Законот на Телема

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Па како знаеш за паричката и за „двете страни“ ако не си заинтересиран - собираш сешто што ќе стигнеш од „жута штампа“ за да покажеш нешто негативно, „другата страна“ на Телемата?

Што има смртта на Кроули и Телемата?
Целиот живот творел и живеел по тој Закон и ти најде „друга страна на паричката“ баш за неговите посмртни зборови?

Глупости... ти да не си налутен на @Ipsissimus или на мене од некоја друга тема па дојде тука да заморуваш? Да си прашам јас вака... отворено :) Ви ја знам таа практика ;)

П:С. Патриција останала со него до крајот и има убаво напишано како умира Кроули... така да... сето друго е билдање на разно разни весници или групи кои имале негативен став и кон Кроули и кон Редот, нормално и Законот на Телема!
И илјада пати да потенцираш жута штампа, повторно нема да ја смениш реалноста.

Прашањето беше едноставно. Дали може да кажете нешто за зборовите на Кроули на смртната постела.

Можеше да одговориш дека не можеш да кажеш што мислел без многу цепидлачење.

Но ти одлучи да изградиш еден одбранбен ѕид за секој случај.

Побрза веднаш да наречеш жута штампа, иако Испсисимус малтене ги потврди зборовите - не било страв ми е, туку збунет сум или скептичен сум.[DOUBLEPOST=1405717363][/DOUBLEPOST]
А другата страна е извртување и лажење? Вметнување на зборови што некој не ги кажал? Како и да ги вртиш, тие зборови неможе да значат - "страв ми е" или "исплашен сум"!
Ааааргх што ли те учат у редот еееј.

Па ова е бетер од муслиамните и проповедите на оџите у џамија.

Олади малку. Ок не било дека му е страв. Било скептичен дека е. Може вака?[DOUBLEPOST=1405717412][/DOUBLEPOST]
Батали... ќе се расипе темава. Одговорено е и премногу од што треба, сега ќе се вмешаат секакви муабети само не за Телема ... не ти треба тоа :)

Како беше она: Да немаш кому да се налутиш - тоа е Телема! :X3:
Совет од постариот брат:D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Бидејќи ти си многу по реалноста иако си незаинтересиран за темава:

Па како знаеш за паричката и за „двете страни“ ако не си заинтересиран - собираш сешто што ќе стигнеш од „жута штампа“ за да покажеш нешто негативно, „другата страна“ на Телемата?

Што има смртта на Кроули и Телемата?
Целиот живот творел и живеел по тој Закон и ти најде „друга страна на паричката“ баш за неговите посмртни зборови?

Глупости... ти да не си налутен на @Ipsissimus или на мене од некоја друга тема па дојде тука да заморуваш? Да си прашам јас вака... отворено :) Ви ја знам таа практика ;)

П:С. Патриција останала со него до крајот и има убаво напишано како умира Кроули... така да... сето друго е билдање на разно разни весници или групи кои имале негативен став и кон Кроули и кон Редот, нормално и Законот на Телема!
И дадовме одговор како умрел и што кажал... Јас лично никогаш не сум се заморувал на смртна постела што зборува човек (ниту сум сакал да читам што запишал некој за нечија смрт)... ти сигурно не си присуствувал на смрт на некој близок за да слушаш што се зборува... затоа и вакви прашања по се изгледа...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Кроули во The Equinox of the Gods, ќе каже
The Voice of Aiwass came apparently from over my left shoulder, from the furthest corner of the room. It seemed to echo itself in my physical heart in a very strange manner, hard to describe. I have noticed a similar phenomenon when I have been waiting for a message fraught with great hope or dread. The voice was passionately poured, as if Aiwass were alert about the time- limit .
Исповед на еден наркоман кој е на лекување во болница
Glasove koje cujеm nekoliko minuta posle uzimanja narkotika u prvom trenutku nalikuju kao da andjeo govori iznad moje glave, da bi ih posle toga zamenili grublji glasovi, kao da dolaze iz neke velike rupe u daljini, i postaju toliko strasni da svaki put pomislim da ce mi srce puci.

Жута штампа е ова, ама ми се виде интересно.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Кроули во The Equinox of the Gods, ќе каже
The Voice of Aiwass came apparently from over my left shoulder, from the furthest corner of the room. It seemed to echo itself in my physical heart in a very strange manner, hard to describe. I have noticed a similar phenomenon when I have been waiting for a message fraught with great hope or dread. The voice was passionately poured, as if Aiwass were alert about the time- limit .
.
Наркоманот сигурно не е од времето на Кроули нели? :)
Тогаш немало наркомани всушност...

А и кој знае, замисли наркоманов да го читал Кроули... и ете ти паралела: Кроули измислува глупости, бидејќи бил наркоман 1904 година во Египет ( и сите настани што следуваат во врска со неговата жена и пишувањето на Книгата на Законот се измислица ) :)

Веќе читано е ова... рековме нели: ние не го пегламе животот на Кроули за да биде совршен на некој вештачки начин, па не сме ние христијани :)

Има цел дневник Кроули за тоа кога експериментирал со наркотици, но тоа не е во Египет... мислам дека е малку подоцна, Париз - ако не се лажам.

П.С. ВО Еквинокс на Боговите (која се преведува и ќе оди на македонски јазик) мислам дека има убаво се запишано за таа „операција“ иако со малку скратени зборови и малку „тајни“ за да не може секој да се глупира, ама сепак да остане запишано во дневникот...

П.П.С. Between these dates, too, my wife must have told me that her informant was not Horus, or Ra Hoor Khuit, but a messenger from Him, named Aiwass.

Сигурно дрога е во прашање, штом Жена го најави новиот Еон :)

I took little note of it, for to me at that time Aiwass and an "angel" such as I had often seen in visions, a being purely astral.

Ова пак од „Исповедите“:
Similarly, Aiwass, uttering the word Thelema (with all its implications), destroys completely the formula of the Dying God. Thelema implies not merely a new religion, but a new cosmology, a new philosophy, a new ethics. It co-ordinates the disconnected discoveries of science, from physics to psychology, into a coherent and consistent system. Its scope is so vast that it is impossible even to hint at the universality of its application. But the whole of my work, from the moment of its utterance, illustrates some phase of its potentiality, and the story of my life itself from this time on is no more than a record of my reactions to it.

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Наркоманот сигурно не е од времето на Кроули нели? :)
Тогаш немало наркомани всушност...

А и кој знае, замисли наркоманов да го читал Кроули... и ете ти паралела: Кроули измислува глупости, бидејќи бил наркоман 1904 година во Египет ( и сите настани што следуваат во врска со неговата жена и пишувањето на Книгата на Законот се измислица ) :)

Веќе читано е ова... рековме нели: ние не го пегламе животот на Кроули за да биде совршен на некој вештачки начин, па не сме ние христијани :)

Има цел дневник Кроули за тоа кога експериментирал со наркотици, но тоа не е во Египет... мислам дека е малку подоцна, Париз - ако не се лажам.
Наркоманот е од овој век.

Еден век разлика меѓу нив двајца, а слични размисли.

Или наркоманов го читал Кроули, или и нему му се јавил aiwass, или користеле наркотик со слично дејство.

Тоа е многу позитивно што не го пеглате животот на Кроули да биде идеален. Бар според мене.

Врти сучи пак си ги спомна Христијаните:P Абе уплав да не имаш од нив? :cautious:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Врти сучи пак си ги спомна Христијаните:P Абе уплав да не имаш од нив? :cautious:
Читајќи што зборуваат по нивните официјални огласи (па и форумов) и да ти кажам имам уплав. :)
Да уништиш еден закон како оној на евреите, да ги обвиниш истите - како да немаш уплав?
Да поделиш закон и да создадеш купишта секти бидејќи божественото го оставија на патиштата бркајќи земски живот?

Од пијан ум бега и лудак - посебно кога пијаниот ум е задоен со омраза кон мајката :)

Туку на темава:

„On April 8, 9 and 10, 1904, e.v. this book was dictated to 666 (Aleister Crowley) by Aiwass, a Being whose nature he does not fully understand, but who described Himself as "the Minister of Hoor-Paar-Kraat" (the Lord of Silence).“ - Equinox of the Gods

Види ја и „Книгата на Законот“ во врска со Кроули како Големиот Ѕвер и врската со Аиваз и менувањето на Еоните...
Исто и „Исповедите“ на Кроули како тој го поминува тој момент во животот и што му значи...
Види ја и „Книга 4, Магика“ и таа наскоро се надевам ќе се појави на македонски јазик ....

Лесно е инаку вака Кроули рекол ова, наркоманот она... За Кроули барем рекол јас направив вака и вака и добив тоа и тоа, пробај и запиши дали е исто или јас бладам!
А наркоманов што ти го споредуваш со Кроули, не ни знаеме дали постои и дали навистина тоа рекол...

Но гледам те заинтересира Телемава и нејзината „мрачна страна“ - ќе биде интересно :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Читајќи што зборуваат по нивните официјални огласи (па и форумов) и да ти кажам имам уплав. :)
Да уништиш еден закон како оној на евреите, да ги обвиниш истите - како да немаш уплав?
Да поделиш закон и да создадеш купишта секти бидејќи божественото го оставија на патиштата бркајќи земски живот?

Од пијан ум бега и лудак - посебно кога пијаниот ум е задоен со омраза кон мајката :)

Туку на темава:

„On April 8, 9 and 10, 1904, e.v. this book was dictated to 666 (Aleister Crowley) by Aiwass, a Being whose nature he does not fully understand, but who described Himself as "the Minister of Hoor-Paar-Kraat" (the Lord of Silence).“ - Equinox of the Gods

Види ја и „Книгата на Законот“ во врска со Кроули како Големиот Ѕвер и врската со Аиваз и менувањето на Еоните...
Исто и „Исповедите“ на Кроули како тој го поминува тој момент во животот и што му значи...
Види ја и „Книга 4, Магика“ и таа наскоро се надевам ќе се појави на македонски јазик ....

Лесно е инаку вака Кроули рекол ова, наркоманот она... За Кроули барем рекол јас направив вака и вака и добив тоа и тоа, пробај и запиши дали е исто или јас бладам!
А наркоманов што ти го споредуваш со Кроули, не ни знаеме дали постои и дали навистина тоа рекол...

Но гледам те заинтересира Телемава и нејзината „мрачна страна“ - ќе биде интересно :)
Па добро, очигледно си побегнал од купиштата секти и се скрасил таму кај што ти е најубаво.

Па јас би рекол дека попрво ме интересира редот ОТО и функционирањето негово, како и психолошкиот профил на оние кои прифатиле да бидат иницијанти во тој ред, и со тоа на некој начин да го иделаизираат ликот и делото на човек како Кроули, кој дефакто иако не е нгов основач, оставил длабоки траги.

Така да прашањата ми се таман, за да се добијат соодветни реакции и одговори.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Ова е добро :)

Ќе треба да се запознаеш и со други ликови кои решиле да бидат познати иницијанти во О.Т.О., па и во A.'.A.'. ...

Рековме дека не идеализираме никој...
Пак истото од твоја страна... јас не велам дека Кроули бил совршен - само ти давам извори да прочиташ што зборувал самиот човек за работите кои ги искусувал - подобра проценка од тоа,како ќе стекнеш?
Читајќи по нет што рекол некој за Кроули? :)

За функционирањето на О.Т.О. има информации, може да се запознаеш со тоа. Насекаде по светот.

Хм мислам дека поточно е да се каже дека Кроули е првиот кој што успеал старо-еонски таен Ред да го претвори во возило за носење на Законот на Телема :)
Чиста алхемија, ако мене ме прашуваш ...

Треба да запознаеш многу нови познати Телемити (после 1977 година) кои издавале и издаваат секакви книги (и за Кроули, и за езотериски науки и философски расправи за Телема) за да пресудиш по твое какви се и што луѓе се... иако сметам дека за Редот и неговото дејствување најмногу се гледа преку неговите философски учења и знаења... онолку колку што е дозволено да се знае за оние кои не се во Редот.

Подобро да има секакви шпекулации отколку да се каже вистината секому!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ова е добро :)

Ќе треба да се запознаеш и со други ликови кои решиле да бидат познати иницијанти во О.Т.О., па и во A.'.A.'. ...

Рековме дека не идеализираме никој...
Пак истото од твоја страна... јас не велам дека Кроули бил совршен - само ти давам извори да прочиташ што зборувал самиот човек за работите кои ги искусувал - подобра проценка од тоа,како ќе стекнеш?
Читајќи по нет што рекол некој за Кроули? :)

За функционирањето на О.Т.О. има информации, може да се запознаеш со тоа. Насекаде по светот.

Хм мислам дека поточно е да се каже дека Кроули е првиот кој што успеал старо-еонски таен Ред да го претвори во возило за носење на Законот на Телема :)
Чиста алхемија, ако мене ме прашуваш ...

Треба да запознаеш многу нови познати Телемити (после 1977 година) кои издавале и издаваат секакви книги (и за Кроули, и за езотериски науки и философски расправи за Телема) за да пресудиш по твое какви се и што луѓе се... иако сметам дека за Редот и неговото дејствување најмногу се гледа преку неговите философски учења и знаења... онолку колку што е дозволено да се знае за оние кои не се во Редот.

Подобро да има секакви шпекулации отколку да се каже вистината секому!

Мислам дека намерно не ме разбра.

Често пати прашуваше зашто туку така ќе дојдам и ќе поставам прашање, пред се провокација.

Не е битно кој е Кроули, или што е Телемата.

Може да се супер, а може да се и катасторфа, за кого како.

Мене ме интересира психолошкиот профил на иницијантите и на кој начин редот функционира во тој поглед.

Да речеме дека ми е познато каков е профилот на оние што се во монотеистичките религии, и на кој начин е искористен таквиот профил од надредените во институцијата, па ме заинтересира и вашиот ред од тој аспект.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Мене ме интересира психолошкиот профил на иницијантите и на кој начин редот функционира во тој поглед.
Но како може да ти се познати иницијантите во таен Ред или организација, ако не преку нивните дела и знаење кои ги објавуваат за оние кои не се во Редот? :)

Затоа и доби таков одговор - штом сакаш да се запознаеш, ете начин...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Но како може да ти се познати иницијантите во таен Ред или организација, ако не преку нивните дела и знаење кои ги објавуваат за оние кои не се во Редот? :)

Затоа и доби таков одговор - штом сакаш да се запознаеш, ете начин...
Абе супер си одговарате вие, не велам не. Ко по ноти:) Особено помладите браќа.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Благодарам за комплиментот...
Но сепак..

Кажи ми како ти ќе запозанеш „психолошки профил“ на иницијант во О.Т.О. штом тоа те интересира, а не Законот на Телема (иако темата е за Телема)?

Имаш некоја идеја? Без читање на нивните дела ако ги имаат? Без знаење на нивните размисли?

Ќе читаш по нет што рекол некој за овој или оној? :)

П.С. Лесно е вака да дојдеш и да провоцираш, но се губиш после некое време бидејќи си кажа: не те интересира Телемата! Доаѓаш да заморуваш бидејќи си ни лут нешто, пак ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе супер си одговарате вие, не велам не. Ко по ноти:) Особено помладите браќа.
Значи ако успееш еден да го претставиш во негативна конотација, сите си ги претставил?! Сериозно?
Поради ова ти кажав пред некоја недела дека не се разликуваш од останатите провокатори, тролови и форумски кловнови, различна е само суптилноста.
Еве да ја анлизираме само вечерашнава дискусија, немора повеќе.
Поставуваш прашање кое се базира на неточни претпоставки....кога гледаш дека тој пристап не ти успева, се префрлаш на друг - дрога, наркомани....и слично. Во меѓувреме протнуваш ситни провокации и користиш сарказам и иронија за да на суптилен начин ја исмееш поентата што ја коментираш....
Што правиш со други зборови? Истото што и Гурџи, само што тој го прави тоа лошо и провидно.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Благодарам за комплиментот...
Но сепак..

Кажи ми како ти ќе запозанеш „психолошки профил“ на иницијант во О.Т.О. штом тоа те интересира, а не Законот на Телема (иако темата е за Телема)?

Имаш некоја идеја? Без читање на нивните дела ако ги имаат? Без знаење на нивните размисли?

Ќе читаш по нет што рекол некој за овој или оној? :)

П.С. Лесно е вака да дојдеш и да провоцираш, но се губиш после некое време бидејќи си кажа: не те интересира Телемата! Доаѓаш да заморуваш бидејќи си ни лут нешто, пак ;)
Психолошкиот профил на твојот лик кој влегол во ОТО пред икс години, не зависи од тоа колку си запознаен со телема, нити пак од твоите напишани дела во моментов.

Битен е психолошкиот профил на ликот кој сака да стане иницијант во моментот на станување и претходно.

п.с. Па да лесно ми е признавам:) Нека биде дека заморувам и сум лут. Не ми пречи таквото мислење додека одговорите одат како по ноти.

Kajgana Shop

На врв Bottom