Учениците во униформи на училиште

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Не е лоша идејата за униформи, се додека не е спроведена така како што беше во ЈБТ. Ужасни, неквалитетни материјали кои не вредеа за парите, да не зборам дека бојата им беше како да сме вработени во Македонски шуми, а и само два-тројца професори бараа да се носат задолжително, така што си ги носевме во ранец и само на одредениот час ги стававме на нас за да не бидеме избркани, а некои што ќе заборавеа, позејмуваа од другите класови само за да ги носат на тој час, па ги враќаа.

Грдни пари се изнадавав за да не биде омаловажувана
Тука ти лежи проблемот, проблеми од ваков тип не се решаваат со пари, туку со читање книги со начин на изразување, па јас во трето оделение читав книги ко луд. Психичкото малтретирање се затвара со добро затварање на устата на тој што те малтретира, а не со тоа што ќе правиш како што ти кажал. И после иделе на интервју за работа со родителите, еми ќе доаѓаат кога не знаат да се изразат.

Ја не глеам труење.

Не си прочитал добро, во линкот пишува
"Outsiders who do not belong on campus are easily identified, and thus, do not pose a great threat to the students. Additionally, uniforms reduce the prevalence of “cliques” and gangs on school campuses as students are required to only wear specific colors and uniform pieces."
Ова не се однесува на bullies. Bullies се друга категорија на насилство.

Сино: Не можеш да кажеш дека се подразбира ако не сум го кажал. Кога сме веќе кај мислење што треба да се носи,
ќе повторам
Каква порака треба да испрати тоа налагање на некаков код на облекување кој го штитиш со помош на казни и суспензии? Дека девојчињата и момчињата мора да се облекуваат на одреден начин апропо нивниот пол инаку ќе бидат казнувани и осудувани?

Не станува збор за екстремизација. Ја можам да ти набројам илјада и една ситуација во која телефон на дете е корисно. Ако заборавил инхалатор за астма? Ќе преживее? Ако бил истепан? Ако ти треба да го исконтактираш итно? Ако е сведок на инцидент на пат од школо до дома и треба да се повика полиција/пожарна/брза помош?
Еден тон ситуации.
Ти моеш сите да ги отфрлиш како екстреми али не можеш да ја негираш полезноста на телефонот во сите тие ситуации.
За првиот дел, освен тоа што си го постирал пишува и дека насилството е намалено значително.
Потоа, животот се состои од правила и казни. Нема да зборам за криминалните дејствија, доволно е само на работа ако згрешиш дека ќе бидеш казнет или пак ако ги пофторуваш грешките дека ќе леташ од работа. Така да тоа награда/казна е сосема во ред, па и децата да научат дека не може да биде како што сакаат они. Исто е и со оценувањето, ако научиш ќе си добиеш добра оценка, во спротивно слаба, или пак на полагање. Така да тоа со казните ич не е проблем.
Ај сега со телефоните. Не сме во Сахара или сл па да не можеш да отидеш/обратиш до најблиската особа и јави/пријави и сл. Тој што си ја имам мувата на капата нема да заборави тоа што му треба, зборам за астмата. Како што сега под дифолт го зима тел со себе, така таа особа го зима и инхалаторот ....... а ако е во училиште, ... пак лесно, се кажува на професорот, тој се јавува на мама/тато и готова работа.
Чисто за илустрација кога јас бев тинејџер, ......... изедов добар ќотек, со дупната глава, крв на сите страни си отидов дома и готово. Да не можев, сигурно ќе се најдеше некој арен и ќе ми помогнеше. Пак ќе нагласам, не сме во Сахара па да нема жив човек на 100км
Но, благодарение на модата, жртви сме сите, јас си знам колку требаше да издвојам за да моето дете биде “едно од сите други“. Среќа сега е поголема и си немам мака, но убаво го памтам тој период и маките што ги тргавме ние родителите.
П.С. Сега ми текна да спомнам дека во тоа фамозно 3-то одделение си ги мереа кој поголема поубава и понова кола имал. И оние кои имаа Шкода од 1994 год беа отпадници.[DOUBLEPOST=1409592422][/DOUBLEPOST]
А ако носат униформи ова демек нема да биде. Сето ова паѓа во вода додека едно од децата не каже, како добро сум поминал на одмор во Шпанија или татко ми ми купи нов iPhone.
Продаваш демагогија, но си ја читала само, можеби и ти си носела униформа на времето па немаш креативност да сфатиш дека 1000 работи може да тргнат како што не се замислени само со една отворена уста
Ако си за дискусија, Бујрум, но ако си за демагогии и сл, забиколи ме плз
Сега за постот. Апсолутно си во право, ама наша работа како возрасни е да ги намалиме тие негативности. Но ваквите работи обично потекнуваат од тие што се “под“, а не од “над“. тие што се “под“ се уствари тие што си ја имаат маката. Тоа со одморот, тоа е еднаш во годината, но на дневна база е многу полошо. Тие 1000 работи може да се намалат на 999, нели?

и јас сум ЗА за униформите не поради разликата во матрејалниот статус тој и овака и онака ке го има. Дали преку обувките, телефоните и приборот...има милион работи по кои повторно нема сите да бидат исто. А да не го заборавам фактот кога професорот ги дели децата ...Ауу па тебе мајката ти ти работела таму и таму па ако може да го добијам нејзиниот број ке ми треба услуга па....исл.Ова дефинитивно нема да се искорени од нашиот образовен систем. Мегутоа сум за од општа причина што утре како иден родител нема да се замарам во кое алиште да го облечам. Или да одам специјално по продавници за да најдеме прикладна по џеб облека исл..
Се надевам само дека ке бидат ефтини за секој да си ги дозволи.

Тука ти лежи проблемот, проблеми од ваков тип не се решаваат со пари, туку со читање книги со начин на изразување, па јас во трето оделение читав книги ко луд. Психичкото малтретирање се затвара со добро затварање на устата на тој што те малтретира, а не со тоа што ќе правиш како што ти кажал. И после иделе на интервју за работа со родителите, еми ќе доаѓаат кога не знаат да се изразат.
Ти пробуваш да споредуваш 3-то одделенец со возрасен? На дете толку му сече акалот. Џабе арчиш зборови, кога фрустрацијата е поголема. Да не даде господ (не верувам во него, ама ајде) да ти се случи и тебе тоа што и мене/нас. Не знаеш во каква средина ќе ти се падне детето. И јас сум за тоа, да се едуцира, ама паметот доаѓа многу покасно. Сега и мојата се смее на тоа како реагирала и сл, ама со временска дистанца од скоро 6-7 год[DOUBLEPOST=1409592634][/DOUBLEPOST]
и јас сум ЗА за униформите не поради разликата во матрејалниот статус тој и овака и онака ке го има. Дали преку обувките, телефоните и приборот...има милион работи по кои повторно нема сите да бидат исто. А да не го заборавам фактот кога професорот ги дели децата ...Ауу па тебе мајката ти ти работела таму и таму па ако може да го добијам нејзиниот број ке ми треба услуга па....исл.Ова дефинитивно нема да се искорени од нашиот образовен систем. Мегутоа сум за од општа причина што утре како иден родител нема да се замарам во кое алиште да го облечам. Или да одам специјално по продавници за да најдеме прикладна по џеб облека исл..
Се надевам само дека ке бидат ефтини за секој да си ги дозволи.
НЕ ефтини, БЕСПЛАТНИ да бидат.

Ако си за дискусија, Бујрум, но ако си за демагогии и сл, забиколи ме плз
Сега за постот. Апсолутно си во право, ама наша работа како возрасни е да ги намалиме тие негативности. Но ваквите работи обично потекнуваат од тие што се “под“, а не од “над“. тие што се “под“ се уствари тие што си ја имаат маката. Тоа со одморот, тоа е еднаш во годината, но на дневна база е многу полошо. Тие 1000 работи може да се намалат на 999, нели?
Знач она што сакам да го кажам е дека дете иако е мало треба да знае да се одбрани со зборови, треба да знае и истражува тоа сето го има во книгите (незадолжителните), поголемиот дел од тие bull-ис не се писмени, и самото дете зрачи со самодоверба со секоја прочитана книга и некој нема да го малтретира. Ако ти даваш пари за да оно може пред другите да се покажува, тогаш уште повеќе ќе почнат да го малтретираат и родителот уште повеќе ќе се нервира и тоа оди уште подолу и подолу во психата

Знач она што сакам да го кажам е дека дете иако е мало треба да знае да се одбрани со зборови, треба да знае и истражува тоа сето го има во книгите (незадолжителните), поголемиот дел од тие bull-ис не се писмени, и самото дете зрачи со самодоверба со секоја прочитана книга и некој нема да го малтретира. Ако ти даваш пари за да оно може пред другите да се покажува, тогаш уште повеќе ќе почнат да го малтретираат и родителот уште повеќе ќе се нервира и тоа оди уште подолу и подолу во психата
Ептен розово ги гледаш работите. Ти мислиш дека дете и тинејџер/возрасен е исто? Со зборовите ќе си добие и некоја воспитна, Не секогаш се делотворни. Но затоа треба да го научиш и детето да се тепа. Но како што можам да приметам, ти си од пацифистите (немам ништо против) и дека ќе му забраниш на своето дете да се истепа? Нема ни да се потрудиш да го научиш да се брани.
Е тука мојата беше цар. Никогаш не дигна прва рака, но затоа ако некој дигнеше, маме ќе му расплачеше. Тоа беше златното правило, никогаш прва да не дига рака!!! Сребреното беше да ако е веќе на земја да не го мава повеќе. Нема потреба од претерано тепање. А стана агресивна како последица на тоа малтретирање. Други деца пак сосема спротивно, станаа асоцијални случаи. Се повлекоа во себе, жалосно. :(
П.С. прееска заборавив да ти посочам, некако мојов ник ко женски да ти е, а? :D

а што ако е прво оделение па допрва треба да научи да чита;) ... а не да се брани со однапред смислени фрази.
Сепак колку и да е гордо на она што го има и да знае дека е пет пати попаметно од побогатот сепак кога си дете тие работи и тоа како те навредуваат. Но тоа неможеме да го смениме . Едноставно ке го оставите да се челичи и да научи дека не секогаш е животот праведен .

За првиот дел, освен тоа што си го постирал пишува и дека насилството е намалено значително.
Потоа, животот се состои од правила и казни. Нема да зборам за криминалните дејствија, доволно е само на работа ако згрешиш дека ќе бидеш казнет или пак ако ги пофторуваш грешките дека ќе леташ од работа. Така да тоа награда/казна е сосема во ред, па и децата да научат дека не може да биде како што сакаат они. Исто е и со оценувањето, ако научиш ќе си добиеш добра оценка, во спротивно слаба, или пак на полагање. Така да тоа со казните ич не е проблем.

Ај сега со телефоните. Не сме во Сахара или сл па да не можеш да отидеш/обратиш до најблиската особа и јави/пријави и сл. Тој што си ја имам мувата на капата нема да заборави тоа што му треба, зборам за астмата. Како што сега под дифолт го зима тел со себе, така таа особа го зима и инхалаторот ....... а ако е во училиште, ... пак лесно, се кажува на професорот, тој се јавува на мама/тато и готова работа.
Чисто за илустрација кога јас бев тинејџер, ......... изедов добар ќотек, со дупната глава, крв на сите страни си отидов дома и готово. Да не можев, сигурно ќе се најдеше некој арен и ќе ми помогнеше. Пак ќе нагласам, не сме во Сахара па да нема жив човек на 100км
Но, благодарение на модата, жртви сме сите, јас си знам колку требаше да издвојам за да моето дете биде “едно од сите други“. Среќа сега е поголема и си немам мака, но убаво го памтам тој период и маките што ги тргавме ние родителите.

Намалено е значително на основа на тоа што го цитирав, никаде не се спомнуваат bullies.
Каква ти е споредбава? Пак идеш во екстреми. На работа грешките може да имаат благи до катастрофални последици. Зошто постојано паралелизираш работа и училиште?
Не е исто. Не може да биде исто. Не моеш да праиш споредба грешка на работно место во фабрика и неносење на сукњата која ја налага училиштето.
Различни се реперкусиите од старт.

Нормално, ти можеш да се влечкаш до најблиската особа но станува збор за олеснување на таквите ситуации. Технологијата постои да им го олесни животот на луѓето.
Затоа е комерцијализирана. Конзумеризам или не, светот полезува од технологија.
Да имаше телефон коа ти била дупната главата ќе си можел директно да викнеш брза помош, полиција и твоите.
Никој не го негира каприцот, али ти пробуваш да негираш години труд вложен во
олеснување на секојдневието.

Јас од прво до четврто одделение носев црвена ќецела. Баш пред некој ден ја џапосав. :D После тоа се укинаа, само наставниците си продолжија да си носат жолти мантили. :D

А во средново, пред некоја година се воведоа униформи. Ги носевме неколку недели/месеци, само кај тие професори што се построги и што се држат до некои принципи.
А сега ене ја, ми стои во шифуњер. 1000 и кусур плативме за џабе. Па израчунајте математики. :D
Инаку јас сум ЗА униформи. Дефинитивно изгледа поубаво. Ама НЕ за тие што ни ги дадоа. Маичката - пешкир. А џемперот стануваше како пазарска торба, после еден ден носење. Башка тоа пушташе боја.

Ако веќе прават, нека ги направат асални.

Од синоним за посетување на елитно училиште, училишните униформи денес се претворија во алатка за прикривање на длабоките класни разлики.

Од една страна децата на посиромашните можеби ќе бидат заштитетени од фрустрации и комплекси на пониска вредност, но од друга - ќе имаат намалена можност за согледување на неправдата во светот, а со тоа ќе бидат поподложни на разочарувања кога ќе пораснат.

Затоа што денес во Македонија се појави нова аристократија чии деца во наредните децении ќе бидат привилегирани во секој поглед.

Намалено е значително на основа на тоа што го цитирав, никаде не се спомнуваат bullies.
Каква ти е споредбава? Пак идеш во екстреми. На работа грешките може да имаат благи до катастрофални последици. Зошто постојано паралелизираш работа и училиште?
Не е исто. Не може да биде исто. Не моеш да праиш споредба грешка на работно место во фабрика и неносење на сукњата која ја налага училиштето.
Различни се реперкусиите од старт.

Нормално, ти можеш да се влечкаш до најблиската особа но станува збор за олеснување на таквите ситуации. Технологијата постои да им го олесни животот на луѓето.
Затоа е комерцијализирана. Конзумеризам или не, светот полезува од технологија.
Да имаше телефон коа ти била дупната главата ќе си можел директно да викнеш брза помош, полиција и твоите.
Никој не го негира каприцот, али ти пробуваш да негираш години труд вложен во
олеснување на секојдневието.
Училиштето е само почетен стадиум од остатокот од животот. И тоа се базира на истите принципи какои возрасниот живот. Нормално, реперкусиите се помали но поентата е таа. Казна-Награда!!! Така да сметам дека споредбата е сосема на место. Баш таква дискусија сме имале ние во средно школо на филозофија. Сме споредувале/дисутирале за работи кои на прв поглед немале заедничка работа, но низ дискусија согледуваш дека работите се многу испреплетени.
Не викам НЕ за општо користење на технологијата (со тоа и не негирам ништо), но во овој стадиум во кој се сега децата е повеќе од штетно. По цел ден се на ФБ, инстаграм и сл постираат слики и собираат лајкови. А ни на крај памет не им паѓа дека има педофили кои ги собираат тие слики и мастурбираат на нив. Да не збориме дека и можат да бидат пронајдени децата и во живо содомизирани. Еее, сега мојана поинаку размислува.
Но муабетот е за во училиште, ..... која е ползата кога цело време им е паметот во ФБ и сл? Наместо да слушаат што се предава, они ФБ, па ФБ:tapp: Ете ја штетата. А таа е поголема од оние изолирани екстремни случаи.

Училиштето е само почетен стадиум од остатокот од животот. И тоа се базира на истите принципи какои возрасниот живот. Нормално, реперкусиите се помали но поентата е таа. Казна-Награда!!! Така да сметам дека споредбата е сосема на место. Баш таква дискусија сме имале ние во средно школо на филозофија. Сме споредувале/дисутирале за работи кои на прв поглед немале заедничка работа, но низ дискусија согледуваш дека работите се многу испреплетени.
Не викам НЕ за општо користење на технологијата (со тоа и не негирам ништо), но во овој стадиум во кој се сега децата е повеќе од штетно. По цел ден се на ФБ, инстаграм и сл постираат слики и собираат лајкови. А ни на крај памет не им паѓа дека има педофили кои ги собираат тие слики и мастурбираат на нив. Да не збориме дека и можат да бидат пронајдени децата и во живо содомизирани. Еее, сега мојана поинаку размислува.
Но муабетот е за во училиште, ..... која е ползата кога цело време им е паметот во ФБ и сл? Наместо да слушаат што се предава, они ФБ, па ФБ:tapp: Ете ја штетата. А таа е поголема од оние изолирани екстремни случаи.

Ако не се мобилни, ќе бидат компјутери. Ако не компјутери, ќе биде шкртање по клупа, муабети итн. Квалитетен наставник е способен да го задржи вниманието на своите ученици. Така да скраја да се мобилните причинители на невнимание.

Поентата ми ја утињаш.
Те прашувам каква порака треба да испрати тоа налагање на некаков код на облекување кој го штитиш со помош на казни и суспензии?
Им се наметнува мислење дека носење облека која не се совпаѓа со одреден код е казниво.
Ги праи плитки.

Ако не се мобилни, ќе бидат компјутери. Ако не компјутери, ќе биде шкртање по клупа, муабети итн. Квалитетен наставник е способен да го задржи вниманието на своите ученици. Така да скраја да се мобилните причинители на невнимание.

Поентата ми ја утињаш.
Те прашувам каква порака треба да испрати тоа налагање на некаков код на облекување кој го штитиш со помош на казни и суспензии?
Им се наметнува мислење дека носење облека која не се совпаѓа со одреден код е казниво.
Ги праи плитки.
Пораката е дека во светот постојат правила кои не е важно дал ни се допаѓаат, а треба да ги почитуваме. Дали е плитко носењето на униформа на DHL? Или на било која друга фирма/институција? Да било така,, да влијаело негативно немало ни воопшто да ги имплементираат.
Иако искрено не гледам врска помеѓу плиткоста и униформата. Што е тоа плитко во носењето унифирма? Можеби плитко е немањето гајле што да облечеш за на училиште/работа? Дека треба да се дотераш, пицнеш за да покажеш колку си богат/сиромашен?
На децата треба да им се всади тоа дека сите луѓе се исти, дека статусот/материјалноста е едно, а интелектот и можностите се друго. Да ги почитуваат другите заради сработеното, постигнатото, а заради имиџот и богаството. Тоа е едно од основните работи кое треба да им се всади на децата. Дека покасно, кога ќе ја откријат и сексуалноста, дека ако си хомо не е страшно, дека иако Е, дека сепак таа оссоба има свои квалитети според кои треба да се почитува.
“Во основа сме исти, само делата не разликуваат!“

За униформи ДА, но во Македонија ниеден проект не се спроведе до крај, односно се почнува на УРА и бомбастично за по неколку недели се да се заборави и толку. Главен услов на секој тендер е најниска цена, квалитетот не влегува ни со 1%, само фигуративно стои на тендерската документација. Денес ги видов децата низ Аеродром, изгледаат ОК , но униформите не изгледаат квалитетно, а голем број деца се со униформи со несоодветни димензии.

Училиштата би требало да бидат места за воспитување и образование, а не модни писти и саеми на техника. Децата се праќаат на училиште нешто да научат, да развијат социјална интелегенција и да излезат како оформени личности. Наместо тоа од нашите клупи излегуваат деца на кои идоли им се Ким Кардашијан, Јелена Карлеуша и локален рекетар.

schoolgirls-aude-g_0.jpg

Замислете ги овие деца кога би оделе на училиште со облеката што ја имаат дома, или ставете се во кожа на дете од социјално загрозено семејство кое е приморано цела недела да оди на училиште во иста облека, додека мнозинството соученици секој ден менуваат брендирани парчиња облека.

Во Финска скоро сите бебиња првите денови од животот ги минуваат во картонска кутија која е иста за сите. Од мали нозе ги учат и се обидуваат на сите да им овозможат приближно еднакви стартни услови.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom