Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

Член од
23 март 2011
Мислења
1.167
Поени од реакции
1.047
тоа сакав да додадам. не . туку од искуство на другите. имам роднини и таму и таму.
ама сепак некому може и во Индија ке му се погоди...

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Ај да се бориме за социјална еднаквост таму да можеш да правиш нешто без германски? :D
Ај одејби![DOUBLEPOST=1400708811][/DOUBLEPOST]
Зависи. Знам многумина кои добро им оди само со англиски.
IT најверојатно.
Ако сакаш асална работа, а не си информатичар, тешко.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Ај одејби![DOUBLEPOST=1400708811][/DOUBLEPOST]

IT најверојатно.
Ако сакаш асална работа, а не си информатичар, тешко.
Се извинувам вака што прашувам (можеби е глупаво прашањево), но, доколку си информатичар (пр: сервисање на компјутери, телефони, инсталација на софтвер и се што е поврзано во таа област) во Австралија значи има пара :vozbud:?

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Се извинувам вака што прашувам (можеби е глупаво прашањево), но, доколку си информатичар (пр: сервисање на компјутери, телефони, инсталација на софтвер и се што е поврзано во таа област) во Австралија значи има пара :vozbud:?
Колку што мене ми е познато, секаде има работа за информатичари. Има посебна тема за Австралија и Нов Зеланд.[DOUBLEPOST=1400742050][/DOUBLEPOST]
Ако под ИТ спаѓа инсталирање адобе реадер информатичар сум.

Very funny :rolleyes:

F

FARANG

Гостин
Германија или Австралија? Што мислите каде е подобро за живот?
Австралија предности - пари, секојдневни услови за живот, можности, иднина, стандард...

Германија - поблиску си до МКД, шетање низ европа, помалку време поминато во кола/транспорт.

Член од
11 февруари 2013
Мислења
156
Поени од реакции
241
Германија без германски не правиш ништо.
Pa ne e bash taka. Jas ziveam vo Germanija vekje 6 meseci (a prethodno 3 leta rabotev vo Germanija ß Ferien Job za studenti) i na pochetokot ne mozev da govoram techno germanski, a razbirav rechisi se (duri i dijalekti). Angliski govori skoro sekoj (barem na osnovna komunikacija) i jas zborev na angliski.

Vtora rabota e toa shto nevozmozno e nekoj da zivee vo Germanija, a da ne nauchi germanski. Celoto okruzuvananje, mediumi, bukvalno se e na germanski. Eve duri i na noviot lap top ne mozam da najdam opcija za da namestam kirilichna poddrshka na tastatura ili pak da smenam drug jazik na sistemot osven germanski.[DOUBLEPOST=1405810906][/DOUBLEPOST]I ne se kaam voopshto, duri i nerabotnite nedeli gi pominuvam na shetanje niz Germanija i Shvacarija (na samata granica pomegju ovie dve drzavi ziveam).

Последно уредено:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Vtora rabota e toa shto nevozmozno e nekoj da zivee vo Germanija, a da ne nauchi germanski.
Не знам зошто и викаш на лангалина тогаш "не е баш така", кога ете го повтори истото што и она сакаше да го каже. На истото мислите, ама изгледа ти различно ја читаш неа.

Член од
11 февруари 2013
Мислења
156
Поени од реакции
241
Не знам зошто и викаш на лангалина тогаш "не е баш така", кога ете го повтори истото што и она сакаше да го каже. На истото мислите, ама изгледа ти различно ја читаш неа.
Mislev, nekoj sto se doselil vo Germanija, a ne znae eden edinstven germanski zbor, samoto okruzuvanje ke go natera da go nauchi jazikot.

Член од
11 февруари 2013
Мислења
156
Поени од реакции
241
Генерализираш.
Jas nemam sretnato stranec sto zivee vo Germanija podolgo od 1 godina, a vo megjuvreme ne nauchil jazik. Eve tatko mi i majka mi dojdoa 2 meseci posle mene, pa sega vekje pijaat kafe so komshiite (Germanci) od sosedniot stan, a nikogash vo zivotot ne posetuvale kurs po germanski jazik. Lol

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom