Еден Господ, една религија ?

• Креатор на темата Креатор на темата Siddartha
  • Време на започнување Време на започнување
Многупати пишувано не значи дека е добро напишано!

Еден е богот, имињата се различни сакаш да ми кажеш?
Сакаш да ми кажеш дека Аллах е едно со еврејскиот бог, исто со твоето свето тројство, исто со Исус Христос, спасителот? Исто со Шива и Шакти?

Различни се и ритуалите на обожување на истиот тој бог, во зависност од човекот? Така?

П.С.
За мојата философија си има тема, таму јас пишувам и кој сака чита, истражува и дискутираме колку што можеме подобро! Не мора да те интересира... :)

Hmm...Da te potestam na vojnite ...Od Krstonosnite do denesnive!

Vo koja kategorija spagaat tie? Nevernici?Sektasi?
Тоа што сакаш да наметнеш вина за сите војни врз реигијата, е само твое тенденциозно и незрело мислење.
Етикетирај ги како на тебе ти одговара.[DOUBLEPOST=1406740656][/DOUBLEPOST]
Знаев дека ова ќе го кажеш. Се сметаат за верници и веруваат во Аллах, се молат, постат и сл. Што уште е потребно да ги сметаме за верници (колку и да се ретардони)?
Самиот рече дека атеистите имаат помала развиена човечност од верниците. Јас реков безразлика на делата....
Каков заклучок да изнесеме? :)
Да ги сметаме за верници кога нема да ги вршат тие злодела(убиства....)а она што си го пишал во постот.[DOUBLEPOST=1406740761][/DOUBLEPOST]

Сакаш да ми кажеш дека Аллах е едно со еврејскиот бог, исто со твоето свето тројство, исто со Исус Христос, спасителот? Исто со Шива и Шакти?

Различни се и ритуалите на обожување на истиот тој бог, во зависност од човекот? Така?

П.С.
За мојата философија си има тема, таму јас пишувам и кој сака чита, истражува и дискутираме колку што можеме подобро! Не мора да те интересира... :)
Многу пати сум пишал за ова прашање да не се повторувам.(Бог е еден патиштата се многу, за секој припадник на определена религија соодветниот пат е нај-правилен).
За твојата филозофија(секта, учење, ред или што и да е)чесно да ти кажам не ме интересира особено.
П.С Благодарам на поканата, но воопшто не ме собалазнува твојата филозофија.

Последно уредено:
Не ми одговори на прашањата воопшто... Ќе го дочекам можеби тој ден додека сум на Земјата, не мора тука!
Благодарам што се помачи цитат да ми дадеш ;)

На темата:
Пак ќе прашам, можеби друг христијанин или муслиман ќе ми даде одговор: како тоа за еден муслиман Исус Христос е еден ист бог како Аллах или пак безимениот бог од стариот завет, како тоа за еден христијанин Аллах е исто со тројството во кое верува истиот?

Благодарам!

Тоа што сакаш да наметнеш вина за сите војни врз реигијата, е само твое тенденциозно и незрело мислење.
Hmm...Da te potestam na vojnite ...Od Krstonosnite do denesnive!

Vo koja kategorija spagaat tie? Nevernici?Sektasi?

Te molam navedi kade e spomnat zborot "site" za mojot post da bide тенденциозно и незрело мислење?
Kade brzas so tvoite tendeciozni i nezreli repliki?Citaj go sogovorniokt prvin. Ima vreme za vreganje.
Eve uste edno potpasanje: Dali suetata e del od vasata duhovnost?

Како и да е и тие се верници. Сакам само да ти кажам дека не треба да се става религијата пред човекот. Ако ја земеме свеста пример, ќе имаш ист став, и за совеста исто... Треба да се гледа по човекот затоа што во ваков случај не можеш да компарираш верник и атеист во однос на религијата, како што прави Бог (мислев на членот). Тоа е многу погрешно.

Мислам дека повторно нема да ме разбереш и еве ти прост пример. Не можеме да споредуваме атеистичко гледиште и гледиште на еден верник кон надприродното. Затоа што атеистот не верува во истото и ќе нема допирни точки кои ќе можат да се споредат.

Или уште попросто. Зошто ти не ги сметаш, а јас ги сметам ,ретардониве, за верници? Терористи се, но тука се гледа факторот човечкост или совест, пример, а не верба во одреден Бог. Разнеле џамија, вчера. Дали еден муслиман би можел да го направи тоа!?

Te molam navedi kade e spomnat zborot "site" za mojot post da bide тенденциозно и незрело мислење?
Kade brzas so tvoite tendeciozni i nezreli repliki?Citaj go sogovorniokt prvin. Ima vreme za vreganje.
Eve uste edno potpasanje: Dali suetata e del od vasata duhovnost?
Кога се пишува од....до,(.Od Krstonosnite do denesnive!) тогаш нормално се вклучува на се што е во тој диапазон(во случајов војните). Ако не си мислел така поправи се.
Не суетата е тесно сврзана со егото, а егото како и суетата не се дел од духовноста.[DOUBLEPOST=1406746009][/DOUBLEPOST]
Како и да е и тие се верници. Сакам само да ти кажам дека не треба да се става религијата пред човекот. Ако ја земеме свеста пример, ќе имаш ист став, и за совеста исто... Треба да се гледа по човекот затоа што во ваков случај не можеш да компарираш верник и атеист во однос на религијата, како што прави Бог (мислев на членот). Тоа е многу погрешно.

Мислам дека повторно нема да ме разбереш и еве ти прост пример. Не можеме да споредуваме атеистичко гледиште и гледиште на еден верник кон надприродното. Затоа што атеистот не верува во истото и ќе нема допирни точки кои ќе можат да се споредат.

Или уште попросто. Зошто ти не ги сметаш, а јас ги сметам ,ретардониве, за верници? Терористи се, но тука се гледа факторот човечкост или совест, пример, а не верба во одреден Бог. Разнеле џамија, вчера. Дали еден муслиман би можел да го направи тоа!?
Тие се сметаат за верници, а исто и некои ги сметаат за такви, но верата во Бог не се покажува со убиства, разнесување џамии, цркви...а со сосема други дела.

Тоа ја потврдува тезата неверник -пониско ниво на човечност(во случајов што си го посочил - никакво).

Последно уредено:
Тоа е и проблемот.
Не значи ако не верува во одреден Бог нема ни ронка човечност.
Тука грешиш. :)

Тоа е и проблемот.
Не значи ако не верува во одреден Бог нема ни ронка човечност.
Тука грешиш. :)
Грешно си ме разбрал.(пишав никаква човечност за оние дела кои си ги навел).
Човечноста е сврзана со верата, а таа од своја страна со делата.[DOUBLEPOST=1406746611][/DOUBLEPOST]
Enough said... Uzivaj sea! ;)
Секогаш :)

На темата:
Пак ќе прашам, можеби друг христијанин или муслиман ќе ми даде одговор: како тоа за еден муслиман Исус Христос е еден ист бог како Аллах или пак безимениот бог од стариот завет, како тоа за еден христијанин Аллах е исто со тројството во кое верува истиот?

Пак не си разбрал ништо.
Исус не е Алах,тој е Син Божји а воедно и отелотворение на Отецот(Бог),значи и самиот е Бог.

ТРОЈСТВОТО е најголем закон на универзумот, само таквите како тебе тешко го разбираат.

Патот до Алах е друг, џабе е и да ти го објаснувам.

Грешно си ме разбрал.(пишав никаква човечност за оние дела кои си ги навел).
Човечноста е сврзана со верата, а таа од своја страна со делата.
Не, убаво те разбрав.
Ти викам дека има и лица кои не веруваат, дали тие имаат барем малку човечност?

Јас не зборував за „различните“ патишта, не ме разбираш ти мене.
ЈАс зборував за едниот бог кој сите велат дека е еден, а ете Исус не е алах, еврејскиот бог не е христијански итн итн...
Како тоа „еден бог“, многу патишта кога се гледа по писанијата: не само што се многу патишта, ами и различни богови...?

Ама доволно одговори :) Задоволен! ;)

Сега прочитај што се правеше претходно муабет... за да бидеш во тек со настаните, гледам се загуби малку...

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom