- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 8.618
- Поени од реакции
- 5.256
Не се гордеам.Значи се гордееш?
Не се гордеам.Значи се гордееш?
Не знаете сами држава да направите па гледате како е кај другите. “Ој бе види во Македонија како им е во парламенто, какви им се законите па о ние да прајме така“Албанија треба да понуди права на малцинствата спрема правата кои ги имаат малцинствата во Македонија. Тоа така треба да биде.
Во целата историја сме паднале под разни окупации и влијанија, не дека народот навивал за некого.Цела историја навивате за погрешната страна . Прво бевте осојузени со Турците, па османската империја се распадна . Во првата светска војна бевте со Австро - Унгарија, ја изгубивте војната, а австро - унгарија се распадна . Втората светска војна иста приказна . Склучивте сојуз со Италија и Третиот Рајх, накратко се формираше Велика Албанија, ама за брзо време само пепел остана од Третиот Рајх . Сега повторно сте миленичиња на неоколонијалната јудео-американска империја и повторно ќе ве снајде истата судбинина како десетици пати наназад во историјата. На вас и на Бугарите пишано ви е да бидете на погрешната страна, а ти навивај за кого сакаш.
Не постојат виновни или невиновни, постојат различни интереси, но знаејќи *вам* како ви ги прерат мозокот се така гледате, КОЈ Е КРИВ?Еволуција во 2 дена. Од Србија е крива, сега еве “Светот е крив, ние никогаш не сме“
Што е следно? Бог е крив? Вселената? Биг бенгот? Мравките?
Осети потреба да ме цитираш? Хмммм, кој си ја има мувата на капати си вика ИШ?Не постојат виновни или невиновни, постојат различни интереси, но знаејќи *вам* како ви ги прерат мозокот се така гледате, КОЈ Е КРИВ?
Викаш нема самокритика кај албанците? Сериозно dude?Осети потреба да ме цитираш? Хмммм, кој си ја има мувата на капати си вика ИШ?
Ние барем го БАРАМЕ кривецот, безразлика во чии редови е, додека вие го НАОЃАТЕ кривецот во сите други освен во вас.
Секое стадо има црни овци, така да и вие не сте исклучок од тоа правило.Викаш нема самокритика кај албанците? Сериозно dude?
Барај дебатни емисии кај албанските телевизии, можеби имаат преводи англиски...
Ете една причина зошто толку генерализирате.Секое стадо има црни овци, така да и вие не сте исклучок од тоа правило.
Е сега, прво не ви го разбирам јазикот, така да џабе би гледал. Второ што е и многу побитно е делата кои ги правите, со кои се соочуваме секојдневно. А делата се погласни од дебатни емисии.
Не дека сите случувања се намешталка, туку дека сите случувања се драматизираат и се злоупотребуваат.Да пробаме да кажеме дека сите случувања се некаква намештаљка освен следново: како ќе го објасниш феноменот “јаја-пашината џамија>петок>џихадистички/албански знамиња“? Каде е тука ако ништо друго македонското знаме? Нели сте жители на оваа држава (по моја дефиниција сте и Македонци со албанско потекло)? Што ли треба да помисли просечниот Македонец (а и било кој друг кој гледа од страна) кога гледа демонстрација во која нема никаков македонски симбол? Вероватно дека се државни непријатели. Самите се заебувате во континуитет, цело време алудирајќи на националноста, наместо на државноста. Еве класичен пример е овој дарданија кој ќе најде кривец и во бебе од 6 месеци, само ако не е Албанец. Сами се изолиравте по сите основи.
Србите не биле дискриминирани воопшто во државава, напротив. Секако дека ќе ја почитувате државата и знамето.Што мене не ме изолира некој иако сум по потекло србин? (со мало с е тоа србин). Па уште и да не го научам јазикот на матичната држава.
Треба да има реципрочно почитување, албанците биле овде пред да се добие независност, но кај уставот биле целосно игнорирани, биле одбиени сите барања на алб. пратеници.Класичен случај на само-изолирање. Ако толку сакам да зборам на српски, тогаш ете ми ја Србија, но ако сум тука, има да ги почитувам сите закони на таа држава, притоа и декларирајќи се дека сум Македонец.
Како и секогаш генерализираш.А не како вас, само кога сум во гомна до гуша, проблеми со полиција, депортација и сл самотогаш да бидам Македонец и тогаш да се повикувам на македонската амбасада. Инаку, во сите други случаи, вие сте Албанци. Видено и доживеано од прва рака. Лицемерни сте до коска. Без трошка совест и човечност. ДА, знам дека сте заглавени во среден век, ама тоа не е изговор за глупостите.
Не ти е лесно и на тебе (освен на дардан) па сега и ти ја превземаш неговата улога. Оправдување на себеси, окривување на секого, но никкао самокритикување или пак не дај боже борење против истото.Ете една причина зошто толку генерализирате.
Чии дела?
Не дека сите случувања се намешталка, туку дека сите случувања се драматизираат и се злоупотребуваат.
А од јајапашаината џамија самите албанци се жртви, жртви на манипулации, жртви на одредени кои многу лесно оперираат во државава.
Не можам да го обвинувам народот, затоа криви се институциите, тие треба да контролираат што пари влегуваат, од каде влегуваат, зошто влегуваат. Не јас, немам таква моќ, не дека не би.
Крив е народот затоа што не се почитува знамето на државата, тоа е факт, исто криви се институциите и државата. Гледам не е проблем за албанците да ги почитуваа знамињата на сите држави каде живеат по европа, САД, Турција, само во Србија, Македонија, и Грција не ја почитуваат. Дали македонците го почитуваат грчкото знаме? Дали грците го почитуваат албанското знаме?
Сакам да кажам дека веќе тоа е се околности кои се креирани не од едната страна, туку сите заедно сме криви за тоа.
Тоа секако не се решава со обвинување на едната страна, како што ти лично сега правиш.
Масата не размислува, елитата ги влече вагоните, сведоци сме дека во балканот не се знае кој ги влече вагоните, секакви центри на моќ се замешани, ич подалеку од Македонија да не одиме, знаеме каква е ситуацијата овде.
Е сега да го обвинуваш народот за тоа зошто не се бори против интересите на големите сили во најмала рака е наивност и незнаење.
Но одредени институции, влада и те како може да се обвинува, тоа веќе се организирани, земат плата од наш пот за да не штитат нас, да работат за нас, така би требало да биде.
Но гледаме дека ни не штитат, ни работат за нас.
Србите не биле дискриминирани воопшто во државава, напротив. Секако дека ќе ја почитувате државата и знамето.
Но дали знаеш дека србите по Кумановско секогаш го истакнуваат српското знаме без македонското? Смеам да генерализирам?
Треба да има реципрочно почитување, албанците биле овде пред да се добие независност, но кај уставот биле целосно игнорирани, биле одбиени сите барања на алб. пратеници.
Да, на хартија сите граѓани се еднакви пред законот, но во реалност сосема спротивното. Трагедијата е што ни на хартија не бевме еднакви.
Како и секогаш генерализираш.
Хоџа и Албанија беа гс и гаќи со Тито, до резолуцијата на инфорбирото (48-ма мислам беше), после беа со СССР, се додека Хрушчов не расчисти со сталинизмот. Ги откачија СССР, поради таа причина, а се закачија до Кина, затоа што Кина беше на правиот пат (и самата Кина ги откачи СССР поради ревизионизмот на Хрушчов). Така останаа "вистински" комунистички земји Албанија и Кина. Но и тоа не потраја, па Хоџа реши да продолжи по патот на целосниот изолационизам,со државна идеологија марксизам-лењинизам, која ја прифатија и албанските сепаратисти на Косово и другде. Верувам дека никој од вас не знае дека Али Ахмети е од редицата албански дејци кои беа дел од марксистичко-лењинистичкото крило. Затоа и ДУИ, барем на хартија, е левичарска партија. Албанскиот национал-шовинизам паралелно одеше со овие сеалбански трансформации, следејќи ја хоџината воља, но кога тој умре, национал-шовинизмот се појача и го истисна марксизмот-лењинизмот како главна идеологија кај албанските бунтовници, правејќи простор за она што ќе дојде и кое продира и се шири во албанското ткиво, како носечка идеологија денес - исламскиот фундаментализам, кој со време пак, ќе го истисне национал-шовинизмот, силно подпомогнат со финансиската глобална кампања на богатите вехабии, кои вложуваат во Балканот. така албанската национална идеологија, всушност полека станува дел од еден глобален процес, во кој постепено ќе се растопи.Во целата историја сме паднале под разни окупации и влијанија, не дека народот навивал за некого.
Не бевме сојузни со турците, туку сме едни од балканските народи кои најмногу се бореле против нив, а АУ во нас гледаше народ преку кои може да сиполни свои интереси, и *благодарение* на нив денеска имаме држава и постоиме како народ. Бевме окупирани истотака од Германија и Италија, дека немаше значително одбрана немаше, но тогаш не се знаеше кој јаде кој плаќа во Албанија, соседите беа вмешани во се.
Потоа паднавме под руско влијание(ова го заборави), бевме стратешко место, морнарицата на советите била неколку километри блиску Италија, тоа не можеле да го дозволат западњаците, затоа со сите силе се обидуваа да не присвојат за да русите немаат никогаш пристап до медитеранот и јадранот.
Значи нас не одбираа, ние не сме одбрале да навиваме.
Го кажувам тоа што го мислам, не играм нечија улога. Ако не читаше меѓу редови дека и јас ја критикувам *мојата страна* тоа е затоа што не си сакал да видиш, го читаш тоа што сакаш да читаш.Не ти е лесно и на тебе (освен на дардан) па сега и ти ја превземаш неговата улога. Оправдување на себеси, окривување на секого, но никкао самокритикување или пак не дај боже борење против истото.
Ме мрзи да цепкам постови, иако тебе гледам не ти е проблем, но јас ќе идам ставка по ставка
Незнаењето на албанскиот креира стереотипи, но пак не мора да знаеш албански за да видиш што има по таа планина, но не, вие гледате само до комшијата, ако тој испаѓа расипан албанец, бинго, имаш се што ти треба.Зошто си ми го болдирал делот каде велам дека не ви го разбирам јазикот, а притоа поставуваш прашање кое нема врска со болдираното? ЧИИ ДЕЛА? Па на албанската заедница
Не може кон цел народ прстот да се впери, може накај исклучоците.Кога треба прстот да се посочи кон вас, тогаш е драматизирање, намештаљки, институциите, никако албанците да се криви, не дај боже ......... Ај заради муабетот, зошто само Албанците се наместени? Што не ги местат Ромите, Турците (ова заради верската рипадност ги именувам), или пак Власите, Бугарите, па и Грците? Зошто тие не се дел од нечија идеја за манипулирање? Нешто ми смрди во оваа прикаска дека САМО Албанците се дел од таа намештаљка.
Ете, тој исклучок го барам, само кога станува збор за *вас*, одма исклучокот е спротивен.Македонците, со исклулчок на вандалските навивачки групи, секогаш ги почитувале сите знамиња, без искллучок. Но, нормално ако нешто се бута со сила под нос, во овој случај албанското, тогаш и ќе се створи револт кај сите останати (читај Македонци без разлика на нивното потекло). Тоа што вие ги почитувате знамињата во другите држави, е тоа што прво таму постои закон кој се почитува, второ, сте малкубројни па ко по обичај кога сте малку глас не ви се слуша.
Никогаш не ги обвинувам македонците, институциите се криви.Во моменталнава ситуација и можеби ќе се сложам дека сите сме криви, но ........... едно големо НО, Македонците трпеа и реагираа кога вие претеравте. И ќе реагираат и понатаму. Никој со сила на ве тераше да НЕ го учите македонсиот јазик, а живеете тука со години. Дури и со генарации. И пак појма немате од јазикот на државата во која живеете. Намерно со години бокотиравте, се одвојувавте, сепариравте од сите! Зошто не се бунат Турците (пак заради верската припадност ги потенцирам)? НЕ, само вие сте тие угнетените
Ете ти го премиеров што ни прави, овци сме што го следиме?Велиш елитатаги влече конците? Па вие мулиња/телиња/овци ли сте па да идете по овчарот? Или пак имате разум во тоа црпките да размислувате со своја глава? Или оџите се алфа и омега и без нивни амин нема ни милиметар да мрднете? Не ми давај оправдувања, повторно!
Средете си ги вашите редови, не туку кукајте цело време. Моево не е незнаење, напротив, така треба да реагира секој цивилизиран народ, да не дозволува да биде манипулиран. Ако дозволува, тогаш е тој народ идиотски народ. А вас ве манипулираат веќе 27 год како што јас знам (1987), а вероватно и претходно уште едно 10+ години.
Сериозно, албанците панди?Делот: “Но гледаме дека ни не штитат, ни работат за нас“, пак не си во право. Вие се панди!!! заштитени од секаков вид на криминал и насилство. За овие работи веќе има членови кои добро ги бележат тие појави.
Од каде знаеш со сигурност?НИКОЈ, никогаш не бил дискриминиран!! Тоа е факт.
Сега ми олесна. Знамето магично ќе го снема.А за знамето во Куманово (генерализирај ако ти е воља), јајца би им искинал кога би можел. Кои се они да веат српско знаме на територија на Македонија без да има македонско знаме до него? И на нив, и на сите други кои постапуваат слично..... ММЕ, ..... море сето женско чељаде би им ......
Задоволен? Македонија пред се'!!!
Ете, тоа треба, националните интереси.И за на крај, нема потреба од реципроцитет, кој живее овде, има да ги почитува националните интереси на државата. Тоа демагогија со реципроцитет е само квази-рамноправност, и од таму потекнуваат сите срања. Ако сакаш да бидеш Албанец, тогаш само во Албанија можеш да бидеш, Србин во Србија, овде има само Македонци. А потеклото е сосема друга и небитна работа за државноста.
Врв на лицемерието, “за фрлање камења 3 години“ бесрамно лицемерно релативизирање, напад на службени лица и напад на судска палата (институција највисока), фрлаа бекатонки, знаци, контењери шишиња, цели каси со шишиња, кршеа, корнеа, напагаа, запалија автобус го разурнаа цел битпазар.... релативизирање да кажеш дека е заради фрлање камења, демек онака си фрлале камења у вардар и оп 3 години затвор..Сериозно, албанците панди?
За еден скршен прозорец Омер Буњаку една година затвор.
За фрлање камења се осудени 3 год.,
А македонец убил човек а седел 6 месеци.
А за тепаните албанци досега ниту еден не е казнет.
Се запалија локали, ниту еден затворен, само парични казни.
Нека биде албанскиот официален јазик низ цела држава, да направиме химна за сите граѓани, знамето да биде и ова, не е проблем, тогаш јас македонец сум засекогаш, се друго е асимилирање или отфрлање, а не прифаќање на разликите и градење заедничка иднина.
Само во Македонија имаше дефицит на албански знамиња? и после сакаш некој сериозно да те сфати на форумов, ова ти или си малоумен, или си безсрамно лицемерен, јас мислам второво е.Кога се славеше 100 годишнината на независоста на Албанија, насекаде низ светот имаше албански знамиња, имаше во Њујорк, секаде, но само во Македонија