Само преди две година до днешниот град Силистра,беше наjден дворецот на кан Омуртаг(814-831)
http://www.bnews.bg/article-64622
УПС...
Еве каде грешиш, ти ми зборуваш за феникиjците и нивното писмо,а после бараш само за един владетел отговор?! Едното културно наследство со децении,другото един човечки живот.
Ако гледаме вака, този владетел составил држава овде, па таа стасала до своja културен апогеj само после 200 години и што правиме сега?!
Преведи ми го линкот, да не раберам нешто погрешка, нешто могила (тумул) и тракијци...
Немора само еден владетел, може и цел народ, племе, хорда, кнежество, жупанија како сакаш, од било кое општествено уредување.
Преведи и дај литература некоја ме интересира така за мене, немам бг фонт ниту пак разбирам до толку бугарски.
пр;
На пример Хуните (вашите пра пра предци) оставиле убави узенгии, седло, асимитрични лакови кои ќе го сменат начинот на војувањето.
А веројатно во Плиска, се измеслени и столбовите, арките, римските опуси на градење, базиликите и така натаму.[DOUBLEPOST=1406122111][/DOUBLEPOST]
Како пример може да дадам титулите навлегле од Бугари, Авари и Алани кај источните Словени - жупан, бан, болјар, богатир.
Прво за ЖУПАН;
Сматра се да је порекло термина везано за индоевропску основу *
gheu-, *
ghu-, преко прасловенског *
geupa- са основним значењем брањеног и заклоњеног заједничког пребивалишта. Ово првобитно значење сачувало се у српском језику до данас. Као општи појам у српском језику означава предео погодан за земљорадњу, висовима заштићен од временских неприлика и наглих климатских промена.
Како је подручје које су населили Срби на Балканском полуострву претежно планинско, а речне долине и котлине га деле на велики број изолованих предела, жупама су називане и одређене географске целине.
Жупа (Г. Томовић, 195—197) у
Лексикон српског средњег века, Београд 1999.
М. Благојевић,
Оброк и приселица, Историјски часопис 18 (1971), 165-188.
D. Dragojlović,
La župa chez les Slaves balkaniques au moyen age, Balcanica 2 (1971) 85—115.
С. Ћирковић,
Сеоска општина код Срба у средњем веку, Работници, војници, духовници. Друштва средњовековног Балкана, Београд 1997, 340—348.
М. Благојевић,
Град и жупа — међе градског друштва, Социјална структура српских градских насеља (XII—XVIII век), Смедерево-Београд 1992, 67—84.
БАН; (не пермамамњент)
The Late
Proto-Slavic word
*ban' is not of native Slavic lexical stock, and is generally explained as a prehistoric borrowing from a
Turkic language,
[1][2] from the
Avar word
bajan meaning "ruler of the
horde", a derivation of the
Proto-Turkic root *bāj- "rich, noble".
[3] The term was also borrowed from a Turkic source into
Mongolian, where it is preserved in a basically identical form to this day as
bajan "rich". The Proto-Turkic root *bāj- is either borrowed from an Iranian source (Proto-Iranian *baga- "god; lord")
[4] or inherited from Proto-Altaic *bēǯu "numerous, great".
[5]
http://en.wikipedia.org/wiki/Ban_(title)#cite_ref-1
Тоа го имате дадено, дали дирекнтно (Аспи и ДООЕЛ) или индиректно, поентате е што не измисливте гола вода. (титулацијата не е битна, битна е функцијата која ка носи)
Мада еве пак тука ве поврзуваат со некои си прото - турци..[DOUBLEPOST=1406122539][/DOUBLEPOST]БОЈЛАР;
Абе да не беше ова на грчки јазик ? (956-959г. De Ceremoniis -
Константин Порфирогенит, од македонишен династишен)
БОГАТИР;
http://en.wikipedia.org/wiki/Bogatyr
@red baron добар си, за жал другите твои колеги некако врти сучи ми се... некако го скокаат тој период и одма директно на полн и доцен среден век.