Jas kako Nov na forumov sakam da gi prasam ateistive zosto se zamaraat so glupavive vernici koga bog ne postoi. I zosto moraat da gi ubeduvaat deka se vo zabluda koga za toa nema da imaat ni nagrada ni kazna. Patem dokolku ateistite se vo pravo vernicite ne gubat nisto ce umrat I so smrta zavrsuva se no dokolku vernicite se vo pravo togas ateistite ce ziveat vo vecna kazna.
Јас ќе си ја кажам својата.
Не треба да поистои само една вистина, онаа на верниците. Башка и ќе беа прикриени многу настани и ќе имаше форумска “војна“ Ислам- Христијанство, тоа е неминовен факт. (не дека сега нема форумска “војна“, има, но таа е поблага).
Потоа, зошто би губеел време поминувајќи во “светите“ храмови кога тоа време може да се искористи на друг начин, тука спаѓа и ова време за молитви, други обреди како специфичните празници што ги има во Христијанството односно Исламот или пак секојдневното читање на „светите“ книги. Според мене сето тоа е непотребно.
(Најочигледен е фактот дека човекот зад себе оставил остатоци стари околу 11.000 г. (не ги рачунаме коските (тоа се материјални остатоци) од праисторијата, туку само од периодот на појавата на хомо сапиенсот) што е неспоредлив факт за тие 10.500 г. што ги дава црквата од Библијата.)
И ден денес кога ќе западнам во друштво, и кога ќе започне некоја тема во врска со религијата, се чудат на мојот атеизам.
Најмногу тоа исмевање и потценување доведе до тоа да ме заинтересира религијата како “дестинација“ за читање и истражување.
Или еве јас да те прашам. Еве јас сум атеист, има многу попаменти, постари и поискусни атеисти на форумов од мене и не се споредувам во никој случај со нив. Но ќе се земам за пример, зошто јас би седел на страна кога не верувам. Дали би владеел апсолутизмот на форумов? Кога знам дека сум во право,односно сме во право, многу докази се свртени во полза на атеизмот, зошто тогаш би молчеле? И зошто верниците не бидат тие кои ќе молчат? Па и уште едно поинтересно прашање, зошто муслиманите не ги остават христијаните, во тие загрозени места за Христијанството, да си веруваат во својот Бог?