Прашање за Христијанството III

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Јас не те прашав како Бог ги прифаќал оние што биле во "заблуда", те прашувам како ти согледуваш кој е а кој не е во заблуда?
Проблемот е што само прашуваш, а уште си многу мал да разбереш.[DOUBLEPOST=1406097872][/DOUBLEPOST]
PS:Kako sto kaza eden clen tuka...Veruvanjeto ne e znaenje! Ostanuva samo slepo veruvanje na tugi iskusenija i duhovni beleski. Tolku stari uzivaj sea. Otidov na pivo!
А што е според тебе?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Проблемот е што само прашуваш, а уште си многу мал да разбереш.
Аха....сега ми е јасно зошто крштевките секогаш се прават на најрана бебешка и детска возраст.

Последно уредено:
Член од
5 јули 2013
Мислења
85
Поени од реакции
37
I nemoj da si mislite deka Bog e tolku milostiv,vie da si pravite sto sak
Исламот денеска наликува на се освен на религија, за жал. Тука се согласуваме.

Секоја војна си има причина, повод, почеток и крај. Почетокот е јасен, крајот набрзо ќе дојде. Ние се закопавме на подовод. Јас гледам вмешаност на Исламот (твојот цитат апсолутно одговара), а причината сигурно не е крадење на ресурсите, нели?
И од дурга страна, Израел е државата во која се наоѓа срцето на Јудеизмот. Што значи војна помеѓу 2 народа со различни верувања (2 различни религии). Која е пречката за оваа војна да не ја прогласиме како уште една религиозна војна и доказ дека религијата ги разделува луѓето?! :)
Tocno e toa deka religijata gi razdeluva lugeto,I deka site svetski vojni do sega bile ili religiski, ili od interes za da se koloniziraat odredeni drzavi,za da moze da se crpat nivnite resursi,za zal e taka, zatoa sto svestenite lica znaci:popovi,odzi i od site drugi pogolemi religija,si ja svreta rabotata kako sto oni sakaat, a ne kako sto im nalaga samata religija,Biblijata i drugite sveti pisma,zato citajte be luge, sami rasuduvajte, nemoj da dozvlite nekoj da ve laze i manipulira so vas,se dodeka e taka ke nama mir vo celiot svet...[DOUBLEPOST=1406121058][/DOUBLEPOST]
Da ili e Baptist, ili Evangelist,ama mislam da e Baptist, toa nema nikakva vrska,site tie Baptisti,Protestanti,Evangelisti,Pravoslavni i drugi se Hristijani oddeleni od Katolickata Crkva samo zaradi revolt,zasto Katolickata crkva prestavuva se, samo toa sto treba da bide ne e,pa zamislete oni si go proglasija svojot Papa za pogolem od samiot Bog i Isus,znaci sega ako dojde na zemjata Isus(neli kako sto pisuva vo Biblijata,deka se ceka negovoto vtoro doaganje) Katolicite ke go stavat papata pred samiot Isus,znaci prvo sto ke kaze papata pa Isus,e zatoa se oddelija dosta Hristijani od taa Crkva...

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Tocno e toa deka religijata gi razdeluva lugeto,I deka site svetski vojni do sega bile ili religiski, ili od interes za da se koloniziraat odredeni drzavi,za da moze da se crpat nivnite resursi,za zal e taka, zatoa sto svestenite lica znaci:popovi,odzi i od site drugi pogolemi religija,si ja svreta rabotata kako sto oni sakaat, a ne kako sto im nalaga samata religija,Biblijata i drugite sveti pisma,zato citajte be luge, sami rasuduvajte, nemoj da dozvlite nekoj da ve laze i manipulira so vas,se dodeka e taka ke nama mir vo celiot svet...
Мора да те прашам. Ова лично на мене се однесува или општо затоа што си ме цитирал, а сме истомисленици?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
@SuBZerO туку бидејќи вчера мене не сакаше да ме разбереш,ќе ти цитирам стихови од Библијата а ти обрни внимание на болдот и на потцртаното.

Ако се вратиш кај мене, јас ќе те вратам во својата милост.Пак ќе ми служиш.Ако го одвоиш скапоценото од безвредното, пак ќе зборувам преку тебе. Тие ќе се свртат кон тебе, но ти не смееш да се свртиш кон нив!“(Еремија)

''А вие постапувате уште полошо од вашите татковци и, еве, сите се поведувате по своето тврдокорно и злобно срце, и не ме слушате.Затоа ќе ве истерам од оваа земја во земја што не ја познавате,како што не ја познаваа ни вашите татковци, и таму ќе им служите на други богови дење и ноќе, зашто нема да ви се смилувам!''(Eремија)

„Тешко на пастирите што ги упропастуваат и ги растеруваат овците кои се од моето пасиште!“(Еремија)

,‚Нема да останете неказнети, зашто ќе повикам меч против сите жители на земјата'',(Еремија)

,,Зашто, Бог ја сака правдата и нема да ги остави оние што му се лојални''. (Псалми)

,,и дека преку него секој што верува е прогласен за невин за сето она за кое не можевте да бидете прогласени за невини преку Мојсеевиот закон''. (Дела на апостолите)

,,Тие се расипаа,тие не му се деца, вината е нивна.Поколение расипано и изопачено!'' (Мојсеј)

не ми е мило да умре злосторникот,туку злосторникот да се одврати од својот пат и да остане жив.Одвратете се, одвратете се од своите зли патишта!''(Еремија)

,,Бог не доцни со исполнувањето на своето ветување, како што некои мислат дека доцни, туку е стрплив со вас бидејќи не сака никој да биде уништен, туку сите да дојдат до покајание''.(Петрово)

Член од
5 јули 2013
Мислења
85
Поени од реакции
37
Мора да те прашам. Ова лично на мене се однесува или општо затоа што си ме цитирал, а сме истомисленици?
Ne, ne se odnesuva licno na tebe,ova se odnesuva opsto za site....A toa ste e citirano na tvoj post,e zasto sum go procital kaj tebe zatoa...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ne, ne se odnesuva licno na tebe,ova se odnesuva opsto za site....A toa ste e citirano na tvoj post,e zasto sum go procital kaj tebe zatoa...
Во ред. Технички речиси во се се сложуваме.
Те прашав затоа што тоа беше една реченица, а започнува како да сакаше нешто да ми додадеш. Потоа некаде на средина започна да зборуваш во множина....:)

Член од
5 јули 2013
Мислења
85
Поени од реакции
37
Во ред. Технички речиси во се се сложуваме.
Те прашав затоа што тоа беше една реченица, а започнува како да сакаше нешто да ми додадеш. Потоа некаде на средина започна да зборуваш во множина....:)
Ne :)Toa vazi i za mene,za site opsto :)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Го разбрав тоа. :)
Него веруваш во панспермијата, или сликата тие е ставена ради реда?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И повеќе од тоа. :)

Сега ти со кои од сите овие точки кои наброја не се сложуваш? Само набој ги. Пример 1,4,5,8...немора да пишуваш образложеније/а. Јас претпоставувам дека во целост не се сложуваш, но мое е да си прашам. :)
Точно: со се‘ што набројав, а и не набројав ради обемност, не се согласувам (во целост).[DOUBLEPOST=1406235997][/DOUBLEPOST]
Има теорија дека грците ја превеле први Библијата од сите денешни европски држави. Дали доколку не го направеле тоа, текот на Христијанството т.е. неговото ширење на „стариот континент“ би било многу потешко?
Не ја правеле грците (елините!) ниту први ниту последни.
Стариот Завет е дело од еврејските пророци и патријарси.
Статиот Завет е преведен на „грчки„ јазик, превод познат како „Септуагинта„, од 70 еврејски теоолози, а за потребите од евреите во Александрија.
Новиот Завет е пишуван на грчки (коине) и мал дел (еванглеието по Матеј) на сирохалдејски јазик, со еврејско писмо.

Ширењето на евангелието и воопшто на Писмото, не би наишло на ниакаква потешкотија, со оглед на тоа што сам Бог ги упати Апостолите во мисија на ширење на Неговото учење.

За Бога, се‘ е можно, нели...[DOUBLEPOST=1406236241][/DOUBLEPOST]
Па нели според тебе една од причините поради која протестантите грешеле е што сметале дека Писмото ги има сите потребни одговори за животните прашања и што не прифаќаат друго учење освен записот во Писмото? Ете ти како "исправен" и "упатен" "христијанин", дај одговор на тоа што го нема во писмото.
Ето, јас како „неупатен„ а плус и „рисјанин„ го велам следното:
- Писмото, во делот од Новиот Завет кој е „на сила„, не дава никава нормативна одребда.
- Писмото, во делот од Новиот Завет кој е „на сила„, не дава конечен одговор на битни и суштински прашања.

Ако Писмото ги нема овие битни нешта, тогаш како можам да се повикувам само на Писмото, а поставувам прашања за битни нешта?

Е сега, ако Писмото во делот од Новиот Завет не поседува одредени нешта, тогаш тие нешта треба да ги бараме на друго место.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не ја правеле грците (елините!) ниту први ниту последни.
Стариот Завет е дело од еврејските пророци и патријарси.
Статиот Завет е преведен на „грчки„ јазик, превод познат како „Септуагинта„, од 70 еврејски теоолози, а за потребите од евреите во Александрија.
Новиот Завет е пишуван на грчи (коине) и мал дел (еванглеието по Матеј) на сирохалдејски јазик, со еврејско писмо.

Ширењето на евангелието и воопшто на Писмото, не би наишло на ниакаква потешкотија, со оглед на тоа што сам Бог ги упати Апостолите во мисија на ширење на Неговото учење.

За Бога, се‘ е можно, нели...
.....не. :)

Мислев од европските земји. Грците се први, нели?

Е јас мислам би. Ова е 1.434 пат да не се сложиме. Бамем кроз дискусија. :cool:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
.....не. :)

Мислев од европските земји. Грците се први, нели?

Е јас мислам би. Ова е 1.434 пат да не се сложиме. Бамем кроз дискусија. :cool:
Да: грците се први, ако воопшто можеме да кажеме „грци„ во првиот век од н.е., но прв лик кој е покрстен на Балканов па и во Европа, не е грк (елин) туку е Лидија од Македонија...:D

Расуди и самиот...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во Новиот Завет никаде не е запишан начинот на изведување на Светата тајна исповест.
Во Црквата, таа тајна е точно уредена.

Во Новиот Завет никаде не е запишан начинот на изведување на Светата тајна причест.
Во Црквата, таа тајна е точно уредена.

Во Новиот Завет никаде не е запишан патот на душата од покојникот.
Црквата ги поседува тие вонтелесни искуства.

И тн...

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Во Новиот Завет никаде не е запишан патот на душата од покојникот.
Црквата ги поседува тие вонтелесни искуства.

И тн...
Соломон во Стариот Завет зборува за смртта а Исус во Новиот.

Kajgana Shop

На врв Bottom