Патријахалноста како неправеден систем кон жената

B

Bafra

Гостин
А бе секој со својот избор. Јас не можам да и судам на некоја затоа што избрала насилник за сопруг. Само можам да и помогнам кога ќе побара помош за да излезе од кругот на насилството.

За психичкото насилство. Баш затоа што мажите се физички посупериорни, психичкото насилство врз жените е поголемо од колку обратно. Не велам дека нема психичко насилство и врз мажите, но каде каде е во помали рамки.

Не Антоние, повторно си грешка. Најголем дел од жените кои пријавуваат семејно насилство по невладините организации кои даваат психосоцијална помош и подршка и институции кои работат со ваква тематика, се македонки. Ромките многу ретко пријавуваат, баш поради фактот што средината во која тие живеат е премногу патријахална и најчесто истите се без или со најнизок степен на образование. И покорни му се на мажот или на главата на куќата. Еве да ти цитирам ромка на која и беше поставено прашањето дали вашиот сопруг некогаш ви удрил шамар „Како не ми удрил, колку пати, на сред улица ме тепал сите комшии ме гледале како ме тепа. Па зар маж кој не ја удира својата жена е маж“. Но не пријавуваат, затоа што тоа за нив е секојдневие и нормална работа ако можам така да се изразам. Се согласувам за кампањи и подигање на свеста, посебно кај оваа популација која не пријавува семејно насилство.

Доколку е променет пристапот на судиите, јас тоа го поздравувам. Јас кога работев во многу мали рамки беа донесувани пресуди за привремени мерки на заштита од семејно насилство. Мада и сега не верувам дека драстично се зголемени ваквите пресуди.
Како што има мажи (пијаница,наркоман,умоболен) така има и жени кои што прават психичко а и физичко насилство. Само што: 2:28 мин

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.230
Јас те прашав еднаш ама не ми одговори: зарем е сево ова резулат на патријартатот во МКД, зарем некој ги присилува жените на сево ова? Дали ги тепаат? Дали нема институционална заштита за тепањето? Дали ако кажеш дека маж ти те тепа срамот ќе падне на тебе?

Колку што можам да видам жртви на тој патријархат во МКД се тие што имале несреќа да се родат во патријархално семејство и биле научени, како тебе, да го трпат и да го задоволуваат мажот во секој поглед.

Секоја една од нив може да го прекине своето страдање ако едноставно реши така. Во ова сум сигурен. Повели дај аргумент за спротивното.
Види, не ми оди цртањето...
Патријархатот нема апсолутно никаква врска со тепањето. Ако не ми веруваш, еве ти извадок од Вики:
Патријархат е социјална организација на животот на луѓето, заснована на стриктно почитување на традицијата во која највисоката власт и најголемото почитување го има таткото, додека жената (мајката) има подредена улога. Патријархатот се одликува со строга хиерархија, во која постои доминација на машките припадници над женските и на постариите над помладите.“.

Значи до тука расчистивме. Одиме понатаму.
Жените не се присилени на ова, но многу од нив не се ни свесни дека имаат избор, затоа што така се научени од мали.
Ќе се изненадиш колкав е бројот на жени, кои дали поради економски причини, за да не трпат срам, страв, или пак поради децата, остануваат несреќни во брак. Затоа е тука феминизмот, да ги еманципира таквите жени, не за да се собираат група небричени мажомразци.

За лицемерието на институциите не сакам ни да почнувам. Еве ти најпресен пример.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
200
Поени од реакции
97
Клик.

Како да ти кажам, додека жените го вртат светот, они уште се борат за тоа да им се остварат правата. Има успешни и неуспешни жени, како индивидуи, кои направиле нешто у животот. И тука завршува приказната.
tumblr_mb921wxf4l1qf6gh3o1_500.png [DOUBLEPOST=1404355898][/DOUBLEPOST]
Не се согласувам да посебно се третираат некакви „ женски права “.
Суштината е човековите права. Жените се припадници на Човечкиот род. А сите луѓе треба да имаат еднакви права
tumblr_inline_n805duy6lU1qcfsc4.jpg

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Да разберам у иста фирма на исто работно место да зема мажот поголема плата од жената ко што било у "напредниов капиталистички запад" до 70-тите негде,тоа е дискриминација.Другово е лечење болни комплекси.STFU

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.230
Да разберам у иста фирма на исто работно место да зема мажот поголема плата од жената ко што било у "напредниов капиталистички запад" до 70-тите негде,тоа е дискриминација.
Знаеш дека ова се случува денес и тоа во Шведска? Штета што шведските феминистки повеќе се концентрираат на нивната сексуалност, отколку на дискриминации од оваков тип.

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
Знаеш дека ова се случува денес и тоа во Шведска? Штета што шведските феминистки повеќе се концентрираат на нивната сексуалност, отколку на дискриминации од оваков тип.
Твој пропуст.
Ти како една голема револуционерка не смееш да го дозволиш тоа. Тргај во поход

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Заради тоа се ежам кога некој од Западниве земји ќе држи предавања вакви такви се правата на жените на Балканот.Дур у Франција до 80-та година со устав мажот бил сметан за шеф на семејството со право да ја шамара жената ако е непослушна,една од првите уставни измени на ФНРЈ уште у 46-та на незавршена војна било укинување на сите шовинистички ретардации,како ограничувања при наследување,нееднаквост на платите,"право на благо казнување на жената" незнам ти шо.Бар во Македонија со очи никад не сум видел дискриминација на полова основа.Си патиме сите подеднакво,и жени и мажи.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.230
Твој пропуст.
Ти како една голема револуционерка не смееш да го дозволиш тоа. Тргај во поход
Не примам совети од лабилни карактери, на кои паметот им е свртен од една пичка.

Бар во Македонија со очи никад не сум видел дискриминација на полова основа.Си патиме сите подеднакво,и жени и мажи.
Не си видел затоа што не си жена. Јас имам почуствувано на своја кожа и тоа на работно место. Не сме толку напредни како што мислиш.
Апсолутно!

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
Не примам совети од лабилни карактери, на кои паметот им е свртен од една пичка.
Послужи ме со твојата, па ќе те подржувам во све. Како Бони и Клајд ќе бидиме

Член од
29 јуни 2014
Мислења
200
Поени од реакции
97
Заради тоа се ежам кога некој од Западниве земји ќе држи предавања вакви такви се правата на жените на Балканот.Дур у Франција до 80-та година со устав мажот бил сметан за шеф на семејството со право да ја шамара жената ако е непослушна,една од првите уставни измени на ФНРЈ уште у 46-та на незавршена војна било укинување на сите шовинистички ретардации,како ограничувања при наследување,нееднаквост на платите,"право на благо казнување на жената" незнам ти шо.Бар во Македонија со очи никад не сум видел дискриминација на полова основа.Си патиме сите подеднакво,и жени и мажи.
Па секако дека не си кога си маж. http://www.slate.com/articles/double_x/doublex/2014/05/_yesallwomen_in_the_wake_of_elliot_rodger_why_it_s_so_hard_for_men_to_recognize.html http://www.womensagenda.com.au/talking-about/top-stories/women-see-sexism-where-men-dont/201306252394#.U7VD2ZSSwoM
Сега ние не сме Сауди Арабија очигледно а и не сите на запад се прогресни, но се надевам дека навистина не си имплицирал дека сме подобри од западот?http://www.peacewomen.org/news_article.php?id=182&type=news

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998

Не си видел затоа што не си жена. Јас имам почуствувано на своја кожа и тоа на работно место. Не сме толку напредни како што мислиш.
Апсолутно!
Јас зборам за законот,сеа ако ти се погодил некој перверзен шеф за тоа си имаш институции каде да се жалиш.Плата нигде не даваат според пол у Македонија.Еве јас барав работа како продавач,келнер шо било да не дремам летоска ко нунка,у продавницана(нема везе што у оглас друго пишуваше уште на излог ти пишува дека бараат продавачКА,у два кафича ме одбија пошо барале девојки,на крај у магацин морав да прифатам пошо фала му на бога не почнале жениве да се билдаат па и таму да бараат само магационерКИ.Али законот не те штити од вакви појави невозможно е.Затоа тие приказни како само жените пателе у МКД на друго место.

Kajgana Shop

На врв Bottom