Љубовни проблеми? Потребен ти е совет? Обрати се тука!

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.012
Поени од реакции
2.154
@Саншајн.
Меѓу (читање на одреден текст и негово разбирање) и (читање на одреден текст и замешување со фантазии/мемории/искуства извадени од својата глава) постои голема разлика.
Еве ти ги извадив главните реченици од овој текст, препрочитај.
Мислам дека ова е клучниот проблем на темава па и другите теми, секој чита онака како што му одговара. И тоа е во ред, се` додека не почне да дели совети и да цитира други членови.
Не знам како си ме сфатила но не е важно. Веќе кажав што мислам на темата а и тоа што извади главните реченици веќе ги прочитав уште пред да се замешам во дискусијава.

Исто знам дека и кажав дека не ја оправдувам. А знам и ситуација во блиска фамилија во кои велеле исто како девојкава а сепак на крај останале бремени. Не читам како ми одговара туку се водам по тоа што сум го видела и знам како завршило. Ако некој смета дека преќин на врската е најдобро без да и даде време уште малку ондак go on.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
@Саншајн.
Меѓу (читање на одреден текст и негово разбирање) и (читање на одреден текст и замешување со фантазии/мемории/искуства извадени од својата глава) постои голема разлика.
Еве ти ги извадив главните реченици од овој текст, препрочитај.
Мислам дека ова е клучниот проблем на темава па и другите теми, секој чита онака како што му одговара. И тоа е во ред, се` додека не почне да дели совети и да цитира други членови.
Точно е дека не треба форсирање на почеток, но еве да претпоставиме дека човекот живее со неа, значи работи некаде, до вчера живеел сам, самостоен граѓанин. Што значи се работи за личност повеќе од 25 години, и врска начната не од тинејџ време туку подоцна, што значи чекањето тука игра скоро никаква улога (човекот гарант знаел што сака, а и она, само што таа го “играла“ до сега). Да речеше типот дека идел со некоја 3 месеци и таа му рекла дека не сака деца во моментот па ај да почекал уште некој месец. Ама тука е работата ваква:
1. Двајцата имаат години каде веќе влегуваат во зоната на осамостојувањето (значи тој живее сам, ја вика неа да живеат во заедница)
2. Нивната врска е веќе сериозна (2 години). Значи подолго време типот го имал овој проблем, само што девојката у старт знаела што (не) сака, а тоа е да се има деца. Типов чекал, и на одредени моменти ја прашувал околу тој проблем. Што е и нормално
Сеа тука доаѓа оној погорен пост на Агда беата, дека не секој е предодреден да стане родител. Тоа значи и желбата пред се`. Не можеш ти со сила некого да тераш да стане нешто што не е. А уште повеќе да уценуваш за тоа.
Значи ли тоа тој да почне да ја уценува со раскин ако таа не прифаќа да има деца - ова е најглупиот избор што може тој да го направи.
Чија кривица е тука?
Делумно и на двата. Проблемот е мислам на недоволно сфатената реалност од двете страни. Машкото, затоа што не увидел порано дека она не сака воопшто да има деца, женското затоа што знае дека не сака да има деца со него, но истото му го кажува двосмислено и игра улога на меѓупростор.
Крајна конклузија за овакви прашања - кога стапувате во врска на позрели години, треба покатегорични да сте за животните желби кои ја вклучуваат врската во нив. Тоа значи ако сакате деца по 3 месеци одење во врска (предтоа нормално самите да искалкулирате дали можете да издржувате), треба да не се плашите да бегате као од баук, и да ги кажувате ваквите желби со личноста со која ја делите врската. Истотака и другата страна треба да знае што да очекува од вас како и да одговори потврдно/одречно на истите животни желби.
Под животни желби, не зборам за тоа која боја да биде ферарито, туку основање на семејство пред се`. Пошто не е фер како од едната страна која можеби не сака да има деца, да и` се даде такво задолжение кое би и` го упропастило нејзиниот животен тек, така и на другата страна која чека некаков потврден одговор, а биолошкиот часовник си отчукува.
Оттаму е работава или Џа или Бу.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
1. Ајде да се навратиме на тоа што е читање и разбирање :

А знам и ситуација во блиска фамилија во кои велеле исто како девојкава а сепак на крај останале бремени. Не читам како ми одговара туку се водам по тоа што сум го видела и знам како завршило.
@Саншајн.
2.
Ако некој смета дека преќин на врската е најдобро без да и даде време уште малку ондак go on.
Не можеш ти со сила некого да тераш да стане нешто што не е. А уште повеќе да уценуваш за тоа. Значи ли тоа тој да почне да ја уценува со раскин ако таа не прифаќа да има деца - ова е најглупиот избор што може тој да го направи.
Кој смета така, јас ли сум пишала така? (мене ме цитирате, а си зборите "сами со себе")

3. Да се навратиме на мојот пост:

Речи и` дека ќе разговарате за 1 месец, да размислува во меѓувреме, речи и` и дека тогаш ќе сакаш да ги знаеш причините зошто не сака, и кога би сакала. (баш со тие зборови, за да не помисли случајно дека се откажуваш од идејата и ти, туку напротив, дека и` даваш шанса да размисли и се предомисли).
Ова можеш и да и` го пишеш, за да не почне одма сега дискусијата, зошто деновиве веќе се изјаснила нели (валда деновиве).
Не е некој ултиматум, еве да го преведеме што тој сака да и` каже на девојката : " Ти оставам плус време за размислување, од ова што го имаше веќе со години, се надевам дека ќе имаме разумна дискусија во која ти детално ќе ги презентираш причините за своите досегашни размислувања и твоите планови за иднината. "

После таа дискусија, овој ќе си размислува некој период за кажаното, и потоа ќе види дали му одговара.

4. Саншајн, не ми праќај приватни пораки, немам апсолутно ништо лично против тебе.

Член од
14 јули 2009
Мислења
24
Поени од реакции
22
Зошто доколку сакаш деца со неа, ја сакаш, прилично време сте заедно итн не ја побараш за жена. Ја мислам дека на тој начин може и ке ја согледа твојоата голема желба. Сепак не рекла дека не сака воопшто деца, моментално има други приоритети , но не значи дека за неколку месеци нема да сака. Ништо нема да постигнеш ако ја притискаш на тоа.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
1. Ајде да се навратиме на тоа што е читање и разбирање :

2.

Кој смета така, јас ли сум пишала така? (мене ме цитирате, а си зборите "сами со себе")

3. Да се навратиме на мојот пост:

Не е некој ултиматум, еве да го преведеме што тој сака да и` каже на девојката : " Ти оставам плус време за размислување, од ова што го имаше веќе со години, се надевам дека ќе имаме разумна дискусија во која ти детално ќе ги презентираш причините за своите досегашни размислувања и твоите планови за иднината. "

После таа дискусија, овој ќе си размислува некој период за кажаното, и потоа ќе види дали му одговара.

4. Саншајн, не ми праќај приватни пораки, немам апсолутно ништо лично против тебе.
Јасно дека не е, моето беше за опцијата кога би бил ултиматумот во игра.
За твоето решение „бољката“ е помала а тоа е проблемот со дрвјата и шумата. Ако самата таа навлезе целосно разумно да го решава проблемот на основање на семејство, тогаш тоа го прави чисто од прагматична цел а не од нејзина чиста желба. Истотака на целиот живот што понатаму ќе се одвива на нивниот заеднички плод, таа ќе гледа како математичка равенка со if clauses. Значи целиот живот ќе биде натегање помеѓу мажот и жената со дијалозите „Ете се сеќаваш јас попуштив да имаме дете, сеа е на тебе да попуштиш да одиме некаде во странство на одмор“. Муабети од калибар, вадење на нос.
Затоа за вакви работи треба или да прогилташ и да не условуваш некој (постфестум или пред-фестум) или па да ја прекинеш за доброто на двајцата.
И најбитно е секако при влегување подлабоко во здрава сериозна врска во „зрелите“ години (25 па натака) треба да си подетерминиран и појасен, и да кажуваш што сакаш од партнерот. А пошто текот на врските почнати на 25 е побрз (браковите се склапаат побрзо) тоа значи веднаш штом осетиш сериозноста навлегува подлабоко, веднаш кажуваш за твоите животни желби како и ги сослушуваш нејзините.

Пак ќе повторам за животни желби не станува збор за некои тривијалности, туку за нешто што ќе се одразува на врската во многу долги стази, како имање дете, запознавање на родители, итн.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Јасно дека не е, моето беше за опцијата кога би бил ултиматумот во игра.
За твоето решение „бољката“ е помала а тоа е проблемот со дрвјата и шумата. Ако самата таа навлезе целосно разумно да го решава проблемот на основање на семејство, тогаш тоа го прави чисто од прагматична цел а не од нејзина чиста желба. Истотака на целиот живот што понатаму ќе се одвива на нивниот заеднички плод, таа ќе гледа како математичка равенка со if clauses. Значи целиот живот ќе биде натегање помеѓу мажот и жената со дијалозите „Ете се сеќаваш јас попуштив да имаме дете, сеа е на тебе да попуштиш да одиме некаде во странство на одмор“. Муабети од калибар, вадење на нос.
Затоа за вакви работи треба или да прогилташ и да не условуваш некој (постфестум или пред-фестум) или па да ја прекинеш за доброто на двајцата.
И најбитно е секако при влегување подлабоко во здрава сериозна врска во „зрелите“ години (25 па натака) треба да си подетерминиран и појасен, и да кажуваш што сакаш од партнерот. А пошто текот на врските почнати на 25 е побрз (браковите се склапаат побрзо) тоа значи веднаш штом осетиш сериозноста навлегува подлабоко, веднаш кажуваш за твоите животни желби како и ги сослушуваш нејзините.

Пак ќе повторам за животни желби не станува збор за некои тривијалности, туку за нешто што ќе се одразува на врската во многу долги стази, како имање дете, запознавање на родители, итн.
Пола не сфатив али нема везе, која е твојата финална одлука во една реченица за овој конкретен случај? Што точно сакаш да кажеш?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
Пола не сфатив али нема везе, која е твојата финална одлука во една реченица за овој конкретен случај? Што точно сакаш да кажеш?
Во дадениов проблем? Или ќе жртвува на време со надеж некад нејзе да и` текне да имаат деца (без никакво напињање) или да биде повеќе категоричен кон своите желби (кои реално не се тривијални и површни) и да ја откачи.

Совет за ваквиве ситуации е секогаш кога се влегува подлабоко во врската (која е изградена во позрелите години) треба да не се чека многу многу одобренија, искажувања на желби (зборам ако ете двајцата можат да си дозволат да основаат фамилија). Да се биде повеќе openminded за одредени битни работи кои ја инволвираат врската.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Во дадениов проблем? Или ќе жртвува на време со надеж некад нејзе да и` текне да имаат деца (без никакво напињање) или да биде повеќе категоричен кон своите желби (кои реално не се тривијални и површни) и да ја откачи.

Совет за ваквиве ситуации е секогаш кога се влегува подлабоко во врската (која е изградена во позрелите години) треба да не се чека многу многу одобренија, искажувања на желби (зборам ако ете двајцата можат да си дозволат да основаат фамилија). Да се биде повеќе openminded за одредени битни работи кои ја инволвираат врската.
Повторно не ми е јасно и немаш ништо конкретно или онтопик. А можда еве и ја сум од глупите, еве не сфаќам.

Значи, според тебе, он треба да избере дали да и` раскине со напињање ("ќе ти раскинам ако неаме деца"), или ништо да не и` рече (лабаво си минуваат годините, а он медитира) ?.

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
Повторно не ми е јасно и немаш ништо конкретно или онтопик. А можда еве и ја сум од глупите, еве не сфаќам.

Значи, според тебе, он треба да избере дали да и` раскине со напињање ("ќе ти раскинам ако неаме деца"), или ништо да не и` рече (лабаво си минуваат годините, а он медитира) ?.
Всушност, попроста е работата:

1. Деца
2. Девојка

Треба да одбере едно, бидејќи во неговиот случај не може да ги има двете *со истата девојка* (таа експлицитно си кажала дека не сака).

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379

Toa ако ти така го протолкуваш, да.
Не мора со напнување и ултиматуми. Едноставно е, самиот треба да види дека нема да може да има деца со оваа и да стави крај. Како ќе го стави, тоа е до негов избор.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
При вакви клучни избори треба или џа или бу да биде. Со таа разлика оноа Бу да биде детално и тековно со време, за да не испадне после „ебење“ нема каење.
...
И дефинитивно би си дал повеќе себе си фора на одредено време дали самата таа би посакала да има дете, никако да ја напнувам нон стоп на таа тема.
...
Значи ли тоа тој да почне да ја уценува со раскин ако таа не прифаќа да има деца - ова е најглупиот избор што може тој да го направи.
....
...
или ќе жртвува на време со надеж некад нејзе да и` текне да имаат деца (без никакво напињање) или да биде повеќе категоричен кон своите желби (кои реално не се тривијални и површни) и да ја откачи.
...
Не мора со напнување и ултиматуми. Едноставно е, самиот треба да види дека нема да може да има деца со оваа и да стави крај. Како ќе го стави, тоа е до негов избор.
Значи, или да се ќути, или да се раскинува.

Сепак ја мислам, муабетењето не е никогаш на одмет. :)

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Ај за оваа работа некоја дума...не е тинејџерска работа малку е посериозна.
Одам со една девојка 2 години. Добро ни одат работите имаме супер врска- секс супер нема расправии си одговараме во поприлично доста работи. Разговараме отворено за многу работи и речиси секогаш се наоѓа задоволително и прифатливо решение за двајцата.
Е сега почнавме да живеме заедно некој месец и добро ни е.
Значи што е проблемот. Јас сакам да имам деца а таа несака. Барем така се изразува во последно време прво викаше дека не сака тогаш на почеток ("покасно може" нејзини зборови) кога почнавме да идеме што е и нормално и во ред. А сега вика дека воопшто дека не сака. Мојот став беше јасен и кажан отворено од сам почеток јас сакам. И викам ај ОК јасно ми нека почекам стварно е почеток и нетреба да форсирам и никогаш не сум ја форсирал и непланирам да го правам тоа...но имав надеж дека нешто понатаму ќе биде или барем таа ми даваше надеж. Сега некако повеќе е јасна од порано дека не сака и не си го замислува живото така. Значи има неколку опции
1. Да и речам чао и да си најдам друга (не сакам зошто ми е добро со неа минус ова)
2. Да почекам уште некоја година може ќе се премисли самата (може ќе се премисли а може и не)
3. Да се откажам тотално од планот и да одам по нејзино (ќе ми биде криво и нема да ми е се едно)
4. Да бидам по енергичен и да ја предомислам или да и дадам ултиматим. (може ќе успее а може и не и ќе се караме и нема да ни биде најдобро па и да раскинеме)
5. Или некоја комбинација од горниве.
Стратегијата компромис за оваа работа изгледа нема да функционира овој пат за разлика од најчесто...барем така ми изгледа во последно време.
П.С. Нема никаква физичка и социјална причина да не сака освен нејзиниот поглед кон животот и одбивност кон бременост и деца.
Дупни кондом со игла и сврши у неа. Со новиов закон нема шанси да абортиса и ќе мора да ја земеш за жена. Јебига, ќе и ги уништиш амбиициите да стане Дона Де Варона, али ништо поразлично од класичната животна прича на просечната македонска жена.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Еј, здраво.
Имам проблем, па би сакал некој доколку може да ми даде некој совет.
Имам девојка. Одиме веќе 2 месеца, помала е од мене 3 години. Е сега проблемот е во тоа што таа не е мој тип... Едноставно кажано јас и она сме два различни света. Не знам како функционираше до сега али чувствувам како да не ја сакам како претходно. Не сакам да ја повредам, би сакал сето ова да и го кажам неа, но знам дека многу ќе ја повредам со тоа. Пробувам да ја сакам колку што е можно повеќе, да уживам со неа, али не. Не бива. :(
Ве молам, секој совет е добредојден.
https://www.youtube.com/watch?v=cjUmvHBgHr0
"It's Beyond My Control!"[DOUBLEPOST=1405383166][/DOUBLEPOST]
Ај за оваа работа некоја дума...не е тинејџерска работа малку е посериозна.
Одам со една девојка 2 години. Добро ни одат работите имаме супер врска- секс супер нема расправии си одговараме во поприлично доста работи. Разговараме отворено за многу работи и речиси секогаш се наоѓа задоволително и прифатливо решение за двајцата.
Е сега почнавме да живеме заедно некој месец и добро ни е.
Значи што е проблемот. Јас сакам да имам деца а таа несака. Барем така се изразува во последно време прво викаше дека не сака тогаш на почеток ("покасно може" нејзини зборови) кога почнавме да идеме што е и нормално и во ред. А сега вика дека воопшто дека не сака. Мојот став беше јасен и кажан отворено од сам почеток јас сакам. И викам ај ОК јасно ми нека почекам стварно е почеток и нетреба да форсирам и никогаш не сум ја форсирал и непланирам да го правам тоа...но имав надеж дека нешто понатаму ќе биде или барем таа ми даваше надеж. Сега некако повеќе е јасна од порано дека не сака и не си го замислува живото така. Значи има неколку опции
1. Да и речам чао и да си најдам друга (не сакам зошто ми е добро со неа минус ова)
2. Да почекам уште некоја година може ќе се премисли самата (може ќе се премисли а може и не)
3. Да се откажам тотално од планот и да одам по нејзино (ќе ми биде криво и нема да ми е се едно)
4. Да бидам по енергичен и да ја предомислам или да и дадам ултиматим. (може ќе успее а може и не и ќе се караме и нема да ни биде најдобро па и да раскинеме)
5. Или некоја комбинација од горниве.
Стратегијата компромис за оваа работа изгледа нема да функционира овој пат за разлика од најчесто...барем така ми изгледа во последно време.
П.С. Нема никаква физичка и социјална причина да не сака освен нејзиниот поглед кон животот и одбивност кон бременост и деца.
Кога си во врска (па и подолга од една година нека е) на тинејџерски години (до 25 :) денешнава младина) за деца и семејство практично и да не се разговара. Кога влегуваш во врска како зрела личност една од првите работи што треба да се расчисти е таа. Дали сакате двајцата семејство со дете/деца или сакате само заеднички живот како две независни индивидуи.
Ако таа не е детиште под 25 години и ти кажала дека НЕ сака деца и дури одбивна и е и самата помисла на бременост, пелени, плачење на дете и сл. нема што да чекаш месец , година или не знам колку со идеја дека ќе се премисли. Истиот одговор ќе го дбиеш и по 5-10 па и 20 години. Имаш среќа на време (релативно, можела и по 10 год. :( ) ти кажала па едино на тебе останува да си избереш. Точка 3 и да си се самоубедиш и ти дека не сакаш деца, за да бидеш среќен или да си ја бараш среќата со друга. Ултиматуми кон неа нема да помогнат таа си ги кажала позициите. За да бидеш со некого подолги години среќен НЕ ТРЕБА да сакаш да го смениш. Желбата да се има или нема деца не е тема за “компромис“. Не бирате боја на ѕидовите или дали се купи ова или она, па со разговор да дојдете до “заедничко“ решение. Ставовите околу ова прашање во голема мера го дефинираат човекот и не треба под “притисок“ да се очекува поволен исход. Ти ако сакаш да ја редефинираш (тотално да и смениш светоглед) ти не сакаш да си со неа. Многу е едноставно. Ако имањето на свое биолошко дете и одбивна идеја со гаранција нема да сака и ти да посвоиш дете (ако си спремен на тој “компромис“) Така да жалам другар ама верувај дека, можностите да се премисли и посака деца и да имате среќно семејство со дечиња, ти се минимални да не речам НУЛА. Коефициент 1000 за ДА (игра, сакаш деца - да/не )

Последно уредено:
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
Значи, или да се ќути, или да се раскинува.

Сепак ја мислам, муабетењето не е никогаш на одмет. :)
A што кога еве разговарал до сеа и пробал неколку пати да и` каже, а таа не па не.

Kajgana Shop

На врв Bottom