Учениците во униформи на училиште

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Во кое школо си видела тоа дека сите носат марка ?
Нигде не реков дека сите носат марка. Баш дека се пола пола ради тоа и пишав и сум за униформи. И не мислам дека би изгледале како работници или бележани овци туку си постојат баш убави школски униформи во кои би изгледале сите еднакво и лично.

Поглупа идеја не сум чул одамна, па ова одамна сакаа во основно сите да носаат блузи исити ама курац ги носеа децата два дена и доста е.
Маме ќе им ебам они ќе ми кажуваат како да се облечам, ги средиа сите други проблеми па сега ќе ми изведуваат криви краставци, може бе доколку и професцорите се облекуваат сите исто.

Оваа мерка особено за девојчињата е практична, место три саати на ден да се мисли што да облече, тоа од старт и е решено. Овие три саати сега може да ги користи за попаметни работи (на пример фејсбук).

Оваа мерка особено за девојчињата е практична, место три саати на ден да се мисли што да облече, тоа од старт и е решено. Овие три саати сега може да ги користи за попаметни работи (на пример фејсбук).
:pos: Ептен попаметен пример :icon_lol:

Еве брат ми е последна година у основно(деветолетка), сабајлево не отиде со униформа бидејќи погрешен број му дале, и не го пуштиле во школо, нит можел да се пожали у врска со униформата.

Треба да има униформи во училиштата. Владата изјавува дека униформите се безплатни, а сите родители си плаќаат.

Да. Ама да бидат униформи како што треба во права форма на зборот, а не како еднаш што ни нудеа во ГУЦ како касиерките во Жито Велес, Кам и Тинекс. Летна и Зимска треба да има, во такво подрачје сме.

И да не заборавам за професорите да бидат едни исти, унифицирани на цела територија на државава. Сепак тие работат дејност која е од државен карактер исто како и нивната плата, затоа мора да има кодекс. Сепак се работи за државна институција, нели?

Ретардирано до курца. Ученици се, не работници. Нема никаква потреба да ги маркирате
како засебна типизација бидејќи се подразбира дека дете = ученик.
Обично децата во училиште не рассудуваат и малтретираат на база на финансиска поткрепеност од дома. Барем не кај нас. Повеќе задеваат за физички изглед и антисоцијално однесување. Така да и во овој аспект е непотребно.

Ако стварно сакате таа класна диференцијација да се изгуби ондак ќе треба сите да ги облечете во истата трошна блузичка,
да ги имаат сите истите битпазарски патики итн. И тогаш ќе се кренат родителите на богатите деца.
Зошто моето дете да носи битпазарска патика?

Плус, се наметнува психологија на сериско производство. Времето во училиште се периодите во кои децата ги восприемаат првите влијанија, се
диференцираат како личности низ многу архетипи и нивни атрибути како начин на облекување, одење, говор, гестикулации и мал милион ситници.
Со наметнување на униформи практично им викаш "еве ти ја етикетата #3546467, оди во редицата.

Студии покажале дека носење униформи придонесува и до други развојни проблеми. Во понатамошниот тек на животот, од луѓето се бара да внимаваат на изгледот,
на облеката која ја искомбинирале за интервјуа за работа итн.
Ваквиот кодекс на однесување налага понизност пред авторитет и други вредности кои се унаказувачки за сечиј кариерен дух
.
Црвено: Може ли да поставиш берем еден линк за ова? Мене ми е да не кажам глупо ако воопшто е така. Или пак станале луѓето лугуши, ...... не знам
Ај сега да ги образложам остантите делови во кои очигледно не се согласувам.
Првиот дел е од две точки. Првата дека според тебе НЕ се малтретираат заради материјалниот статус. ГРЕШКА!!! Од прва рака знам. Првата работа која се цени кај децата е тоа кој што носи. Дали е од Бершка, или пул енд беар, ..... а тек после се гледаат тие социјални особини. Не би сакал да навлагам во детали од мојата интима, али доволно е да кажам дека од сопственото дете го знам тоа. Вториот дел е дека дека нема ништо лошо во таа “типизација“. Едноставно ко на работа да е. Односно се' што спаѓа под “службено“ е ОК да биде подредено на типизација. Ем нема што да му ја мисли што да носи, ем пари се штедат, ем сите уредно изгледаат, а не шарени ко папагали. Јас даркер/металец, а друг ко од Јамајка да дошол. Хаотично ми изгледа тоа.
Сино: Оваа работа треба да биде на тропок на организацијата/фирмата, никако на децата/вработените. Така да, ак офирмата сака да изгледа ефтино, тогаш нека набави битпазарски блузи/патики и сл. Но ако сака да биде репрезентативна, тогаш ќе си го отвори кесето малку повеќе;)
П.С. Само како прмер, кој мислам дека опфаќа се' од претходно, ..... дали кога идеш во бакна/ЕВН/DHL тие луѓе ти изгледаат скоцкано и средено? Или пак во фабрика каде треба да имаш работничка облека? Ем работници, ем фино лепо среднено изгледаат. Ако се работници кои се валкани и сл , но сепак првиот впечаток од страна е дека се е под конец.

Децата во униформи,а професорките у миничи и деколтеа...не дека ми смета,ама некако не иде баш :D

Ние носевме тексас униформи, како палто јас зедов број поголем како мантил ми стоеше, за цената мислам беше околу 1000ден и носењето беше задолжително.

На почеток се противевме но потоа ни се видеа интересни и ги исцртавме (со пенкало, маркерти и др.) секој по свој вкус (кој графити, кој како трајбал тетоважи, кој кукасти крстови, јас нешто cypress hill скелетот со мериџејн, кој срциња и мечиња итн). Кога ќе се стоплеше времето дозволено беше да сме без униформи.

Мислам ОК е да се носат униформи, сепак во образовна установа си а не си на корзо во сабота.

Според мене е коректно да се бара таков дрес код поради; одредување на припадноста кон одредена школа/институција (безбедносни причини; натрапници) и елиминирањето на класните разлики (самиот збор училиште вели дека таму си за да начиш нешто а не на модна писта)

Последно уредено:
Нигде не реков дека сите носат марка. Баш дека се пола пола ради тоа и пишав и сум за униформи. И не мислам дека би изгледале како работници или бележани овци туку си постојат баш убави школски униформи во кои би изгледале сите еднакво и лично.
Еднаквост во оваа држава нема никогаш да има , како и да се облечени сите .

Еднаквост во оваа држава нема никогаш да има , како и да се облечени сите .

Не е поентата дали има еднаквост во државата, понтата е сите ученици да се/бидат третирани како еднакви внатре во институцијата (што пак не функционира во пракса).

Сум за униформи, чисто да се разбие класната дискриминација меѓу децата! Би требало да донесат одлука, да се униформите по приступачна цена за секој родител! Исто така сум за тоа да се казнува секој оној што би идал без униформа, ама не парично, туку на некој друг начин. Децата, посебно тинејџерите се ранлива категорија, толку лекомислени, што на нив е многу лесно да се влијае! Модните трендови, диктираат секој ден различно, и децата едноставно се губат во тоа! Вака со униформите тој проблем можда нема да се реши, ама ќе се ублажи прашањето, што да облечам утре за нашколо?! - што за едно дете е баш трагедија во неговите години. А вака со униформите ќе се даде до знење, што е што, школо или кафана! А за тоа какво е однесувањето на децата денес, е сосем др тема, за тоа се должни родителите и учителите!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom