Прашање за Христијанството III

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
WTF?! :facepalm::tapp: Бог сакал да го омекне фараонот со тоа што му го ожесточил срцето?! Каква сатана, какво влијание, каков превод? Убаво си пишува - Господ му го ожесточи, не сатаната, не луцифер.....
Со сила се правите или стварно сте забегани?[DOUBLEPOST=1410191240][/DOUBLEPOST]
Луцифер е христијанска кованица, стихот од стариот завет што христијаните го земаат за опис на луцифер, всушност се однесува за кралот Набуканезер, суров деспот што ги прогонувал евреите.
Извини но ожесточил не е македонски збор така да не сум сигурен дека го разбирам а ти ако знаеш те молам преведи ми го на МАКЕДОНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН ЈАЗИК.Друго.. ти кажав дека пробал да го омекне,но неможел и го закоравил т.е го оставил да постапи како што сака,се откажал затоа што имал подобар план со Мојсеј.. мислам дека сега сум појасен и не глуми виличар овде од типот забегани сте..

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Во превод,Бог пробувал да го омекне срцето на фараонот многу пати,но сепак тој бил под преголемо влијание на Сатаната и затоа Бог преку Мојсие го прави тоа што го прави.Такви случаеви денеска имаш на сите страни ако знаеш да ги препознаеш..

Не заборавај дека Бог го праќа Ангелот на смрта да ги убие сите машки деца во Египет како казна за непокорноста и крволочноста на фараонот.. замисли колкаво влијание имал Сатаната врз него за Бог да мора тоа да го направи..
Zosto Bog bi stvoril Angel na Smrtta ako na pocetokot nemalo smrt,pa nitu planiral za takvo nesto?Ne mozam da go naogjam sega stihot,no koga Mojsej se vraka vo Egipet so svoite sinovi i zenata od progonstvo,Bog se razgnevil i sakal da gi ubie zasto ne bile obrezani?A sega site hristijani se neobrezani,i Bog e omeknat i toa ne mu smeta,a dodeka Isus i Apostolite bile obrezani,i duri bile podeleni so mislenjata,dali hristijanite treba da se obrezuvaat ili ne?Neznam ovoj Bog sto gi menuva svoite zakoni i tie za edni edno za drugi drugo?[DOUBLEPOST=1410192151][/DOUBLEPOST]
Прво ги измеша работите тотално...

Второ,НИКОЈ НА НЕБЕСАТА не ги знаел Божјите планови и замисли нити па Луцифер лично,ИСУС ШТО Е ЛИЧНО НЕГОВ СИН И ГОСПОД не знае кога ќе биде Судниот ден а не па Луцифер да знае што планирал тогаш Бог и нема во Библијата дека знаел што планирал,барем јас немам прочитано.

Трето,Луцифер видел колку убава jа направил Бог планетата,креациите на неа (растенија,животни,Адам,Ева и се друго) и он ја посакал за себе,односно да ја направи свое царство а луѓето да го сакаат или без да го сакаат да бидат негови поданици,патем Библијата вели дека сите царства на земјата се негови.

Четврто за кражбата,ти објаснив дека ја сакал планетата,ама во врска со споредбата,јас и ти сме луѓе,што можеш ти мене да ми направи ако јас сум те создал и можам да ти го земам животот секоја секунда ? Бог не му го зел животот на Луцифер бидејќи така ќе испаднело дека Бог владее со страв и режим а не со љубов..
Dobro toa,Bog stvoril zivot na zemjata,stvoril Raj.A dodeka ostanatite planeti gi kaznil.Merkur i Venera gi napravil so pekolni uslovi,a dodeka site drugi posle Mars gi zamrznal zasekogas.Kade e ubavinata na Sozdavanjeto tuka,kade e planot,koja.e celta?

Последно уредено:

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Zosto Bog bi stvoril Angel na Smrtta ako na pocetokot nemalo smrt,pa nitu planiral za takvo nesto?Ne mozam da go naogjam sega stihot,no koga Mojsej se vraka vo Egipet so svoite sinovi i zenata od progonstvo,Bog se razgnevil i sakal da gi ubie zasto ne bile obrezani?A sega site hristijani se neobrezani,i Bog e omeknat i toa ne mu smeta,a dodeka Isus i Apostolite bile obrezani,i duri bile podeleni so mislenjata,dali hristijanite treba da se obrezuvaat ili ne?Neznam ovoj Bog sto gi menuva svoite zakoni i tie za edni edno za drugi drugo?
Не се лути,ама да си ја читал Библијата барем од почеток до распнувањето на Исус немаше шанси ова да ме прашаш,ама затоа што тебе и многу овде сатанисти,атеисти и други ве мрзи да читате ете да бидам ДОБАР ХРИСТИЈАНИН па да ти одговорам.

Ангелот на смрта се спомнува во Египет a потоа кога ги убива оние сто и нешто илјади Асириски војници кои го држеле Ерусалим под опсада,а случувањата во Египет се многу многу далеку од почетокот.Почетокот почнува кога Бог ја создава земјата,светлината,небесата.. Адам,Ева,прогонството,Ное,Големиот потоп,Аврам па тек Египет па тек после улогата на Ангелот на смрта.Тешкок ти беше ова да го разглобиш ? за ова не ни ти треба да читаш Библија туку логички да размислиш како би употребил Бог ангел на смрта кога Египет е далеку од почетокот..

Со обрежението сам размисли затоа што е премногу глупаво да објаснувам,ќе ти кажам само да прочиташ кој бил со Исус на крст распнат заедно и таму ќе го најдеш одговорот.Ако сакаш да размислиш норамлно.Бог не се предомислува,туку се сожалува и толерира.Пак на почеток да се вратам,да си ја прочитал Библијата ќе видиш што се Луцифер дефакто правел за Бог да дигне раце од луѓето и планетата и они да бидат власништво на Сатаната.Ќе видеше дека Бог проштева и опоменува и многу многу ретко казнува.. само тој што никогаш во живот не отворил Библија може да каже дека Бог ги менува законите..

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Извини но ожесточил не е македонски збор така да не сум сигурен дека го разбирам а ти ако знаеш те молам преведи ми го на МАКЕДОНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН ЈАЗИК.Друго.. ти кажав дека пробал да го омекне,но неможел и го закоравил т.е го оставил да постапи како што сака,се откажал затоа што имал подобар план со Мојсеј.. мислам дека сега сум појасен и не глуми виличар овде од типот забегани сте..
Аха, сега не разбираме што значел зборот. Епа жали се кај МПЦ, од нејзини извори го пастирав текстот кажи им дека не се литературни.
Инаку зборот значи скамени - стврдне, Господ го стврднал срцето на Фараонот и тој не ги пуштил евреите, тоа го пишува во Егзодус 9:12.
За да не ми кажуваш и "преведуваш" што значел, еве го стихот на еврејски:
וַיְחַזֵּ֤ק יְהוָה֙ אֶת־לֵ֣ב פַּרְעֹ֔ה וְלֹ֥א שָׁמַ֖ע אֲלֵהֶ֑ם כַּאֲשֶׁ֛ר דִּבֶּ֥ר יְהוָ֖ה אֶל־מֹשֶֽׁה׃ ס
Стврдна, скамени - וַיְחַזֵּ֤ק

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Еве што научив ново па да споделам со вас -

Elohim + Adonai

Naime, prema tradiciji, kako bi ovaj svijet opstao, Bog ga je morao stvoriti ravnotezom izmedju milosti i pravde i atribut milosrdja simboliziran je imenom Adonai dok je pravda predstavljena sa Elohim. Ovakva interpretacija Adonai i Elohim, evoluirala je iz Biblije, gdje se puno puta koristi Adonai u sprezi sadjelima milosti i milosrdja, dok je Elohim povezano sa stihovima koji govore o rasporedbi Bozije pravde.

„Presveti, neka je Blagoslovljen: Ako stvorim svijet samo na temelju milosti, njegovi grijesi biće veliki, a samo na temelju suda, svijet ne moţe opstati. Stoga ću ga stvoriti na temelju pravde i milosti i tada se moze odrzati. Odatle izraz: Gospod Bog (Adonai Elohim).

Genesis Rabbah XII:15

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Zosto Bog bi stvoril Angel na Smrtta ako na pocetokot nemalo smrt,pa nitu planiral za takvo nesto?Ne mozam da go naogjam sega stihot,no koga Mojsej se vraka vo Egipet so svoite sinovi i zenata od progonstvo,Bog se razgnevil i sakal da gi ubie zasto ne bile obrezani?A sega site hristijani se neobrezani,i Bog e omeknat i toa ne mu smeta,a dodeka Isus i Apostolite bile obrezani,i duri bile podeleni so mislenjata,dali hristijanite treba da se obrezuvaat ili ne?Neznam ovoj Bog sto gi menuva svoite zakoni i tie za edni edno za drugi drugo?[DOUBLEPOST=1410192151][/DOUBLEPOST]
Dobro toa,Bog stvoril zivot na zemjata,stvoril Raj.A dodeka ostanatite planeti gi kaznil.Merkur i Venera gi napravil so pekolni uslovi,a dodeka site drugi posle Mars gi zamrznal zasekogas.Kade e ubavinata na Sozdavanjeto tuka,kade e planot,koja.e celta?
Ако тебе Бог би те прашувал за мислење,ти би ги населил сите планети и ова нашава димензија би изгледала како сценарио од Војна на ѕвездите,војуваат планета со планета.. лудило.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако тебе Бог би те прашувал за мислење,ти би ги населил сите планети и ова нашава димензија би изгледала како сценарио од Војна на ѕвездите,војуваат планета со планета.. лудило.
Можам да замислам пак ти ако треба да им ги омекнуваш срцата на истите......

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Аха, сега не разбираме што значел зборот. Епа жали се кај МПЦ, од нејзини извори го пастирав текстот кажи им дека не се литературни.
Инаку зборот значи скамени - стврдне, Господ го стврднал срцето на Фараонот и тој не ги пуштил евреите, тоа го пишува во Егзодус 9:12.
За да не ми кажуваш и "преведуваш" што значел, еве го стихот на еврејски:
וַיְחַזֵּ֤ק יְהוָה֙ אֶת־לֵ֣ב פַּרְעֹ֔ה וְלֹ֥א שָׁמַ֖ע אֲלֵהֶ֑ם כַּאֲשֶׁ֛ר דִּבֶּ֥ר יְהוָ֖ה אֶל־מֹשֶֽׁה׃ ס
Стврдна, скамени - וַיְחַזֵּ֤ק
Епа јас ти пишав во вториот пост ЗАКОРАВИЛ затоа што јас тоа го знам како ЗАКОРАВИЛ и не се сеќавам дека воопшто некогаш сум го прочитал тоа ожесточил.Требаше да прашаш дали сум го слушнал/прочитал јас тој збор подруго и ќе се разберевме фино и културно како сега.[DOUBLEPOST=1410192543][/DOUBLEPOST]
Можам да замислам пак ти ако треба да им ги омекнуваш срцата на истите......
А замисли па тебе да те слуша,со телемити и глупости.. какво вондимензиско и надвор од границите на било кој разум би личело тоа лудило.Не е медицината толку напредната да се опише такво нешто.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Moже мало појаснување?

Како Луцифер можел да биде најголем, најубав и во сѐ друго "нај", кога бил херувим, а според Небесната хиерархија во Христијанството нели серафимите се највисок ангелски чин?
Стихот според кој христијаните го гледаат описот на падот на луцифер е во Исаија глава 14, стихови:

12. Како падна ти од небото, Денице, сине на зората! Се разби од земјата ти, кој ги угнетуваше народите.
13. А во срцето свое си велеше: „Ќе се искачам на небото, ќе го издигнам престолот свој погоре од Божјите ѕвезди и ќе седнам на гората во соборот на боговите, на крајот од северот;
14. ќе се искачам до висините на облаците, ќе бидам сличен на Севишниот.

Врз основа на ова е толкувана и "војната на небесата" и падот, и се што оди со тоа. Но! Овој стих воопшто не се однесува на Херувими, Ангели или Серафими, се однесува на кралот Небуканезер, суров деспот од кој евреите виделе доста маки.
Ако овие стихови се однесуваат на херувим....зошто во стих 16-ти од истово поглавје би стоело следново:

16. Оние што ќе те видат, ќе се загледадат во тебе, ќе си речат за тебе: тое ли е човекот, што земјата ја разнишуваше и царства потресуваше

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Dali smetas deka e ludo objasnuvanjeto deka vo pocetokot site zivi sustestva na Zemjata bile trevopasni,kako sto procitav pred nekoja strana tuka na forumov.Ajde samo zamisli si mravojad koj tolku se maci da jade treva.Toa e ludo.Ednostavno e bez zloto nema ramnoteza,nemoze za site da bide dobro,bidejki se e relativno,za nekoj ako e dobro za drug e zlo.Ako sum jas alergicen na jagodi od niv bi mozel da umram,dodeka ti so zadovolstvo bi gi jadel niv,bidejki ne bi ti pretstavuvale nikakob problem.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Dali smetas deka e ludo objasnuvanjeto deka vo pocetokot site zivi sustestva na Zemjata bile trevopasni,kako sto procitav pred nekoja strana tuka na forumov.Ajde samo zamisli si mravojad koj tolku se maci da jade treva.Toa e ludo.Ednostavno e bez zloto nema ramnoteza,nemoze za site da bide dobro,bidejki se e relativno,za nekoj ako e dobro za drug e zlo.Ako sum jas alergicen na jagodi od niv bi mozel da umram,dodeka ti so zadovolstvo bi gi jadel niv,bidejki ne bi ti pretstavuvale nikakob problem.
Пред да одговорам,сакам да напоменам дека за речениците што ме цитираше,не ги напишав за да те навредам или да бидам виличар(јак на зборови/пишување што најмногу го мразам) туку дека јас,ти и секој жив па и мртов човек го нема/немал правото да ме меша во желбите на Бог без разлика за што се работи.Ова го кажав бидејќи почуствував дека може погрешно да ме сфатиш.
Друго, еве ти ја реченицата иако знам многу добро што сум кажал но сепак ,,.Eдно христијанско теолошко учење вели дека кога Бог го создал човекот и животните,тие биле сите тревопасни,мирољубиви и во АПСОЛУТНА ХАРМОНИЈА со човекот''. Сакам да кажам дека тоа сум го прочитал во книга која пишува за христијанството,не е моја карактеристика да кажам наслов на книгата затоа што уште повеќе мразам да образувам тука неписмени атеисти и хоштаплери и утре истите да ми се прават научници и доктори по теологија.Ќе кажам само дека книгата е на српски а оригиналот на англиски.Јас ја имам на српски читано.Но она што може да го кажам е дека исто така сум прочитал дека змијата била тогаш најубавото животно од сите(не сум сигурен но ова мислам дека и во Библијата го пишуваше) па бидејќи Бог ја проколнал сите добро знаеме денеска како изгледа и каква е реакцијата на луѓето за змиите.Ако не се лажам змијата во тоа време имала и крила и нозе,така имам прочитано,но за ова може да каже некој што студирал теологија јас неможам да гарантирам,кажувам само тоа што го знам.Она што е важно и сигурно точно е дека човекот се хранел тогаш само со растителна храна,не пишува во Библијата дека убил некогаш зајак,дива свиња,ГО НАПАДНАЛО НЕКОЕ ЖИВОТНО и друго.. пак ќе кажам,барем јас немам такво нешто порчитано и 99,9% сум сигурен за ова.

Да се надоврзам на тоа дека Христијанството не учи дека Бог овој свет и сите убавини во него го создал за наше задоволство и уживање, и од таму е извадено мислењето за тревопасните животни затоа што Бог не го создал светот за некое животно да го растргне Адам или Ева и постојано да прави нови луѓе.. и онаа реченица ,,Толку го сака светот(и се внатре) што го даде и својот син за него(за спас на луѓето)''. Ете ти уште еден пример за ова што зборувам.

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Стихот според кој христијаните го гледаат описот на падот на луцифер е во Исаија глава 14, стихови:

12. Како падна ти од небото, Денице, сине на зората! Се разби од земјата ти, кој ги угнетуваше народите.
13. А во срцето свое си велеше: „Ќе се искачам на небото, ќе го издигнам престолот свој погоре од Божјите ѕвезди и ќе седнам на гората во соборот на боговите, на крајот од северот;
14. ќе се искачам до висините на облаците, ќе бидам сличен на Севишниот.

Врз основа на ова е толкувана и "војната на небесата" и падот, и се што оди со тоа. Но! Овој стих воопшто не се однесува на Херувими, Ангели или Серафими, се однесува на кралот Небуканезер, суров деспот од кој евреите виделе доста маки.
Ако овие стихови се однесуваат на херувим....зошто во стих 16-ти од истово поглавје би стоело следново:

16. Оние што ќе те видат, ќе се загледадат во тебе, ќе си речат за тебе: тое ли е човекот, што земјата ја разнишуваше и царства потресуваше
@Ipsissimus го знае вистинското толкување на Библијата.

Нема потреба понатака да се прашуваат христијаните.

Прашајте го Ипси и ја имате вистината на виделина:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
@Ipsissimus го знае вистинското толкување на Библијата.

Нема потреба понатака да се прашуваат христијаните.

Прашајте го Ипси и ја имате вистината на виделина:)
Залудно ти е, веќе ти реков. Твојот сарказам не ти вреди. Очајно....дури и жално што на ваков кутар начин се обидуваш да "одбраниш" луѓе кој во својата заблуда одат со глава во ѕид! Ама ти си знаеш.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Залудно ти е, веќе ти реков. Твојот сарказам не ти вреди. Очајно....дури и жално што на ваков кутар начин се обидуваш да "одбраниш" луѓе кој во својата заблуда одат со глава во ѕид! Ама ти си знаеш.
А ти сигурен ли си дека со главата го избегнуваш ѕидот?

Kajgana Shop

На врв Bottom