Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Значи ти не слушаш ништо друго освен таа црковна музика?! Или пак слушаш блус или џес...?-Да: „турбото„ е изродено од „фолкот„, со тоа што „турбото„, за да биде актуелно, посебно кон поновите генерации, се прилагодува на тековните музички трендови и со тоа („турбото„) станува лесно прифатливо.
- Грев е кога верниците слушаат несоодветна музика, како што е металот, поглемиот дел од рок-музиката, исто како што е штетно и слушањето „турбо„, кое пати од празнотија, површност, некреативност, репетитивност, сугестибилност, идолатрија, хедонизам, бесмисленост, бесцелност, гревовност...
Слушам музика во распон од изворна македонска, преку поп, џез па се‘ до класика, што значи дека конзумисам о-хо-хо музика, како душевна храна.Значи ти не слушаш ништо друго освен таа црковна музика?! Или пак слушаш блус или џес...?
И нормално тука се расипува теоријата дека инспирацијата за креирањето на рокот како музички правец потекнува од турбофолкот.
(болд)![]()
Музиката е изузетно комплексна појава, која за основна цел го има насочувањето на умот кон Бога, а може да биде и сосема стпротивното: неповратен пат кон пеколот...[DOUBLEPOST=1408558815][/DOUBLEPOST]После оваа тема, ќе следи нова со наслов - дали ако играме/гледаме фудбал, кошарка, тенис, ракомет, одбојка,.....сме неверници и богоборци.
Овој е (ис)пратен од самиот пекол...
Не се работи за никакво неразбирање или незнаење, туку за класична дволичност и лицемерие од твоја и од страна на оние кои го негираат очигледното - тоа што сте го добиле бесплатно, бесплатно да го давате! Наспроти оваа едноставна, јасна и недвосмислена порака, црквата наплаќа и прави тарифници за услуги од "духовен" карактер, иако пораките во евангелијата го велат токму спротивното. Дали и што било за вас света тајна, дали за проповед требало или не молитва е тотално небитен муабет во случајов, бидејќи вие наплаќате за нешто за кое ви е кажано да го давате бесплатно!Твоето неразбирање на мојата вероисповест не може да прејде во вистина, туку ќе си остане лична заблуда.
Така:
- проповедта значи поучување, кое свештенството го практикува на секоја литургија, а кое (поучување) се однесува на одредена тековна тема или тековен празник, каде свештенството го предава своето познавање на верата врз верните.
- Светите Тајни се начин на кој вените Го примаат Бога во себе, односно ја примаат благодатната и нестворена енергија Божја, без која нема вечен живот. Само крштевањето и венчавањето се наплаќаат.
- молитвите и требите се начин на живеење во верата, преку кои Црквата ја покажува својата грижа кон членовите од Црквата, односно кон упокоените.
Према томе:
- проповедта не е Света Тајна.
- проповедта не е треба и имолитва,
- а незнаењето си останува незнаење.
Повторно лажеш. Ти во конкретниот случај намерно го премолче - го изостави стихот што следеше и со тоа ја смени комплетно смислата на пораката - на текстот! Значи текстот одеше одприлика вака (да не го копирам пак, ќе парафразирам) - "Не се грижете што ќе јадете и што ќе пиете, затоа што Бог мисли на своето стадо..." и тука ти прекина алудирајќи дека Бог предвидувал материјална награда за оние што наводно го заслужиле тоа. Арно ама, стихот што следеше го велеше следново: "Продајте ги имотите ваши, затоа што богатството ваше е на небото, каде молец не го јаде...." (парафразирам). Значи стихот што ти го изостави даваше објаснување дека наградата за која ти тврдеше дека е материјална и дека била наменета за оние кои ја заслужиле....всушност воопшто не била материјална, бидејќи била на небото - каде молец не ја јаде!Што се однесува до моето наводно извртување на евангелието, ситуацијата е слична на претходната: пак покажуваш основно непознавање на истото, односно покажуваш идолатриско-протестантски однос кон Писмото. Кога Христос советува откажуавње од нешата од овој Свет, со тоа Он ни укажува на опасноста од неумерено врзување за овосветовните нешта, а кога Он советува раздавање на имотот и врвење по Него, како што беше случајот со советот до богатиот младич, тоа е совет кон се однесува на оние (поединци) кои сакаат да бидат совршени и кои навистина се одвојуваат од Светот и сиот световен луксуз, како што тоа го чинат монасите.
Сега, кога ти би бил во право, тоа би значело дека сите треба да станат монаси и монахињи, со што би се довело во прашање опстојувањето на родот човеков на Земјава, а последично, со тоа би била доведена во прашање промислата Божја за иднината и за крајот од Светов.
Музиката е изузетно комплексна појава, која за основна цел го има насочувањето на умот кон Бога, а може да биде и сосема стпротивното: неповратен пат кон пеколот...[DOUBLEPOST=1408558815][/DOUBLEPOST]
Овој е (ис)пратен од самиот пекол...
Кај ги најде циркузантиве? Има далеку подобри бендови кои прават далеку подобра музика.
Христос вели:тоа што сте го добиле бесплатно, бесплатно да го давате! Наспроти оваа едноставна, јасна и недвосмислена порака,.
Немој ти вакви песни жити се. Побудува прашања кои Мики1 ги смета за реторичкиЕве на пример оваа песна мене ме насочи кон други нешта, и ми е спомен за други нешта, кои не се во корелација со болдот.
ТИ што мислиш оваа песна по кој пат ќе те однесе?
Песничево е од Крис Ајсак, таќе?....Некаде од 1990/91 г.
Еве на пример оваа песна мене ме насочи кон други нешта, и ми е спомен за други нешта, кои не се во корелација со болдот.
ТИ што мислиш оваа песна по кој пат ќе те однесе?
Па сигурно мислел кога ќе имаш добиено менструација, што друго.Христос вели:
„...бесплатно добивте, бесплатно давајте!...„. (матеј, 10.8).
Ако е овој стих толку едноставен и јасен, дај подобјасни ми што подразбира Христос под „добиеното„ и како тоа ќе го докажеш...
Еве го прашањето „ше ен крат„: што им дал Христос на Апостолите, а што овие требало да го раздаваат бесплатно?Па сигурно мислел кога ќе имаш добиено менструација, што друго.
Колку му плати Исус на Јован за крштевката и според кој тарифник? Оној на МПЦ или на СПЦ?Еве го прашањето „ше ен крат„: што им дал Христос на Апостолите, а што овие требало да го раздаваат бесплатно?
Абе знам кај ме носи и кај ме однело.Песничево е од Крис Ајсак, таќе?....Некаде од 1990/91 г.
Ова песниче е евтин летен поп-хит за еднократна употреба, (еден од многуте), кој може да ти пробуди пријатни сеќавања на некои минати времиња (проста сентименталност), а неговото визуелно обликување со разголено женско тело, е прилично соблазнително за окото (наведува на блудни мисли и намери).
Расуди самиот кон што те води...голем си, нели?
Колку му плати Исус на Јован за крштевката и според кој тарифник? Оној на МПЦ или на СПЦ?
Твојот обид да ги девалвираш моите ставови преку иронија и сарказам одсекогаш ти биле и секогаш ќе ти бидат залудни.
.