Имам еден проблем, и не знам како да го решам, било каква помош/совет би била добредојдена.
Еден мој пријател купи Тошиба Сателит лаптоп, не сум сигурен точно која бројка. Имаше инсталирано Windows 8 на него, сакаше да му инсталирам 7ца. Пробав да го бутирам сетапот од двд, потоа пробав преку усб ,не сакаше да се бутува ни од едното ни од другото. На крајот го дизејблував SecureBoot, и го сменив uefi од Bios, и така конечно го бутирав сетапот. Кога бев на инстал менито, го направив ова, што обично работи на компјутерите на кои сум го направил (што ме тера да мислам дека е нешто специфично за тошиба/uefi).
На инстал екранот, отидов shift-f10 и напишав
DiskPart <ENTER>
list disk <ENTER>
select disk 0 <ENTER>
clean <ENTER>
create partition primary align=1024 <ENTER>
format fs=ntfs <ENTER>
assign <ENTER>
active <ENTER>
exit <ENTER>
exit <ENTER>
По ова, се појави само една партиција, C:, на која во колумната тип и пишува System. Кога пробувам да го инсталиран Win 7цата на неа, се појавува error од типот на system partition missing/ not found .
Исто така, кога го рестартирав лаптопот , се појави некаков BootMGR missing error, press ctrl alt del to restart , но кога го ставив усбто со Win 7ца на него во лаптопот, повторно се бутуваше сетапот. Не знам дали се бутуваше поради/од усбто или не.
Во моментов сум во многу незавидна положба, бидејќи партициите (а и 8цата) се избришани, а не можам да го инсталирам 7цата поради тоа што ми бара систем партиција.