Во контекст на гледиштето на Библијата нормално.
Дури и да „стесниш„ до контекст од Писмото, прикаската би била предолга.
Еве „малку од малку„:
- протестантите имаат идолатриски однос кон Писмото.
- протестантите не прифаќаат друго учење, освен записот во Писмото.
- протестантите не признаваат кој, како и кога го составил Писмото.
- протестантите сметааат дека Писмото ги има сите потребни одговори за животните прашања.
- протестантите не можат да ги надминат противречностоте во кои самите запаѓаат, иако се повикуваат на записите од Писмото.
- протестантите сметаат дека се „..веќе спасени...„ само затоа што го прочитале Писмото.
- протестантите сметаат дека се „исполети„ со „светиот дух„, на начин кој и самите не можат да го објаснат.
- протестантите сметаат дека се „покајани„ само на ним познат начин.
- протестантите сметаат дека се „свети„ оти самото Писмот е свето, како и Бог, под чие вдахновение е пишувано Писмото.
- протестантите сметаа дека Бог го напишал Писмото, а немаат објаснување како тоа се случило.
- протестантите не ја разбираат смислата од Црквата, која е спомената во Писмтото.
- протестантите имаам свој личен и „приватен„ приод кон читањето и „толкувањето„ на записите од Писмото.
Доволно, не?...[DOUBLEPOST=1406070234][/DOUBLEPOST]
Значи ако евреите не погрешеле, ќе останеле "одбран народ" во однос на остатокот од човештвото? Тогаш што би бил ти сега?
Ако евреите не погрешеле, што тогаш би било...тоа е шпекулативно прашање.
Записите од Писмото велат дека погрешиле, сносејќи ги сите последици од таа нивна грешка.
Што би бил јас... и тоа е шпекулативно прашање.
Мојата реалност ми вели дека сум дел од Црквата Христова, а во ова нема(м) потреба од нагаѓања во стилот „...што ќе беше да беше...„.