Прашање за Христијанството III

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Нема врска со точноста на ставовите.

Имам впечаток (а најверојатно не се лажам) дека низ сите постови упатени кон христијаните провејува доза на антагонизам, нетрпеливост, да не речам омраза, која доза е преголема за на форум, а и за во реалност, и не е согласно моите стандарди и вкус, поради што реагирам на соодветен начин.
Dokolku sega gi ziveevme 80 tite godini od minatiot vek,i go imavme blagodetot narecen Internet,na ovakov forum nemase da bide podobno da postoi ovakva tema.No sega koga gledame verska agitacija i od hristijani i od muslimani,bradati lugje,zeni vo burki,monasi vo izobilie,pobozni premieri,ministri,nasa dolznost e da se sprotivstavime i da se odbranime za da ne potpadneme vo ludiloto nareceno vera ili harikiri za imeto na nekojsi Bog ili Gospod.Sega koga se oslobodivme od Mracniot vek,nekoj povtorno ne turka vo nepismenost,sueverie, ili potcinetost na svestenickiot stalez koj raka pod raka zaedno so vlastite stvaraat potcinet narod,narod bez svoe mislenje,narod koj bi se tesel deka za se sto mu se slucuva e volja Gospodova.Narod na koj ke mu bide odzemena voljata i silata za promeni koj bi mozel da gi ostvari samiot,bez nicija pomos od gore.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Hmm OK fair enough...!

Drugo dali Amishite gi smetate za sekta?
Нема да дадам прецизен одговор од две причини: 1. Сопственото убедување дека Христијанстовто и онака има превише правци,движења,секти и слично.Се нафаќам да коментирам само овие официјални фракции на Христијанството (Православие,Католицизам,Протестанизам и другите).
2.За Амишите малку знам,само површно и искрено да ти кажам никогаш не ме интересирале посебно за да имам воопшто некаков став за нив.Така да,не ми дава моралот да лажам и да напишам ДА или НЕ,и ако ме прашаш зошто да не знам што да кажам.Имам доблест.[DOUBLEPOST=1410211178][/DOUBLEPOST]
Прв пасус
Грешка Библија прочитана али критички :свиркам:. Без верба туку да ги најдам злосторствата у неа јбг.

Втор пасус
Единствено корисно што имаш напишано во овој пасус е болдот, со кој се дефинираше ти и сите верници како егоисти и нетолерантни личности кои своите личнии комплекси знаат да ги бранат само со угнетување на другите. За мене ништо ново ама за неутралните е ново и ке знаат на која страна треба да застанат :facepalm:. фала за помошта што вие верниците ни ја давата за зголемување на бројноста на нерелигиозните. Никој не сака сепак да биде у друштво луге со фобии ;).
Другото е се округло па на ќоше :tapp:

Трет пасус
Само верник може да оправда убиство на деца со вечен живот. Каква глупост.
Ако е тоа така дај воопшто да не правиме деца и човечкиот род да изумре. Друга контрадикторност е тоа што вие викате дека човекот се раѓа грешен па ајде чедо божеј објасни ти вака како тоа дете кое е родено грешно може да ги искупи своите гревови без да живее :tapp:
Не е моја карактеристика да навредувам и затоа немој да се најдеш навреден.Ти.. земаше некои супстанци за дрогирање и халуцинирање додека го пишуваше ова ? сериозно ?

Втор пасус(според твоето изразување).
1.Зошто ти се најде угнетен со тоа што ти советував тебе и на останатите профили на личности добро да ме читате што пишувам ? никогаш во животот немам никого угнетено,нити пак имам намера.
2.Ако ние верниците ви ја зголемуваме бројноста на вас неверниците тогаш истите треба колективно да се убиете.Шокатно нели ? знаеш зошто? затоа што така докажувате дека на вас другите БЕЗ УПОТРЕБА НА ДИРЕКТНА СИЛА И ПРИСИЛА може да влијаат на вашите убедувања и размислувања,барате начин како да го отфрлите она во што не сакате од некоја причина да верувате,немате сопствени размислувања туку што ќе кажеме ние верниците.Извини,кое е тоа опшество на кое му требаат дел од луѓе кои се ИЗГУБЕНИ ГЕРМАНЦИ ?

Трет пасус.
1.Ајде биди храбар и паметен и копирај ја реченицата каде јас оправдував убиство во текстот кој го пишував ? нема да ја најдеш,затоа што јас такво не напишав а нити планирав тоа на друг начин да го изразам,туку да објаснам што ќе се случи со тие деца.
2.Човекот ја наследил смрта од Адам и Ева,понатаму смислата води кон тоа дека нема човек кој ќе умре без ниеден направен грев,и тоа повеќе е мефатофа од колку права вистина.Ако е така кажи ми еден грев кое бебе кое е живо 10 дена го има направено ?
3.Последно и најважно,да ја читаше Библијата со желба за разбирање а не со жеба за осуда и незаинтересираност за запознавања на Бог,ќе немаше потреба ова ни ти ни јас да го напишеме,тебе се ти изгледа контрадикторно,не затоа што така размислуваш,затоа што тоа така го прифаќаш.

Последно уредено:
Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209
Dokolku sega gi ziveevme 80 tite godini od minatiot vek,i go imavme blagodetot narecen Internet,na ovakov forum nemase da bide podobno da postoi ovakva tema.No sega koga gledame verska agitacija i od hristijani i od muslimani,bradati lugje,zeni vo burki,monasi vo izobilie,pobozni premieri,ministri,nasa dolznost e da se sprotivstavime i da se odbranime za da ne potpadneme vo ludiloto nareceno vera ili harikiri za imeto na nekojsi Bog ili Gospod.Sega koga se oslobodivme od Mracniot vek,nekoj povtorno ne turka vo nepismenost,sueverie, ili potcinetost na svestenickiot stalez koj raka pod raka zaedno so vlastite stvaraat potcinet narod,narod bez svoe mislenje,narod koj bi se tesel deka za se sto mu se slucuva e volja Gospodova.Narod na koj ke mu bide odzemena voljata i silata za promeni koj bi mozel da gi ostvari samiot,bez nicija pomos od gore.
можи да се уназадиме уште повеќе а за напред да тргниме малце потешко....

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Кажи ми еден муслиман,жена во бурка,монах,побожен премиер,министер кој живеел во времето на Мојсеј ? не е хумано да кажеш дека Бог е крив за тоа што човекот го прави затоа што премиер како и фараон е титула за да се означи кој каква функција има во една држава/владавина.Сакам да кажам дека човекот од секогаш бил тоа што е благодарение на слободната волја.За твое потсетување,двата најголеми режими кои имаат стотина милиони луѓе убиено се атеистички и го негирале Бог,плус оние азиски војни во Азија низ историјата со исто толку жртви.. толку од твојата теза дека Бог е крив за тоа што се случува.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сакам да кажам дека човекот од секогаш бил тоа што е благодарение на слободната волја.За твое потсетување,двата најголеми режими кои имаат стотина милиони луѓе убиено се атеистички и го негирале Бог,плус оние азиски војни во Азија низ историјата со исто толку жртви.. толку од твојата теза дека Бог е крив за тоа што се случува.
Слободна волја може да имаш и без особини како што се омразата, гневот, љубомората. Таа не е изговор.
Неможе вината да се префрла на креацијата од страна на креаторот и во исто време да се тврди дека тој е совршен и безгрешен. Тоа ти е исто како да купиш кола за која производителот предвидел да има совршени перформанси што ги нема, и кога ќе се пожалиш за тоа да ти каже дека тоа е вина на автомобилот а не негова.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Не е моја карактеристика да навредувам и затоа немој да се најдеш навреден.Ти.. земаше некои супстанци за дрогирање и халуцинирање додека го пишуваше ова ? сериозно ?

Втор пасус(според твоето изразување).
1.Зошто ти се најде угнетен со тоа што ти советував тебе и на останатите профили на личности добро да ме читате што пишувам ? никогаш во животот немам никого угнетено,нити пак имам намера.
2.Ако ние верниците ви ја зголемуваме бројноста на вас неверниците тогаш истите треба колективно да се убиете.Шокатно нели ? знаеш зошто? затоа што така докажувате дека на вас другите БЕЗ УПОТРЕБА НА ДИРЕКТНА СИЛА И ПРИСИЛА може да влијаат на вашите убедувања и размислувања,барате начин како да го отфрлите она во што не сакате од некоја причина да верувате,немате сопствени размислувања туку што ќе кажеме ние верниците.Извини,кое е тоа опшество на кое му требаат дел од луѓе кои се ИЗГУБЕНИ ГЕРМАНЦИ ?

Трет пасус.
1.Ајде биди храбар и паметен и копирај ја реченицата каде јас оправдував убиство во текстот кој го пишував ? нема да ја најдеш,затоа што јас такво не напишав а нити планирав тоа на друг начин да го изразам,туку да објаснам што ќе се случи со тие деца.
2.Човекот ја наследил смрта од Адам и Ева,понатаму смислата води кон тоа дека нема човек кој ќе умре без ниеден направен грев,и тоа повеќе е мефатофа од колку права вистина.Ако е така кажи ми еден грев кое бебе кое е живо 10 дена го има направено ?
3.Последно и најважно,да ја читаше Библијата со желба за разбирање а не со жеба за осуда и незаинтересираност за запознавања на Бог,ќе немаше потреба ова ни ти ни јас да го напишеме,тебе се ти изгледа контрадикторно,не затоа што така размислуваш,затоа што тоа така го прифаќаш.
Еве гледаш како ја потврдуваш мојата констатација за верниците ако некој не се согласува со вас одма мора да се дрогира НЕ СМЕЕ да попстои различно размислување од ВАШЕТО нели.

Втор пасус (ова се однесува на твоите пасуси/не си ги набројувам моите пасуси)
Не ич немате угнетено али ако некој не се согласува со вас да ви дозволува општеството би го каменувале затоа што тој е олицетворение на рогатиот и ви ја тестира вербата.
Зошто ние би се убиле??? Дај жити бога просветлиме :D
Ние неверниците го сакаме животот на земјата у случај ако не си забележал и не веруваме у здгробен живот, награди итн.
ПС ништо не разбрав од овој дел тука ако може да се напиеш еден дијазапам и да си ги смириш мислите па да напишеш повторно (ако сакаш што се тиче мене можеш да си изрецитираш и некоја миса ако тоа те смирува али дијазапамот е поефикасен)

Трет пасус(повторно ова се однесува на твоите пасуси)
Еј сакаш да ти го цитирам Кили.
Ај еднаш да ме сватиш: Абе не ме ј..и.
Со самото тоа што наогаш оправдување во постапката на Бог со убиството на децата во Египет го оправдуваш убиството на децата.
Кажи ми сега ти дали имаш храброст да кажеш дека Бог тогаш погрешил или сметаш дека тоа е оправдано убиство.
Иначе ако излажеш лагата е еден од 10 смртни гревови.
Со други зборови ако се спротиставиш на Бог го јадеш ако излажеш го јадеш.
Мене ми личи дека твојот бог не сака некој што размислува туку сака Амеби за поданици.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Колку повеќе ги запознавам евреите и нивното учење толку повеќе сум сигурен дека они се најинтелегентен народ и имаат огромно знаење.

Na hebrejski zborot „Sozdatel“ zvuci kako „Bore“ i se sostoi od dva zbora: „Bo“ (dojdi) i „Re“ (vidi). Taka, zborot „Sozdatel“ mu e upaten na sekoj covek kako pokana da se spoznae duhovniot svet.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Слободна волја може да имаш и без особини како што се омразата, гневот, љубомората. Таа не е изговор.
Неможе вината да се префрла на креацијата од страна на креаторот и во исто време да се тврди дека тој е совршен и безгрешен. Тоа ти е исто како да купиш кола за која производителот предвидел да има совршени перформанси што ги нема, и кога ќе се пожалиш за тоа да ти каже дека тоа е вина на автомобилот а не негова.
Ооо Исписимус кај си ти.. мислев ме заборави.. реши покултурен да бидеш гледам..
Ух искрено да ти кажам денеска баш се уморив,на 100 души треба една иста работа 100 пати да им ја објасниш.Омразата,гневот,љубомората се плод на слободната волја,тие настануваат од различки побуди и причини кај човекот,не секој тебе те мрзи од иста причина,не секој на мене е гневен од иста причина.Како што убиството е последица на (не)расудувањето така и омразата и сите поими се резултати/прозиводи на слободната волја од икс причини/побуди.Грешиш,креаторот не ја префрла кривицата на никого,туку тој јасно кажува дека истото не му се допаѓа и кон што води тоа,дека води кон смрт,ако не оваа земска кон онаа вечна сигурно(ако нема покајание).Ете да ја земем за пример хомосексуалноста,Бог отворено во Библијата вели дека БУКВАЛНО му се гади од тоа и дека тие нема да го наследат Вечниот живот.Тоа со колата неможе да се земе како пример,затоа што колата не е човечко суштество туку е материјален предмет.Но ако ме прашаш како јас тоа би го преформулирал,тоа би било со фактот дека во времето на Адам и Ева имало Дрво за спознавање на лошото и доброто.Денеска како што гледаш го нема тоа дрво,барем не на нашата планета,денеска луѓето имаат нешто што се вика свест,етика,морал.Овие три ја имаат улогата на тоа дрво.Затоа Креаторот неможе да се обвини.Ако се обвини тогаш требал да ги создаде луѓето како роботи,да дишат,гледаат,слушаат,јадат,без способност за слободно размислување и желби.Да беше така ќе ми пишеше зошто Бог не не создал со слободна волја..[DOUBLEPOST=1410213635][/DOUBLEPOST]
Еве гледаш како ја потврдуваш мојата констатација за верниците ако некој не се согласува со вас одма мора да се дрогира НЕ СМЕЕ да попстои различно размислување од ВАШЕТО нели.

Втор пасус (ова се однесува на твоите пасуси/не си ги набројувам моите пасуси)
Не ич немате угнетено али ако некој не се согласува со вас да ви дозволува општеството би го каменувале затоа што тој е олицетворение на рогатиот и ви ја тестира вербата.
Зошто ние би се убиле??? Дај жити бога просветлиме :D
Ние неверниците го сакаме животот на земјата у случај ако не си забележал и не веруваме у здгробен живот, награди итн.
ПС ништо не разбрав од овој дел тука ако може да се напиеш еден дијазапам и да си ги смириш мислите па да напишеш повторно (ако сакаш што се тиче мене можеш да си изрецитираш и некоја миса ако тоа те смирува али дијазапамот е поефикасен)

Трет пасус(повторно ова се однесува на твоите пасуси)
Еј сакаш да ти го цитирам Кили.
Ај еднаш да ме сватиш: Абе не ме ј..и.
Со самото тоа што наогаш оправдување во постапката на Бог со убиството на децата во Египет го оправдуваш убиството на децата.
Кажи ми сега ти дали имаш храброст да кажеш дека Бог тогаш погрешил или сметаш дека тоа е оправдано убиство.
Иначе ако излажеш лагата е еден од 10 смртни гревови.
Со други зборови ако се спротиставиш на Бог го јадеш ако излажеш го јадеш.
Мене ми личи дека твојот бог не сака некој што размислува туку сака Амеби за поданици.
Ти си тежок случај.. за да ти објасни некој нешто секако,да не ме сфатиш погрешно :)
За тоа со дрогирањето,сфатив,цел ден да ти објаснувам дека тоа е последица на твојата религиозна,не да бидам поконкретен на твојата неписменост во Христијанската религија мене ќе ми биде џабе,затоа што ти тоа не сакаш да го разбереш.

Втор пасус......................................................................
Тоа со каменувањето е прозивод на твоето размислување и погрешната перцепција на религијата.Ете ти твој личен пример каде те води твоето не знаење и немање желба за да ја спознаеш вистината.За твоја информација,еден од факултетите што ги имам учено,имав предмет Академско пишување на Македонски јазик,професорката ми беше да ја цитирам ,,Атеист кој нема жива сила што може да ја разубеди во тоа што е''.Сепак,таа беше толку голема(како човек а не физичка) што ја почитувам од 1000 Христијани заедно.Пак уште да разглобим зошто ти пак нема да разбереш,јас луѓето ги делам на ДОБРИ и ЛОШИ,така сум воспитуван,нема за мене лош Атеист,Христијанин,Муслиман,Македонец и овие четири во добра смисла,има само ДОБРИ ЛУЃЕ и ЛОШИ ЛУЃЕ.Ете ти уште еден пример како јас БИ ГИ КАМЕНУВАЛ НЕВЕРНИЦИТЕ.Тоа со убиството не знам на што мислиш.Не реков дека не го сакате животот,туку дека ако НИЕ ВЕРНИЦИТЕ влијаеме на вас да БИДЕТЕ или НЕ БИДЕТЕ нешто тогаш извини ама..... тоа што го кажав стои како куќа.Миса не знам да рецитирам и нема потреба.Совршено сум смирен :)

Трет пасус.
Не ми глуми наркоман од типот немој да ме...
Јас напишав ,,човекот неможе да ја разбере Божјата волја,може само да ја перцепцира според Библијата''.Пак да разглобим,се знае дека децата и бебињата идат во рај,но кога веќе се мртви,нивната смрт ги лишила физички,но духовно го добиле она за кои милиони и милиони умреле,а милијарди се надеваат,и ти ми кажуваш дека тоа е огромно нешто ? или овие милиони и милијарди што биле,се и ќе бидат Хриситијани и се борат за Вечен живот се ненормални ? нив помил им е земскиот од Вечниот живот,ако е така,зошто воопшто го сакаат овој Вториот а го живеат првиот ??? пак да објаснам,замисли колку монаси умреле,живеат и ќе се родат.Самоубиството е најстрого забрането во Христијанството,да убиваат исто,кажи ми,што треба тие да направат за да ја докажат својата вера во Бог и желбата за Вечен живот со него освен со животно служење ? не,не викам дека сите треба да бидеме монаси,викам дека сите треба да бидеме ЛУЃЕ.Оваа планета има и онака многу луѓе ама ретко кој е ЧОВЕК.

И те молам,дај биди паметен земи читај,не се срами да ти објаснувам како на деца со Даунов синдром за Бог и неговите постапки.Исто така се чуствувам.Ова е совет а не навреда или угнетување.Зошто некој толку детално да му објаснуваш 4 текста а тој да не разбере................................ немој..

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Омразата,гневот,љубомората се плод на слободната волја...
Слободната волја е особина - можност да избереш помеѓу одредени опции, ако омразата, гневот, љубомората и сите останати особини што ние луѓето ги доживуваме како лоши, се на ист начин перцепирани и од Бог, тогаш зошто ги допуштал? Ти пак можеш да имаш слободна волја, но да немаш такви особини! Ќе имаш можност (слободна волја) да избираш особини што имаат цел, што се потребни, непотребните нема да постојат. Значи аргументот ти е невалиден - фаличен.
Грешиш,креаторот не ја префрла кривицата на никого,туку тој јасно кажува дека истото не му се допаѓа и кон што води тоа,дека води кон смрт,ако не оваа земска кон онаа вечна сигурно(ако нема покајание).Ете да ја земем за пример хомосексуалноста,Бог отворено во Библијата вели дека БУКВАЛНО му се гади од тоа и дека тие нема да го наследат Вечниот живот.
Ако Бог е ентитет што е совршен - сезнаен и семоќен, тогаш апсурдно е да му се "гади" и да не му се допаѓа било што! Од проста причина што нели се потекнува од него! Тој е причината - креаторот! Ако се гадел од хомосексуалноста, зошто ја допуштил како особина? Слободната волја нема врска со ова, веќе кажав зошто. Неможе од една страна да тврдиш дека Бог е безгрешен и совршен, а од друга страна да тврдиш дека создал или допуштил нешта кои не му се допаѓаат и од кои му се гади! Тоа е апсурд.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е мој ставот и заклучокот дека се работи за вавилонски крал, на евреи е! Луѓе кои го разбираат писмото, јазикот и историјата на тој народ. Истата таа што вие си ја присвоиовте и ги прогласивте нив за грешни.
Кажи ми, ако се работи за Херувим а не за човек, зошто во стих 16 стои следново:
Не ти кажувам: дознај сам.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Слободната волја е особина - можност да избереш помеѓу одредени опции, ако омразата, гневот, љубомората и сите останати особини што ние луѓето ги доживуваме како лоши, се на ист начин перцепирани и од Бог, тогаш зошто ги допуштал? Ти пак можеш да имаш слободна волја, но да немаш такви особини! Ќе имаш можност (слободна волја) да избираш особини што имаат цел, што се потребни, непотребните нема да постојат. Значи аргументот ти е невалиден - фаличен.

Ако Бог е ентитет што е совршен - сезнаен и семоќен, тогаш апсурдно е да му се "гади" и да не му се допаѓа било што! Од проста причина што нели се потекнува од него! Тој е причината - креаторот! Ако се гадел од хомосексуалноста, зошто ја допуштил како особина? Слободната волја нема врска со ова, веќе кажав зошто. Неможе од една страна да тврдиш дека Бог е безгрешен и совршен, а од друга страна да тврдиш дека создал или допуштил нешта кои не му се допаѓаат и од кои му се гади! Тоа е апсурд.
Гледај колку сум во право кога велам дека Кајгана е најкатастрофален АМА ЗА ЖАЛ најмасовен македонски форум,ги образувам 2 дена 10 души овде и има храброст некој да ме банира за нешто.. треба дневница да ми даваат..
Точно особина е,вродена,ги допуштил за да го спознаеме лошото и каде дејствувањето лошо и грешно ќе не одведе,Бог сака кога човекот ќе дојде на Страшниот суд тоа да биде фер,имал можност слободно да одлучува врз база на слободна волја да носи одлуки и прави дела кои ќе го одведат во Вечен живот или Вечна смрт..Не е можно да се има слободна волја без тие особини,Луцифер е пример,бил најголем ангел меѓу ангелите,најубав,најпаметен,најмоќен Херувим,имал се што другите немале и му се восхитувале на него како на најсовршеното битие создадено од Бог(што всушност и бил),па сепак СО СЕ ТОА му се појавила завист,желба за повеќе,љубомора.. не е фаличен,затоа што кога се побунило најсовршеното битие во Универзумот,сфаќаш дека твојата побуна против тоа дека МОЖНО е да се биде со слободна волја а без тие особини е невозможно ? гледаш дека мојот аргумент е валиден.
Според твојава теза,Бог е хомосексуалец или не му пречи тоа така ? ако тој е причината за тоа.. тој директно не ја допуштил,туку ја оставил да се појави во главата на човекот преку неговата слободна волја(прочитај горе со големите болд букви).Имаше еден пеач на еден американски хеви метал бенд но не ми текнува на името,го обвинуваат дека забременил своја обожавателка и дека го силувал нејзиното бебе и она го допуштила тоа намерно.Човек кој има милиони и милиони,може да ја има секоја жена која ние обични смртници неможеме да ја имаме(замисли колку обожавателки негови се убавици),има скоро се во животот,извршува такво гнасно дело ? ова ти е пример на тезата на Анштајн која вели дека ,,Само човечката глупост и вселената се безгранични''.Ако нема слободна волја,човекот нема да биде способен да извршува такви глупости/гадости или да спаси нечив живот,да помогне,како што кола неможе да вози без бензин така и ова..

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Гледај колку сум во право кога велам дека Кајгана е најкатастрофален АМА ЗА ЖАЛ најмасовен македонски форум,ги образувам 2 дена 10 души овде и има храброст некој да ме банира за нешто.. треба дневница да ми даваат..
Точно особина е,вродена,ги допуштил за да го спознаеме лошото и каде дејствувањето лошо и грешно ќе не одведе,Бог сака кога човекот ќе дојде на Страшниот суд тоа да биде фер,имал можност слободно да одлучува врз база на слободна волја да носи одлуки и прави дела кои ќе го одведат во Вечен живот или Вечна смрт..Не е можно да се има слободна волја без тие особини,Луцифер е пример,бил најголем ангел меѓу ангелите,најубав,најпаметен,најмоќен Херувим,имал се што другите немале и му се восхитувале на него како на најсовршеното битие создадено од Бог(што всушност и бил),па сепак СО СЕ ТОА му се појавила завист,желба за повеќе,љубомора.. не е фаличен,затоа што кога се побунило најсовршеното битие во Универзумот,сфаќаш дека твојата побуна против тоа дека МОЖНО е да се биде со слободна волја а без тие особини е невозможно ? гледаш дека мојот аргумент е валиден.
Според твојава теза,Бог е хомосексуалец или не му пречи тоа така ? ако тој е причината за тоа.. тој директно не ја допуштил,туку ја оставил да се појави во главата на човекот преку неговата слободна волја.Имаше еден пеач на еден американски хеви метал бенд но не ми текнува на името,го обвинуваат дека забременил своја обожавателка и дека го силувал нејзиното бебе и она го допуштила тоа намерно.Човек кој има милиони и милиони,може да ја има секоја жена која ние обични смртници неможеме да ја имаме(замисли колку обожавателки негови се убавици),има скоро се во животот,извршува такво гнасно дело ? ова ти е пример на тезата на Анштајн која вели дека ,,Само човечката глупост и вселената се безгранични''.Ако нема слободна волја,човекот нема да биде способен да извршува такви глупости/гадости или да спаси нечив живот,да помогне,како што кола неможе да вози без бензин така и ова..
Оф мори мајко.....тој мене ќе ме образувал....:facepalm:
Море генијалец! Едноставен логички аргумент! Ако се потекнува од тебе, која е логиката да прогласуваш било што за непотребно, штетно, гнасно итн?! Значи СЕ е е од тебе! Ти си совршен, сензен, семоќен и безгрешен! Ако си, која е поентата да судиш?! Кога судиш ги делиш нештата на добри и лоши, но ако се потекнува од тебе, тогаш со судењето признаваш дека си допуштил нешто непотребно - погрешно! Индиректно признаваш дека не си безгрешен и совршен.
Било која особина да ја посочиш како штетна, нема врска со слободната волја, таа (слободната волја) не ги создава особините, таа е можност да избереш од оние опции што ти се на располагање! Ај почни да леташ, зошто не леташ? Еве имаш слободна волја, летај! Или зошто неможеш да минуваш низ ѕидови? Ако хомосексуалноста или било која друга особина била непотребна, тогаш неморало да постои, слободна волја пак би имало! Ќе можеш да избереш помеќу плавуши или црнки...или пак да избереш да бидеш сам, но можноста да те привлекуваат мажи ќе ја нема!

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.604
Поени од реакции
9.238
За Ипси:

Неви'им Јешајаху

14:16 רֹאֶיךָ אֵלֶיךָ יַשְׁגִּיחוּ אֵלֶיךָ יִתְבּוֹנָנוּ הֲזֶה הָאִישׁ מַרְגִּיז הָאָרֶץ מַרְעִישׁ מַמְלָכוֹת:
14:16 Those who see you shall look at you; shall gaze earnestly at you, 'Is this the man who caused the earth to quake, who wrought havoc among the kingdoms?

Зборот ha'ish (הָאִישׁ) на хебрејски значи маж
http://www.morfix.co.il/en/הָאִישׁ֙

За човек се користи зборот аdam (אָדָ֛ם),
http://www.morfix.co.il/en/אָדָ֛ם
според хебрејскиот збор за земја (почва) кој гласи аdamah (אֲדָמָ֔ה)
http://www.morfix.co.il/en/אֲדָמָ֔ה

Спореди и латински homo и humus.

Последно уредено:

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Оф мори мајко.....тој мене ќе ме образувал....:facepalm:
Море генијалец! Едноставен логички аргумент! Ако се потекнува од тебе, која е логиката да прогласуваш било што за непотребно, штетно, гнасно итн?! Значи СЕ е е од тебе! Ти си совршен, сензен, семоќен и безгрешен! Ако си, која е поентата да судиш?! Кога судиш ги делиш нештата на добри и лоши, но ако се потекнува од тебе, тогаш со судењето признаваш дека си допуштил нешто непотребно - погрешно! Индиректно признаваш дека не си безгрешен и совршен.
Било која особина да ја посочиш како штетна, нема врска со слободната волја, таа (слободната волја) не ги создава особините, таа е можност да избереш од оние опции што ти се на располагање! Ај почни да леташ, зошто не леташ? Еве имаш слободна волја, летај! Или зошто неможеш да минуваш низ ѕидови? Ако хомосексуалноста или било која друга особина била непотребна, тогаш неморало да постои, слободна волја пак би имало! Ќе можеш да избереш помеќу плавуши или црнки...или пак да избереш да бидеш сам, но можноста да те привлекуваат мажи ќе ја нема!
Ова сега си ги пишал и никогаш повеќе.Правиш будала од себе,викаш дека СЕ ПОТЕКНУВА ОД БОГ,епа извини,хомосексуалноста не потекнува од него,неа ја измислил човекот а не Бог,ако таа потекнува од него,те молам кажи ми зошто Бог би ја создал и еве јавно кажувам дека ќе ти препишам стан ако ми кажеш само една добра причина,само една.Ете ќе чекам..
Хомосексуалноста е тешко психичко пореметување и се до 1970 за таква е и сметана.Под притисок на светското и второ најмоќно лоби,Геј лобито е сменето дека тоа не е ништо,супер е тоа.Така да,гледано психичките проблеми,барем голем број од нив се јавуваат врз основа на животот на човекот,ретко која е вродена/наследна.Дај ми пари за авионска карта ќе летам,плати ми школо за пилот ќе летам,ете ти одговор на твоето прашање зошто не летам.Не е ли авионот и пилотирањето РЕЗУЛТАТ НА СЛОБОДНАТА ВОЛЈА НА ЧОВЕКОТ(преточена во желбата за летање и гледање на светот од високо) ???????????????

Абе Исписимус..... МИСЛИ.

Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209
Ова сега си ги пишал и никогаш повеќе.Правиш будала од себе,викаш дека СЕ ПОТЕКНУВА ОД БОГ,епа извини,хомосексуалноста не потекнува од него,неа ја измислил човекот а не Бог,ако таа потекнува од него,те молам кажи ми зошто Бог би ја создал и еве јавно кажувам дека ќе ти препишам стан ако ми кажеш само една добра причина,само една.Ете ќе чекам..
Хомосексуалноста е тешко психичко пореметување и се до 1970 за таква е и сметана.Под притисок на светското и второ најмоќно лоби,Геј лобито е сменето дека тоа не е ништо,супер е тоа.Така да,гледано психичките проблеми,барем голем број од нив се јавуваат врз основа на животот на човекот,ретко која е вродена/наследна.Дај ми пари за авионска карта ќе летам,плати ми школо за пилот ќе летам,ете ти одговор на твоето прашање зошто не летам.Не е ли авионот и пилотирањето РЕЗУЛТАТ НА СЛОБОДНАТА ВОЛЈА НА ЧОВЕКОТ(преточена во желбата за летање и гледање на светот од високо) ???????????????

Абе Исписимус..... МИСЛИ.
Се арно ама од некој работи појма немате значи хомосексуалноста не е ТЕШКО ПСИХИЧКО ПОРЕМЕТУВАЊЕ туку е генетско
Scientific researchers specializing in human sexuality have shown that homosexuality is genetic.

Scientific research publications from October 2004 and June 2008 stated that scientists have found that women tend to have more children when they inherit the same genetic factors linked to homosexuality in men. This fertility boost more than compensates for the lack of offspring fathered by gay men, and keeps the “gay” genetic factors in circulation. A lead researcher said "You have all this antagonism against homosexuality because they say it's against nature because it doesn't lead to reproduction. We found out this is not true because homosexuality is just one of the consequences of strategies for making females more fecund" and that their findings offered "a solution to the Darwinian paradox and an explanation of why natural selection does not progressively eliminate homosexuals."

A 2005 study reported genetic scans showing a clustering of the same genetic pattern among gay men on three chromosomes - chromosomes 7, 8, and 10. The regions on chromosome 7 and 8 were associated with male sexual orientation regardless of whether the man got them from his mother or father. The regions on chromosome 10 were only associated with male sexual orientation if they were inherited from the mother.

A study from 2006 said that researchers have known for years that a man's likelihood of being gay rises with the number of older biological brothers, but the new study found that the so-called "fraternal birth order effect" persists even if gay men were raised away from their biological families & that "the research suggests that the development of sexual orientation is influenced before birth." The older-brother effect was constant regardless of whether the men were raised with natural, adopted or stepbrothers. It also didn't matter if they weren't raised with their biological mothers.
значи не е личен избор туку ГЕНЕТСКО ПОРЕМЕТУВАЊЕ ама МИКИ1 рече нема врска ова медицината шо зборат од гревовната расипаност е.....

Kajgana Shop

На врв Bottom