Се откажуваат за да добијат Австријско, Данско, Холандиско и таму не даваат двојно?Точно е дека се откажуваат од македонски државјанства за да добијат германски. Германија не дозволува двојни државјанства така што мораш да се откажеш од едното па сега види кое ти одговара повеќе.
Паметна одлука.Интересен податок секоја година по 1200 македонци се откажуваат од државјанстото.
Последно ко учев беа исти услови како за домашен ако лицето доаѓа од земји припаднички на ЕУ или ОЕЦД, додека пак реципроцитет за сите останати (по претпоставка да нема измена во овој дел)Како странско лице можеш да се стекнуваш на секакви недвижнини, освен земјоделски земјишта. Може и на градежни земјишта (тоа е новина со најновата измена на Законот за сопственост и други стварни права, предтходно можеше само долготраен закуп).
Но, има низа услови кои треба да се исполнат мислам (и реципроцитет со држава од која потекнува странското лице ако не се лажам), дозволи од надлежни институции.
Апатрид може да се биде само во ситуацијата: се откажуваш од државјанството (на РМ), а постапката за добивање на новото државјанство е во тек, но се знае дека во блиска иднина ќе го добиеш. Барем јас така си го протолкував Законот за државјанство.
Инаку мислам дека најчестото откажување се случува доколку лицето се сели во држава каде можеш да имаш само едно државјанство (како Германија), па сметаат дека подобро е да бидат само Германци, отколку странци во Германија.
ретко кој дава повеќе двојно, на пример ни Словенија ни Австрија нема..мора да откажеш македонско за да имаш нивно.Точно е дека се откажуваат од македонски државјанства за да добијат германски. Германија не дозволува двојни државјанства така што мораш да се откажеш од едното па сега види кое ти одговара повеќе.
Јас уште не пројдов Стварно, али пошто пројдовме општ дел граѓанско го имавме спомнато ова и немаше промени во тој дел, така да си останува.Последно ко учев беа исти услови како за домашен ако лицето доаѓа од земји припаднички на ЕУ или ОЕЦД, додека пак реципроцитет за сите останати (по претпоставка да нема измена во овој дел)
Кој ви предава Стварно, Родна? =)Јас уште не пројдов Стварно, али пошто пројдовме општ дел граѓанско го имавме спомнато ова и немаше промени во тој дел, така да си останува.
најгрд предмет на факултет ми беше, нема таков грд нигдеТргнав и јас да објаснувам за Меѓународно Приватно Право али се откажав, сите сте кажале.
Апатрид немаш шанси, мораш да имаш државјанство.
Има, применета економика се вика (на правен ова)најгрд предмет на факултет ми беше, нема таков грд нигде
Дали на било кого Германија не дозволува двојно државјанство?Точно е дека се откажуваат од македонски државјанства за да добијат германски. Германија не дозволува двојни државјанства така што мораш да се откажеш од едното па сега види кое ти одговара повеќе.
Да, ама не остануваат апатриди туку земале друго државјанство.Интересен податок секоја година по 1200 македонци се откажуваат од државјанстото.
Можеш, исто се поднесува барање до МВР у кое треба да бидат исполнети дадени услови без условот 8 години престој во Македонија, барањето се поднесува во рок од 3 години од коа лицето има добиено отпуст од Македонското државјанство. По истек на тој рок, се оквалификува како странец.Да, ама не остануваат апатриди туку земале друго државјанство.
Она што мене ме интересира онака кога веќе е отворена темата, дали штом еднаш се откажеш од Македонското државјанство, после ако сакаш повторно да го добиеш, неможеш? Всушност единствениот начин би бил да се ожениш со Македонец/Македонка?