Антикампања за Охрид?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Јас кога идам во охрид, идам на некоја дива плажа или така некое заливче да ми прави кеф и пливам во езерото со денови, со години. Друго ништо не ме интересира.

Јас кога идам во охрид, идам на некоја дива плажа или така некое заливче да ми прави кеф и пливам во езерото со денови, со години. Друго ништо не ме интересира.
Да, ова е нешто најубаво. Заум е местото, или некоја од дивите плажи меѓу Љубаништа и св. Наум[DOUBLEPOST=1406668634][/DOUBLEPOST]http://emagazin.mk/дојран-со-цените-почнува-да-личи-на-охр/
Нова врста охриѓани?! :eek: Не е можно.

Последно уредено од модератор:
Не е проблем до Охријѓани. Проблем е до Македонците.
Сите зборуваат за културата на Охриѓани, а никој не прокоментира за културата на туристите!

Во секоја зграда има минимум по еден турист што престојува и ваѓа звучки надвор да грми цело маало до 4 саат сабајле.

Неможеш улица да поминеш како што треба. Неделата сам видов 3 сообраќајки. Во сите три, табличките беа SK и VE.

Не алудирам на никого, само не сум видел Холаѓани да прават фешти на тераси до 4 саат сабајле и да се чукаат со колите.

Скапо по кејон ејјј

DSC_0872.JPG

DSC_0837.JPG

Кrombacher 150 ден.
Некој викаше пола скопско е толку :tapp:

Не е проблем до Охријѓани. Проблем е до Македонците.
Сите зборуваат за културата на Охриѓани, а никој не прокоментира за културата на туристите!

Во секоја зграда има минимум по еден турист што престојува и ваѓа звучки надвор да грми цело маало до 4 саат сабајле.

Неможеш улица да поминеш како што треба. Неделата сам видов 3 сообраќајки. Во сите три, табличките беа SK и VE.

Не алудирам на никого, само не сум видел Холаѓани да прават фешти на тераси до 4 саат сабајле и да се чукаат со колите.
Тоа е тоа македонското.. Лани бев во Сончев брег во Бугарија во хотел полн со македонци.. Пази ситуација во Сончев брег навечер е калакурница, журки до сабајле, они си седнале пред хотелот на една од масите, ракијата, салатата и пуштиле Харис Џиновиќ. Ајде бе им викам на журка лудница е, не бе овде нас супер ни е..:facepalm:

само не сум видел Холаѓани да прават фешти на тераси до 4 саат сабајле и да се чукаат со колите.
Нема ни да видиш, пензионерите во 21 часот си легнуваат.

Газдата дал соба под наем, што значи автоматски дека нема што да се меша во интимата на туристот, што сака туристот ќе си праи, си платил чоекот, ако му смета на газдата тоа нека не издава соби и точка.

Ак не му чинит, да не издават!

Нема ни да видиш, пензионерите во 21 часот си легнуваат.

Ептен се пензионери.
gkldfsgjdfljghldf.jpg

10567329450426405998469162482n.jpg
1058130145042644999951230059591n.jpg
10502365_471238849645330_4936828171398905387_n.jpg
105747534504264780002113454502n.jpg

Газдата дал соба под наем, што значи автоматски дека нема што да се меша во интимата на туристот, што сака туристот ќе си праи, си платил чоекот, ако му смета на газдата тоа нека не издава соби и точка.

Ак не му чинит, да не издават!

E тука е проблемот со ‘газдите‘ т.е. приватното сместување.Не му се мешаш на туристот во интимата, ама им се мешаш индиректно на 40 комшии.
Проблемот со галамата е дека не познават граница, врати или неширење во друг стан и тука се првите искри.Со други зборој, некој решил да глумит хотел, а другите 15-20 стана во зградата се заложници и после имаме лошо мислење за приватен смештај.
И тука идат првите искри кога во 4 сабајле дечиштата ќе се вратат од град (ЕДНАШ во 10 дена, другите 9 дена се цел ден в стан и музика до крај), па во еуфорија претходно од концертот на Жељко ќе пуштат Ја сам југословенка / Дишем за тобом / Муштулик на цел глас.
Па ако реагираш в полиција ќе ти речат Знајш колку повици имаме вечерва такви?
Па ако решаваш самоиницијативно ќе испадниш крив, па ќе заглавиш ти кај нив место галамџиите или газдата.

Абе не ме зезајте, нема човек под 25 години на сликиве

E тука е проблемот со ‘газдите‘ т.е. приватното сместување.Не му се мешаш на туристот во интимата, ама им се мешаш индиректно на 40 комшии.
Проблемот со галамата е дека не познават граница, врати или неширење во друг стан и тука се првите искри.Со други зборој, некој решил да глумит хотел, а другите 15-20 стана во зградата се заложници и после имаме лошо мислење за приватен смештај.
И тука идат првите искри кога во 4 сабајле дечиштата ќе се вратат од град (ЕДНАШ во 10 дена, другите 9 дена се цел ден в стан и музика до крај), па во еуфорија претходно од концертот на Жељко ќе пуштат Ја сам југословенка / Дишем за тобом / Муштулик на цел глас.
Па ако реагираш в полиција ќе ти речат Знајш колку повици имаме вечерва такви?
Па ако решаваш самоиницијативно ќе испадниш крив, па ќе заглавиш ти кај нив место галамџиите или газдата.
Ем ако му пречит да не издават, друг е проблемот што нуди шупи и мебел од 63ќа, заебава на болјер а наплаќа ко да си у Мајорка. Коа веќе бараш пари треба да понудиш и услуга.

Моиве две раце имаат повеќе прсти него ли туристи на сликиве, ако до 8-9 туристи сезона се праело.
Еден лет - полн авион - 189 патници - 100% исполнети авиони
Screenshot_5.png
Screenshot_3.png
Screenshot_2.png
Screenshot_1.png

.Ама да не си играме со бројки, прво беше за староста, еве не се сите пензионери.
Да е до мене би трампал 10 овдешни за 1 холандски пензионер.Исто и тие други патници во авионот.Чудо како тие не се пребирливи, а дошле од една од најнапредните и најлиберални нации во светот.

Ем ако му пречит да не издават, друг е проблемот што нуди шупи и мебел од 63ќа, заебава на болјер а наплаќа ко да си у Мајорка. Коа веќе бараш пари треба да понудиш и услуга.
Не знаев дека 5 - 7 евра од вечер било во Мајорка.Корисна информација.
Од друга страна, пред некој ден ми се пожалија за група средношколци - им било побарано 250 од вечер - ама немало клима и вајрлес па се откажале кутрите.

.Ама да не си играме со бројки, прво беше за староста, еве не се сите пензионери.
Да е до мене би трампал 10 овдешни за 1 холандски пензионер.Исто и тие други патници во авионот.Чудо како тие не се пребирливи, а дошле од една од најнапредните и најлиберални нации во светот.

Пензионери не трошат пари и имаат куповна моќ колку и македонците, не моеш ти со пензионер со месечни примања од 400 евра чисти да ти троши тука ко шеик кога се има во предвид дека овие цени се исти како и во неговата матична земја.

Ако порачал едно вино и на тоа ќе остане.

Па проблем се цените како може бе да се наплаќа од кревет? Зошто цените кај нас се цело време исти без разлика дали одиш јуни , јули , августи или септември? Во Охрид таксистите не вклучуваат таксиметар ова ми се има случено и многумина го тврдат истото. За цените на храната тука некаде сме ама пиењето е скапо и коа ќе ми кажеш дека 200 евра си потрошил за одмор во Охрид ја ќе ти кажам со тие пари сум бил на море и крај на дикусија. Мора да има промени значи. Во однос на кафичите услугата им е ужасна плус и кусур тешко да добиеш..

Пензионери не трошат пари и имаат куповна моќ колку и македонците, не моеш ти со пензионер со месечни примања од 400 евра чисти да ти троши тука ко шеик кога се има во предвид дека овие цени се исти како и во неговата матична земја.

А Македонците се скапаа од трошење ко шеици :pos: Заправо, добро глумат шеици (y)

За тие ‘пензионери‘ и нивни фамилии се градат 2 згради некаде кон плажите, (неколку од бранот од 80-те веќе живеат во Охрид и постојат дури и мешани бракови) не е се само во тие 10 дена.И сигурноста во резервациите е битна.Имаш договори за закуп на 5 години, баш летово го продолжија хотелите со агенциите.Која македонска агенција или турист/група би ти понудиле таква сигурност?
И побарај некој македонски пензионер со холандска пензија (ги имат доста во Охрид-ско) и прашај го колкави му се месечните износи (за делумен стаж), па размисли после колку би биле на некој со 30 и кусур години.

А Македонците се скапаа од трошење ко шеици :pos: Заправо, добро глумат шеици (y)

За тие ‘пензионери‘ и нивни фамилии се градат 2 згради некаде кон плажите, (неколку од бранот од 80-те веќе живеат во Охрид и постојат дури и мешани бракови) не е се само во тие 10 дена.И сигурноста во резервациите е битна.Имаш договори за закуп на 5 години, баш летово го продолжија хотелите со агенциите.Која македонска агенција или турист/група би ти понудиле таква сигурност?
И побарај некој македонски пензионер со холандска пензија (ги имат доста во Охрид-ско) и прашај го колкави му се месечните износи (за делумен стаж), па размисли после колку би биле на некој со 30 и кусур години.
Не зборувам за македонски пензионери со холандски пензии туку за холандски пензионери со холандски пензии пошто холанѓанецот за разлика од македонецот има огромни давачки таму, додека македонскиот пензионер со холандска пензија си ужива овде, разликата е голема.

Холандските туристи со плиток џеб
Холанѓаните ниско платежни туристи. Иако годинава го преплавија брегот на Охридското езеро туристичките работници се жалат дека не трошеле ниту денар надвор од аранжманот.

getImageThumbnail.axd

Не купувале влезници за разглед на културно-историските споменици, не седнуваат во кафулиња и ресторани. Наместо да им биде евтино, гостите постојано се жалеле на високите цени во Охрид.

- Понудата што се даде во Холандија е со многу низок квалитет се понудија многу ниски цени а тоа повлече доаѓање на многу слабо платежно способни гости, вели Климент Наумов туристички водич.

- Ние можеме колку сакаме да ги дигнеме цените но, тоа би било самоубиствен акт за туризмот во Р.М , сепак мораме да видиме каква е конкуренцијата и каква ни е клиентелата, вели проф др Науме Мариноски професор на ФТУ Охрид.
Враќањето на Холанѓаните на брегот на Охридското езеро е голем успех, смета вицепремиерот Пешевски. Според него за привлекување на гости со подлабок џеб ќе треба да се поработи на подобрување на квалитетот на туристичките капацитети и услуги.

- Целта на Владата е да го промени менталитетот на сите луѓе кои се занимаваат со туризам. Треба да почнеме од некаде, не треба да се бара влакно во јајцето. За прв пат после долги години имаме голем број на туристи во државата а, тоа е директен резултат на владините напори, вели вицепремиерот Владимир Пешески.

По два чартер летови од Амстердам неделно слетуваат во Охрид. Евтините аранжмани што ги има и за само 80 евра неделно со вклучен превоз, ноќевање и појадок донесоа сиромашни туристи. За побогати гости Охрид ќе треба уште многу да работи.

Соња Рилковска
http://star.kanal5.com.mk/(S(aypw1155qzay5f45rtmu4455))/default.aspx?mId=37&eventId=80242&egId=13

Се отепаа од седење на сепаре за 10 евра :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom