Осум плус години, имаше ВМРО да ги исправи глупостите на СДСМ околу националните симболи и другите нешта. Ако срањата на СДСМ не можеа да се исправат, тогаш за кој кур ги гласавме ВМРО?
Потребно е само на знаме или грб да се стави македонски национален симбол. Наместо тоа ВМРО си легна на јастукот што им го спростре Грчев со пропелеров (у гз да си го набута). Сега уште па не убедуваат дека пропелеров е нашето знаме.
Ја коа сум излагал на протести за знамето што го тргнаа македонскиот национален симбол, ти у гаќи си мочал, а твоите плачече што Македонија се отцепи.
Некои работи едноставно не се исправливи барем не сега и на мирен начин. Едноставно возот замина па кој сака нека дојде на власт. Тоа е реалноста , не дека мене или тебе ни одговара или ни се допаѓа но таква е каква што е. Ако сметаш дека ова знаме ми е помило од сонцето грдно се лажиш, или ако сметаш дека сегашниот државен грб го сакам повеќе од тој со лавот исто така си во заблуда. Но сепак мораме да играме со картите кои ни се поделени и какви се такви се наши си се.
Ако пратеше малце случувања ке забележеше дека се согласија да го отворат уставот и тоа под услов да не се гиба во тие работи баш заради тоа. Поминааја времињата кога со кревање на два прста во собрание можеше чуда да се прави, сега работата е малце поинаку е поставена и покрај тие два прста треба и уште некој друг да се сложи, а реално тоа нема да помини ни под разно барем сега како што е вака поставена работата. Но ете едно хипотетичко прашање за тебе. Ти си некаде во странство и некој со палење на знамето или сегашниот грб на републиката сака да те навреди, ти како ке изреагираш. Ке си речиш абе ај што ме боли мене за тоа знаме и грб, секако не ми се по кеф или ке се почувствуваш навреден. Само пази тој некој странец не е информиран за нашето знаме и дека нас не ни е по кеф туку едноставно побарал знаме од Македонија и решил да го кини пошто тој си мисли дека тоа е тоа. Дали тебе вака поставената ситуација би ти сменила нешто?
П.с сега да не си видовит нешто па да знаеш колкав јас сум бил тогаш и колкав сум сега?[DOUBLEPOST=1410291329][/DOUBLEPOST]
Ми спомнуваш патриотизам со амнестијата во 2001ва и законот за автентично толкување од пред 2-3 години ?!
Озбилно мислиш дека химна и знаме секој понеделник ќе ми го вратат чувството на патриотизам што се намалило или го снемало после овие настани ?
Овие прво ми дојдоа на памет, а сигурно можам да набројам уште 1001 пример за тоа како патриотизмот исчезнува...
За сложноста и единството муабет да не праиме, во општество кај што мораш да бидеш или од едните или од другите и е несфатливо да бидеш независен (во поглед на членство во партија) а сепак критички да размислуваш, кај што нема штрајкови (демек нели се е совршено) а па и кога после 10тина години некој ќе закаже штрајк се носат измени по скратена постапка за вработување на замени за штрајкувачите...
За ова единство и сложност ми зборуваш ?
Па не е за тебе тоа наменето, за децата е. Мене и тебе не задоиле како што не задоиле. Стари кучиња на нови трикови не се учат нели.
И како сакаш земи секогаш една или повеќе партии ке бидат во опозиција , другите ке бидат на власт. Сега едните треба да ја сакаат државата а другите да ја мразат. Под сложност и чувство на припадност се мисли спрема како нас не гледаат од надвор. На крај од разум е дека на сите можи да им биди погодено. Дали ти сметаш дека државата и нејзините симболи треба да се сакаат и поштоваат само кога тебе се тие по кеф?
Дали ти кога си бил мал твоите родители цело време ти оделе по газот, ти купувале се што си посакал, никогаш не те карале и не ти забраниле ништо. И дали ти твоите родители и покрај се пак ги сакаш и ги поштоваш или ги мразиш поради тоа?[DOUBLEPOST=1410291552][/DOUBLEPOST]
Какво чувство ќе им садиш на децата, ако се стискаат цел ден да не одат во ВЦ, затоа што им се гади од ВЦ-то. Мислиш дека ќе им биде ќеиф после завршување на школото да бидат близу него?
Патриотизам да, ама најпрво основните човечки потреби да бидат задоволени, а не на гол газ гајтан.
Сигурно ти кога одеше на училиште во социјализмот клозетите беа аптека, па се кладам дека тогашните деца повеќе си ја ценеја и сакаја тогашната држава отколку денешните оваа која сепак барем теоретски би требало повеќе да ја ценат и сакаат.
Што ке биди следен изговор, дека наместо течен сапун имало сапун од оние класичните ?[DOUBLEPOST=1410292261][/DOUBLEPOST]
Прво тие што ја носат оваа одлука нека си всадат чувство на припадност, а после на народот нека му продаваат пуфки. Убаво му беше пред некој ден на делегацијата на ВМРО-ДПМНЕ која положуваше цвеќе пред спомен-куќата на Мајка Тереза и кога пред нивни очи беа отстранети македонските знамиња??
Кога тие што ги гласаме и живеат на државна сметка, а немаат чувство на припадност зошто би имале децата? Логично прашање!
Прашањето ти е на место, но како што напишав и погоре стари кучиња не се учат на нови трикови. Еден ден тие ке изумрат или ке одат во пензија. Сакаш и тие што ке ги наследат еден ден да бидат растени со таква филозофија, па нашите внуци или правнуци да се среќаваат со истите проблеми со кои се среќаваме ние сега. И ова е логично прашање нели ?
И добро што ја спомна делегацијата и знамињата. Ти што би направил во случајот или било кој друг кој нема всадено чувство на припадност и на свое. Сигурно ке си речиш абе ај што ми е гајле, сега јас ке се расправам за таму некое знаме. Не те боли, не го чувствуваш за твое, не се идентификуваш со тој симбол, па автоматски нема ни да се бориш за него нити за било што. Исто како да го тргнале знамето на незнам која држава таму, небитно. Е со таква филозофија сме растени во овие 20 години , а пред тоа други биле математиките. Друга држава, други симболи. Се сеќавам луѓето тогаш за разлика од Словенија или Хрватска на пример не ни ги менуваја ознаките на колите од YU во МКD. До толку бевме оперирани.
И очекуваш од нив нешто друго и ти е чудно?