По оваа логика, германската економија брзо ќе пропадне.А дека се произведувале квалитетни производи, се произведувале, затоа и пропадна економијата на Југославија. Купуваш една ламба и забораваш кога си ја променил. Ем така нема обрт, капут фирма.
Борово порано беше Бата. После национализација ваљда само името го смени, али не и фонтот на буквите од логото. Понекаде продавниците на Борово сеуште ги викаа Бата.Арно викаш... Дексим веќе пред распадот Обуча правеше... фино што ме потсети и за Астра Загреб за Конверс...Борово правеа и Стартас патики оние платнените...
Помладите не знаат
Ех, да. Така е. Џабе ми беа тие квалитетни производи, коа знаев дека не се производ на домашни инжинери. Тоа ме дотолчуваше ептен и не можев баш како што треба да си уживам у нивната долговечност и функционалност, затоа што длабоко во себе патев оти заслугите за дизјнот, идат на конто на некој Ханс од Франкфурт.Абе зарем уште ве фаќа носталгија по таа "ИКЕА" држава која само земаше лиценци, увезуваше полуфабрикати и ги склопуваше во фабриките.
Во тие просперитетни години на таа држава нема ниту еден 100% оригинален домашен производ конструиран од југословенски инженери.
Епа затоа сега и ги нема, а ја нема ни државата која ги произведуваше.Ех, да. Така е. Џабе ми беа тие квалитетни производи, коа знаев дека не се производ на домашни инжинери.
Но, денес Ханс од Франкфурт праи срања што треба да се продаваат побрзо. Тоа е разликата суштинска, а не е до државата до толку. Види на прва или втора страна, мој пост за ова. До времето е, во поголема мера, а во помала до државата.Епа затоа сега и ги нема, а ја нема ни државата која ги произведуваше.
Парите сега одат кај Ханс од Франкфурт, порано парите одеа за подароци за Софија Лорен.
Ханс од Франкфурт праи производи зависи за кој пазар, обично во Германија и најевтиното нешто што е произведено во Германија е поевтино од кинеското и е безсмртно.Но, денес Ханс од Франкфурт праи срања што треба да се продаваат побрзо. Тоа е разликата суштинска, а не е до државата до толку. Види на прва или втора страна, мој пост за ова. До времето е, во поголема мера, а во помала до државата.
А нашите пари кај одат денеска, не ми се ни збори.
Има поента за uberконзумеризмот кој ефективно го распространува глобализацијата, но нема заради тебе да се повторувам. Ако не ја сфаќаш разликата во квалитет на адидас од 1982-ра и денешен Адидас, можеби не треба на вакви теми да дискутираш.Ханс од Франкфурт праи производи зависи за кој пазар, обично во Германија и најевтиното нешто што е произведено во Германија е поевтино од кинеското и е безсмртно.
Ја се кладам дека мене коа ме викаа националист кој сака да ја распарчи Југославија, твоите или ти сеедно се крстевте пред слика од Тито. Нејсе, ова не е тема за серење против, или за Југославија, туку за квалитетот на производите.До технологијата е и до тоа колку се вложува во неа. Не можеш ти да очекуваш од држава која не инвестира у технологија и наука да опстане.
Адидасот во 80те и сега не е променет на квалитет, разликата е што сега нема стандарди за квалитет во нашата држава. Уберконсумеризмот за кој зборуваш ти не е наметнат со сила, туку е право на слободен избор пошо и онака апарати кои сеуште функционираат се фрлаат во контејнер пошто не се "модерни". Разликата во Југославија е што тогаш немало нешто кое се сметало за модерно пошо изборот бил и онака доста ограничен.Има поента за uberконзумеризмот кој ефективно го распространува глобализацијата, но нема заради тебе да се повторувам. Ако не ја сфаќаш разликата во квалитет на адидас од 1982-ра и денешен Адидас, можеби не треба на вакви теми да дискутираш.
Ја се кладам дека мене коа ме викаа националист кој сака да ја распарчи Југославија, твоите или ти сеедно се крстевте пред слика од Тито. Нејсе, ова не е тема за серење против, или за Југославија, туку за квалитетот на производите.