. :D

Tips, tricks, шо да правам со нејзе, како да ја смирам, никако да го прифати ова малово, значи скокање и рикање кога ќе го види до немај каде. Пробав и со трпение, пробав и малце построго, демек ќе и свикам малце кога ќе ја видам дека се спрема да се развика (ова со викањево пали кога сакам да ја симнам од маса, ама изгледа веќе не и е интересно :oops:), пробав и со наградување во моментите кога нема да му с'ржи, аро ама више не знам што е чарето. Колку време ќе и треба да и помине таа љубомора, како да спашавам, и малово ми го вади од памет, ми го плаши. Да чекам, али да превземам поочигледни мери од типот: - Сега имаш ново братче, ќе се чувате... :D

Мачкава си се врати пак кај нас убавко и е.Многу си ја засакавме дури в кревет ми се иде да ја легнам но има болви шо да земеме за да и ги исчистиме а инаку попаметно и почисто животинче немам видено....а имам читано дека влакната од мачката биле мн штетни и дека не треба да спие во кревет со мали деца вистина ли е оти ваа на пладне легнува на кревет
Ако не сте алергични на мачки по дома нема никаков проблем да спијат со вас. Единствено ако има мачката болви па да ги пренесе на постелнината и на вас. Затоа очистете ја па после нека спие кај сака.

Моето маче (два месеци старо) пред 2 саати скокнало од тераса од околу 8 - 10 метри висина, нема некоја надворешна повреда, но не ја движи и не гази на задната десна нога па мислам дека му е скршена. Му дадов аналгин инекција по препорака на ветеринар, но не знам што понатаму за да му помине ноџето, па ако може да ми помогнете да ми кажете дали да му ја врзам ногата, дали може да не му заздрави целосно и дали сте имале слично искуство? Ве молам помогнете ми бидејќи не сум во можност да го однесам на ветеринар.

Моето маче (два месеци старо) пред 2 саати скокнало од тераса од околу 8 - 10 метри висина, нема некоја надворешна повреда, но не ја движи и не гази на задната десна нога па мислам дека му е скршена. Му дадов аналгин инекција по препорака на ветеринар, но не знам што понатаму за да му помине ноџето, па ако може да ми помогнете да ми кажете дали да му ја врзам ногата, дали може да не му заздрави целосно и дали сте имале слично искуство? Ве молам помогнете ми бидејќи не сум во можност да го однесам на ветеринар.

Мене ми се имат ова десено, мачката моја го испушти незиното мало од 3-4 мертри висина, и едното ноџе му беше изгледа повредено, но другиот ден му помина и како ништо да не му било. Е сеа кај тебе се 8-10 метри, и искрено незнам, ама мислам дека ќе му заздравит само, и тоа за брзо кога веќе не си во можност да го однесиш на ветринар.
Од мене само оваа утешна порака, од друг можит ќе добиеш совет за домашно лекување :).

Последно уредено:
^ Ќе му помине. Мојот многу пати дома си има идено со крива нога, до наредното утро ништо не му е, скока како луд. :D Јас повеќе би се грижела за некои внатрешни повреди што не се забележуваат на прв поглед. Да сум на твое место би го однела на ветеринар да го провери, да сум си на чисто. :)

...пак јас, ќе пишуев вчера ама заборавив.

Пред една недела вдомив трето маченце, заклучно со овие две што ги имам веќе неколку месеци. Двеве се братче и сестриче и никогаш не се делени, значи константно се заедно, јадење, играње, спиење, тука е невозможно никој да ги раздели ниту во различни соби, страшно се здушени. Е сега, кога го донесов малиов дома, очекував машково да реагира негативно дека е многу афективен и многу приврзан кон нас, арно ама обратно излезе. Женсково од секогаш е подистанцирано, помалку зависно од нас, арно ама со мачево маки мачам сега. :sick:

Таман ќе се приближи малово до нејзе, оваа р'жи како кучка некоја. Погледот и се менува, цела се тресе дури. Знам дека е љубоморна, ама па кога давам јадење не е љубоморна бе да се стисне до него и да јаде и ништо да не му прави. Врв на се`, во прв мензис е, понашањево и е како на тинејџерче некое мало напукано со хормони. Се гали додека се гали, ќе рипне у наредниот момент и ренде ќе ме направи од гребење. Па ќе се валка од среќа - па ќе рика од лутина по сите дома. Можеби и е од тоа што е ваква кон него, ама вчера и на брат и` едно убаво му с'ржа кога проба од мевцето што си го докопа од тањирот мој да и земе. :D

Tips, tricks, шо да правам со нејзе, како да ја смирам, никако да го прифати ова малово, значи скокање и рикање кога ќе го види до немај каде. Пробав и со трпение, пробав и малце построго, демек ќе и свикам малце кога ќе ја видам дека се спрема да се развика (ова со викањево пали кога сакам да ја симнам од маса, ама изгледа веќе не и е интересно :oops:), пробав и со наградување во моментите кога нема да му с'ржи, аро ама више не знам што е чарето. Колку време ќе и треба да и помине таа љубомора, како да спашавам, и малово ми го вади од памет, ми го плаши. Да чекам, али да превземам поочигледни мери од типот: - Сега имаш ново братче, ќе се чувате... :D
Мојата мачка вака се однесуваше секогаш кога ќе имаше добиено... СЕКОГАШ. По 4 години мачење, ја стелиризиравме, сега обожава да се гали. До хормоните е, јас мојава едвај ја издржав 4 години... сега има 6 и не е намќореста и лоша како што беше во млади години. Еднаш дури сакаше да посвои туѓо маче (а предходно туѓите мачиња ги бркаше) Ако сакаш да раѓа мачиња, трпи ја. Исто и со мажјаците. Кај нив дури се случува и да избегаат. Како мала имав мачор, не го кастриравме. Многу не сакаше, ама кога ќе осетеше женка во циклус, спобудалуваше. Исто така дома се враќаше како од фронт. Ако имаат година, носи ги кај др Диме да ги среди.

^ Бев кај Диме се распрашав, ќе треба да почекам да и помине циклусот и одма ја носам. :)

Си имам едно маче сијамско, од малечок нон стоп му солзеа очите, а и сеуште солзат, му дадов прееска да јаде, му остаив, приметив дека го бараше јадењето, не можеше да го најде. Дали го изгубил видот, зарем можно е да го изгубил скроз, ондак како одат? Што да правам со него, му давам во млеко од оние антибиотици пола шо се црвено и пола црно или помаранџесто. по пола наутро и пола навечер три дена. Но пак му се враќа она солзењето и нон стоп преде. Дури и кива. А и му крчи нешто одвнатре додека си седи така. Ме потсеќа на мене коа имам бронхит, така и јас крчам. Што да му правам?

Си имам едно маче сијамско, од малечок нон стоп му солзеа очите, а и сеуште солзат, му дадов прееска да јаде, му остаив, приметив дека го бараше јадењето, не можеше да го најде. Дали го изгубил видот, зарем можно е да го изгубил скроз, ондак како одат? Што да правам со него, му давам во млеко од оние антибиотици пола шо се црвено и пола црно или помаранџесто. по пола наутро и пола навечер три дена. Но пак му се враќа она солзењето и нон стоп преде. Дури и кива. А и му крчи нешто одвнатре додека си седи така. Ме потсеќа на мене коа имам бронхит, така и јас крчам. Што да му правам?
Чим гледаш таква работа дека има не прашувај тука, првин на ветеринар се носи.

Чим гледаш таква работа дека има не прашувај тука, првин на ветеринар се носи.
Не сум подвижна и немам кола моја, не сум во состојба на ветеринар да го носам. А татко ми е зафатен ептен со работа. Од јутра до сутра не доаѓа дома :)
Некако да му помогнам дома ?

Не сум подвижна и немам кола моја, не сум во состојба на ветеринар да го носам. А татко ми е зафатен ептен со работа. Од јутра до сутра не доаѓа дома :)
Некако да му помогнам дома ?
Ја немам врска што е ова. Ако тука никој не ти одговори, а и да ти одговори, прашај и на Анима Мунди, нешто мејл пиши им и објасни им ја ситуацијата. Може да ти помогнат и со ветеринар.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom