Маде ин Југославија

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Арно викаш... Дексим веќе пред распадот Обуча правеше... фино што ме потсети и за Астра Загреб за Конверс...Борово правеа и Стартас патики оние платнените...
Помладите не знаат :)

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Их хабе ајне-цвајне бормашинен од Искра. Работат супер и кизнајт од кога се.
Фантастише, бре.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Ние сме немале никаква бела техника од Југославија туку Италијанска Сингер 196Х и телевизор Телефункен со ламби - уште работи.
Голф 2 германски не тасов. Ние сме плаќале дупло само да е Маде ин Европа. Алат Бош исклучиво.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Плочи за на грамофон.. ехххххх нема плоча која ја немам :) Ролинг стоунс па натаму.. и секако Токарев ТТ-33.. сеуште го имам.. маде ин Црвена Застава.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.975
Поени од реакции
8.651
А дека се произведувале квалитетни производи, се произведувале, затоа и пропадна економијата на Југославија. Купуваш една ламба и забораваш кога си ја променил. Ем така нема обрт, капут фирма.
По оваа логика, германската економија брзо ќе пропадне. :pos:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.361
Арно викаш... Дексим веќе пред распадот Обуча правеше... фино што ме потсети и за Астра Загреб за Конверс...Борово правеа и Стартас патики оние платнените...
Помладите не знаат :)
Борово порано беше Бата. После национализација ваљда само името го смени, али не и фонтот на буквите од логото. Понекаде продавниците на Борово сеуште ги викаа Бата.
(Бата е прастар бренд)

Astra коа ја изгуби лиценцата почна да праи свои патики Astrea, кои беа исти потпуно, со Конверс, ама со друго лого, нивно - лошо лого. но, квалитетот беше ист, пошто на потпуно истите машини по истиот блупринт ги правеа.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.975
Поени од реакции
8.651
Абе зарем уште ве фаќа носталгија по таа "ИКЕА" држава која само земаше лиценци, увезуваше полуфабрикати и ги склопуваше во фабриките.

Во тие просперитетни години на таа држава нема ниту еден 100% оригинален домашен производ конструиран од југословенски инженери.

Времето сега знам дека е за никаде,ама и Југославија не е била тоа што си мислите!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.361
Абе зарем уште ве фаќа носталгија по таа "ИКЕА" држава која само земаше лиценци, увезуваше полуфабрикати и ги склопуваше во фабриките.

Во тие просперитетни години на таа држава нема ниту еден 100% оригинален домашен производ конструиран од југословенски инженери.
Ех, да. Така е. Џабе ми беа тие квалитетни производи, коа знаев дека не се производ на домашни инжинери. Тоа ме дотолчуваше ептен и не можев баш како што треба да си уживам у нивната долговечност и функционалност, затоа што длабоко во себе патев оти заслугите за дизјнот, идат на конто на некој Ханс од Франкфурт.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.975
Поени од реакции
8.651
Ех, да. Така е. Џабе ми беа тие квалитетни производи, коа знаев дека не се производ на домашни инжинери.
Епа затоа сега и ги нема, а ја нема ни државата која ги произведуваше.

Парите сега одат кај Ханс од Франкфурт, порано парите одеа за подароци за Софија Лорен. ;)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.361
Епа затоа сега и ги нема, а ја нема ни државата која ги произведуваше.

Парите сега одат кај Ханс од Франкфурт, порано парите одеа за подароци за Софија Лорен. ;)
Но, денес Ханс од Франкфурт праи срања што треба да се продаваат побрзо. Тоа е разликата суштинска, а не е до државата до толку. Види на прва или втора страна, мој пост за ова. До времето е, во поголема мера, а во помала до државата.

Инаку, нашите пари кај одат денеска, не ми се ни збори.:facepalm:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.975
Поени од реакции
8.651
Но, денес Ханс од Франкфурт праи срања што треба да се продаваат побрзо. Тоа е разликата суштинска, а не е до државата до толку. Види на прва или втора страна, мој пост за ова. До времето е, во поголема мера, а во помала до државата.

А нашите пари кај одат денеска, не ми се ни збори.
Ханс од Франкфурт праи производи зависи за кој пазар, обично во Германија и најевтиното нешто што е произведено во Германија е поевтино од кинеското и е безсмртно.

До технологијата е и до тоа колку се вложува во неа. Не можеш ти да очекуваш од држава која не инвестира у технологија и наука да опстане.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.361
Ханс од Франкфурт праи производи зависи за кој пазар, обично во Германија и најевтиното нешто што е произведено во Германија е поевтино од кинеското и е безсмртно.
Има поента за uberконзумеризмот кој ефективно го распространува глобализацијата, но нема заради тебе да се повторувам. Ако не ја сфаќаш разликата во квалитет на адидас од 1982-ра и денешен Адидас, можеби не треба на вакви теми да дискутираш.

До технологијата е и до тоа колку се вложува во неа. Не можеш ти да очекуваш од држава која не инвестира у технологија и наука да опстане.
Ја се кладам дека мене коа ме викаа националист кој сака да ја распарчи Југославија, твоите или ти сеедно се крстевте пред слика од Тито. Нејсе, ова не е тема за серење против, или за Југославија, туку за квалитетот на производите.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.975
Поени од реакции
8.651
Има поента за uberконзумеризмот кој ефективно го распространува глобализацијата, но нема заради тебе да се повторувам. Ако не ја сфаќаш разликата во квалитет на адидас од 1982-ра и денешен Адидас, можеби не треба на вакви теми да дискутираш.

Ја се кладам дека мене коа ме викаа националист кој сака да ја распарчи Југославија, твоите или ти сеедно се крстевте пред слика од Тито. Нејсе, ова не е тема за серење против, или за Југославија, туку за квалитетот на производите.
Адидасот во 80те и сега не е променет на квалитет, разликата е што сега нема стандарди за квалитет во нашата држава. Уберконсумеризмот за кој зборуваш ти не е наметнат со сила, туку е право на слободен избор пошо и онака апарати кои сеуште функционираат се фрлаат во контејнер пошто не се "модерни". Разликата во Југославија е што тогаш немало нешто кое се сметало за модерно пошо изборот бил и онака доста ограничен.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.361
Точно е дека е право на слободен избор уберконсумеризмот, но производите општо се понеквалитетни, па ти бирај кое гомно помалку смрди. Едноставно денес нема потреба да бидат толку квалитетни. Зошто? Се е објаснето во постот што ти го посочив.

Адидасот е понеквалитетен денес. Општо. Не само кај нас. Адидас е земен како пример, кој важи за скоро се.
"Немало модерно пошто изборот бил ограничен"?:vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom