B
Bafra
Гостин
Како што има мажи (пијаница,наркоман,умоболен) така има и жени кои што прават психичко а и физичко насилство. Само што: 2:28 минА бе секој со својот избор. Јас не можам да и судам на некоја затоа што избрала насилник за сопруг. Само можам да и помогнам кога ќе побара помош за да излезе од кругот на насилството.
За психичкото насилство. Баш затоа што мажите се физички посупериорни, психичкото насилство врз жените е поголемо од колку обратно. Не велам дека нема психичко насилство и врз мажите, но каде каде е во помали рамки.
Не Антоние, повторно си грешка. Најголем дел од жените кои пријавуваат семејно насилство по невладините организации кои даваат психосоцијална помош и подршка и институции кои работат со ваква тематика, се македонки. Ромките многу ретко пријавуваат, баш поради фактот што средината во која тие живеат е премногу патријахална и најчесто истите се без или со најнизок степен на образование. И покорни му се на мажот или на главата на куќата. Еве да ти цитирам ромка на која и беше поставено прашањето дали вашиот сопруг некогаш ви удрил шамар „Како не ми удрил, колку пати, на сред улица ме тепал сите комшии ме гледале како ме тепа. Па зар маж кој не ја удира својата жена е маж“. Но не пријавуваат, затоа што тоа за нив е секојдневие и нормална работа ако можам така да се изразам. Се согласувам за кампањи и подигање на свеста, посебно кај оваа популација која не пријавува семејно насилство.
Доколку е променет пристапот на судиите, јас тоа го поздравувам. Јас кога работев во многу мали рамки беа донесувани пресуди за привремени мерки на заштита од семејно насилство. Мада и сега не верувам дека драстично се зголемени ваквите пресуди.