Прашања за Исламот III

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Ме интересира. Ако некој христијанин те покани на телешко, ќе смееш да го јадеш? Сепак пишува дека е забрането месо кое е заклано во некое друго име, а не во Аллаховото. :)
Во денешно време, не.
А поопширно ќе пишам утре, сега немам време :)[DOUBLEPOST=1404525822][/DOUBLEPOST]
A каде би пишувал? Во весник? Или во џамијата држите екслузивно предавања за истото?

Темата е прашања до муслиманите, поставено ви е прашање, никој не го одговара. Треба да се интепретира слободно, вон Куранот или како треба да го сфатиме ова околишање?
На чајче во чаршија муабет за вакви теми, а неколку членови знаат дека сум отворен за разговор и не се кријам. :)[DOUBLEPOST=1404563744][/DOUBLEPOST]
Полицијава избра наместо со сурова сила, како на протестите во Ѓорче, да употреби водени топови, на протестиве денес.
Дали тоа можда намерно го направиле за да им го нарушат постот на верниците кои протестираа? - ова ќе го прашав да беше за тоа темата. Но, бидејќи ова е - Прашања за Муслиманите, па би прашал: Дали постот кој е нарушен, заради една ваква благородна работа и не по вина на верникот, ќе се смета и официјално за нарушен? Или Исламот толерира кога доаѓа до вакви ненамерни нарушувања на постите?
Не, не е нарушен.
Поздрав.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Што прават овие Муслимани?
(мислам, на сликава што прават, не у слободно време, тоа го знам)

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Што прават овие Муслимани?
(мислам, на сликава што прават, не у слободно време, тоа го знам)

Ako ne se lazam ovoa se Dervishi... (Sufi muslim Tariqa])....Inaku na slikata e ritual na dvizecka meditacija kade sto si protnuvaat igla pomegu obrazite dodeka se vo sostojba na trans.

[DOUBLEPOST=1404827724]

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
И мене ми личи дека се дервиши, али колку што знам Албанците денес се вехабисти у главном и страни им се дервишките пракси. Теќињата се палат со подметнати пожари, а дервиши мислам дека више нема кај нив. Они се allout вехабизам сеа. Така е модерно и од таму идат парите.

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
И мене ми личи дека се дервиши, али колку што знам Албанците денес се вехабисти у главном и страни им се дервишките пракси.
Ima golema razlika pomegu ovie dve raboti. Vehabizmot ti e konzervativno (radikanlno) ucenje i praktiuvanje na islamot dodeka sufizmot ti e poveke islamski esotericism ( misticko, dlaboko religiozno ucenje)

Albancite vrskaa nemaat so islam (nametnat im e )....Oni se ko Amdi Bajram koj e na vlast so tie se.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Покажуваат како човек најлесно да излезе од Исламот.
Нели од Исламот нема излегување? Дали тоа значи дека според Исламот овие луѓе треба да се убијат?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Нели од Исламот нема излегување? Дали тоа значи дека според Исламот овие луѓе треба да се убијат?
Во шеријатска држава, отпадникот од исламот се убива,нормално кадија си има за тоа, не може да убива кој како сака и како ќе му текне.
Но милион пати имам пишувано за тоа.
Во денешни услови треба да се советуваат дека направиле дело кое е заблуда и кое ги вади од исламот и да се покајат и да се вратат.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во шеријатска држава, отпадникот од исламот се убива,нормално кадија си има за тоа, не може да убива кој како сака и како ќе му текне.
Но милион пати имам пишувано за тоа.
Во денешни услови треба да се советуваат дека направиле дело кое е заблуда и кое ги вади од исламот и да се покајат и да се вратат.
Дали во шеријатска држава смее да се прогласи новореденче или мало дете за муслиман? Ако нема присила, тогаш мора да постои самостојна одлука, но бебиња и деца не се способни за одлука. Дали тоа не е присила ако од толку мала возраст се прогласуваат за муслимани?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Дали во шеријатска држава смее да се прогласи новореденче или мало дете за муслиман? Ако нема присила, тогаш мора да постои самостојна одлука, но бебиња и деца не се способни за одлука. Дали тоа не е присила ако од толку мала возраст се прогласуваат за муслимани?
Ипси,истите прашања ги вртиш од првата страница.
Јас повеќе немам намера да ги одговарам. :)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
дали има исламски секти и како треба да се постапува со нив?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Епа дај ми одговор, нема да ги поставувам!
Јас дадов одговор на овие прашања, тоа што не го задоволува тоа што сакаш ти да го слушнеш е твој проблем.
Секое дете се раѓа во чиста природа,па родителите го прават христијанин,евреин,или огнопоклоник.
И без да го прогласи некој :)
Нормално дека дете во муслиманска средина ќе израсне како муслиман, не знам зошто тоа би било присила.[DOUBLEPOST=1404862777][/DOUBLEPOST]
дали има исламски секти и како треба да се постапува со нив?
Да постојат, треба да се советуваат за да ги отстранат тие заблуди што ги имаат.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
дали и христијаните/јудејците се секта? пошто спаѓаат во категоријата “следбеници на книгата“ ко и муслиманите, па затоа и ова прашање

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас дадов одговор на овие прашања, тоа што не го задоволува тоа што сакаш ти да го слушнеш е твој проблем.
Секое дете се раѓа во чиста природа,па родителите го прават христијанин,евреин,или огнопоклоник.
И без да го прогласи некој :)
Нормално дека дете во муслиманска средина ќе израсне како муслиман, не знам зошто тоа би било присила.
Ако нема присила, нормално би било само да одлучи што ќе биде. Моите родители не се телемити, но ете јас сум. Ако нема присила, зошто не оставате сами да донесат одлука кога ќе бидат зрели личности?

Kajgana Shop

На врв Bottom