A
Avenger99
Гостин
Немам време јас да читам се шо ќе напишам.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Немам време јас да читам се шо ќе напишам.
Dali im e ubavo na srbite sto im ubivte nivni graganin na zverski nacin,dali im e ubavo na bugarite sto im udavivte 15 nivni sogragani? Zatoa srbi i bugari vo ohrid nema ni za lek. Moze da se vidi retko po nekoj zalutan srbin ,a za bugarite nemoze da se naide ni za lek.
Dali im e ubavo na srbite sto im ubivte nivni graganin na zverski nacin,dali im e ubavo na bugarite sto im udavivte 15 nivni sogragani? Zatoa srbi i bugari vo ohrid nema ni za lek. Moze da se vidi retko po nekoj zalutan srbin ,a za bugarite nemoze da se naide ni za lek.
Za tebe tresenje gluposti e toa,ama za mene ne. Brod registriran za 60 luge,kapetanot svesno od lakomost kacuva 90 dusi i brodot potonuva,se davat 15 luge. I koj e kriv? Agencijata sto ja organizirala turata ili kapetanot sto dozvolil da se kacat tolku luge??Случајот со убиството беше изолиран случај. а со бродот... па добро бе кој сака такво нешто да се случи.. кој сака на душа да носи толку луѓе! Не тропај глупости!
Za tebe tresenje gluposti e toa,ama za mene ne. Brod registriran za 60 luge,kapetanot svesno od lakomost kacuva 90 dusi i brodot potonuva,se davat 15 luge. I koj e kriv? Agencijata sto ja organizirala turata ili kapetanot sto dozvolil da se kacat tolku luge??
2007= 813 716+147 495 = 961.211Си читате кој како ви одговарат.Прашаа за резултати финансиски, еве ова никој не го коментира.
Ова никој не го коментира.Ајде пак да повториме.Со дддд‘ткање.Боби сине, еве ти факти
Од 2007 до 2013
- 25 % намалување на домашните
- 72 % зголемување на странските туристи
- вкупен раст од 5,6 %.
- приходи од туристичка такса на општината зголемени за 30 %
![]()
И баш странските туристи не се баш во моментов за фалење особено бидејќи сите тие одат во хотелите низ охрид а не во приватен смештај, еве и зашто:Табелава е од zase.mk со бомбастичен наслов Болната вистина за туризмот во Охрид, во смисла апокалипсата дојде, иако бројките се поинакви.
Да, домашните туристи се намалени,ама никој не го рецна 72% зголемување на странците (10% годишно) со тренд за понатамошно зголемување и очигледно глумат глувост и слепило.
Никој не забележа освен локалните медиуми и Нова Македонија дека освен летови од Бенелукс годинава имаше и од Австрија.
Овие луѓе скоро 100% користат хотели, далеку се платежно поспособни од домашните туристи и на крај покрај Охрид зависно од аранжманите ги вртат на тури низ Македонија (Битола, Тиквешко, Берово, Смоларски Водопади, Матка, Маврово) па и другите региони се во некаков ќар; ете и зголемувањето на приходите на Метропол/Белви за 800000 евра во првиот квартал е во голема мера и од ова.Истото е и во другите хотели.
За разлика на пример од приватното сместување каде генерално се домашни туристи, логично е да имаш намалување и тие најмногу се жалат.А порано ги бркаа и ги тегнеа луѓено по автобуска и ги пикаа на сила по такси.
Бројките ги имаш и во ДЗС.
Ти си бил неколку дена во Охрид, ние тројца четворица кои не прозиваш сме цела година тука.
Те цитирам само ради Галеб и пијачките. Значи се возам секој месец, се возев и во летните месеци до Скопје и назад, Галеб имаат 6 линии во денот за Скопје плус налето и две вонредни ради туристите. Летото се возев 5-6 пати минимум. Од тие 5-6 пати празно седиште во автобусите немаше.2007= 813 716+147 495 = 961.211
2013= 522 718+271 039= 793.757
Ако се протолкуваат износиве погоре, имаш намалување за 167.454 туристи.
Каде доби вкупен раст од 5.6%?
Вкупниот раст на приходите од турстичката такса е поради тоа што приватниот смештај најчесто не ги пријавува туристите прво, и второ можеби поради подобра наплата со тек на годините и подобра контрола. Што видоа туристите од 30% поголема такса? М?
И баш странските туристи не се баш во моментов за фалење особено бидејќи сите тие одат во хотелите низ охрид а не во приватен смештај, еве и зашто:
- Убав пример даде со Метропол/Белви, тие ќе платат скоро 0 данок на државата, ќе им дадат на охриѓанки 13 илјади денари месечна плата (толкав е просекот во хотелиерството) за да бидат келнерки или собарки.
- Странските туристи платиле провизии во своите земји, не платиле патарини ниту пак користеле македонски транспортни компании, пример Галеб?
-Што прават холаѓаните повеќе од нас македонците, да не пијат повеќе, а во дискотека пијачките за сите се исти, јас барем знам на времето по 10-15 евра само за пиење давав во просек.
Не бе друже, чим се жалат охриѓани, значи има нешто, не е дека некој им прави антикампања кога и советот на општината ја потврдува лошата сезона која е слика на години наназад.
Статистиката поназад е за срамење, не за фалење, нека ви се со среќа па нека се намалат на 0 домашните па ќе збориме пак за странските гости.
Неам намера да читам што си пишувал погоре за пијачките, јас за странците добро знам колку пијат зашто до мене во грција истиве холанѓани пиеа едно пиво цела утакмица, така да океј, не верувам дека различни се по карактер кога ќе дојдат во Ох, исто така и во бугарија...Те цитирам само ради Галеб и пијачките. Значи се возам секој месец, се возев и во летните месеци до Скопје и назад, Галеб имаат 6 линии во денот за Скопје плус налето и две вонредни ради туристите. Летото се возев 5-6 пати минимум. Од тие 5-6 пати празно седиште во автобусите немаше.
Ако не 90 %, 80 % тогаш сигурно беа странци, само прашуваат на англиски кое седиште да седнат..
Друго, за пијачките, молимте не треси глупости. Македонците праеле 15 евра просек од вечер. Прават по 2 евра просек од вечер. Пијат квалитетно вино од 3кг до 1 часот а потоа излегуваат на по едно пиво во диско и толку.
За странците и нивни излегувања пишав погоре.
Што се жалите од лоша сезони тогаш со години наназад? (ако ги исклучиме хотелите со собарките од 8-12.000 денари и 10те познати ресторани)^ Tвоја работа шо не читаш шо сум напишал погоре, заболе ме уво. Друго, сакаш да ми кажеш дека македонцот со куповна моќ од едвај 300 евра, троши повеќе од холанѓанецот со 1500 евра месечни примања? Некако слабо логиката во овај муабет.Овие поскапиве кафани во Охрид, Чун, Тино, Момир биле стално полни само со странци.
Како пример ќе го кажам и Македонска куќа, горица 3 локација. Бев со еден другар јадевме, сестра му на другарот е туристички водич. Имаше група од Полска. Постари луге беа, 45-50 години. Немаше шо немаше нарачано на масата, од вина до традиционални јадења. Им направиа кореографија, македонски ора и песни, дојдоа млади играоци од некое КУД од Охрид. Странците, презадоволни, седеа таму скоро цела вечер. И тука после на форумов некој што не бил и не видел ќе соли памет.. Абе ајде.
Се жали приватниот сектор. Оние што издаваат приватни соби од куќа или станови. Тие немаат заработка и туристи. Хотелите, приватните вили имаат, и повеќе од претходните години.Што се жалите од лоша сезони тогаш со години наназад? (ако ги исклучиме хотелите со собарките од 8-12.000 денари и 10те познати ресторани)
Е сега ако знаеш економија, ќе знаеш колкав импакт имаат тие во економијата и животот на градот Охрид и колку домашните гости кои се сместуваат во приватниот сектор.Се жали приватниот сектор. Оние што издаваат приватни соби од куќа или станови. Тие немаат заработка и туристи. Хотелите, приватните вили имаат, и повеќе од претходните години.
Хм. Вилава што ми е во комшии издава 20 евра од вечер. Двокреветна е. Значи по лице 600 ден му доаѓа. Ама полн е, кога и да го прашам. Странци се сите, нема наши. Опремена си е тип топ, ако сакаш и линк ќе ти дадам. Еве на странците не им е скапо. Ама затоа Македонците пијат по 15 евра од вечерЕ сега ако знаеш економија, ќе знаеш колкав импакт имаат тие во економијата и животот на градот Охрид и колку домашните гости кои се сместуваат во приватниот сектор.
Ти пишав погоре, хотелите плаќаат 0 данок на приход(само данок на непризнаени трошоци, што значи тие милиони што ги генерирале метропол и белви и сл. не видела државата фајде зашто газдата ќе си летува во Тајланд), ги плаќаат келнерките 10.000 денари. Приватните вили и така не ми влегуваат во пресметките зашто се мал број и со напумпани цени.
Еве ти една „вила“, цена од вечер по лице (без попуст) 750 денари ???
Еј, во Пештани да дадам 750 од вечер, па стварно треба да ми се смеат охриѓани и да ме викаат скопјанишче...
Абе батали ги странците, не знам што си запнал со нив, за 10-15 евра ќе одам на Скијатос, што мајка барам во Пештани, значи стварно сте инает жив. За нив можеби е доживување да го видат еднаш охрид, или пак Пештани, за нас останатите не е.Хм. Вилава што ми е во комшии издава 20 евра од вечер. Двокреветна е. Значи по лице 600 ден му доаѓа. Ама полн е, кога и да го прашам. Странци се сите, нема наши. Опремена си е тип топ, ако сакаш и линк ќе ти дадам. Еве на странците не им е скапо. Ама затоа Македонците пијат по 15 евра од вечер. Пак слабо логика. Ти кажав, страда приватниот сектор, и требаа да се искори итоа добро. Неможе некој има куќа и му текнало ќе издавам соби. Никакви услови, плус му шеташ по дома. За нив се сложивам. Ама вилите и апартманите се тие, и добар дел од нив работат сасвим ок.
Значи пишав и претходно, Охрид нема дефинирана позиција за туризмот. Дали ќе се насочи кон културно историски или плажарски туризам плус турбофолк и остало срање по градон. Се е то во ред што го кажа, ама заборавате една работа, каде живееме. Многу работи не чинат тука, во самата држава во која развиваме некаков си туризам едвај 20 години за разлика од пример Грција која развива 50+ години и 40 години е во ЕУ.Абе батали ги странците, не знам што си запнал со нив, за 10-15 евра ќе одам на Скијатос, што мајка барам во Пештани, значи стварно сте инает жив. За нив можеби е доживување да го видат еднаш охрид, или пак Пештани, за нас останатите не е.
И јас платив 10 евра во вила, и не ми беше скапо, зашто добив услови, добив љубезност, добив и море и песочни плажи, разликата ми беше само во патот. Скапо ми е да платам 750 денари во Пештани, не сфаќаш? Скапо е, признај...
Е за тие останатите со сместувањето ти зборам, тие што го сочинуваат мнозинството и што треба да ги вратат изгубените 30.000 македонски туристи.
Мене ми е криво што е до ова дојдено, го сакам Охрид, убав град е, не ми смета и езерото кога нема гужва, и цените по кафичите ми се во ред(за разлика од другите што зборат против), али односот, алчноста, нехигиената и лошите сместувачки услови ти прават одбивност затоа не би одел никогаш во сезона во Охрид, само викендашки или крај на август.