Прашање за Христијанството III

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
'
Seriozno ovoa ti? Pa na youtube postojat i dok videa deka Elvis e ziv!

Naucno "moze" da se dokaze! Moze e goooolem zbor.

Dali nepocituvanjeto na drugi religii (i postari od hrist) e del od hristijanstvoto?

Da za tebe za mene ne...Jas ne te pumpam so vakvi bozji "sokantni" vistini....:pos:
Again ti se poklonuvas na veruvanje i tugo iskusenie i me ubeduvas mene deka jas ke goram ako ne veruvam vo nego.

Jas ne veruvam vo vecen zivot...Nema ni ti ni jas da odime tamu! Logika i Religija ne odat zaedno.
Ах бе Субзеро... да си глупав не си,ама зашто не сакаш да разбереш ?

1.Зошто ваква ниска глупост напиша со ова Јутуб за Елвис.. ? ова јас што го постирав е ДОКУМЕНТАРНА ПРОГРАМА КОЈА ДОКАЖУВА ИСТОРИСКИ НАСТАН СПОМНАТ ВО БИБЛИЈАТА! имаш факти писмени и визуелни што не разбираш не знам!? види го документарецот па после пишувај направи ми услуга и мене и себеси..
2.Може значи МОЖЕ а не МОЖДА/МОЖЕБИ... како да се изразам ете ти кажи ми од Македонски литературен јазик за нешто што е факт ? кој збор освен МОЖЕ ќе се употреби во случајов да се докаже дека Библијата е единствена книга која (може) да се докажува научно?
3.Библијата вели дека треба сите да се почитуваат и никаде не се пропагира во Библијата омраза спрема другите религии туку со реченицата НЕМАШ ДРУГИ БОГОВИ ОСВЕН МЕНЕ се дава до знаење дека дефакто тие се лажни и исто како оние кога Евреите се поклонувале и го обожавале Амон Ра,Телето и други измислени култови..
4.Јас никого и никогаш не сум убедувал никого а најмалку тебе,не знам од каде го доби тој заклучок.Јас ти одговорив само што вели Христијанството.Ако мислиш дека јас те убедувам,бујрум отвори Библијата и прочитај што пишува во Новиот Завет,во пророштвата на Даниел и Откривенијата.Ете ти три докази(писмени) дека не те убедувам јас туку само ти пренесувам информации.
5.Тоа е твое право да веруваш во што сакаш во кое јас не верувам.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Од она кое го напишав, очигледно е дека го подвоив старозаветниот од новозаветниот избран народ, а последично и патот кон Бога.

Јудаизмот е укинат и веќе не е пат кон Бога, а Црквата Христова сеуште постои и таа е новозавениот народ и патот кон Бога.
Тие кои на стариот завет гледаат како што ти гледаш кон Библијата, се неверници и безбожници, според тебе?!
Зошто тогаш не се укине стариот завет, кога има нов прирачник од апостолите за трка кон бога?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
тоа е жив опит, искуство.
...(y)...

Разбира се: без тој (духовен) опит, не постои начин за „докажување„ на вистинитоста од верата, како нематеријална потреба човекова.[DOUBLEPOST=1406054939][/DOUBLEPOST]
Тие кои на стариот завет гледаат како што ти гледаш кон Библијата, се неверници и безбожници, според тебе?!
Залудно е повикувањето на одредбите од Стариот Завет, оти не се спасоносни.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Да имаат огромна економија (мислам на САД) кредит од Кина и снабдување со кинески производи т.е. враќање на парите на Кина+ кредитот стои со камата. Јака економија. Да не вршат инвазии, економски ќе пропаднат. Можеби нафтата во Тексас (кој порано бил дел од Мексико) ќе ги држи некое време, потоа пропаст. Но они нема да паднат на тоа ниво, полесно е да се краде отколку да се заработи, нели?

И американската економија ја држат и евреите (заборавив колку посто, но процентот е голем).

И мислам дека не треба да ја гушиме темава со политика која има религиозна позадина. И самиот го тврдиш тоа, ама ај. :)
Прво не мешај политика бидејќи не е точно тоа што збориш.Тоа што го кажуваш е пропаганда на простаци и русофили кои живеат на теоријата ,,Се што лета се јаде'' и утре во кафеана да слушнат дека Америка најмногу должи на Албанија ( 4x400 милијарди долари) тие одма ќе поверуваат.Америка најмногу е самозадолжена земја т.е должи на сопственото стопанство второ долгот кон Кина е 8% од БДП на Америка што значи ако сакаат утре ќе го вратат трето не е ни гасот ни нафтата вечни што ќе прави Русија.. четврто да,Евреи ја држат.Не ми реплицирај за ова бидејќи нема да одговорим не е тоа темата само кратко да не живееш во заблуди..

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зошто тогаш не се укине стариот завет, кога има нов прирачник од апостолите за трка кон бога?
Стариот Завет веќе е укинат, а Христос го востанови Новиот, кој сеуште е на сила,

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зошто не читаш?

Како и што претпоставив духовното ти е непоимливо, но е заморно за јавност.
И не се замарај дали јас сум во заблуда, форумски неможеш да согледаш.
Христијанската порака е “дојди и види“ тоа е жив опит, искуство.
Ок, ете јас неможам да согледам според тебе, но како ти согледуваш дека другите се во заблуда?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тоа да го оставиме за Судот од праведниот Судија и да не судиме по својот ум, оти грешката од тоа судење ќе биде неизбежна.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Прво не мешај политика бидејќи не е точно тоа што збориш.Тоа што го кажуваш е пропаганда на простаци и русофили кои живеат на теоријата ,,Се што лета се јаде'' и утре во кафеана да слушнат дека Америка најмногу должи на Албанија ( 4x400 милијарди долари) тие одма ќе поверуваат.Америка најмногу е самозадолжена земја т.е должи на сопственото стопанство второ долгот кон Кина е 8% од БДП на Америка што значи ако сакаат утре ќе го вратат трето не е ни гасот ни нафтата вечни што ќе прави Русија.. четврто да,Евреи ја држат.Не ми реплицирај за ова бидејќи нема да одговорим не е тоа темата само кратко да не живееш во заблуди..
Морам да ти вратам.
1.Политика е општ поим. Воспоставување шеријат, поделба на територија и сл. се делови од политиката. Тоа значи диктатура. Сега има или нема политика?
2. Америка би била презадолжена доколку не би ги правела сите тие инвазии. Или вака, колкав е јавниот долг на Македонија? Никој не знае затоа што едно е колку пари земаме и се прикажуваат во јавноста тие вести, друго е колку навистина должиме. Што според последните истражувања е многу повеќе од она што го прикажуваат на тв Сител.
3. Што ќе прави Русија? Па може да воспостави контрола на блиско источниот басен (сеа за сеа демек Америка го држи) и оној на Венецуела. А кога ќе снема. Тоа е долга тема и има премногу хипотези за тоа што ќе биде. Па и една инвазија (нормално јас сум одма против оваа теорија) на оние неколку државички под Руската федерација (нели еднаш дигнаа бунт и русите за 3 дена ги соголија). Тие спијат над нафта.
4. Баш убаво си дискутираме. Сега што не ти се дискутира на оваа тема е друга приказна, може да се промени. Но и јас сметам дека е доста за денес. Ако ми реплицираш. Со задоволство (ако имам за што) ќе ги контра реплицирам. :)

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
2.Библијата е единствена книга која (може) да се докажува научно?
Ok Ajde obrazlozi kako toa ?

3.Библијата вели дека треба сите да се почитуваат и никаде не се пропагира во Библијата омраза спрема другите религии туку со реченицата НЕМАШ ДРУГИ БОГОВИ ОСВЕН МЕНЕ се дава до знаење дека дефакто тие се лажни и исто како оние кога Евреите се поклонувале и го обожавале Амон Ра,Телето и други измислени култови..
Ovoa isto go velat i drugite religii vo nivnite knigi sto nemora da e tocno. Kako ti dozna\znaes\tvrdish deka tie se lazni a tvojata tocna!
PS:Odgovor deka taka pisuva vo biblijata ne se prifaka! Sakam tvoj odgovor!

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Стариот Завет веќе е укинат, а Христос го востанови Новиот, кој сеуште е на сила,
Фино. Прашање. Што е разликата помеѓу размислувањето еден протестант и еден православен верник?

Не е укинат. Чим верувате во тоа создавање на планетата, светлината, живот свет... Како и сите тие пророци и настани. Не ми личи како да е укинат. Дел од правилата (според вас) да, но во целост, не.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е укинат. Чим верувате во тоа создавање на планетата, светлината, живот свет... Како и сите тие пророци и настани. Не ми личи како да е укинат. Дел од правилата (според вас) да, но во целост, не.
Посочив што „е„ а што „не е„ укинато: секако дека Постанокот, на пример, не е укинат. Мудростите не се укинати, псалмите не се укинати...

Но целиот Мојсеев Закон е укинат, укинато е еврејското свештенство, одземена е екслузивноста еврејска за „одбран народ„...

[DOUBLEPOST=1406057760][/DOUBLEPOST]
Фино. Прашање. Што е разликата помеѓу размислувањето еден протестант и еден православен верник?
.
Разликата е преголема за биде објаснета форумски, во две-три едноставни реченици.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ок, ете јас неможам да согледам според тебе, но како ти согледуваш дека другите се во заблуда?
Во христијанството смртта е слободна одлука на поединецот, човек.
Ако се одлучиш за живот без Бог, аналогно си се одлучил за смрт, таа одлука Бог ја почитува.
Заблудата дека е можен живот без Живот(Бог), Бог милостиво ја простува, прифаќајќи го заблудениот без никаква осуда, напротив со сета Љубов.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Посочив што „е„ а што „не е„ укинато: секако дека Постанокот, на пример, не е укинат. Мудростите не се укинати, псалмите не се укинати...

Но целиот Мојсеев Закон е укинат, укинато е еврејското свештенство, одземена е екслузивноста еврејска за „одбран народ„...
И од која причина? А Бог му се здосадило, сакал да биде иноватор на нешто ново па затоа тој законик Мојсеев кој демек тој го поставил, го заменил со нов - ново заветниот?

Разликата е преголема за биде објаснета форумски, во две-три едноставни реченици.
Во контекст на гледиштето на Библијата нормално.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во христијанството смртта е слободна одлука на поединецот, човек.
Ако се одлучиш за живот без Бог, аналогно си се одлучил за смрт, таа одлука Бог ја почитува.
Заблудата дека е можен живот без Живот(Бог), Бог милостиво ја простува, прифаќајќи го заблудениот без никаква осуда, напротив со сета Љубов.
Јас не те прашав како Бог ги прифаќал оние што биле во "заблуда", те прашувам како ти согледуваш кој е а кој не е во заблуда?

Kajgana Shop

На врв Bottom