Радикален ислам во Македонија

Член од
14 август 2006
Мислења
45.360
Поени од реакции
84.582
Исламот се наоѓа на средина, претставува баланс, он ја пружа најсовршената слобода, таму секој има право да го следи својот правец и да биде заштитен под закрилата на тој систем, .
:pos:
Хах, до сега мислев дека овој е озбилен, али сега глеам дека не заебава.
Добар трол си, нема што.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Прво. Ај види на која тема си, и дали таа е за твоите лични ставови или за ставовите на оние за кои се однесува насловот на темава?
Второ. Дали твоите ставови не беа дека луѓето за кои те прашав дали може да се сметаат за "невини" според исламот, се незналици и неверници и дека требало да ги подучуваш за да можело да има "правилно функционирање на човештвото"?

Цитирам: Мое е да ги поучам, ако фаќаат ука, а потоа секој по свој пат![DOUBLEPOST=1406228213][/DOUBLEPOST]
:pos:
Хах, до сега мислев дека овој е озбилен, али сега глеам дека не заебава.
Добар трол си, нема што.
Изгледа ќе мора да престанам да ти одговарам тебе!!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Цитирам: Мое е да ги поучам, ако фаќаат ука, а потоа секој по свој пат!
Епа ова е причината поради која никогаш нема да разберете и ќе се повторувате! Нема што да поучуваш!
Тоа што за тебе е вистински и исправен начин на живот, незначи дека е за сите! Не се сите луѓе исти! Вашата тенденција да направите свои копии од сите луѓе е причина за одбојноста и лошиот имиџ што го има исламот!
Се додека се служите со термини како "неверник", "еретик", "заблуден" и што уште не, ќе гледате непријател во разноликоста, и ќе се стремите да ја уништите.
Љубовта не е во тоа да ги смениш луѓето во тоа што ти сакаш да бидат, туку да ги прифатиш какви што се. Се додека не го разберете ова, ќе си останете во интелектуалниот, духовен и културолошки мрак, мислејќи дека другите се оние на кои им треба подучување.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Епа ова е причината поради која никогаш нема да разберете и ќе се повторувате! Нема што да поучуваш!
Тоа што за тебе е вистински и исправен начин на живот, незначи дека е за сите! Не се сите луѓе исти! Вашата тенденција да направите свои копии од сите луѓе е причина за одбојноста и лошиот имиџ што го има исламот!
Се додека се служите со термини како "неверник", "еретик", "заблуден" и што уште не, ќе гледате непријател во разноликоста, и ќе се стремите да ја уништите.
Љубовта не е во тоа да ги смениш луѓето во тоа што ти сакаш да бидат, туку да ги прифатиш какви што се. Се додека не го разберете ова, ќе си останете во интелектуалниот, духовен и културолошки мрак, мислејќи дека другите се оние на кои им треба подучување.

Камо ти многу интелигентно и напредно човече да имаше доволно интелигенција за да ги сватиш овие работи, тука говориме за човечност, за која кај тебе и изгубен целион сенс!

Тоа е дел од моето верување, тоа она во што јас верувам и ја искажува љубовта кон сите луѓе, кога ќе видиш слеп човек, како оди кон бездна, ако не го спречиш и си премолчиш, нели имаш одговорност за неговата смрт!?

Е тоа е поуката и желбата да го подучиш некого, а со инка не се тура, сакаш свати сакаш не, твоја работа и не те спречивам да живееш како што сакаш, можеш слободно да си тераш по свој пат, но и ти не ми застанувај на пат, терај си, не се одзивај на мојата поука, живеј си како што си живееш, а и јас ќе си живеам како што сакам!

Во случајов ти си тој кој ме убедува да не живеам онака како што мислам дека треба! Па нели ти си многу Либерален и оставаш секој да си го живее својот живот? Па зашто тогаш ми продаваш тука по Форум пуфки како не требало да живеам како што сакам?

Ме убедуваш во нешто во кое ни сам не си убеден!

Член од
6 ноември 2013
Мислења
215
Поени од реакции
50
Камо ти многу интелигентно и напредно човече да имаше доволно интелигенција за да ги сватиш овие работи, тука говориме за човечност, за која кај тебе и изгубен целион сенс!

Тоа е дел од моето верување, тоа она во што јас верувам и ја искажува љубовта кон сите луѓе, кога ќе видиш слеп човек, како оди кон бездна, ако не го спречиш и си премолчиш, нели имаш одговорност за неговата смрт!?

Е тоа е поуката и желбата да го подучиш некого, а со инка не се тура, сакаш свати сакаш не, твоја работа и не те спречивам да живееш како што сакаш, можеш слободно да си тераш по свој пат, но и ти не ми застанувај на пат, терај си, не се одзивај на мојата поука, живеј си како што си живееш, а и јас ќе си живеам како што сакам!

Во случајов ти си тој кој ме убедува да не живеам онака како што мислам дека треба! Па нели ти си многу Либерален и оставаш секој да си го живее својот живот? Па зашто тогаш ми продаваш тука по Форум пуфки како не требало да живеам како што сакам?

А да те прашам јас вака да не бегаме од темава дали ти јавно ги осудуваш радикалните исламисти во Република Македонија коишто прават штета и на муслиманите и на хриситијаните?

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
А да те прашам јас вака да не бегаме од темава дали ти јавно ги осудуваш радикалните исламисти во Република Македонија коишто прават штета и на муслиманите и на хриситијаните?

јавно ги осудувам и се оградувам од сите оние кои го користат Исламот во криминални акти, без разлика какви тоа и да се, бидејки Исламот јавно и едногласно ги осудува сите оние кои на било каков начин се поврзани со криминални дејствија!

Еве јавно и одговорно, не само јас, и секој Муслиман би ви го рекол истото!

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594

Не бе човек, немој ваков муабет.Ислам не значи човечност, не е ова хуманизам, ислам си е покорност кон господ. Човечноста не се учи од книга, нема прирачник по човечност. Од секојдневните интеракции со луѓето спознаваме шо е човечно. Менлива категорија ти е тоа, постои динамичност, нештата не се исти пред 10, 50 , 500 , 1700 и шо-ти-јас-знам години. Поставките се многу поразлични од тогаш. Исламот е останат ист. Си тапка во место во својата изворна форма.
И нема потреба да спасувате луѓе и да им го покажувате вашиот пат, најсериозно.

Малку ли деца, луѓе, ги доведовте во заблуда и ги пративте во сигурна смрт?

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Не бе човек, немој ваков муабет.Ислам не значи човечност, не е ова хуманизам, ислам си е покорност кон господ. Човечноста не се учи од книга, нема прирачник по човечност. Од секојдневните интеракции со луѓето спознаваме шо е човечно. Менлива категорија ти е тоа, постои динамичност, нештата не се исти пред 10, 50 , 500 , 1700 и шо-ти-јас-знам години. Поставките се многу поразлични од тогаш. Исламот е останат ист. Си тапка во место во својата изворна форма.
И нема потреба да спасувате луѓе и да им го покажувате вашиот пат, најсериозно.

Малку ли деца, луѓе, ги доведовте во заблуда и ги пративте во сигурна смрт?
Хм, двосмислено, токму тоа кажува колку исламот е совршена вера, тоа што останал непроменет, што не вовел светци и икони на секој чекор, на кои луѓето наместо на бог ќе му се молат!

А младите деца, секуларистите како ти, ги убиваат во Палестина, ги убиваа во Ирак, ги убиваа во Босна!

А знаеш ли зошто секогаш жртви се Муслиманите? поради нивната мирна природа и понизност!!

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Мое мислење затоа што исламот е неколку века помлад од христијанството за нив е сега средниот век кој кај католиците значел експанзија и инквизиција па шосле 200 год и тие како нас ќе преминат во стагнација а за Албанциве според мене можеби има мал број фанатици ама општо тие се најмали верници како и ние од сите што ги знам никој не се приврзува за коранот Албанците се бизнис луѓе за тоа им пуштам рака па можно е и од бизнис причини сега да искористат со вахабизмов исто и Македонските муслимани си ја дале верата за да станат аги или што било сега и тие стануваат вахабисти се е бизнис пријателчиња

Член од
6 ноември 2013
Мислења
215
Поени од реакции
50
Некогаш и не е доволно само да осудиш туку треба и да реагирате не може бе толку д асе шири вехабизмот би Македонија а ти ми викаш сите муслимани би рекле исто би осудиле не знам што

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Некогаш и не е доволно само да осудиш туку треба и да реагирате не може бе толку д асе шири вехабизмот би Македонија а ти ми викаш сите муслимани би рекле исто би осудиле не знам што

Очигледно што и да речам ќе биде залудно, бидејќи не ја сваќаш суштината на проблемот, или паки не сакаш да ја сватиш.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Хм, двосмислено, токму тоа кажува колку исламот е совршена вера, тоа што останал непроменет, што не вовел светци и икони на секој чекор, на кои луѓето наместо на бог ќе му се молат!

А младите деца, секуларистите како ти, ги убиваат во Палестина, ги убиваа во Ирак, ги убиваа во Босна!

А знаеш ли зошто секогаш жртви се Муслиманите? поради нивната мирна природа и понизност!!
:pos: Да не беше смешно ќе беше трагично.
Ти знаеш ли воопшто што е секуларност? Таа секуларност ти даде право да си муслиман и влакно од глава да не ти фали. Веројатно си љубител на теократија треба ко во шеријатот да ви се воведе таков систем па да плаќаш “џизија“ пошто не си христијанин, или да смениш вера или ...... да не го кажувам тоа другото што вели шеријатот.
Секуларистите ги убивале децата :pos: О боже (Одине, се разбира) придај вакви кајганџии да имаме на што да се смееме.
Мулиманите жртви? Да на сектите кои ги произвел исламот. Жртви ли беа во 7ми и 8ми век и така жртвувани и страдални ја освоија северна африка, пола азија до Индија и преку Гибралтар во европа до Франција? Жртви ли беа кога Отоманската империја го пороби балканот? Ај тоа што си веруваш твоја работа, не не убедувај нешто што ни било ни ќе биде.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Мое мислење затоа што исламот е неколку века помлад од христијанството за нив е сега средниот век кој кај католиците значел експанзија и инквизиција па шосле 200 год и тие како нас ќе преминат во стагнација а за Албанциве според мене можеби има мал број фанатици ама општо тие се најмали верници како и ние од сите што ги знам никој не се приврзува за коранот Албанците се бизнис луѓе за тоа им пуштам рака па можно е и од бизнис причини сега да искористат со вахабизмов исто и Македонските муслимани си ја дале верата за да станат аги или што било сега и тие стануваат вахабисти се е бизнис пријателчиња

За првиот дел и средниот век си во право, Муслиманите се во голема криза, тоа им се случува поради изоставање на изворните вредности на религијата и нејзините прописи и тежнеење кон традицијата и обичаите, како и голем број на суеверија, кои во голема мера се косат со Исламот.

За ова другово, мислам дека не си во право, навистина слаби верници се генерално Муслиманите во Македонија, има такви кои заработуваат, но во принцип тие кои заработуваат се многу поголеми и далеку од нашата држава, можеби има еден или двајца кои ја контролираат ситуацијата и кои наголемо профитираат, а другото во принцип е злоупотреба на млади момчиња кои недоволно ја познаваат ситуацијата.

И јас сметам дека претстојува светол период за исламот, но тоа нема да биде со промени во верата или либерализација на Исламот, туку враќање на принципите кои се темел на Исламското учење, црпени од Куранот и Суннетот.[DOUBLEPOST=1406276473][/DOUBLEPOST]
:pos: Да не беше смешно ќе беше трагично.
Ти знаеш ли воопшто што е секуларност? Таа секуларност ти даде право да си муслиман и влакно од глава да не ти фали. Веројатно си љубител на теократија треба ко во шеријатот да ви се воведе таков систем па да плаќаш “џизија“ пошто не си христијанин, или да смениш вера или ...... да не го кажувам тоа другото што вели шеријатот.
Секуларистите ги убивале децата :pos: О боже (Одине, се разбира) придај вакви кајганџии да имаме на што да се смееме.
Мулиманите жртви? Да на сектите кои ги произвел исламот. Жртви ли беа во 7ми и 8ми век и така жртвувани и страдални ја освоија северна африка, пола азија до Индија и преку Гибралтар во европа до Франција? Жртви ли беа кога Отоманската империја го пороби балканот? Ај тоа што си веруваш твоја работа, не не убедувај нешто што ни било ни ќе биде.
Прво, зарем без влакно да ми фали е ако мојата мајка не смее со шамија да се слика за пасош? Да влезе во јавна институција? Демократија ли е тоа?

Друго, Не е ли секуларна Америка, која убиваше илјадници невини луѓе во Ирак и сеуште убива? Нели е секуларна Израел која секојдневно убива илјадници деца во Газа? Нели беше комунистичка Србија која направи масакар од 10 000 невини луѓе во Босна?

Наврати се на тие освојувања, тогаш војните се воделе на бојно поле, а не во урбаните средини каде ќе гинат повеќе повеќе невини одколку војници! Во тоа време гинеле војници а не невини луѓе!

Први кои направија покол на невини луѓе беа крстоносците кои при влегување во Ерусалим заклаа илјадници Муслимани!

Треба ли уште да набројуваме? Султан Мехмед Фатих кога го освои Истанбул, христијаните се собраа во Аја Софија, од страв да не ги поколи, пошто таква беше праксата на Византијците, но он покажа великодушност, која стои запишана во светските историски книги, (Нормално не во македонските, пошто за нив се клети турци), им рече дека сите христијани се заштитени под негова власт, можат да останат во градот и да си ја следат сопствената религија без никој да ги чепне!

Прва автономија после цар Самоил,(што е дикутабилно дали може да се зборува за Македонија во тоа време, бидејќи има разни гласини), Македонија имала за време на Турско време, тој ваш крали марко бил Турски вазал, зашто го криете тоа? Зашто криете да кажете дека загинал борејќи се на страната на Турците во балканските походи?

Ако муслиманите на балканот уништувале се што не е Муслиманско, прво мислиш ли дека ќе му дадеа автономија на Македонија? Мислиш ли дека ќе му дадеа на Крали Марко да раководи со неговата територија? Ќе оставеа ли црква? а денес факт е дека 90% од црквите во Македонија се градени во период на Османлиите!

Но нормално дека ова не ви пасира, па си ја превртувате историјата како ќе ви пасира и се обидувате злосторниците да ги прикажете како жртви а жртвите како злосторници!

Последно уредено:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Прво, зарем без влакно да ми фали е ако мојата мајка не смее со шамија да се слика за пасош? Да влезе во јавна институција? Демократија ли е тоа?
Да е демократија. Дома можеш да се сликаш како сакаш. Овде законот е тој. Некој утре ќе посака да се слика со фантомка на глава. Или со сомбреро преку главата. На што ќе личи документот. Не е тоа поради некакво укинување на право.

Друго, Не е ли секуларна Америка, која убиваше илјадници невини луѓе во Ирак и сеуште убива? Нели е секуларна Израел која секојдневно убива илјадници деца во Газа? Нели беше комунистичка Србија која направи масакар од 10 000 невини луѓе во Босна?
Ги погоди секуларните држави. :pos: И Израел и Америка. Ти велам јас не знаеш ти што е секуларност. Ај башка што не се водат верски војни. Босна нема ни да ти ја коментирам оти и босна беше комунистичка во тоа време, значи ли дека исламски секуларисти се бореа? :tapp:. Башка си помешал се и комунизам и секуларизам и бог те знае уште што не е тоа исто.

Први кои направија покол на невини луѓе беа крстоносците кои при влегување во Ерусалим заклаа илјадници Муслимани!
Ма немој, ај трк до некој пребарувач да видиш кога биле крстоносните војни. Ислам започнува, се раѓа веднаш со војни. Затоа и настанал.
Треба ли уште да набројуваме? Султан Мехмед Фатих кога го освои Истанбул, христијаните се собраа во Аја Софија, од страв да не ги поколи, пошто таква беше праксата на Византијците, но он покажа великодушност, која стои запишана во светските историски книги, (Нормално не во македонските, пошто за нив се клети турци), им рече дека сите христијани се заштитени под негова власт, можат да останат во градот и да си ја следат сопствената религија без никој да ги чепне!
Што зборуваш бе момче? Така ли ве лажат во џамија. Погледни малку историја.
Прва автономија после цар Самоил,(што е дикутабилно дали може да се зборува за Македонија во тоа време, бидејќи има разни гласини), Македонија имала за време на Турско време, тој ваш крали марко бил Турски вазал, зашто го криете тоа? Зашто криете да кажете дека загинал борејќи се на страната на Турците во балканските походи?
Што врска има Крали марко со прикаскава? И да било така, османлиите биле дојдени во освојувачки поход. Не да ја шират религијата на “мирот“
Ако муслиманите на балканот уништувале се што не е Муслиманско, прво мислиш ли дека ќе му дадеа автономија на Македонија? Мислиш ли дека ќе му дадеа на Крали Марко да раководи со неговата територија? Ќе оставеа ли црква? а денес факт е дека 90% од црквите во Македонија се градени во период на Османлиите!
Ако уништеле се што не е исламско, немало кој да работи и да плаќа даноци. Не биле до толку будали, ниеден владетел поробувач не го уништувал месното население со кое завладеал.
Но нормално дека ова не ви пасира, па си ја превртувате историјата како ќе ви пасира и се обидувате злосторниците да ги прикажете како жртви а жртвите како злосторници!
Кому му пасира кому му ренда, кому му меле, се гледа. Јадните и кутри муслимани кој со кафе и раатлук од ружа делеле курани и ја ширеле “доброволно“ верата. :pos:

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Џабе се расправате, одамна некој/некои ги поставиле работите какви да бидат и во кој правец да се движат на планетава !
Сите идеологии и сите религии се пред се големи пералници на мозоци, пералници на многу мозоци милиони, милијарди ... И Христијанството и Исламот се Абрахамски/Аврамови религии кои се доста слични во темелот, отприлика истите работи кои ги осудува Исламот ги осудува и Христијанството, е сега разликата е во тоа што Христијанскиот свет е на повисоко културно-цивилизациско, научно, демократско и технолошко ниво а плус и масовната секуларизација особено од минатиот век инаку немојте да мислите дека Христијанството е мед и млеко тоа што денеска во Христијанскиот свет постои правото на избор кај секоја индивидуа е како резултат на демократијата и секуларизацијата инаку жими таквото дека религијата може да дозволи такви нешта ко правото на личен избор на пр. било која религија !
Исто така и идеологиите се големи пералници на мозоци и се продолжена рака на религиите, демо-христијанскиот конзервативизам како политичка идеологија е продолжена рака на религијата(Христијанство) исто така радикалниот Исламизам е продолжена рака на религијата(Исламот) !
Што сака нека прават по другите континенти, по Африка по Азија очи нека си вадат меѓу себе таму ако сакаат но Европа мора да остане секуларна и религиите(сите) да бидат што е можно послаби, ниту Христијанството треба да станува повторно силно како во минатото, ниту пак смее да се дозволи продор на радикалниот Ислам и воопшто било каквиот Ислам на овој континент !
.

Широката (духовно глува и слепа) маса - во која што според пишаното (за жал) спаѓаш и ти - не ја знаела, нити пак ја знае чистата Вера и Вистина, бидејќи не Го познава Совршениот БОГ, Кој лично во Исус Христос ни се покажа онаков каков што вистински е!

Без вистинско будење за тајната сокриена во Исус Христос, самобендисаното човештво и понатака ќе тапка во темнина, мислејќи дека тоа е светлина!

п.с. Немој поради гадотиите што ги учат и прават лажните јудејци, христијани, муслимани, комунисти, хуманисти, ... да Ја подценуваш Божјата Вистина Совршено чиста - за спасение на сите кои нема да Ја одбијат - отелотворена во Исуса Христа!

Поздрав

За МИЛОСТА БОЖЈА чиста
за ХРИСТА, јас сакам само да знам
За Неговата безкрајна ЉУБОВ
За Неговиот Совршен Ислам!

.

.

Kajgana Shop

На врв Bottom