Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Трагедија, без дискусија.
Само една работа не ми е јасна и логична околу болдираново.
Остануваш без работа и незнаеш како ќе го школуваш синот, па затоа решаваш да се самоубиеш и да го оставиш синот без мајка. :cautious:
Fuck logic!
Немаат сите луѓе ист одговор, иста реакција, на животните искушенија.
Во секој случај, некој избира ауфидерзен да напраи така што буквално ќе избега - во странство.
Некој бега од оваа реалност со дрога на пример, а некој го бира инстант бегањето како сиротава жена.
Поентата е дека или ќе бидеш дел од власта или ќе го пиеш.

Прочитај го ова денес што го прочитав на една хрватска веб страна. Многу добро опишано, а најубав е коментарот долу. Јас не ги правам моите деца заради некои државни цели или било што, туку сум ги створил од задоволство и тие деца од мене направиле подобар татко, подобар човек, повреден и се останато, затоа што кога ќе имаш деца ќе видиш колку светот ќе ти се промени и колку ќе се трудиш да работиш. Никој не ја споредува Македонија со Западна Европа и тоа е многу глупо. Тие земји се богати, но и вредни. Штета што таквите држави нивниот хедонизам ќе ги уништи со текот на годините. Кај нас е проблемот е тоа што имаме тотално дебилна младина, размазена педерана, размазени курвичиња девојчиња, тотални снобови родители коишто изиграваат Холивуд. Јас не патам од тие работи. Тотално одиме морално во дупка тоа е страшно. Децата и младината се благослов на секое општество, само тие носат напредок. Стари курвештии немажени коишто се утрипале дека водат не знам каква кариера во животот не носат ништо добро. Ете видиш дека Македонија и гео политичка страда од слаб наталитет. Имаме како народ се помала контрола на државата.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/crne-prognoze-nikad-manje-djece-nikad-vise-razvoda-947909

И коментарот што ме воодушеви долу, а се обидо некои фаци тука да ми го наметнат.

364 dana u godini naši mediji govore o tome kako je brak zaostao, kako je homoseksualna zajednica super, kako je crkva sa svojim obiteljskim vrijednostima zaostala, propagira se neke nastranosti kroz guranje građanskog odgoja u škole, želi se pokazati kako su obitelji sa četvero i više djece primjerene za države istoka, a ne za našu "europsku" i "modernu" HJrvatsku, tako da se strahuje da će ta djeca biti zapostavljena jer neće imati sve moderne igrice i nedaj bože ostati na selu bez "kulture" grada i modernog gledanja na obitelji koje umjesto djece imaju pudlice. kroz medije se propagira Mirela Holy kao kulturna i moderna političarka koja u četrdesetim ne želi ozbiljnu vezu, a kamoli brak i li djecu pa tako sa svojim dugogodišnjim dečkom živi odvojeno, a samo ponekad se sastanu poradi neobaveznog i izuzetnio sigurnog s.x , a žene poput Markićke sa četvero djece se pita da li su one normalne kad su toliko rađale,. propagira se Severina, propagira se svaki oblik samoisticanja, svaki oblik samodostatnosti i samodopadnosti......i onda jedan dan u godini se ti isti mediji ostaju zapanjeni nad činjenicim da imamo razvode i da nam je natalitet u komi odnosno da izumiremo kao narod.....Al ne brinem se , već sutra će mediji objaviti kako ćemo uvesti 100 000 kineza, srba, rumunja, kosovara i drugih, jer i ovako su Hrvati nekulturni i zaostali, nemoderni i nedovoljno tolerantni pa je i bolje da ih nestane jer medijima u hrvatskoj i onako najviše smetaju Hrvati!

Тотално не ми ја сфати поентата на постот, или пак немаш ништо да кажеш околу тоа па ај колку да се каже нешто. Никој не те нарече ненормален за тоа што имаш 4 деца. И јас сакав да имам 4 едно време. Сега не сум баш сигурна :D Сфаќам дека не е баш така едноставно како што си мислев кога бев помала, ама ако ги имам средствата зашто да не. Ама нема да начукам 4 деца за да ми го работат бизнисот или да имам некој да се грижи за мене ако не дај боже се разболам или кога ќе остарам. Исто така, не ги терам сите околу мене да имаат 4 деца. Некои луѓе не се створени да бидат мајки/татковци. Нити пак да бидат во брак. И тоа не значи дека му наштетуваат на општеството. Ако некој неможе да биде добар родител, боље нека нема деца, отколку да ги има и да ги унакази. Невоспитани деца кои само седат и чекаат мама и тато да им дадат пари се далеку полоши за општеството отколку немање деца. И боље да остане стара мома, отколку да се разведе сто пати. Не сите реба да влезат во еден калап и да прават тоа што „треба“ и се очекува од секој човек според општеството. Може на некој му е побитна кариерата. Може тој некој ќе најде лек за ракот. И тие ќе му кажеш не, не смееш, мораш да се ожениш и да имаш деца. Ај молим ти.

Трагедија во Кочани: Ја изгубила работата во бурекчилница и се отрула
Со половина литар етиол пред два дена 38-годишната кочанчка В.Б решила да ја реши неизвесноста во која се нашла по изгубената работа во една бурекчилница. Опстанокот и неизвесноста како ќе го школува 15-годишниот син за младата жена биле преголем товар.

mkd-135272.png

Таа етиолот го испила во автомобил на семејниот имот во Оризари. Таму нејзиното речиси безживотно тело го пронашле нејзиниот сопруг и роднина и итно ја пренеле В.Б. во кочанската болница, но веќе било доцна. Лекарите само ја потврдиле смртта, јави ТВ Стар.

Жално, многу жално.

Ова е всушност реалноста во онаа Македонија надвор од Скопје. Полека станува дел и од реалноста на Скопје, за жал. Од поодамна многу работа не штимаат во државава и не гледам дека било што се подобрува.

Убаво се прокоментира и објасни во еден од претходните постови дека сите имаат свој начин да избегаат од начинот на живот. Воопшто не го сакам решението одземање на живот, но секој со своите маки и проблеми. И не, не е за ова виновна жената како единка (или било кој што ќе се најде во слична ситуација).
Виновна е државата!

Сите ние одделуваме преку даноците да им се помогне на илјадниците невработени, илјадниците социјални случаеви...тоа е работа на државата - да им обезбеди услови на оние што не можат самите да си обезбедат + оние што имаат веќе некакви услови истите да им ги подобрува. Зошто ми е државата ако јас сам треба да купувам инфузија во болница, што ќе ми државата ако е тука само за да ме казни а не е тука кога треба да ме брани од некој нејзин партиски вработен...што ќе ми е државата дисфункционална и пука по сите шевови. Сум гласал на избори, избраните треба да сработат нешто (без разлика - позиција ил опозиција). ТИЕ треба да се грижат за нас, а не ние за нив!

И се додека ние молчиме, ќе тониме. Но, не вреди ниту да дигнеш глас. Затоа, ауфидерзен Македонија. Уште да ми направеа полесно, истото да ми го дозволеа, а не да ме направат да живеам како во резерват со визи и разни дозволи за секаде! Ти е**м државата што не ме пушта да излезам од неа. Ти се трудиш да биде подобро, мнозинството не сака. Епа, е**те се! (кој се пронајде во постов, нека му служи на чест).

Еве, си кажувам - не ја сакам ваква Македонија. Многу полесно ќе ми е да се иселам од тука, место да се трудам да ја оправам. Ниту сакам да правам деца за да ми живеат во оваа мизерија. Не е животот само добра плата. Не можеш да јадеш чоколадо среде оаза од ѓубре и прашина.

Ех, Македонче.

Дај бе некоја нек ме земе по Европава ил Австралија. За пасошот. :)

Последно уредено:
Имаше доста што од љубов сакаа да инвестираат и да си дојдат дома ама им го натегнаа до кочан.И си ојдоа со аманет иди док си млад.
Државата и онака ја ограби дијаспората не се секирај, имаш пола милјон македонци надвор кој работеле, плаќале даноци, пензиско, станбено и што ти не дур живееле во мкд а никогаш нит ќе добијат пензија нит добиле стан од државата иако со години дур биле вработени им се одбивало од плата. Вие таму што живеете и гласате сами си ја креирате индината, ама тоа не значи дека имате право да не ограбувате. Не мислам дека е воопшто себично јас не сум во никоја смисла терет на државата а пак трошам повеќе пари од многу што таму живеат.

Ова следново што го пиша нема да се случи никогаш.Странцки инвеститори се они самите и самите ја доцицуваат државата на поштен начин
Данок не се плаќа,придонесите ги плаќа државата.И јас како дијаспорец да се наречам би инвестирал да ги имам овие бенефиции.
. Македонија може да успее само ако најде начин како да ја инволвира дијаспората ама за тоа треба да се помачат тие на власт и да создадат услови и клима а тоа очигледно на некого не му одговара...
[DOUBLEPOST=1404421499][/DOUBLEPOST]
Жално, многу жално.

Ова е всушност реалноста во онаа Македонија надвор од Скопје. Полека станува дел и од реалноста на Скопје, за жал. Од поодамна многу работа не штимаат во државава и не гледам дека било што се подобрува.

Убаво се прокоментира и објасни во еден од претходните постови дека сите имаат свој начин да избегаат од начинот на живот. Воопшто не го сакам решението одземање на живот, но секој со своите маки и проблеми. И не, не е за ова виновна жената како единка (или било кој што ќе се најде во слична ситуација).
Виновна е државата!

Сите ние одделуваме преку даноците да им се помогне на илјадниците невработени, илјадниците социјални случаеви...тоа е работа на државата - да им обезбеди услови на оние што не можат самите да си обезбедат + оние што имаат веќе некакви услови истите да им ги подобрува. Зошто ми е државата ако јас сам треба да купувам инфузија во болница, што ќе ми државата ако е тука само за да ме казни а не е тука кога треба да ме брани од некој нејзин партиски вработен...што ќе ми е државата дисфункционална и пука по сите шевови. Сум гласал на избори, избраните треба да сработат нешто (без разлика - позиција ил опозиција). ТИЕ треба да се грижат за нас, а не ние за нив!

И се додека ние молчиме, ќе тониме. Но, не вреди ниту да дигнеш глас. Затоа, ауфидерзен Македонија. Уште да ми направеа полесно истото да ми го дозволеа, а не да ме направат да живеам како во резерват со визи и разни дозволи за секаде! Ти е**м државата што не ме пушта да излезам од неа. Ти се трудиш да биде подобро, мнозинството не сака. Епа, е**те се! (кој се пронајде во постов, нека му служи на чест).

Еве, си кажувам - не ја сакам ваква Македонија. Многу полесно ќе ми е да се иселам од тука, место да се трудам да ја оправам. Ниту сакам да правам деца за да ми живеат во оваа мизерија. Не е животот само добра плата. Не можеш да јадеш чоколадо среде оаза од ѓубре и прашина.

Ех, Македонче.

Животот да си го одземеш???Тоа е најголемата мизерија.Кој знае што е приказната навистина.Макар цел свет да ти падне и да се сруши БОРИ СЕ

Жално, многу жално.

Виновна е државата!

И се додека ние молчиме, ќе тониме. Но, не вреди ниту да дигнеш глас. Затоа, ауфидерзен Македонија. Уште да ми направеа полесно, истото да ми го дозволеа, а не да ме направат да живеам како во резерват со визи и разни дозволи за секаде! Ти е**м државата што не ме пушта да излезам од неа. Ти се трудиш да биде подобро, мнозинството не сака. Епа, е**те се! (кој се пронајде во постов, нека му служи на чест).

Ех, Македонче.

имаш во англија слушнав некоја србинка нудела 7к фунти ама кој знае каква ќе се погоде терсене че ти го поебе животот :icon_lol:

Жално, многу жално.

Виновна е државата!

Ех, Македонче.

Vo pravo si brat,VINOVNA E DRZAVATA. Jas licno sum od Kocani, konkretno za ovoj slucaj ke ti kazam so se zbori niz grad. Imeno, zenata rabotese vo sendvicara, prodavacka bese, ja poznavav poso jadev tamu mnogu pati. I dosla inspekcija i nasle 20 den poveke vo kasa i i pisale kazna na firmata 5000 evra. Gazdata , mnogu zloben covek i se zakanuval ne znam so,vrsel mobing, ja teral taa da ja plati kaznata,poso neli nejzina greska i zenata nemozejki da izdrzi mobingot se otrula so etiol, pritoa ostavajki pismo vo koe ja objasnuva pricinata. Sea patriotcinja, koj e kriv, dragi patriotcinja.Ako za 20 den e 5000 evra kazna, za vie pocituvani, mizerni, lizogasci i najuceni javni administratori koi na edno stolce sedete 4 ca i piete samo tursko kave i grickate semki, a cel den ne rabotete nisto, vi posakuvam od site takvi krvavi pari da si kupuvate leb. I posle nekoj ke mi rece praj deca hhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Mlad sum imam setano dosta i znam kako se zivee nastrana. Sakam samo da kazam deka imam videno mnogu raboti so kako funkcionira ovaa drzava, jbg splet na okolnosti, sudbina, samo da kazam ona najvaznoto ZA OVAA DRZAVA K.. NE DAVAM. Pozzz

Vo pravo si brat,VINOVNA E DRZAVATA. Jas licno sum od Kocani, konkretno za ovoj slucaj ke ti kazam so se zbori niz grad. Imeno, zenata rabotese vo sendvicara, prodavacka bese, ja poznavav poso jadev tamu mnogu pati. I dosla inspekcija i nasle 20 den poveke vo kasa i i pisale kazna na firmata 5000 evra. Gazdata , mnogu zloben covek i se zakanuval ne znam so,vrsel mobing, ja teral taa da ja plati kaznata,poso neli nejzina greska i zenata nemozejki da izdrzi mobingot se otrula so etiol, pritoa ostavajki pismo vo koe ja objasnuva pricinata. Sea patriotcinja, koj e kriv, dragi patriotcinja.Ako za 20 den e 5000 evra kazna, za vie pocituvani, mizerni, lizogasci i najuceni javni administratori koi na edno stolce sedete 4 ca i piete samo tursko kave i grickate semki, a cel den ne rabotete nisto, vi posakuvam od site takvi krvavi pari da si kupuvate leb. I posle nekoj ke mi rece praj deca hhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Mlad sum imam setano dosta i znam kako se zivee nastrana. Sakam samo da kazam deka imam videno mnogu raboti so kako funkcionira ovaa drzava, jbg splet na okolnosti, sudbina, samo da kazam ona najvaznoto ZA OVAA DRZAVA K.. NE DAVAM. Pozzz

Класика... Во Австралија за затајување данок казната е дупло од она што можат да докажат дека си затаил. Во овој случај би била мизерни 40 денари. Она што е интересно во МКД ако затаиш 2-3 милјони пак ќе добиеш казна од 5000е а башка што таквите никогаш не ги ни фаќаат.

Неможам да си поверувам дека некој сеуште се надева дека ќе се испрај државава.кога бе браќа? за 20год?? па за 20год главниве ќе му ја дувнат и на нивно место ќе биде некој Артим,арбен ,блерим.Или вас сеа убаво ви е си тепате 30 000 плата што за 80% од населениево е научна фантастика да зема толку и затоа ќе ја браниме државава сеа ??? Немало работна сила, не му се работело на луѓето сите вканцеларија сакале.Епа пријателе, кога ќе видам какви овци седат вканцеларија и земаат 40 000 да не мислиш дека ќе возам такси или ќе рмбам некоја физичка работа за 9000???? Што ќе видам јас од животот бе со 20 000 месечни примања дома(по претпоставка јас 10 жената 10)??Нели сакаш да видиш нешто во животот? да појдеш на одмор??? крај краева барем да не страхуваш дека ќе умриш од глад или измрзнат на -20 под кебе.
Немој да мислиш дека имам осетено нешто од ова или сум во ваква состојба па затоа го пишувам ова.Спрема стандардов кајн ас не сме за жалање дома.Само не е животот да го цепиш колку ради реда да ти помини, треба и некој убајни да осетиш.Кај нас 90% од населението секоја вечер си легнува со помислата како ќе преживее.
Само јасно е кај нас,ќе помафта знамина на митинзи и ќе зема некоја плата од 15 000 и ќе се џекчи ко на Бил Гејтс ќерката да ја зел за жена.Ќе се курчи ко некоја тешка пара да има, и ќе ти ги благословува коле и пиуните.

Нешто што ми падна на памет. Кога се зборува за 250 000 или 400 000 иселени, не ја знам точната бројка, но да сме на чисто за што се работи. Тука се работи воглавном за здраво работоспособно население на возраст од 20 па до 60 години (реално до 50 најмногу). А такви жители би требало моментално да има околу 850 000, а можеби и помалку ако се земе дека си отишле многу во годините наназад. Пошо пензионерите и да сакаат тешко дека можат да одат на печалба. Значи треба од тие 800 000 да се гледа, а не од 2 000 000.
Многу луѓе се отидени. Јас на пример немам скоро ниту еден братучед во Македонија, сите си отидоа, а некои ни на одмор не се вратени веќе повеќе години.

Нешто што ми падна на памет. Кога се зборува за 250 000 или 400 000 иселени, не ја знам точната бројка, но да сме на чисто за што се работи. Тука се работи воглавном за здраво работоспособно население на возраст од 20 па до 60 години (реално до 50 најмногу). А такви жители би требало моментално да има околу 850 000, а можеби и помалку ако се земе дека си отишле многу во годините наназад. Пошо пензионерите и да сакаат тешко дека можат да одат на печалба. Значи треба од тие 800 000 да се гледа, а не од 2 000 000.
Многу луѓе се отидени. Јас на пример немам скоро ниту еден братучед во Македонија, сите си отидоа, а некои ни на одмор не се вратени веќе повеќе години.

Па мора да се бара решение за проблемите.. Луѓе поминуваат све и свашта за да го променат својот живот. Остај ги ти постовите на кремчињата на темава. Се додека некој троши пари од мама и тато им солат памет на сите останати.

На 30% невработеност, нема што повеќе да се збори. Фактите и бројките си кажуваат дали како народ сме способни да водиме држава или не. Тек допрва уште толку ќе има иселени...

Пред некој ден на радио слушав од Мкд за последниве 5 год се отселиле околу 5000 жители спред државниот завод за статистика. И тоа 1 во НЗ 80 -тина во АУС итн...која бламажа!!!
Се живо во државава е наштимано да се замајува колективната свест и уште тајзи фалеше на крај да ја опраи работава скроз!!! И да јас работам во добростоечка фирма и земам 30000 ама ми се гади од вакви и слични работи што пробуваат секојдневно низ медиумска кампања и слични срања да ми ја исправат и онаа вијуга на мозокот што ми е останата!
А тоа дека тие пари се доволни за нормален живот во МК нека дојде лично Карл Фридрих Гаус да ми докаже дека е тоа така во 4 члено семејство!

Vo pravo si brat,VINOVNA E DRZAVATA. Jas licno sum od Kocani, konkretno za ovoj slucaj ke ti kazam so se zbori niz grad. Imeno, zenata rabotese vo sendvicara, prodavacka bese, ja poznavav poso jadev tamu mnogu pati. I dosla inspekcija i nasle 20 den poveke vo kasa i i pisale kazna na firmata 5000 evra. Gazdata , mnogu zloben covek i se zakanuval ne znam so,vrsel mobing, ja teral taa da ja plati kaznata,poso neli nejzina greska i zenata nemozejki da izdrzi mobingot se otrula so etiol, pritoa ostavajki pismo vo koe ja objasnuva pricinata.

:(

Немам коментар - тешко на оние што сакаат да живеат во ваква Македонија.

Класика... Во Австралија за затајување данок казната е дупло од она што можат да докажат дека си затаил. Во овој случај би била мизерни 40 денари. Она што е интересно во МКД ако затаиш 2-3 милјони пак ќе добиеш казна од 5000е а башка што таквите никогаш не ги ни фаќаат.

Apsollutno se sllagam. Misllam zatajuvanje na danok ti nosi osuda i od lugjeto okollu, zaednicata, t.e Avstralijci, Amerikanci - zapad, kade i da zhiveesh. A kaj nas kje te velichaat, brao be brat si uspeal da ja zaebesh drzhavata, daj kazhi i jas kao da napravam. Zatajuvanje danok treba da bide postrogo, mada koj ti ebe zakon u Makedonija..

Apsollutno se sllagam. Misllam zatajuvanje na danok ti nosi osuda i od lugjeto okollu, zaednicata, t.e Avstralijci, Amerikanci - zapad, kade i da zhiveesh. A kaj nas kje te velichaat, brao be brat si uspeal da ja zaebesh drzhavata, daj kazhi i jas kao da napravam. Zatajuvanje danok treba da bide postrogo, mada koj ti ebe zakon u Makedonija..

Низ 200те претходни страни ќе најдеш такви.

Valvoline прв ми паѓа на памет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom