Прашање за Христијанството III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А ти сигурен ли си дека со главата го избегнуваш ѕидот?
Еве да речеме дека не сум. Може ли да кажеш што е тој во мојот случај? Спорење дека земјата се врти околу сонцето? Став дека ожесточување на срцето е начин тоа да се омекне?
Можеби нешто друго?

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Во превод,Бог пробувал да го омекне срцето на фараонот многу пати,но сепак тој бил под преголемо влијание на Сатаната и затоа Бог преку Мојсие го прави тоа што го прави.Такви случаеви денеска имаш на сите страни ако знаеш да ги препознаеш..

Не заборавај дека Бог го праќа Ангелот на смрта да ги убие сите машки деца во Египет како казна за непокорноста и крволочноста на фараонот.. замисли колкаво влијание имал Сатаната врз него за Бог да мора тоа да го направи..
А иначе Бог беше праведен и полн со љубов.
Па така од љубов ги убил сите машки деца кои поима немале што се дешава.
А да и исто се знае...да да многу битно.

Еве едно размислување од обичен смртник.
Место што убивал невини деца да го убиел само фараонот одма ке го решел проблемот со ослободувањето на неговиот народ.
јбг изгледа сум порационален од твојот Бог, со еден камен и да ослободиш и да го казниш виновникот.

А има уште една можност. Бог да е садист и сакал да гледа како и едните и другите пропагаат во тага.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Еве да речеме дека не сум. Може ли да кажеш што е тој во мојот случај? Спорење дека земјата се врти околу сонцето? Став дека ожесточување на срцето е начин тоа да се омекне?
Можеби нешто друго?
Нема врска со точноста на ставовите.

Имам впечаток (а најверојатно не се лажам) дека низ сите постови упатени кон христијаните провејува доза на антагонизам, нетрпеливост, да не речам омраза, која доза е преголема за на форум, а и за во реалност, и не е согласно моите стандарди и вкус, поради што реагирам на соодветен начин.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нема врска со точноста на ставовите.

Имам впечаток (а најверојатно не се лажам) дека низ сите постови упатени кон христијаните провејува доза на антагонизам, нетрпеливост, да не речам омраза, која доза е преголема за на форум, а и за во реалност, и не е согласно моите стандарди и вкус, поради што реагирам на соодветен начин.
Признавам, лицемерието и лагите кај мене предизвикуваат омраза и нетрпеливост. И јас тоа не го кријам и не им правам лице на луѓето кон кои е наменето тоа. Ако кон некого чуствувам нетрпеливост, му го кажувам тоа.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Признавам, лицемерието и лагите кај мене предизвикуваат омраза и нетрпеливост. И јас тоа не го кријам и не им правам лице на луѓето кон кои е наменето тоа. Ако кон некого чуствувам нетрпеливост, му го кажувам тоа.
Ок. Ти си знаеш.
Лицемерието и лагите, какви што тебе ти изгледаат, не ги гледаат и Христијаните како такви.

Ако тоа со лопатите у Австралија кога се лицитира, е еден од примерите за ткавото лицемерие и лага, како и ценовникот на МПЦ за нивните услуги, тогаш таквите моменти воопшто не задиркуваат во твојот начин на живот, и нема потреба од антагонизмот и нетрпеливоста. БАрем не во толкава мера.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок. Ти си знаеш.
Лицемерието и лагите, какви што тебе ти изгледаат, не ги гледаат и Христијаните како такви.

Ако тоа со лопатите у Австралија кога се лицитира, е еден од примерите за ткавото лицемерие и лага, како и ценовникот на МПЦ за нивните услуги, тогаш таквите моменти воопшто не задиркуваат во твојот начин на живот, и нема потреба од антагонизмот и нетрпеливоста. БАрем не во толкава мера.
Лицемерието е лицемерие, лагата е лага! Во колкава мера треба да се дозволува една лага? Или колку лицемерие е ок за да се толерира? Значи кога некој ќе каже дека се освен неговата "вистина" било еднакво на собирање салфетки, тоа не е вредно за критика од твоја страна, ама лопатите и лицитацијата се?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Лицемерието е лицемерие, лагата е лага! Во колкава мера треба да се дозволува една лага? Или колку лицемерие е ок за да се толерира? Значи кога некој ќе каже дека се освен неговата "вистина" било еднакво на собирање салфетки, тоа не е вредно за критика од твоја страна, ама лопатите и лицитацијата се?
Интересно.

Ти пречеше мојот сарказам и сеир, а јас би требало да речам дека си во право со својата нетолерантност, омраза и антагонизам?

Не ли приметуваш дека лагите и вистинит ена Христијаните си се нивни и за нив, и не гледам како тебе ти пречат.

Не знам како може да ти пречи ако некој мисли дека земјата е стара 6 000 години, и е убеден во тоа.
Можеш да го исмееш, можеш да му укажеш дека е во криво, ама да го мразиш ??

Што знам батка, чудно е.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Стихот според кој христијаните го гледаат описот на падот на луцифер е во Исаија глава 14, стихови:

12. Како падна ти од небото, Денице, сине на зората! Се разби од земјата ти, кој ги угнетуваше народите.
13. А во срцето свое си велеше: „Ќе се искачам на небото, ќе го издигнам престолот свој погоре од Божјите ѕвезди и ќе седнам на гората во соборот на боговите, на крајот од северот;
14. ќе се искачам до висините на облаците, ќе бидам сличен на Севишниот.

Врз основа на ова е толкувана и "војната на небесата" и падот, и се што оди со тоа. Но! Овој стих воопшто не се однесува на Херувими, Ангели или Серафими, се однесува на кралот Небуканезер, суров деспот од кој евреите виделе доста маки.
Ако овие стихови се однесуваат на херувим....зошто во стих 16-ти од истово поглавје би стоело следново:

Според твоево толкување:

1. Навуходоносор бил на небото, а бил и нечиј син,
2. Навуходоносор акнал (од паѓање) на земјава (од кај паднал?)
3. Навуходоносор ги угнетувал народите (како?)
4. Навуходоносор сакал да се качи на небото (како?),
5. Навуходоносор сакал да ги надмине и Божјите ѕвезди (кои се тие ѕвезди?) во својата желба за искачување,
6. Навуходоносор сакал да седне на „соборот од боговите„ (каде е тоа?)
7. Навуходоносор сакал да стане сличен на Севишниот (како?).

Одговори си сам (не мене..) на наведените прашања и ќе дојдеш до „точниот„ заклучок дека се работи за царот Навуходоносор а не за некој друг лик...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Интересно.

Ти пречеше мојот сарказам и сеир, а јас би требало да речам дека си во право со својата нетолерантност, омраза и антагонизам?

Не ли приметуваш дека лагите и вистинит ена Христијаните си се нивни и за нив, и не гледам како тебе ти пречат.

Не знам како може да ти пречи ако некој мисли дека земјата е стара 6 000 години, и е убеден во тоа.
Можеш да го исмееш, можеш да му укажеш дека е во криво, ама да го мразиш ??

Што знам батка, чудно е.
Не се само нивни, преку нив создаваат филтер - призма на морални норми, преку која го судат начинот на живот на останатите! Се шири параноја кај наивните луѓе за најразлични области. Си ги видел постовите на омиленото сајтче на Мики - борба за пароноју? Вакцините биле заговор, ХАРП бил заговор, поплавите во Србија се заговор....светското првенство во фудбал е заговор и сатанизам....нема крај! Се пласираат лаги за се што тие ќе го прогласат за сатанизам.[DOUBLEPOST=1410208193][/DOUBLEPOST]
Според твоево толкување:

1. Навуходоносор бил на небото, а бил и нечиј син,
2. Навуходоносор акнал (од паѓање) на земјава (од кај паднал?)
3. Навуходоносор ги угнетувал народите (како?)
4. Навуходоносор сакал да се качи на небото (како?),
5. Навуходоносор сакал да ги надмине и Божјите ѕвезди (кои се тие ѕвезди?) во својата желба за искачување,
6. Навуходоносор сакал да седне на „соборот од боговите„ (каде е тоа?)
7. Навуходоносор сакал да стане сличен на Севишниот (како?).

Одговори си сам (не мене..) на наведените прашања и ќе дојдеш до „точниот„ заклучок дека се работи за царот Навуходоносор а не за некој друг лик...
Не е мој ставот и заклучокот дека се работи за вавилонски крал, на евреи е! Луѓе кои го разбираат писмото, јазикот и историјата на тој народ. Истата таа што вие си ја присвоиовте и ги прогласивте нив за грешни.
Кажи ми, ако се работи за Херувим а не за човек, зошто во стих 16 стои следново:
16. Оние што ќе те видат, ќе се загледадат во тебе, ќе си речат за тебе: тое ли е човекот, што земјата ја разнишуваше и царства потресуваше

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
А иначе Бог беше праведен и полн со љубов.
Па така од љубов ги убил сите машки деца кои поима немале што се дешава.
А да и исто се знае...да да многу битно.

Еве едно размислување од обичен смртник.
Место што убивал невини деца да го убиел само фараонот одма ке го решел проблемот со ослободувањето на неговиот народ.
јбг изгледа сум порационален од твојот Бог, со еден камен и да ослободиш и да го казниш виновникот.

А има уште една можност. Бог да е садист и сакал да гледа како и едните и другите пропагаат во тага.
На твое посебно незадоволство а на мое екстремно задоволство ти си човек кој никогаш во животот нема отворено Библија,а искрено од дното на душата верувам дека не си ни видел како изгледа во живо освен сега на Google да искуцаш да видиш и тоа ми дава огромна димензија на радост за да те демантирам.

Уште една работа,научи ти и сите атеисти,педери,курви,писмени и неписмени на овој форум,кога мене ми реплицираш за нешто мора добро да проучиш што пишувам и што сакам да кажам со тоа што ќе го напишам,како во постот кој го пишувам моментално така и во тие што ги имам напишано.Не затоа што ми е тешко да се цитирам сам себеси како тебе би ти објаснил нешто туку затоа што се ставаш самиот во инфериорна состојба.

Друго,тие што биле убиени тогаш, кога ќе дојде Судниот ден ќе го наследат Вечниот живот и сите убавини и задоволства кои он ги пружа а тебе ти се за милион и 200 пати скратени во животот кој сега го живееш.Да бидам појасен,душата на секое дете и бебе оди во рајот и наследува Вечен живот затоа што нема апсолутно никаков грев и престап направено.Божјата волја е нешто кое човекот неможе да го разбере но може делумно да ја перцепцира благодарение на Библијата,односно нивните родители требало само да живееле онака како Бог заповедал за и они со нивните деца да наследат Вечен живот и да бидат засекогаш во вечноста заедно,и со децата и со Бог лично и персонално.Така да јас не ти се лутам воопшто,бидејќи да го знаеше ова што го напишав немаше да пишеш такви небулози.ОНИ СЕ СПАСЕНИ.. ТИ ГЛЕДАЈ ЗА СЕБЕ.. ЗАПРАШАЈ СЕ НА ТОЈ ДЕН ТИ,ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ,ПРИЈАТЕЛИ,РОДНИНИ И НИЕ ДРУГИТЕ ШТО ЌЕ НАСЛЕДИМЕ.. ВЕЧНА СМРТ ИЛИ ВЕЧНА ЖИВОТ,ТОА Е ПРАШАЊЕТО ШТО ТРЕБА ДА ТЕ ЗАСЕГА.

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Друго,тие што биле убиени кога ќе дојде Судниот ден ќе го наследат Вечниот живот и сите убавини и задоволства кои он ги пружа а тебе ти се за милион и 200 пати скратени во животот кој сега го живееш.Да бидам појасен,душата на секое дете и бебе оди во рајот и наследува Вечен живот затоа што нема апсолутно никаков грев и престап направено.
Poleka lepoto ne se nerviraj ...!
Nego kaj odat onie koj primer (napravile grev) ubile nekoj i posle se pokajale za toa....! Dali "semokniot" mu prostuva?
Drugo Bebinjata obicno gi krstevaat posle napravena godina....Sto e so onie bebinja koi nebile seuste krsteni?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Poleka lepoto ne se nerviraj ...!
Nego kaj odat onie koj primer (napravile grev) ubile nekoj i posle se pokajale za toa....! Dali "semokniot" mu prostuva?
Drugo Bebinjata obicno gi krstevaat posle napravena godina....Sto e so onie bebinja koi nebile seuste krsteni?
Среќа па денеска сум посебно расположен,така да не знам од каде примети нервоза,човек малце ќе биде директен и нема да стави некое смајли и одма нервозен е.. за првото прашање,ДА АКО ИСТОТО ТОА ПОКАЈАНИЕ Е ИСКРЕНО ОД ДНОТО НА ДУШАТА И СРЦЕТО.Како што веќе имам спомнато,луѓето се деца(креации) на Бог и он сака истите да се спасат сите до еден за со него како нивен Творец/Родител да живеат вечно,за жал или за среќа луѓето се создадени со слободна волја па истите прават огромен број гревови низ животот,но затоа Бог ја дал светата тајна Исповест.По тоа ќе видиш колку Бог сака да се спаси секој човек..
За второто прашање,не се чуствувам компактибилен ниту повикан за да можам да кажам одговор за кој можам да гарантирам(не сум свештено лице),но според моето знаење и тие ќе бидат во рајот,затоа што како што спомнав,Бог сака сите да бидат спасени,а истите од икс причини немале шанси да го учествуваат во своето спасение и затоа МИСЛАМ ДЕКА Бог ќе ги прими кај себе,на крај краева се негови деца,најневини меѓу невините..

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
На твое посебно незадоволство а на мое екстремно задоволство ти си човек кој никогаш во животот нема отворено Библија,а искрено од дното на душата верувам дека не си ни видел како изгледа во живо освен сега на Google да искуцаш да видиш и тоа ми дава огромна димензија на радост за да те демантирам.

Уште една работа,научи ти и сите атеисти,педери,курви,писмени и неписмени на овој форум,кога мене ми реплицираш за нешто мора добро да проучиш што пишувам и што сакам да кажам со тоа што ќе го напишам,како во постот кој го пишувам моментално така и во тие што ги имам напишано.Не затоа што ми е тешко да се цитирам сам себеси како тебе би ти објаснил нешто туку затоа што се ставаш самиот во инфериорна состојба.

Друго,тие што биле убиени тогаш, кога ќе дојде Судниот ден ќе го наследат Вечниот живот и сите убавини и задоволства кои он ги пружа а тебе ти се за милион и 200 пати скратени во животот кој сега го живееш.Да бидам појасен,душата на секое дете и бебе оди во рајот и наследува Вечен живот затоа што нема апсолутно никаков грев и престап направено.Божјата волја е нешто кое човекот неможе да го разбере но може делумно да ја перцепцира благодарение на Библијата,односно нивните родители требало само да живееле онака како Бог заповедал за и они со нивните деца да наследат Вечен живот и да бидат засекогаш во вечноста заедно,и со децата и со Бог лично и персонално.Така да јас не ти се лутам воопшто,бидејќи да го знаеше ова што го напишав немаше да пишеш такви небулози.ОНИ СЕ СПАСЕНИ.. ТИ ГЛЕДАЈ ЗА СЕБЕ.. ЗАПРАШАЈ СЕ НА ТОЈ ДЕН ТИ,ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ,ПРИЈАТЕЛИ,РОДНИНИ И НИЕ ДРУГИТЕ ШТО ЌЕ НАСЛЕДИМЕ.. ВЕЧНА СМРТ ИЛИ ВЕЧНА ЖИВОТ,ТОА Е ПРАШАЊЕТО ШТО ТРЕБА ДА ТЕ ЗАСЕГА.
Прв пасус
Грешка Библија прочитана али критички :свиркам:. Без верба туку да ги најдам злосторствата у неа јбг.

Втор пасус
Единствено корисно што имаш напишано во овој пасус е болдот, со кој се дефинираше ти и сите верници како егоисти и нетолерантни личности кои своите личнии комплекси знаат да ги бранат само со угнетување на другите. За мене ништо ново ама за неутралните е ново и ке знаат на која страна треба да застанат :facepalm:. фала за помошта што вие верниците ни ја давата за зголемување на бројноста на нерелигиозните. Никој не сака сепак да биде у друштво луге со фобии ;).
Другото е се округло па на ќоше :tapp:

Трет пасус
Само верник може да оправда убиство на деца со вечен живот. Каква глупост.
Ако е тоа така дај воопшто да не правиме деца и човечкиот род да изумре. Друга контрадикторност е тоа што вие викате дека човекот се раѓа грешен па ајде чедо божеј објасни ти вака како тоа дете кое е родено грешно може да ги искупи своите гревови без да живее :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom