Јехова е старозаветен термин, име на Бог кој се открива делумно, неконкретно на Израилот кој во превод значи:„ Јас Сум Оној Кој Сум!“. Ова е суштински важно за сите луѓе, бидејќи Бог се открива како Личност и ги создаде луѓето по Свој Образ-Личност.
Со Христос, Бог конечно се открива конкретно, јасно како постои: како Отец, Син и Свети Дух т.е. Света Троица.
Христијаните живеат во Тоа Име на Света Троица и целиот живот и све е проникнато и преплетено токму во Името на Отецот и Синот и Светиот Дух.
Ок, тогаш ако Бог се открива постепено тоа значи дека е многу неодлучен. Како на пример, Мики рече дека дел од старозаветните правила не важат за денешните христијани, затоа што Петар побарал од Бог и тој му дозволил (нормално Петар побарал за неколку, не за сите, ама да не губиме време набројувајќи ги), а потоа Исламот, како “продолжена рака“ ги вметнува и сунетот (обрежувањето, како и оној познат цитат кои се вади од Куранот во кои составен дел е и забраната за јадење свинско, како и нормално храмот во кои се молат верниците (јудеистите немаат храмови) се многу различни).
Од една страна не го признавате Исламот, сметате дека по Исус е крајот зш еден ден Исус ќе се врати....но од друга пак тие 10.000 контрадикции бодат очи. Оставаат впечаток дека апостолите напишале дел од тие религиозни трудови, а дел се напишани или изменети од некои 3-ти лица.
Зошто Бог на неколку наврати ги сменил нормите, правилата кои суштински многу го промениле Христијанството од Јудеизмот? Зш има неколку верници кои чекаат на грешка морам да додадам- гледано од ваш спектар, нормално.
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
[DOUBLEPOST=1405607397][/DOUBLEPOST]
Изразот „Господ„ означува врвната позиционираност Божја во однос на се‘ што Он створил, односно „Господ„ Е господар на сите створени нешта. Над Бога, нема повисока позиција.
Изразот „Бог„ означува способност, која значи: „Се‘ осознавам, низ се‘ продирам, се‘ опфаќам„.
Што ако сите верници изумрат од таа одредена религија. Дали тој Бог ќе престане да постои?
Не е битна конкретно религијата, прашањето е ОПШТО, зш ми рече за црквата и претпоставувам ако ти спомнам “религија“ или “Бог“ одма мислиш на својата религија и својот Бог.
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)