Кој е подобар факултет: ФИНКИ или ФЕИТ?

• Креатор на темата Креатор на темата Nokia789
  • Време на започнување Време на започнување

Кој факултет е подобар?

• ФЕИТ

Гласови: 17 40,5%
  • ФИНКИ

Гласови: 25 59,5%

• Вкупно гласачи
    42
За ова си грешка, на факс се учат општи работи и теориски принципи, на курс теоријата е минимална, пред се пратична работа. За мене идеално е да можеш и двете да ги имаш.
Не дека се лоши курсевите,само повеќето од моја генерација и помали нема да се посветат на тоа и ќе ги фрлат парите за џабе.Ја научив програмирање само ради тоа што на факултетиве ако не го загрееш столчето испаѓаш од игра:icon_lol:

Ама совет му дае ако сакаш програмирање не иди на финки:facepalm:
Ако ја знаеш каква е ситуацијата во Македонија кажи му и во Сивус кој се цените за тие курсеви.

Абе не дека ќе му вреди дипломата ама ќе се научи да учи.Ја гарантирам дека просечен средношколец поише ќе научи да програмира на факс него на курс,бидејќи материјалот од средно е гола вода и таа драстична промена само под притисок од паѓање може да се постигне.После ќе се усоврши коа ќе почне да работи.

Па му кажувам за да не се заебе. а тоа што го пишуваш ти врска нема според мене. Како може да научи поише на факс објасни ми? Ќе иде на едно годишен курс за веп дивелопер например и ќе учи само едно ќе се фокусира на тоа што го сака, а ако иде на финки ќе учи 4-5 години математики 1 2 3 4 -100 физика 1 2 3 - 50 и други работи. Јас викам дека ако сака стрикно програмирање да не губи 4 години на факс ФИНКИ НЕДОЛАЗИ У ОБЗИР!

Курсевите ти се по 2500 евра пресметај си за 4 години колку пари ќе дадеш за факс, сигурно нема да поминеш се на прва, студент има милион други трошоци, така да ќе ти искочи поише пари да фрлиш за факултет кој нема да ти биде толку корисен. Курсот што ти е за веп дивелопер ти трае една година и го плаќаш 2500 евра, имаш можнос да земеш стипендиа 500 евра минимум и ако се запишеш во одреден период и они ти даваат уше 500 евра. И курсот ти испаѓа 1500 евра годишно. Ти парите ќе си ги вратиш пред да го завршиш курсот ако си паметен.

Амбициа момче амбициа! ти врска немаш според мене. Поздрав![DOUBLEPOST=1404403211][/DOUBLEPOST]
Не дека се лоши курсевите,само повеќето од моја генерација и помали нема да се посветат на тоа и ќе ги фрлат парите за џабе.Ја научив програмирање само ради тоа што на факултетиве ако не го загрееш столчето испаѓаш од игра:icon_lol:
Е ај па нека бидат глупи и нека ги фрлат парите за џабе! Одиш една година посветуваш максимално внимание на тоа и после ГГ! И пак ќе кажам ти врска немаш!

Незнам дали го прочитавте вториот мој пост. Јас сакам програмирање ама повеќе сакам да учам електро а не програмирање. Знам дека ФЕИТ е повеќе за електро а ФИНКИ за програмирање. Ама ме интересира и како е електрото тука, дали има пракса. Ако електрото тука е за нигден, тогаш попрво би учел програмирање, таму барем би требало да има пракса.

Па му кажувам за да не се заебе. а тоа што го пишуваш ти врска нема според мене. Како може да научи поише на факс објасни ми? Ќе иде на едно годишен курс за веп дивелопер например и ќе учи само едно ќе се фокусира на тоа што го сака, а ако иде на финки ќе учи 4-5 години математики 1 2 3 4 -100 физика 1 2 3 - 50 и други работи. Јас викам дека ако сака стрикно програмирање да не губи 4 години на факс ФИНКИ НЕДОЛАЗИ У ОБЗИР!

Курсевите ти се по 2500 евра пресметај си за 4 години колку пари ќе дадеш за факс, сигурно нема да поминеш се на прва, студент има милион други трошоци, така да ќе ти искочи поише пари да фрлиш за факултет кој нема да ти биде толку корисен. Курсот што ти е за веп дивелопер ти трае една година и го плаќаш 2500 евра, имаш можнос да земеш стипендиа 500 евра минимум и ако се запишеш во одреден период и они ти даваат уше 500 евра. И курсот ти испаѓа 1500 евра годишно. Ти парите ќе си ги вратиш пред да го завршиш курсот ако си паметен.

Амбициа момче амбициа! ти врска немаш според мене. Поздрав![DOUBLEPOST=1404403211][/DOUBLEPOST]
Е ај па нека бидат глупи и нека ги фрлат парите за џабе! Одиш една година посветуваш максимално внимание на тоа и после ГГ! И пак ќе кажам ти врска немаш!
Разбрав разбрав:icon_lol:.
Немаш физика на програмерските смерови на финки.Имаш на електро,1 и 2 и толку.Ни математики нема да учиш 5 години освен ако не паѓаш секоја година.Ти кажал некој али не ти докажал.
4 години ти се 1600 евра на факултет.Со скриени трошоци не верувам поише од 2000 да фати..Мислам дека не е исто 2000 евра во 4 или во 1 година да ги дадеш.Ако си паметен исто ќе ги вратиш парите,не глеам некоја разлика.
Слободно запишувајте се,без никаква основа програмирање богами ГГ ќе биде па посветувај се колку сакаш.
Како мислиш, ќе лупнат 1000-2000 евра и нема да се посветат?
Мисиш ќе лупнат неговите:)[DOUBLEPOST=1404405273][/DOUBLEPOST]
Незнам дали го прочитавте вториот мој пост. Јас сакам програмирање ама повеќе сакам да учам електро а не програмирање. Знам дека ФЕИТ е повеќе за електро а ФИНКИ за програмирање. Ама ме интересира и како е електрото тука, дали има пракса. Ако електрото тука е за нигден, тогаш попрво би учел програмирање, таму барем би требало да има пракса.
Ондак иди тоа што сакаш да го учиш,незнам што се мислиш:)Ако електрото е за нигде,тогаш за остатокот од факултетите кај нас незнам што да се каже.Во прва не,али понатака има ко што ми кажувале постари колеги.

Последно уредено:
И ти не знаеш што сакаш. :coffee:

малку се мешам во темата ама успат е па да прашам
и финки и феит е 4 години така?
физика само на феит има како што разбрав добро точно е тоа

Тоа зависи од смерот.

Има и на ФИНКИ физика, на "Информатика и компјутерско инженерство" смерот
Смеровите се 3 или 4 годишни...
http://www.finki.ukim.mk/mk/studies/dodiplomski-studii

Дилемава и мене ми го поти мозокот последно време..

Третата опција ја исклучи веќе ? Паметно...

Ако сакаш програмирање немој да идеш на финки. ќе сватиш коа ќе поминеш таму 2-3 години. најголема глупос е да студираш информатика у мк. Ако стварно сакаш програмирање иди на некој курс во сивус или друга академија. иди веп дивелопер и ГГ
( уште несум студент ама знам каква е ситуацијата во македонија во таа област. )

Ако се посвети убаво на програмирањето и на факултет може да научи.
Да не го учи колку да го положи предметот...

Разбрав разбрав:icon_lol:.
Немаш физика на програмерските смерови на финки.Имаш на електро,1 и 2 и толку.Ни математики нема да учиш 5 години освен ако не паѓаш секоја година.Ти кажал некој али не ти докажал.
4 години ти се 1600 евра на факултет.Со скриени трошоци не верувам поише од 2000 да фати..Мислам дека не е исто 2000 евра во 4 или во 1 година да ги дадеш.Ако си паметен исто ќе ги вратиш парите,не глеам некоја разлика.
Слободно запишувајте се,без никаква основа програмирање богами ГГ ќе биде па посветувај се колку сакаш.

Мисиш ќе лупнат неговите:)[DOUBLEPOST=1404405273][/DOUBLEPOST]
Ондак иди тоа што сакаш да го учиш,незнам што се мислиш:)Ако електрото е за нигде,тогаш за остатокот од факултетите кај нас незнам што да се каже.Во прва не,али понатака има ко што ми кажувале постари колеги.
Не реков јас дека електро е за нигден. Јас само прашувам оти незнам. Ама како што разбрав до сега, праксата на ФЕИТ е супер во однос на другите факултети тука во Македонија.

А зошто толку се избегнува физиката? Не ми е јасно сите бегаат од физика, всушност цел електро факултет е Физика на некој начин.
Лошо е што во средните училишта има идиоти професори и Физиката од 80% е замразена како предмет.

Запиши се на ФИНКИ на најлесниот смер без математики ( примена на е-технологии ) а во меѓувреме цепај на некој курс од Сивус/Александрија ватевер.... Најубава опција според мене.

Запиши се на ФИНКИ на најлесниот смер без математики ( примена на е-технологии ) а во меѓувреме цепај на некој курс од Сивус/Александрија ватевер.... Најубава опција според мене.
Како што кажав, математиката воопшто не е проблем.

Како што кажав, математиката воопшто не е проблем.
Абе сите велат така и поголем дел презапишуваат. Ако сакаш по 3 сати во денот да решаваш калкулус и да учиш теореми, океј. Можеш тоа време да го искористиш покорисно и да се запишеш на курс и да научиш нешто практично. Ама ти си знаеш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom