Кај мене е метар ипол и функционира беспрекорно, инаку климата (обична) си дојде со 3 метра цевки фабрички но на монтерот не му се вртеа позади надворешната во круг па ги скрати.Сега колку и дали згрешил не знам ама знам дека лади перфектно и добро грее
И кај мене е се толку и мојата дојде со 3 метра цевки и ги скратија се побунив но монтерот ми вика да правилно била наместена немало да имам проблеми затоа прашувам.
Znaci monterot ce ima za montaza na slednata klima uste 1.5m, a od nea ce mu ostanat celi 3.0 m x 10E/m'= 30 E[DOUBLEPOST=1409827849][/DOUBLEPOST]Mojata idea e da site zaednicki, nekoj povece nekoj pomalce, prvin da otkrieme vo sto e sustinskata razlika pomedju klimite so INVERTER i ON/OFF klimite , a potoa ako navistina znaeme kako rabotaat ce mozeme i sami da diagnosticirame kvarovi i greski vo rabotata i sto da ne: da gi otklonuvame. Gledam po mnogu forumi ludjeto postavuvaat prasanja za razni problemi pri rabota na klimite, baraat pomos pri naodjanje na potrebnite rezervni delovi, za pomos se javuvaat duri i iskusni serviseri.......
Se e toa ubavo no ocigledno e deka tematikava za klimive pocnuva se povece da zastranuva od naslovot NAJEKONOMICNO GREENJE i si bara posebna tema kade site sto ne interesiraat samo klimite polesno ce se snaodjame (normalno onie sto gi interesira najevtinoto zagrevanje, pa makar i kakvo bilo ce se pronaodjaat tuka na ovaa tema).
Bi go zamolil MODERATOROT da ako e ikako mozno da dodeli/otvori edna nova tema.
Jas bi sakal vo prviov cekor da ja trgneme koprenata od invertorite, da ja otvorime haubata, da vidime sto toa imaat vnatre, a ne samo toa e invertor gi menuva vrtezite, duva blagoprijatno, trosi malce i sto uste ne. Kako "kisa oko Kragujevca".Od avion se gleda deka vnatre ima nekoi raboti sto Fix klimite gi nemaat i ne e sami inverterot zasluzen za nivnata ekonomicna rabota. Pre bi rekol dek inverterot vnatre MORA da go ima ako saka da raboti kako sto raboti. Ili poinako kazano otkoga se e napraveno da gree na -20C se pojavuva potrebata od promenliva snaga na kompresorot a so toa i potrebata od inverter.......
Ce pisuvam ponatamu ako navistina uste nekogo go interesira tematikava i normalno ako se otvori nova tema.......
Pozdrav do site istomislenici.