Прашање за Христијанството III

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Генерално, ти не делуваш многу бистро, па не е ни чудо што многу работи не ти текнуваат.
Javrija,koga ke te baniraat od temava?
I taka samo treskas gluposti,i ne mi go diraj Miki, da ne ti udaram klizaci.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Незнам зошто е толку тешко да се одговори на моето едноставно прашање. Ќе повторам:
Дали може да се вечат во црква православец крстен во македонска православна црква со сопружничка кој не припаѓа на ниту една вера и не е крстена???
Прашањето е ДА или НЕ и евентуално објаснување од оние што се разбират во проблематиката???
Moze ke si platite kako i site drugi i ke se vencate.... Nemora da naglasuvas ili da go prasuvas popot nisto ...Niv im e bitno da si platite pred obredot.Ti veruj si u rozovi ednorozi ako sakas biten e kesot tuka. Ostaj go Miki ti,toj si e platen da siri propaganda na formov.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
  • Ми се допаѓа
Reactions: Bog

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики. Имам прашање.
Лука 1,28 и дополнително 1,38 (може и 1,46) :)
Во прашање е добрата вест, која архангелот Гавриил и‘ ја пренесува на Света Богородица, а која (вест) се однесува на безгрешното зачнување Христово.

Тоа е настанот кој Црквата го празнува како „Благовестие„.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Во прашање е добрата вест, која архангелот Гавриил и‘ ја пренесува на Света Богородица, а која (вест) се однесува на безгрешното зачнување Христово.

Тоа е настанот кој Црквата го празнува како „Благовестие„.
Па не мислев баш на тоа, мислев на богот. Затоа ти дадов 3 стиха. :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па не мислев баш на тоа, мислев на богот. Затоа ти дадов 3 стиха. :)
Бог(от) Е ист, небитно дали Е споменат во 3, 15 или во многу стихови од Писмото.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Бог(от) Е ист, небитно дали Е споменат во 3, 15 или во многу стихови од Писмото.
Се сложувам. Но зошто тогаш викате Господ Бог наместо Јехова? Марија убаво вика дека е Јеховина робинка и се сложува да го носи детето на светиот дух! (гледано од ваш агол)
:)
Не е битно значењето на зборот Јехова, туку нешто повеќе. Се разбираме нели? :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се сложувам. Но зошто тогаш викате Господ Бог наместо Јехова? Марија убаво вика дека е Јеховина робинка и се сложува да го носи детето на светиот дух! (гледано од ваш агол)
:)
Не е битно значењето на зборот Јехова, туку нешто повеќе. Се разбираме нели? :)
„Јехова„ е троа проблематичен израз, оти велат дека се чита како „Јахве„ а не како „Јехова„, односно, се додаваат самогласки во зборот „ЈХВХ„, кој содржи само согласки.

Условна кажано, тоа е Божјото име во Стариот Завет, користено само од евреите. Рисјански, не се користи тоа име, туку се користи изразот „Господ Бог„, кое (име) има повеќеслојно значење.

Светиот Дух Е третиот Божји лик, покрај Отецот и Синот.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
„Јехова„ е троа проблематичен израз, оти велат дека се чита како „Јахве„ а не како „Јехова„, односно, се додаваат самогласки во зборот „ЈХВХ„, кој содржи само согласки.

Условна кажано, тоа е Божјото име во Стариот Завет, користено само од евреите. Рисјански, не се користи тоа име, туку се користи изразот „Господ Бог„, кое (име) има повеќеслојно значење.

Светиот Дух Е третиот Божји лик, покрај Отецот и Синот.
И тој умлаут во името Озил не се изговара баш чисто “О“. Како и Зедорф, а не Сидорф. Или оние почетни букви кои не се читаат во шпанскиот како “Х“ и сл..... Ние не треба да ги знаеме сите тие нешта. Едноставно “читај како што е напишано“ и крај. Тоа се повеќе од елементарни работи.:)

А они си имаат неколку имиња са својот Бог така да јас не правам никаква разлика помеѓу Јехова и Јахве. :)

Ок, кои се тие повеќе значења на поимот (името) Господ Бог? :)

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Се сложувам. Но зошто тогаш викате Господ Бог наместо Јехова?
Јехова е старозаветен термин, име на Бог кој се открива делумно, неконкретно на Израилот кој во превод значи:„ Јас Сум Оној Кој Сум!“. Ова е суштински важно за сите луѓе, бидејќи Бог се открива како Личност и ги создаде луѓето по Свој Образ-Личност.
Со Христос, Бог конечно се открива конкретно, јасно како постои: како Отец, Син и Свети Дух т.е. Света Троица.
Христијаните живеат во Тоа Име на Света Троица и целиот живот и све е проникнато и преплетено токму во Името на Отецот и Синот и Светиот Дух.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ок, кои се тие повеќе значења на поимот (името) Господ Бог? :)
Изразот „Господ„ означува врвната позиционираност Божја во однос на се‘ што Он створил, односно „Господ„ Е господар на сите створени нешта. Над Бога, нема повисока позиција.

Изразот „Бог„ означува способност, која значи: „Се‘ осознавам, низ се‘ продирам, се‘ опфаќам„.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Јехова е старозаветен термин, име на Бог кој се открива делумно, неконкретно на Израилот кој во превод значи:„ Јас Сум Оној Кој Сум!“. Ова е суштински важно за сите луѓе, бидејќи Бог се открива како Личност и ги создаде луѓето по Свој Образ-Личност.
Со Христос, Бог конечно се открива конкретно, јасно како постои: како Отец, Син и Свети Дух т.е. Света Троица.
Христијаните живеат во Тоа Име на Света Троица и целиот живот и све е проникнато и преплетено токму во Името на Отецот и Синот и Светиот Дух.
Ок, тогаш ако Бог се открива постепено тоа значи дека е многу неодлучен. Како на пример, Мики рече дека дел од старозаветните правила не важат за денешните христијани, затоа што Петар побарал од Бог и тој му дозволил (нормално Петар побарал за неколку, не за сите, ама да не губиме време набројувајќи ги), а потоа Исламот, како “продолжена рака“ ги вметнува и сунетот (обрежувањето, како и оној познат цитат кои се вади од Куранот во кои составен дел е и забраната за јадење свинско, како и нормално храмот во кои се молат верниците (јудеистите немаат храмови) се многу различни).
Од една страна не го признавате Исламот, сметате дека по Исус е крајот зш еден ден Исус ќе се врати....но од друга пак тие 10.000 контрадикции бодат очи. Оставаат впечаток дека апостолите напишале дел од тие религиозни трудови, а дел се напишани или изменети од некои 3-ти лица.
Зошто Бог на неколку наврати ги сменил нормите, правилата кои суштински многу го промениле Христијанството од Јудеизмот? Зш има неколку верници кои чекаат на грешка морам да додадам- гледано од ваш спектар, нормално. :)[DOUBLEPOST=1405607397][/DOUBLEPOST]
Изразот „Господ„ означува врвната позиционираност Божја во однос на се‘ што Он створил, односно „Господ„ Е господар на сите створени нешта. Над Бога, нема повисока позиција.

Изразот „Бог„ означува способност, која значи: „Се‘ осознавам, низ се‘ продирам, се‘ опфаќам„.
Што ако сите верници изумрат од таа одредена религија. Дали тој Бог ќе престане да постои?
Не е битна конкретно религијата, прашањето е ОПШТО, зш ми рече за црквата и претпоставувам ако ти спомнам “религија“ или “Бог“ одма мислиш на својата религија и својот Бог. :)

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што ако сите верници изумрат од таа одредена религија. Дали тој Бог ќе престане да постои?
Не е битна конкретно религијата, прашањето е ОПШТО, зш ми рече за црквата и претпоставувам ако ти спомнам “религија“ или “Бог“ одма мислиш на својата религија и својот Бог. :)
Историјата ни посочува дека крајот од една цивизација значи и крај на нејзината религија и сите божества поврзани со истата.

Секако дека мислам на мојата религија и Бог, оти се работи за Бог Кој Е објавен од Небесатат кон човекот и Светот, што значи дека се работи за Бог кој постои пред Светот, а не за бог кој е производ од нечија фантазија.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Историјата ни посочува дека крајот од една цивизација значи и крај на нејзината религија и сите божества поврзани со истата.

Секако дека мислам на мојата религија и Бог, оти се работи за Бог Кој Е објавен од Небесатат кон човекот и Светот, што значи дека се работи за Бог кој постои пред Светот, а не за бог кој е производ од нечија фантазија.
Па затоа напишав ОПШТО (со големи букви) за да ти падне во очи.

Да се согласуваме. Кога ќе исчезне таа цивилизација која религиозно била уникатна, ќе изумрат и боговите кои се дел нивната (човековата) фантазија. Рече дека е лошо да се фантазира, па така ќе те оставам да ми вратиш контра- коментар на свој начин.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom