Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Се обидов да формулирам јасно прашање, и мислам дека е такво. Значи прашав како со свои зборови ја објаснувате, и зошто е порелевантна. Првиот дел објаснување :unsure:.Ме интересира навистина, досега само еднаш сум пишувал со еден твој истомисленик и тој ми пиша НИКАКО, а другите атеисти КОЈ КАКО,па си реков да видам како другите ја објаснувате.На вториов дел си објаснил, ’’затоа што мојата црква угнетувала’’ би било коректно ако посочиш пример како и кого угнетила Православната црква по прашањето абиогенеза.[DOUBLEPOST=1410279402][/DOUBLEPOST]
Бесцелно е да дискутирам за нешто што е објаснето повеке пати.
И сепак абиогенезата е теорија и има дупки итн.
На крајот на денот секој одлучува кое нешто му е повозможно абиогенезата или библијата.

За делот на тоа дали православната црква угнетувала некој за абиогенезата...премногу ниско и за верник се навредуваш со вакви постови самиот себеси бидејки многу добро знаеш дека угнетувањето што го спомнав не се однесува на абиогенезата и не само на православната црква.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
На крајот на денот секој одлучува кое нешто му е повозможно абиогенезата или библијата.
Или ниедното.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А не пак ке биде некоја теорија против Библијата :D
Сепак Библијата е секогаш точна и непроменлива :pos:
Не бе, грешка си. Ведите се секогаш точни. ;)

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Ако бараш мислење од мене како настанал животот, тогаш мојот став за тоа е дека тој е дел од фундманеталните особини на самиот универзум. Животот неможе да се создаде ниту да се уништи, тој само преминува од еден облик во друг, слично како и енергијата или материјата. Поистоветувањето на еден облик, со суштината која стои зад истиот, ја создава илузијата за создавањето на животот и неговото згаснување.
Значи ти ја отфрлаш абиогенезата, а така индиректно и неофициално општоприфатената научна мисла, големата експлозија-абиогенеза-еволуција бидејќи го отфрлаш сврзувачкото звено. И се приближуваш опасно до теистичкиот концепт(Бог е создание без почеток и крај).Изненадувачки одговорo_O.
Вториот дел гледам си избегнал да го одговориш, но од првиот дел може да се изведе заклучок што е порелевантно, адамовото создание или абиогенезата, ама изгледа ти е неудобно да пишеш.[DOUBLEPOST=1410367079][/DOUBLEPOST]

За делот на тоа дали православната црква угнетувала некој за абиогенезата...премногу ниско и за верник се навредуваш со вакви постови самиот себеси бидејки многу добро знаеш дека угнетувањето што го спомнав не се однесува на абиогенезата и не само на православната црква.
Е ајде де кажи си го мислењето, не се страми.
Прашањето беше јасно, ти во немање на одговор сам отиде во насока безпредметно обвинување на црквата, без тоа да има било каква поврзаност со поставеното од мене прашање. Така, кого и како угнетила Православната црква во однос на абиогенезата и воопшто, и специјално тебе со што те угнетила?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи ти ја отфрлаш абиогенезата, а така индиректно и неофициално општоприфатената научна мисла, големата експлозија-абиогенеза-еволуција бидејќи го отфрлаш сврзувачкото звено. И се приближуваш опасно до теистичкиот концепт(Бог е создание без почеток и крај).Изненадувачки одговорo_O.
Вториот дел гледам си избегнал да го одговориш, но од првиот дел може да се изведе заклучок што е порелевантно, адамовото создание или абиогенезата, ама изгледа ти е неудобно да пишеш.
Каде виде дека отфрлам било што? Еден куп заклучоци, втемелени на првична погрешна претпоставка, опасно слично со теистичкиот концепт.

Научната мисла по дифолт е скептична и самокритична, не се базира на верувања, неменливи - вечни и апсолутни вистини, ниту на непроверени тврдења. Абиогенезата се труди да отркрие на кој начин животот добил форма каква што ја има на оваа планета, мое мислење е дека тоа се случило со спојување на потребните хемиски состојки во првобитните океани и мориња. Но, како што реков, тоа нема врска со еволуцијата, бидејќи без разлика како се формирал првиот организам, факт е дека адаптацијата била таа која почнала да го создава биодиверзитетот.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Животот неможе да се создаде ниту да се уништи, тој само преминува од еден облик во друг, слично како и енергијата или материјата.
Абиогенезата се труди да отркрие на кој начин животот добил форма каква што ја има на оваа планета,. мое мислење е дека тоа се случило со спојување на потребните хемиски состојки во првобитните океани и мориња.
Ти си знаеш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти си знаеш.
Абиогенезата се труди да отркрие на кој начин животот добил форма каква што ја има на оваа планета, мое мислење е дека тоа се случило со спојување на потребните хемиски состојки во првобитните океани и мориња. Но, како што реков, тоа нема врска со еволуцијата, бидејќи без разлика како се формирал првиот организам, факт е дека адаптацијата била таа која почнала да го создава биодиверзитетот.
Добил форма, не е исто што и создал.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Добил форма, не е исто што и создал.
Не ќе да е таа дефиницијата,абиогенезата се обидува да го објасни настанувањето на жива материја од нежива(од неорганска во органска), а не добивање форма на животот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не ќе да е таа дефиницијата,абиогенезата се обидува да го објасни настанувањето на жива материја од нежива(од неорганска во органска), а не добивање форма на животот.
Ако бараш мислење од мене како настанал животот, тогаш мојот став за тоа е дека тој е дел од фундманеталните особини на самиот универзум.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Е ајде де кажи си го мислењето, не се страми.
Прашањето беше јасно, ти во немање на одговор сам отиде во насока безпредметно обвинување на црквата, без тоа да има било каква поврзаност со поставеното од мене прашање. Така, кого и како угнетила Православната црква во однос на абиогенезата и воопшто, и специјално тебе со што те угнетила?
Еве има постручни од мене да дискутираат за абигенезата.

А одговорот е баш како што треба а тоа што не ти се допага е да ти кажам твој проблем.
И ти кажав јас лично сегоаш ке го земам тврдењето на некој научник за порелевантно отколку на некој креатионист.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Еве има постручни од мене да дискутираат за абигенезата.

А одговорот е баш како што треба а тоа што не ти се допага е да ти кажам твој проблем.
И ти кажав јас лично сегоаш ке го земам тврдењето на некој научник за порелевантно отколку на некој креатионист.
a ako naucnikot e kreacionist?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дотолку полошо по научнукот: ќе му речеме дека е затуцан и дека не се уклапа у ТЕ и ќе му дајме отказ од работа...

Kajgana Shop

На врв Bottom