Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.799
Поени од реакции
42.419
Па ај кажи што има во неговите филмови интересно освен луѓе што се убиваат меѓу себе на некојси забавен начин да го речам?

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Па ај кажи што има во неговите филмови интересно освен луѓе што се убиваат меѓу себе на некојси забавен начин да го речам?
Забава, добра приказна, супер сценарио, глума, камера, режија. Се има. Не знам како може филмовиве на Тарантино да ти се досадни...

W

wicked_1

Гостин
Тапа е да го бранам Тарантино, исто како да ми збориш дека Леброн знае да забива само. Квентин има изградено реноме на култен режисер. Сите филмови му се динамични, со исто брзо темпо, кој е како дрога за повеќето филмски фанатици.
И кога обработува различна тематика, сценската поставеност, музиката, скрипта дијалози/монолози, паралелните стории кои идат т.е мулти-линеарниот storytelling се преставени на ист начин, сето ова е негов белег и трејдмарк, и гледајќи го филмот веќе знаеш кој го режира. Малку се такви денес.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.799
Поени од реакции
42.419
Забава, добра приказна, супер сценарио, глума, камера, режија. Се има. Не знам како може филмовиве на Тарантино да ти се досадни...
работава е како истиот филм да го гледаш у секој негов филм, нез дали ме сфаќаш. Истите елементи, убиства на кило, доза хумор, камера, режија. Плус и филмовите на Роберт Родригез делуваат како некоја латино американска копија од овие на тарантино

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
работава е како истиот филм да го гледаш у секој негов филм, нез дали ме сфаќаш. Истите елементи, убиства на кило, доза хумор, камера, режија. Плус и филмовите на Роберт Родригез делуваат како некоја латино американска копија од овие на тарантино
Па неможеш да кажеш, си има различен концепт во сите филмови, различна приказна, различна идеја, различна поента.
На пример од Jackie Brown до Inglourious Basterds има голема разлика али сепак го содржи тој Тарантино печат што си го има он оставено.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Има режисери кои оставаат трага, знаеш дека филмот е нивни кога го гледаш, се одликува со нешто. Повеќето се копи/пасте, не можеш да ги препознаеш. Тарантино е лесно препознатлив, ќе беше и повеќе да не постоеше Родригез :).

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.827
Поени од реакции
36.847
+ (што не кажавте) мене најмногу ми се допаѓа кај Тарантино вниманието кое го обраќа на детали во кадрите кои значат многу при реконструирањето на приказната по изгледаниот филм. Пример - и по безмалку 10 гледања, јас се уште наоѓам нови ситници во Pulp Fiction кои ме запрепастуваат. Затоа, не се плашам да го наречам - тежок перфекционист. Дури и она што за нас би било филмска грешка во неговите филмови, е намерно направена од негова страна, и се со определена цел. Во таа линија, јас Pulp Fiction го сметам (И) за пародија на Western филмовите, меѓу другото. Kill Bill и мене ми беше срање, морам да признаам, ама затоа Pulp Fiction, Inglorious Bastards, Reservoir Dogs, Sin City и Django Unchained се многу повеќе од ОК!

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.794
Поени од реакции
11.741
Тарантино направи револуција во Холивуд бе,како може некој да не го сака.Во неговите филмови има буквално се,од хумур до приказна,дијалозите му се ремек дело,како може некој да го нарече глуп:facepalm:.За мене еден од најинтелегентните и најдобри режисери на сите времиња.Стварно не знам како може да се хејта еден од најкултните ликови во Холивуд.На голема врата го промовираше сарказмот и има влијание во голем број крими комедии како Snatch,Lock stock and two smoking barrels,In Bruges и тн.Прав филмоман не може да го хејта Тарантино.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Само за дијалозите имаат 9/10 филмовите на Тарантино, другото е огромен плус. :)))

W

wicked_1

Гостин
Има режисери кои оставаат трага, знаеш дека филмот е нивни кога го гледаш, се одликува со нешто. Повеќето се копи/пасте, не можеш да ги препознаеш. Тарантино е лесно препознатлив, ќе беше и повеќе да не постоеше Родригез :).
Баш тоа, и кон тоа целат сите режисери денес, да бидат препознатливи у филмовите, хајлајтот да не им го земаат актерите у филмот.
Кјубрик, Линч, Алехандро Гонзалес Инариту, Тар, Куросава, Лумет итн, сите имаат свои сфаќања за главните елементи на филмот. Некои ги нагласуваат(повеќе драма, суреализам, насилство, монотонија, меланхоличност, минималистички осврт, мултилинеарно сценарио итн.) прават комбинации и од таму вадат потпис.

Kajgana Shop

На врв Bottom