Ја не глеам труење.
Не си прочитал добро, во линкот пишува
"Outsiders who do not belong on campus are easily identified, and thus, do not pose a great threat to the students. Additionally, uniforms reduce the prevalence of “cliques” and gangs on school campuses as students are required to only wear specific colors and uniform pieces."
Ова не се однесува на bullies. Bullies се друга категорија на насилство.
Сино: Не можеш да кажеш дека се подразбира ако не сум го кажал. Кога сме веќе кај мислење што треба да се носи,
ќе повторам
Каква порака треба да испрати тоа налагање на некаков код на облекување кој го штитиш со помош на казни и суспензии? Дека девојчињата и момчињата мора да се облекуваат на одреден начин апропо нивниот пол инаку ќе бидат казнувани и осудувани?
Не станува збор за екстремизација. Ја можам да ти набројам илјада и една ситуација во која телефон на дете е корисно. Ако заборавил инхалатор за астма? Ќе преживее? Ако бил истепан? Ако ти треба да го исконтактираш итно? Ако е сведок на инцидент на пат од школо до дома и треба да се повика полиција/пожарна/брза помош?
Еден тон ситуации.
Ти моеш сите да ги отфрлиш како екстреми али не можеш да ја негираш полезноста на телефонот во сите тие ситуации.
За првиот дел, освен тоа што си го постирал пишува и дека насилството е намалено значително.
Потоа, животот се состои од правила и казни. Нема да зборам за криминалните дејствија, доволно е само на работа ако згрешиш дека ќе бидеш казнет или пак ако ги пофторуваш грешките дека ќе леташ од работа. Така да тоа награда/казна е сосема во ред, па и децата да научат дека не може да биде како што сакаат они. Исто е и со оценувањето, ако научиш ќе си добиеш добра оценка, во спротивно слаба, или пак на полагање. Така да тоа со казните ич не е проблем.
Ај сега со телефоните. Не сме во Сахара или сл па да не можеш да отидеш/обратиш до најблиската особа и јави/пријави и сл. Тој што си ја имам мувата на капата нема да заборави тоа што му треба, зборам за астмата. Како што сега под дифолт го зима тел со себе, така таа особа го зима и инхалаторот ....... а ако е во училиште, ... пак лесно, се кажува на професорот, тој се јавува на мама/тато и готова работа.
Чисто за илустрација кога јас бев тинејџер, ......... изедов добар ќотек, со дупната глава, крв на сите страни си отидов дома и готово. Да не можев, сигурно ќе се најдеше некој арен и ќе ми помогнеше. Пак ќе нагласам, не сме во Сахара па да нема жив човек на 100км
Но, благодарение на модата, жртви сме сите, јас си знам колку требаше да издвојам за да моето дете биде “едно од сите други“. Среќа сега е поголема и си немам мака, но убаво го памтам тој период и маките што ги тргавме ние родителите.
П.С. Сега ми текна да спомнам дека во тоа фамозно 3-то одделение си ги мереа кој поголема поубава и понова кола имал. И оние кои имаа Шкода од 1994 год беа отпадници.[DOUBLEPOST=1409592422][/DOUBLEPOST]
А ако носат униформи ова демек нема да биде. Сето ова паѓа во вода додека едно од децата не каже, како добро сум поминал на одмор во Шпанија или татко ми ми купи нов iPhone.
Продаваш демагогија, но си ја читала само, можеби и ти си носела униформа на времето па немаш креативност да сфатиш дека 1000 работи може да тргнат како што не се замислени само со една отворена уста
Ако си за дискусија, Бујрум, но ако си за демагогии и сл, забиколи ме плз
Сега за постот. Апсолутно си во право, ама наша работа како возрасни е да ги намалиме тие негативности. Но ваквите работи обично потекнуваат од тие што се “под“, а не од “над“. тие што се “под“ се уствари тие што си ја имаат маката. Тоа со одморот, тоа е еднаш во годината, но на дневна база е многу полошо. Тие 1000 работи може да се намалат на 999, нели?