Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Strenght
  • Време на започнување Време на започнување
тоа сакав да додадам. не . туку од искуство на другите. имам роднини и таму и таму.
ама сепак некому може и во Индија ке му се погоди...

Ај да се бориме за социјална еднаквост таму да можеш да правиш нешто без германски? :D

Ај одејби![DOUBLEPOST=1400708811][/DOUBLEPOST]
Зависи. Знам многумина кои добро им оди само со англиски.

IT најверојатно.
Ако сакаш асална работа, а не си информатичар, тешко.

Ај одејби![DOUBLEPOST=1400708811][/DOUBLEPOST]

IT најверојатно.

Се извинувам вака што прашувам (можеби е глупаво прашањево), но, доколку си информатичар (пр: сервисање на компјутери, телефони, инсталација на софтвер и се што е поврзано во таа област) во Австралија значи има пара :vozbud:?

IT најверојатно.

Ако под ИТ спаѓа инсталирање адобе реадер информатичар сум.

Се извинувам вака што прашувам (можеби е глупаво прашањево), но, доколку си информатичар (пр: сервисање на компјутери, телефони, инсталација на софтвер и се што е поврзано во таа област) во Австралија значи има пара :vozbud:?

Колку што мене ми е познато, секаде има работа за информатичари. Има посебна тема за Австралија и Нов Зеланд.[DOUBLEPOST=1400742050][/DOUBLEPOST]
Ако под ИТ спаѓа инсталирање адобе реадер информатичар сум.

Very funny :rolleyes:

Германија или Австралија? Што мислите каде е подобро за живот?

Австралија предности - пари, секојдневни услови за живот, можности, иднина, стандард...

Германија - поблиску си до МКД, шетање низ европа, помалку време поминато во кола/транспорт.

Германија без германски не правиш ништо.
Pa ne e bash taka. Jas ziveam vo Germanija vekje 6 meseci (a prethodno 3 leta rabotev vo Germanija ß Ferien Job za studenti) i na pochetokot ne mozev da govoram techno germanski, a razbirav rechisi se (duri i dijalekti). Angliski govori skoro sekoj (barem na osnovna komunikacija) i jas zborev na angliski.

Vtora rabota e toa shto nevozmozno e nekoj da zivee vo Germanija, a da ne nauchi germanski. Celoto okruzuvananje, mediumi, bukvalno se e na germanski. Eve duri i na noviot lap top ne mozam da najdam opcija za da namestam kirilichna poddrshka na tastatura ili pak da smenam drug jazik na sistemot osven germanski.[DOUBLEPOST=1405810906][/DOUBLEPOST]I ne se kaam voopshto, duri i nerabotnite nedeli gi pominuvam na shetanje niz Germanija i Shvacarija (na samata granica pomegju ovie dve drzavi ziveam).

Последно уредено:
Vtora rabota e toa shto nevozmozno e nekoj da zivee vo Germanija, a da ne nauchi germanski.

Не знам зошто и викаш на лангалина тогаш "не е баш така", кога ете го повтори истото што и она сакаше да го каже. На истото мислите, ама изгледа ти различно ја читаш неа.

Не знам зошто и викаш на лангалина тогаш "не е баш така", кога ете го повтори истото што и она сакаше да го каже. На истото мислите, ама изгледа ти различно ја читаш неа.
Mislev, nekoj sto se doselil vo Germanija, a ne znae eden edinstven germanski zbor, samoto okruzuvanje ke go natera da go nauchi jazikot.

Генерализираш.
Jas nemam sretnato stranec sto zivee vo Germanija podolgo od 1 godina, a vo megjuvreme ne nauchil jazik. Eve tatko mi i majka mi dojdoa 2 meseci posle mene, pa sega vekje pijaat kafe so komshiite (Germanci) od sosedniot stan, a nikogash vo zivotot ne posetuvale kurs po germanski jazik. Lol

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom