на драге воље друже... само прво да се запрат тресењето на глупости. неможеш да дојдеш до израз. ама ке пробам, следниот пат кога некој ке постави некакво прашање, ке пробам да истрчам пред експертиве тука да објаснам...[DOUBLEPOST=1410298839][/DOUBLEPOST]
треба да земеш и да измериш температура со некој термостат на горното црево што влага во ладилникот и така ке се увериш дали да или не е точно ова што го зборам... за таа цел, јас си имам купено ласерски пиштол за мерење температура. го користам за други работи, но користи и за ова.. незнам од кај пишуваш и кај живееш но со задоволство би ти ја премерил температурата, ако си блиску некаде во лисиче, па да видиме што е уствари проблемот...
и да... колку е пониска температурата на водата, на плин, колата троши повеке, измерено пак по одреден логаритам... на бензин скоро и да нема разлика.
друже... доколку толку пати си сменил термостат, тогаш многу веројатно е дека не е проблем со термостатите... стрелката на шалтаблата работи по логаритам. а секако таа стрелка не е механичка туку е електронска. значи постои ОГРОМНА веројатност да не покажува точно. но можно е и давачот на температура да не е точен. тој давач е поставен во циркулацијата. нај често е или на капачето од термостатот или негде на главата е сместен.Jas ima problem koj go teram vise 10 godini. Ali periodov me fati inat i resiv da go resam problemot ali pak bezuspesno.
Problemot e vo toa sto vozam Astra f 1.6 i nikogas ne mi uspealo da mi bide temperaturata na motorot 92 stepeni t.e rabotnata tem. na motorot. Imam smeneto preko 6 termostata od naeftin do najskap , i site normalno otvaraat negde na 80 stepeni , a treba da otvorat na 92 . I otkako ke otvorat strelkata za tem[eratura nonstop e na 70 stepeni nikako nemoze da dojde na 92 osim koga sedam vo mesto vo leto na 30 stepeni nadvoresna tem. Deneska smeniv pak nov termostat marka Wahler germanski koj otvara na 92 stepeni. I pak problem otvara na 80 i poveke od 70 stepeni dur vozam nemozam da krenam temperatura. Imam probano i so uste eden termostat naporedno vo crevoto za voda i pak nisto. Koj ima vakov problem neka predlozi nesto za resavanje na problemov postp stvarno e cuden. A da laze strelkata na saltablata ne veruvam posto na 100 stepeni vo mesto koga ke ja zagream se pusta perkata...... pozdrav
Sakam temperaturata da mi bide konstantno okolu 90 stepeni kako sto i nalaga fabrika aaaaaaaaaaaa
треба да земеш и да измериш температура со некој термостат на горното црево што влага во ладилникот и така ке се увериш дали да или не е точно ова што го зборам... за таа цел, јас си имам купено ласерски пиштол за мерење температура. го користам за други работи, но користи и за ова.. незнам од кај пишуваш и кај живееш но со задоволство би ти ја премерил температурата, ако си блиску некаде во лисиче, па да видиме што е уствари проблемот...
и да... колку е пониска температурата на водата, на плин, колата троши повеке, измерено пак по одреден логаритам... на бензин скоро и да нема разлика.
Последно уредено: