Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Мислиш на тој до киното? До кафичите План Б и Конект?
ДО кафичите да тоа беше правеа и тост и не беа лоши во центарот карши старата автобуска.

ама сега секна и треба да им плаќам на грците ете то је

A

Avenger99

Гостин
ДО кафичите да тоа беше правеа и тост и не беа лоши во центарот карши старата автобуска.

ама сега секна
Да да супер беа, со газдите лично се познавав, секоја вечер бевме таму не само на гиро него и на ракија :D Заминаја тие за Германија, газдарицата имаше сестра во Германија и си отиде, го повлече цело семејство со неа.[DOUBLEPOST=1406636244][/DOUBLEPOST]Иначе правеа феноменално гиро, мислам дека во лето имаше повеќе гужва кај нив него ли во било кој ресторан. И приколката што беше кај гимназијата беше исто така нивна.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Да да супер беа, со газдите лично се познавав, секоја вечер бевме таму не само на гиро него и на ракија :D Заминаја тие за Германија, газдарицата имаше сестра во Германија и си отиде, го повлече цело семејство со неа.

Добро значи сепак Охрид не е град кадешто се живее од било кој бизнис а поготово од туризам луѓето со право се бунат и жалат .

Грците барем те тинтраат до крај само да ти земат пари.

тежок бизнис е туризмот

A

Avenger99

Гостин
Добро значи сепак Охрид не е град кадешто се живее од било кој бизнис а поготово од туризам луѓето со право се бунат и жалат .

Грците барем те тинтраат до крај само да ти земат пари.

тежок бизнис е туризмот
Они одамна имаа план да си одат од Охрид, али јебига сега им излезе прилика.. Лепчињата ги нарачуваа од Грција, а месото им беше од мик св. Николe, само компирот не им беше нешто нај нај ама салатите и сосовите им беа многу добри. И многу добро ја одржуваа хигиената во објектот за разлика од многу други сендвичари.

Последно уредено од модератор:
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.544
Поени од реакции
29.116
Цените Охрид се горе-долу исти и во лето и во зима. Ако 10 денари плус/минус ви прават разлика, сфаќаме колку е сатот. Јас кога се преселив во Скопје цените по кафичите не ми беа толку голем шок за разлика од колегите кои беа од други градови. Така да муабетот дека со парите кои ќе ги дадете за кафе во Кадмо во јуни ( нес 90/100? ) се еднакви на 4 нес во декември ви паѓааат во вода. Нервира фактот што жителите на Скопје се најгласни во несогласувањето со цените ( пинг @Комита Ултрас , џин тоник во Миднајт е 180 денари, плус влез ) .
Охрид има места за сечиј џеб. Ако сте се одлучиле да се движите по шемските кафичи и ресторани, бидете си спремни да си платите и да не кукате после цела година дека било скапо. За услугата немам коментар, во сите кафичи никогаш не сум чекала повеќе од 7-8 минути за услуга ( освен Аквариус, таму имам чекано и 15 мин ), никогаш келнер не ми висел над глава и не ме терал да нарачувам пијачки, и никогаш никој не ми се испонашал. Не поради тоа што сум од Охрид, туку ако сум седнала да јадам/пијам во ресторан, не коментирам за се и сешто и не го третирам келнерот како да ми е роб. Кога се понашате убаво никој нема да ви се испонаша. А не уште неседнати чекате маани да најдете.
И мала дигресија околу Струга и струшкиот туризам. Никаде, ама буквално никаде не се издаваат фискални сметки. Ако вас ова ви е океј, шта речи...
Епа еве иди на Немо седни во било кој кафич освен тој шо е до тобоганот и порачај едно кафе да видиш како ќе те станат одма. Се правите тврдоглави или не знам што. Чим никој не ве тера да станете, чим ви е ефтино се и услугата тип, чим не гасите бољери уживајте си у парите за време на туризмот. Упс заборавив секоја година се помалце имате...

Проблемот е што вие мислите дека ви шириме анти кампања, а уствари ви укажуваме на грешките али нејсе нема везе топ ви е. Наредна година коцка мраз 100 денари.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.485
Поени од реакции
14.924
Прочитав неколку страни и да не го тупиме многу, работата е многу едноставна.

Скоро никој не го баталил Охрид поради тоа што велат медиумите, црната пропаганда по форумите или што ти знам. Скоро сите сме биле во Охрид на одмор, ретки се тие што не го виделе Охрид, што не преспале таму. Отпорот е од искуство, а не од некаква пропаганда.

Едноставно седнуваат пред да тргнат некаде на одмор и прават математика, за колку пари што ќе добијат и се одлучуваат. Ако треба ќе платат и малку повеќе, но ќе отиде во странство и на море. Зависи од возраста, но море и странство имаат секогаш предност. Башка што сега цените не се високи, па можеш секоја година да одиш на различно место/држава на Медитеранот. Подобро и таму ќе изгура 5 ноќевања, отколку повеќе во Охрид.

Охрид треба целосно да ја смени концепцијата. Со ваков разнолик, вашарски туризам никогаш веќе нема да се развијат.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.160
Поени од реакции
8.906
И на тебе ќе ти кажам како и на една друга тема - доколку продужите со оваа ароганција Ак не ви чинит не идајте - нема да ве биде
Е тоа не можам да го разберам, ем се занесуваат ко јајца на кривина, а после плачат за туристи.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Што да направат и охриѓаните веќе ? Кога беше Петрески и СДСМ на локална власт вечити кривци беа тие, е сега Вмро-Дпмне победи во Охрид, па ајде сега да видам нека се среди градот..:icon_lol:

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Не знам што е тешко да бидете искрени. Не ви е до цените. Не ви е до услугата.

Се знае зошто (ви) служи туризмот. За да се пофалите дека сте биле негде
Што вреди кога на комшијата ќе му кажеш дека си бил во Охрид, кога тој ќе ти каже дека бил “у Грчка“. Што вреди да се тагираш на фејсбук во Охрид? Нема лајкови.
Дупло поскапо да биде “у Грчка“, пак таму ке се оди.
Охрид не е интересен за туризам, оти не е интересен за фалење во муабети. Не ви ја крева цената.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.226
Поени од реакции
42.971
Ме трогна прикаската.
Решив следното дете да ми се вика Леонид (или нина ако е женско) ради ова сторија која ми ј арастрепери душата.
Единствено ме интересира како во 1966 година ја однел пастрмката од Охрид до Дубровник?
Мислам онака да остане толку свежа и убава за да и се вреже во сеќавање.
Ај сега ќе седне на авион, или по модерни автопатишта со современи коли... Во 80 десети, кога беше направен автопатот, од БТ до дубровник со просечна кола (преку косово и црна гора - значи по најкраток пат) стигнував за некои 16 сати. Во 66 година, со тогашни патишта и тогашни возила, и тогашни рути.. би рекол најмалце дупло... ден ипол, и уште од ОХ до Битола 2 сати со тогашни возила и патишта, (башка сигурно директ од риболов не скокнал во колата) така да некои 2 дена патуваше таа пастрмка до Дубровник во возило без клима... Во време кога (барем овде) не беа познати преносни фрижидерчиња.
Да беше некоја друга пастрмка - од друго место фатена - сигурно ќе се смрдеше до тогаш.. но не и Охридската.[DOUBLEPOST=1406623593][/DOUBLEPOST]
Оставивме, и ете пропадна туризмот во Охрид...
У мраз ја чувал може или ја фатил у некоја рибарница у Дубровник

Што да направат и охриѓаните веќе ? Кога беше Петрески и СДСМ на локална власт вечити кривци беа тие, е сега Вмро-Дпмне победи во Охрид, па ајде сега да видам нека се среди градот..:icon_lol:
грк некој како тебе да дојде ќе го оправи 100%

Член од
17 август 2011
Мислења
10.368
Поени од реакции
18.498

Што вреди кога на комшијата ќе му кажеш дека си бил во Охрид, кога тој ќе ти каже дека бил “у Грчка“. Што вреди да се тагираш на фејсбук во Охрид? Нема лајкови.
Охрид не е интересен за туризам, оти не е интересен за фалење во муабети. Не ви ја крева цената.
Не е муабетот за фалење,едноставно не е интересен.Нема ништо што би ме привлекло иако одмор во странство ме кошта дупло.Ниту во поглед на услуга,ни плажи ниту ноќниот живот..повеќе од еднаш нема зашто да се иде.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Бранко седи на приодите на Охрид и ги одвраќа туристите да не одат таму на летовање

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058

Коа си у право у право си... -_-

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.160
Поени од реакции
8.906
Ти пρам муабет за маса од двајца бе....:facepalm:
И паκ ниκој не го сфаќа муабетот.Не е моментот минимална сметκа или не, пρавиме муабет за ΚУПОВНАТА МОЌ на стρансκиот туρист и на нашиот туρист.И κултуρата.Немој сеа со пρиκасκите за тоа κога одите во супеρмаρκет блабла.Не е исто вечеρа во ρестоρан и одење во супеρмаρκет.Мене κултуρата не ми дозволува да седнам неκаде κаде што не можам да си дозволам и да се понашам господин сосила.Ρеκов и паκ ќе ρечам,чаламот е голем κај нас,нишо дρуго.
Те читам и не можам да ти се изначудам. Баш чаламот е тој кој може на охриѓани да им донесе профит, пошто странскиот турист има куповна моќ факт ама тој не купува, пошто не пати од комплекси и купува тоа што му е неопходно. Биди сигурна дека ако некој холанѓанец порачал скапо вино тоа и не е некој промет ниту профит за сопственикот на ресторанот.

Шо се однесува за куповна моќ, секој кој отишол македонец во Охрид оди со некоја сума пари која е штедена и спрема за трошење. така да муабетот куповна моќ тука не држи вода. Проблемот е што коа ќе дое у Охрид во старт му се врши притисок и така психички несвесно се тера да не троши. (Верувај никој без разлика која социјална класа е, не оди во Охрид за да штеди, проблемот е во вас охриѓаните што не знаете како да го извадите максимумот од тие туристи што дошле)

Во трговскиот свет политиката е како да се привлечат клиентите да дојдат на место иако се со слаба куповна моќ и коа се веќе таму потсвесно да се натераат да купуваат. Пример ти се големите супермаркети кои даваат еден производ на акција по багателна цена за да можат да привлечат клиенти а коа ќе дое клиентот нема да земе само од производот кој е на акција.

Штета навистина што ова стратегија која со години е застапена насекаде не доаѓа до угостителите од Охрид ниту пак до професорите на факултетот за туризам (ако може факултет да се нарече)

А угостителиве се собрале и констатирале дека причината лежи во медиумите, во дојран :pos: рампи ќе ставале не знам што.

И после ќе сме оделе напред со нашиве експерти по туризам и економија. Абе ај...

Kajgana Shop

На врв Bottom