Радикален ислам во Македонија

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
ako go citas nego ke te odnese do site mediumski kuki i ke te vrati poftorno nazad.:vozbud:

Абе со години комуницираме по форуми, да ти кажам право, сеуште со години е на истото прашање и на истото пцуење и навредување, никако ни чекор да се помести налево или надесно, али то ти е, модераторите изгледа му се блиски.

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Абе со години комуницираме по форуми, да ти кажам право, сеуште со години е на истото прашање и на истото пцуење и навредување, никако ни чекор да се помести налево или надесно, али то ти е, модераторите изгледа му се блиски.
Najdobro tie i da go batalis i ostavigo naka si trese zeleni.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Мухаммед С.А.В.С. Рекол:

Кој ќе убие невин човек, го убил целото човештво!
Кој спасил еден невин човек, како да го спасил целото човештво!“

После ова нема што да се разговара за ова, и секогаш кога ќе наумиш да го поставиш истово прашање, навраќајсе на овој пост!!
Само пропушташ еден многу битен детал! Што преставува невин човек според исламот?
Дали хомосексуалец е човек што според исламот е невин?
Дали гатач или бајач е невин човек според исламот?
Дали човек чиј морал не е исламски е невин човек според исламот?
Дали човек што го изразува јавно своето мислење со кое го критикува исламот е невин човек според исламот?

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Само пропушташ еден многу битен детал! Што преставува невин човек според исламот?
Дали хомосексуалец е човек што според исламот е невин?
Дали гатач или бајач е невин човек според исламот?
Дали човек чиј морал не е исламски е невин човек според исламот?
Дали човек што го изразува јавно своето мислење со кое го критикува исламот е невин човек според исламот?

Исто ќе ти одговорам со цитат од Куран, каде стои:

“Дозволено е да восвратиш со иста мера, но секако подобар кај Бог е оној кој простува!“

А ако ти ме навредуваш, дозволено ми е да те навредам, но ако го препуштам судот на Бог ми е подобро!

Другите категории кои ги наведе, спаѓаат во Група неверници, или незналици, должност ми е како Муслиман да се одбранам и да ги предупредам, незналиците да ги поучам, доколку фаќаат ука, доколку не, они со своето јас со моето, како што Куранот кажува во Поглавје “Кафирун“ каде се вели: “Твојата вера тебе, неговата вера нему!!“

Мислам дека е се многу јасно и едноставно! Само што не постои желба да се свати!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Исто ќе ти одговорам со цитат од Куран, каде стои:
Што стои во куранот ми е јасно, прашањето е дали според куранот и исламот во "невин" човек спаѓаат луѓето што ги наброив?

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Што стои во куранот ми е јасно, прашањето е дали според куранот и исламот во "невин" човек спаѓаат луѓето што ги наброив?

Веќе ти одговорив погоре во кој дел спаѓаат тие!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
“Дозволено е да восвратиш со иста мера, но секако подобар кај Бог е оној кој простува!

А ако ти ме навредуваш, дозволено ми е да те навредам, но ако го препуштам судот на Бог ми е подобро!
Тогаш зошто не се придржувате до ова? Зошто се залагате за шеријат каде луѓе би суделе во име на Бог?

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Тогаш зошто не се придржувате до ова? Зошто се залагате за шеријат каде луѓе би спроведувале и суделе во име на Бог?

Прво не мислам дека знаеш што е тоа шеријат!

Јас сметам дека мојата религија е најдобриот начин на живеење на светот, јас се трудам да живеам по него, ги осеќам благодетите од него, па желба мие тие благодети да ги осетат сите луѓе на светот!

Што има лошо во тоа?

Јас ќе ти кажам што е лошото, лошото е во тоа што ти не си го осетил тоа и што имаш погрешна визија за истото!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прво не мислам дека знаеш што е тоа шеријат!

Јас сметам дека мојата религија е најдобриот начин на живеење на светот, јас се трудам да живеам по него, ги осеќам благодетите од него, па желба мие тие благодети да ги осетат сите луѓе на светот!

Што има лошо во тоа?

Јас ќе ти кажам што е лошото, лошото е во тоа што ти не си го осетил тоа и што имаш погрешна визија за истото!
Лошото е што ти мислиш дека ако нешто за тебе е добро, тогаш по автоматизам мора да биде и е добро за сите останати. Лошото е што сте неспособни да разберете дека неможе сите да бидат исти, сите да живеат по идентични принципи и морал, сите да имаат ист кодекс на облекување, однесување, размислување и дејствување.
Лошото е што кога некој ќе се обиде да живее на начин што на вас не ви се допаѓа, го сметате за заблуден, еретик....за некој што треба да се осудува, протерува, казнува па дури и убива.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Лошото е што ти мислиш дека ако нешто за тебе е добро, тогаш по автоматизам мора да биде и е добро за сите останати. Лошото е што сте неспособни да разберете дека неможе сите да бидат исти, сите да живеат по идентични принципи и морал, сите да имаат ист кодекс на облекување, однесување, размислување и дејствување.
Лошото е што кога некој ќе се обиде да живее на начин што на вас не ви се допаѓа, го сметате за заблуден, еретик....за некој што треба да се осудува, протерува, казнува па дури и убива.

Повторно со истото, и ти исто како и Дондарион не си се померднал од место, уште си на истата тема и истото прашање, не сметам дека мора да биде така, сметам дека треба да биде така, не поради интересите мои или на некој поединци, туку поради човештвото и неговото правилно функционирање!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Повторно со истото, и ти исто како и Дондарион не си се померднал од место, уште си на истата тема и истото прашање, не сметам дека мора да биде така, сметам дека треба да биде така, не поради интересите мои или на некој поединци, туку поради човештвото и неговото правилно функционирање!
Причината поради која сме на истото прашање е вашата неспособност да разберете дека вие не сте ништо подобри или попосебни од нас, и дека вашата замисла за тоа што е "правилно функционирање" за човештвото не е на никој начин ексклузивна и подобра од онаа на луѓето што вие ги сметате за помалку вредни од вас!
Секој има право да биде тоа што е! И секој што им го ограничува или загрозува правото на луѓето да живеат како што тие сметаат дека е најдобро за нив, е во тешка заблуда.
На кој начин ти ќе знаеш што е добро за мене? На кој начин ќе знаеш како јас треба да функционирам? Твоето "правилно функционирање" примени си го на себе! Што има да ги спречуваш, осудуваш и сметаш за невредни оние што се различни од тебе?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.360
Поени од реакции
84.582
Сум ти го кажал 389 пати ставот на Исламот зашто го замараш човекот?
Исламот?
Зошто ги поистоветуваш Муслиманите со Исламот? Нели сто пати е побарано да не се суди на Исламот заради делата на Муслиманите?
Ако Исламот и Муслиманите е едно те исто, зошто никогаш не пропуштате за болдираново да не опоменете, секогаш кога некој смета дека на Алах му е мило ако се дигне во воздух црква полна со верници или било што друго, што им се случува на Христијаните кои живеат меѓу вас?

Јас побарав став на Муслиманите. Читај, во мојот пост.[DOUBLEPOST=1406219744][/DOUBLEPOST]
...и човештвото и неговото правилно функционирање!
Човештвото и неговото правилно функционирање?
Се плашам кога ќе размислам што значи ова за тебе.[DOUBLEPOST=1406219992][/DOUBLEPOST]
Нити комуницирам со тебе на друго место, нити те пцујам и навредувам. Ако сепак мислиш обратно, цитирај каде тоа го правам.

Последно уредено:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Џабе се расправате, одамна некој/некои ги поставиле работите какви да бидат и во кој правец да се движат на планетава !
Сите идеологии и сите религии се пред се големи пералници на мозоци, пералници на многу мозоци милиони, милијарди ... И Христијанството и Исламот се Абрахамски/Аврамови религии кои се доста слични во темелот, отприлика истите работи кои ги осудува Исламот ги осудува и Христијанството, е сега разликата е во тоа што Христијанскиот свет е на повисоко културно-цивилизациско, научно, демократско и технолошко ниво а плус и масовната секуларизација особено од минатиот век инаку немојте да мислите дека Христијанството е мед и млеко тоа што денеска во Христијанскиот свет постои правото на избор кај секоја индивидуа е како резултат на демократијата и секуларизацијата инаку жими таквото дека религијата може да дозволи такви нешта ко правото на личен избор на пр. било која религија !
Исто така и идеологиите се големи пералници на мозоци и се продолжена рака на религиите, демо-христијанскиот конзервативизам како политичка идеологија е продолжена рака на религијата(Христијанство) исто така радикалниот Исламизам е продолжена рака на религијата(Исламот) !
Што сака нека прават по другите континенти, по Африка по Азија очи нека си вадат меѓу себе таму ако сакаат но Европа мора да остане секуларна и религиите(сите) да бидат што е можно послаби, ниту Христијанството треба да станува повторно силно како во минатото, ниту пак смее да се дозволи продор на радикалниот Ислам и воопшто било каквиот Ислам на овој континент !

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Причината поради која сме на истото прашање е вашата неспособност да разберете дека вие не сте ништо подобри или попосебни од нас, и дека вашата замисла за тоа што е "правилно функционирање" за човештвото не е на никој начин ексклузивна и подобра од онаа на луѓето што вие ги сметате за помалку вредни од вас!
Секој има право да биде тоа што е! И секој што им го ограничува или загрозува правото на луѓето да живеат како што тие сметаат дека е најдобро за нив, е во тешка заблуда.
На кој начин ти ќе знаеш што е добро за мене? На кој начин ќе знаеш како јас треба да функционирам? Твоето "правилно функционирање" примени си го на себе! Што има да ги спречуваш, осудуваш и сметаш за невредни оние што се различни од тебе?

А каде ти прочита погоре дека јас ќе ги спречувам? ти изгледа не ги читаш моите постови!! тоа е мое размислување, нели и јас имам право на мое размислување, мој став, како што ти го застапуваш твојот став, јас го застапувам твојот, а твое е и на секого е да одлучи кој став ќе го застапува!

Читај внимателно, не се револтирај и не избувнувај![DOUBLEPOST=1406225613][/DOUBLEPOST]
Исламот?
Зошто ги поистоветуваш Муслиманите со Исламот? Нели сто пати е побарано да не се суди на Исламот заради делата на Муслиманите?
Ако Исламот и Муслиманите е едно те исто, зошто никогаш не пропуштате за болдираново да не опоменете, секогаш кога некој смета дека на Алах му е мило ако се дигне во воздух црква полна со верници или било што друго, што им се случува на Христијаните кои живеат меѓу вас?

Јас побарав став на Муслиманите. Читај, во мојот пост.[DOUBLEPOST=1406219744][/DOUBLEPOST] Човештвото и неговото правилно функционирање?
Се плашам кога ќе размислам што значи ова за тебе.[DOUBLEPOST=1406219992][/DOUBLEPOST]
Нити комуницирам со тебе на друго место, нити те пцујам и навредувам. Ако сепак мислиш обратно, цитирај каде тоа го правам.

Муслиманите живеат во склад со Исламските прописи, а оние кои не живеат по нив не се Муслимани, по тоа, автоматски тие кои се дигаат во ваздух сами себе не се муслимани, бидејќи Куранот вика:

“Не им Кланајте Џеназе* и не ги погребувајте во вашите гробишта“

За тие кои се самоубиле, што значи ти е строго забрането самоубиството во Исламот, тој што го прави тоа, автоматски со самото дело излегува од ислам, разбираш?! Тоа е јасен став на Верата.

Тие според кои ти му судиш на Исламот и пцуеш насекаде за Муслиманите, всушност несе муслимани!

Секој пост ти е вакви такви, ова вас она вас, нели е тоа вреѓање и пцуење?

За да сватиш што значи тоа за мене, треба да го почуствуваш животот во ислам, али птав Ислам, дури тогаш ќе сватиш каков благодет е тоа, а тогаш ќе го посакуваш тоа а нема да се плашиш од тоа!

*верски обред, ритуал, кој се обавува на самиот чин на погреб на Муслимански Верник.[DOUBLEPOST=1406226086][/DOUBLEPOST]
Џабе се расправате, одамна некој/некои ги поставиле работите какви да бидат и во кој правец да се движат на планетава !
Сите идеологии и сите религии се пред се големи пералници на мозоци, пералници на многу мозоци милиони, милијарди ... И Христијанството и Исламот се Абрахамски/Аврамови религии кои се доста слични во темелот, отприлика истите работи кои ги осудува Исламот ги осудува и Христијанството, е сега разликата е во тоа што Христијанскиот свет е на повисоко културно-цивилизациско, научно, демократско и технолошко ниво а плус и масовната секуларизација особено од минатиот век инаку немојте да мислите дека Христијанството е мед и млеко тоа што денеска во Христијанскиот свет постои правото на избор кај секоја индивидуа е како резултат на демократијата и секуларизацијата инаку жими таквото дека религијата може да дозволи такви нешта ко правото на личен избор на пр. било која религија !
Исто така и идеологиите се големи пералници на мозоци и се продолжена рака на религиите, демо-христијанскиот конзервативизам како политичка идеологија е продолжена рака на религијата(Христијанство) исто така радикалниот Исламизам е продолжена рака на религијата(Исламот) !
Што сака нека прават по другите континенти, по Африка по Азија очи нека си вадат меѓу себе таму ако сакаат но Европа мора да остане секуларна и религиите(сите) да бидат што е можно послаби, ниту Христијанството треба да станува повторно силно како во минатото, ниту пак смее да се дозволи продор на радикалниот Ислам и воопшто било каквиот Ислам на овој континент !

А секуларизмот не е перење на мозоци? Комунизмот да не небеше перење на мозоци? Секуларизмот и Комунизмот се тие кои на народите им забрануваат да бидат припадници на етнички и верски правци, левичарството се слагам со тебе, е со радикална основа и води кон проблеми на кои ти алудираш, национализам, радикализам и ред други појави кои му штетат на развојот на човештвото.

Исламот се наоѓа на средина, претставува баланс, он ја пружа најсовршената слобода, таму секој има право да го следи својот правец и да биде заштитен под закрилата на тој систем, а доказ за тоа се горенаведените цитати од книгата, која проповеда мир, а самиот збор “Ислам“ во превод има такво значење, значи Мир.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А каде ти прочита погоре дека јас ќе ги спречувам? ти изгледа не ги читаш моите постови!! тоа е мое размислување, нели и јас имам право на мое размислување, мој став, како што ти го застапуваш твојот став, јас го застапувам твојот, а твое е и на секого е да одлучи кој став ќе го застапува!

Читај внимателно, не се револтирај и не избувнувај!
Прво. Ај види на која тема си, и дали таа е за твоите лични ставови или за ставовите на оние за кои се однесува насловот на темава?
Второ. Дали твоите ставови не беа дека луѓето за кои те прашав дали може да се сметаат за "невини" според исламот, се незналици и неверници и дека требало да ги подучуваш за да можело да има "правилно функционирање на човештвото"?

Kajgana Shop

На врв Bottom