Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Да газдуваме дома да се курчиме и чаталиме.Цела популација кај нас за тоа живее.Цел ден кафичи,кафани и главни секаде.
А за работа бизнис нема ни да помисли.
Повеќето кога тргаат со таа мисла се.

Ма и тоа скурчува, и за тоа треба талент :pos: Игри без граници хахахаха, мојве живеат 6 месеци во Македонија, 6 месеци шетаат низ светот. Го бркаат сонцето

Да не треба да ти нацртам за да разбереш? Какви робови спомнуваш бе? Семеен бизнис за тебе е ропство? Грижење за стар и изнемоштен родител кој ти обезбедил егзистенција за тебе е казна? Не знам какво суштество треба да си за да го тврдиш ова. Нека ти стои на чест.

Aко случајно го читаше внимателно секој негов пост, можеби и ќе сфатеше. Вака, испаѓа дека јас сум лошиот во приказната.

Тој си пишува за тоа како децата негови ги прави за да буквално му служат, а не да се грижат за него или за семејниот бизнис (кој патем, каде е напишано дека мора било кое дете што го имаш да ти го тера бизнисот што ти си го изградил?). И да, ако те тераат твоите да работиш она што не сакаш само за да го зачуваш бизнисот - тоа е ропство. Но, кој како си разбрал, јас не се мешам тука. Секој со своето мислење.

Тој не разграничил грижење за родител со служење, ти со преписки ќе ми го објаснуваш истото мене. Него објасни му го.

И цртај си од таму колку ти душа сака.

Aко случајно го читаше внимателно секој негов пост, можеби и ќе сфатеше. Вака, испаѓа дека јас сум лошиот во приказната.

Тој си пишува за тоа како децата негови ги прави за да буквално му служат, а не да се грижат за него или за семејниот бизнис (кој патем, каде е напишано дека мора било кое дете што го имаш да ти го тера бизнисот што ти си го изградил?). И да, ако те тераат твоите да работиш она што не сакаш само за да го зачуваш бизнисот - тоа е ропство. Но, кој како си разбрал, јас не се мешам тука. Секој со своето мислење.

Тој не разграничил грижење за родител со служење, ти со преписки ќе ми го објаснуваш истото мене. Него објасни му го.

И цртај си од таму колку ти душа сака.

Тој напиша 200 реченици и ти се фати за оваа и плус тотално погрешно ја разбра. Ропство, не ме зафркавај, па уште кај прочита со сила ќе ги тера :)

Тој напиша 200 реченици и ти се фати за оваа и плус тотално погрешно ја разбра. Ропство, не ме зафркавај, па уште кај прочита со сила ќе ги тера :)

Он пиша како да очекува дека сите ќе му го работат бизнисот, и очекува да се грижат за него.
Јас пишав и го прашав што ако не сакаат ама не ми одговорил. Ама, искрено, во денешно време, со толку опции, не сите деца сакаат да го продолжат бизнисот. Нормално, ако тоа ги интересира да, ама не е како порано, дека се подразбира дека твоите деца ќе ти го наследат бизнисот без да размислат дали тоа го сакаат воопшто.
И не сум родител, ама да праиш деца со цел да се грижат они за тебе покасно е себично. Да се биде родител значи да им пружиш на децата се` што им треба, НЕСЕБИЧНО и да не очекуваш ништо за возврат. Ти си го направил детето, никој не те терал, твоја одлука е. Ако неможеш да им пружиш несебична љубов, тогаш не ги прави. А ако они решат да се грижат за тебе, без да им се наметнуваш, тоа се веќе добро воспитани деца и е друга приказна.

И не сум родител, ама да праиш деца со цел да се грижат они за тебе покасно е себично. Да се биде родител значи да им пружиш на децата се` што им треба, НЕСЕБИЧНО и да не очекуваш ништо за возврат. Ти си го направил детето, никој не те терал, твоја одлука е. Ако неможеш да им пружиш несебична љубов, тогаш не ги прави. А ако они решат да се грижат за тебе, без да им се наметнуваш, тоа се веќе добро воспитани деца и е друга приказна.

:cuc:

А ако твоите 4 сина не сакаат да го продолжат бизнисот твој туку сакаат да станат доктори, адвокати или не е битно што? Или немаат избор некој? Како ќе кажеш ти така?

И ако правиш деца само за да те чуваат кога ќе остареш или ќе се разболиш, браво. Од тие 4, бар 1 сигурна сум ќе се најде да те тинтра. Не викам дека е лошо, не ме сфаќај така. Само, јас кога ќе остарам, не сакам да сум им товар на моите деца. Сакам да сакаат да дојдат да ме видат, да си попраат муабет со мене, да ми кажат ако нешто ги мачи, да им дадам совет ако побараат. Ама нема потреба они да го посветат цело внимание на мене. Пре би сакала тоа внимание да го потрошат на нивните идни семејства или кариера, зависно од тоа каде се во животот и што прават. Нормално дека како родител, не треба да размислуваат на тебе како товар. Сепак, ти си посветил толку време, си ги одгледал, си им пружил се` така? Ама, ако го правиш тоа со цел да добиеш нешто назад, е*ати родителот. Љубовта што им ја пружаш треба да биде без никакви очекувања, туку само заради тоа што ги сакаш. Ако они решат да ти вратат, тоа е друга работа.

Трошење пари на скапи одмори за тебе е глупост, така? Ок, твоја работа. Што ако некои луѓе не размислуваат така? Јас пре би отишла на таков одмор, отколку да возам скапа кола. Кола ко кола, ќе ме однесе кај што треба. Куќа ко куќа, не мора да е 1000 метри квадратни за да живеам таму. Боље ќе купам куќа доволно голема за моето семество, а ќе ги потрошам парите со семејството, ќе направам нешто што ќе го памтат додека се живи. Сигурно нема да памтат како парите што си ги направил си ги потрошил на куќата или на колата. Да, треба да се инвестира во капитал, ама треба и да се забавуваш со семеството, кога веќе заработуваш асално нели. Татко ми додека бевме мали зимаше супер плата и можевме да си дозволиме да идеме на одмор по цел месец. Тие одмори ми се најубавиот дел од детството. И многу сум им бладорарна што сме иделе по одмори наместо да купувал нова кола секои 2 години или да ги ставал парите во станот што го имавме, којшто патем, беше реновиран редовно и ништо не му фалеше, нити пак на колата....

Муабетот ми е, секој си има различни приоритети, и неможе ти на некој да му кажеш како да ги троши парите што ги заработил или колку деца да има. Ако за тебе нешто е глупост, може за друг не е, и обратно. Не сите размислуваат како тебе, нити пак треба сите да размислуваат исто. Не ќе стануваме овци сеа (не дека веќе некои не се). Сите можат да си праат што сакаат, се` додека ги почитуваат законите на државата.
Прочитај го ова денес што го прочитав на една хрватска веб страна. Многу добро опишано, а најубав е коментарот долу. Јас не ги правам моите деца заради некои државни цели или било што, туку сум ги створил од задоволство и тие деца од мене направиле подобар татко, подобар човек, повреден и се останато, затоа што кога ќе имаш деца ќе видиш колку светот ќе ти се промени и колку ќе се трудиш да работиш. Никој не ја споредува Македонија со Западна Европа и тоа е многу глупо. Тие земји се богати, но и вредни. Штета што таквите држави нивниот хедонизам ќе ги уништи со текот на годините. Кај нас е проблемот е тоа што имаме тотално дебилна младина, размазена педерана, размазени курвичиња девојчиња, тотални снобови родители коишто изиграваат Холивуд. Јас не патам од тие работи. Тотално одиме морално во дупка тоа е страшно. Децата и младината се благослов на секое општество, само тие носат напредок. Стари курвештии немажени коишто се утрипале дека водат не знам каква кариера во животот не носат ништо добро. Ете видиш дека Македонија и гео политичка страда од слаб наталитет. Имаме како народ се помала контрола на државата.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/crne-prognoze-nikad-manje-djece-nikad-vise-razvoda-947909

И коментарот што ме воодушеви долу, а се обидо некои фаци тука да ми го наметнат.

364 dana u godini naši mediji govore o tome kako je brak zaostao, kako je homoseksualna zajednica super, kako je crkva sa svojim obiteljskim vrijednostima zaostala, propagira se neke nastranosti kroz guranje građanskog odgoja u škole, želi se pokazati kako su obitelji sa četvero i više djece primjerene za države istoka, a ne za našu "europsku" i "modernu" HJrvatsku, tako da se strahuje da će ta djeca biti zapostavljena jer neće imati sve moderne igrice i nedaj bože ostati na selu bez "kulture" grada i modernog gledanja na obitelji koje umjesto djece imaju pudlice. kroz medije se propagira Mirela Holy kao kulturna i moderna političarka koja u četrdesetim ne želi ozbiljnu vezu, a kamoli brak i li djecu pa tako sa svojim dugogodišnjim dečkom živi odvojeno, a samo ponekad se sastanu poradi neobaveznog i izuzetnio sigurnog s.x , a žene poput Markićke sa četvero djece se pita da li su one normalne kad su toliko rađale,. propagira se Severina, propagira se svaki oblik samoisticanja, svaki oblik samodostatnosti i samodopadnosti......i onda jedan dan u godini se ti isti mediji ostaju zapanjeni nad činjenicim da imamo razvode i da nam je natalitet u komi odnosno da izumiremo kao narod.....Al ne brinem se , već sutra će mediji objaviti kako ćemo uvesti 100 000 kineza, srba, rumunja, kosovara i drugih, jer i ovako su Hrvati nekulturni i zaostali, nemoderni i nedovoljno tolerantni pa je i bolje da ih nestane jer medijima u hrvatskoj i onako najviše smetaju Hrvati!

Па во овој свет со седум милијарди луѓе кои и понатаму неконтролирано се котат, кај ќе му биде крајот ако сите имаат по минимум 3-4 деца.
За жал, најголемиот прираст го има во најсиромашните земји и кај оние семејства со најнизок интелектуален капацитет (пред да ми се нафрли астронаутов...НЕ, не зборува никој конкретно за тебе, не се попалувај!).
Ова ме потсеќа баш на почетокот на Idiocracy, сцените со двете фамилии... кој не го гледал, треба. :D
Наместо најпаметните денес да се размножуваат и да ги продолжуваат своите гени, потомство кое би придонеслно на некаков начин за светот, тоа баш обратното се случува.
И после некој ќе рече, опкружен сум со идиоти, од кај се накотија толку...

Па нормално дека ќе биде така, ама по правило на природата, најснаодливите се размножуваат, а тоа не секогаш се и нај нај паметните. Порано можеби било подобро за природна селекција, бидејќи ако си различен и неспособен од другиот ти кинеле глава. Денес, свилено општество крижа на родителите е дека ти се должни да ти ги угодат сите удобвства и каприци, според мене погрешно. Индивидуалноста те прави поспособен и поснаодлив, да треба да имаш поддршка и воспитание од родителите, но како ќе имаш повеќе ако не почнеш и ти од нула и ти да имаш, и родителите да имаат тоа вкупно ти е дупло понатаму во животот. Татко ми бил со таа филозофија, и ми изградил куќа, ама и ја си направив моја сега, и си имам две, ама и јас сакам да направам или да купам на моите деца куќа или стан, ама еве и они нека се потрудат и нека сосздат плус. Така јас мислам дека е правилно.
@FARANG во право си сите си уживаме различно во животот и различно си ја доживуваме среќата, но целта на муабетот ми беше, ај да не бидам толку радикален кога објаснував за Босна и имотите на тие што избегаа надвор, па по завршувањето на војната си ги бараа назад куќите од тие што им ги узурпирале. Тие што им ги узурпирале не се во право на хартија, но според моралните вредности се во право, бидејќи се бореле за тие имоти и куќи во војната. Исто ти е и ова, ти викаш од таму создадете подобри услови во Македонија и ќе размислам да дојдам. Нели мислиш дека тоа малку е себично. Ако ние тука што живееме ја направиме Македонија понапредна и развиена, што ќе си ни ти. Тогаш не ни требаат, богати Македонци да инвестираат во Македонија. Но таа промена неам да се случи преку ноќ, тука треба да се работи, но и да се создаваат генерации кои веруваат дека во Македонија има иднина, ако не веруваат џабе ги правиме муабетиве. Јас верувам во иднина во Македонија за моите деца, па вие како си сакате. (y)

Јака е оваа философија на - "се снашол", како ултимативно објаснување, оправдување и алиби за сите транзицијски лопови, партиски полтрони, или едноставно разбојници, кои ни се изнацицаа крв за овие 20-30 години.
Ако општото прифаќање на овој став не е знак за духовната деградација, искалена од континуираното социо-економско срозување, тогаш не знам што е.

Па нормално дека ќе биде така, ама по правило на природата, најснаодливите се размножуваат, а тоа не секогаш се и нај нај паметните. Порано можеби било подобро за природна селекција, бидејќи ако си различен и неспособен од другиот ти кинеле глава. Денес, свилено општество крижа на родителите е дека ти се должни да ти ги угодат сите удобвства и каприци, според мене погрешно. Индивидуалноста те прави поспособен и поснаодлив, да треба да имаш поддршка и воспитание од родителите, но како ќе имаш повеќе ако не почнеш и ти од нула и ти да имаш, и родителите да имаат тоа вкупно ти е дупло понатаму во животот. Татко ми бил со таа филозофија, и ми изградил куќа, ама и ја си направив моја сега, и си имам две, ама и јас сакам да направам или да купам на моите деца куќа или стан, ама еве и они нека се потрудат и нека сосздат плус. Така јас мислам дека е правилно.
@FARANG во право си сите си уживаме различно во животот и различно си ја доживуваме среќата, но целта на муабетот ми беше, ај да не бидам толку радикален кога објаснував за Босна и имотите на тие што избегаа надвор, па по завршувањето на војната си ги бараа назад куќите од тие што им ги узурпирале. Тие што им ги узурпирале не се во право на хартија, но според моралните вредности се во право, бидејќи се бореле за тие имоти и куќи во војната. Исто ти е и ова, ти викаш од таму создадете подобри услови во Македонија и ќе размислам да дојдам. Нели мислиш дека тоа малку е себично. Ако ние тука што живееме ја направиме Македонија понапредна и развиена, што ќе си ни ти. Тогаш не ни требаат, богати Македонци да инвестираат во Македонија. Но таа промена неам да се случи преку ноќ, тука треба да се работи, но и да се создаваат генерации кои веруваат дека во Македонија има иднина, ако не веруваат џабе ги правиме муабетиве. Јас верувам во иднина во Македонија за моите деца, па вие како си сакате. (y)

Тие што се бореа во војната ја направија војната и профитираа од неа и после за какви морали збориме? Што сум јас крив што 120 мајмуни во парламент неможат да се договорат што ќе прават и што сакаат. Каде кој инвестира си е одлука што секој сам ја носи, ако се почне со тоа запленување не мислиш кој како се одселува ќе почне да продава па еве комшијата кога ќе ти се отесели може некој од брачата да ти стане комшија. Државата и онака ја ограби дијаспората не се секирај, имаш пола милјон македонци надвор кој работеле, плаќале даноци, пензиско, станбено и што ти не дур живееле во мкд а никогаш нит ќе добијат пензија нит добиле стан од државата иако со години дур биле вработени им се одбивало од плата. Вие таму што живеете и гласате сами си ја креирате индината, ама тоа не значи дека имате право да не ограбувате. Не мислам дека е воопшто себично јас не сум во никоја смисла терет на државата а пак трошам повеќе пари од многу што таму живеат. Си плаќам и даноци и сметки и пак фамилијата што ми е во македонија ми е запослена во мој бизнис, не е терет на државата ко ред други што ги изгубија работните места за време на транзицијата. Вие што таму живеете еве се гледа колку ја разививте македонија затоа 1/4 народ си отиде и затоа се отвараат вакви теми. Македонија може да успее само ако најде начин како да ја инволвира дијаспората ама за тоа треба да се помачат тие на власт и да создадат услови и клима а тоа очигледно на некого не му одговара...

Прочитај го ова денес што го прочитав на една хрватска веб страна. Многу добро опишано, а најубав е коментарот долу. Јас не ги правам моите деца заради некои државни цели или било што, туку сум ги створил од задоволство и тие деца од мене направиле подобар татко, подобар човек, повреден и се останато, затоа што кога ќе имаш деца ќе видиш колку светот ќе ти се промени и колку ќе се трудиш да работиш. Никој не ја споредува Македонија со Западна Европа и тоа е многу глупо. Тие земји се богати, но и вредни. Штета што таквите држави нивниот хедонизам ќе ги уништи со текот на годините. Кај нас е проблемот е тоа што имаме тотално дебилна младина, размазена педерана, размазени курвичиња девојчиња, тотални снобови родители коишто изиграваат Холивуд. Јас не патам од тие работи. Тотално одиме морално во дупка тоа е страшно. Децата и младината се благослов на секое општество, само тие носат напредок. Стари курвештии немажени коишто се утрипале дека водат не знам каква кариера во животот не носат ништо добро. Ете видиш дека Македонија и гео политичка страда од слаб наталитет. Имаме како народ се помала контрола на државата.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/crne-prognoze-nikad-manje-djece-nikad-vise-razvoda-947909

И коментарот што ме воодушеви долу, а се обидо некои фаци тука да ми го наметнат.

364 dana u godini naši mediji govore o tome kako je brak zaostao, kako je homoseksualna zajednica super, kako je crkva sa svojim obiteljskim vrijednostima zaostala, propagira se neke nastranosti kroz guranje građanskog odgoja u škole, želi se pokazati kako su obitelji sa četvero i više djece primjerene za države istoka, a ne za našu "europsku" i "modernu" HJrvatsku, tako da se strahuje da će ta djeca biti zapostavljena jer neće imati sve moderne igrice i nedaj bože ostati na selu bez "kulture" grada i modernog gledanja na obitelji koje umjesto djece imaju pudlice. kroz medije se propagira Mirela Holy kao kulturna i moderna političarka koja u četrdesetim ne želi ozbiljnu vezu, a kamoli brak i li djecu pa tako sa svojim dugogodišnjim dečkom živi odvojeno, a samo ponekad se sastanu poradi neobaveznog i izuzetnio sigurnog s.x , a žene poput Markićke sa četvero djece se pita da li su one normalne kad su toliko rađale,. propagira se Severina, propagira se svaki oblik samoisticanja, svaki oblik samodostatnosti i samodopadnosti......i onda jedan dan u godini se ti isti mediji ostaju zapanjeni nad činjenicim da imamo razvode i da nam je natalitet u komi odnosno da izumiremo kao narod.....Al ne brinem se , već sutra će mediji objaviti kako ćemo uvesti 100 000 kineza, srba, rumunja, kosovara i drugih, jer i ovako su Hrvati nekulturni i zaostali, nemoderni i nedovoljno tolerantni pa je i bolje da ih nestane jer medijima u hrvatskoj i onako najviše smetaju Hrvati!

Ние овде немаме проблем ниту билокаква замерка на тоа што ти си створил многучлено семејство ниту пак зошто си го сторил тоа, „демократска земја“ сме, секој може да прави што сака(во рамките на законот), ние овде имаме проблем со тоа што ти ни ја наметнуваш таа идеологија нам.
Прво хомосексуалноста постои уште од најстарите времиња, Филип 2 бил бисексуалец, Александар Македонски бил, Аристотел бил, сите антички филозофи биле.
Учењето нивно било дека вистинска љубов се раѓа само помеѓу двајца мажи, а жените се присутни само за да го продолжат родот. Јас немам ништо против хомосексуалците се додека и тие како тебе не ја форсираат и ја експлоатираат нивната култура, а тоа дека хомосексуалноста е појава на 21 век и не постоела пред 20-30 години може да биде изјава само на лаик. Второ терминитот курвичиња и курвештии, што ти го употребуваш е нешто што страшно ме иритира, абе луѓе кога ќе разберете дека е личен избор дали некој ќе се мажи или ќе се жени? И зошто само врз жените е употребуван тој термин, не постојат мажи од тој тип, нели?(Машко сум инаку), се согласувам со тебе единствено во делот на кинезите, косоварите, индијците, маме им ебаа тие на сите западни земји, али тоа е ствар на надворешна политика. Треба можеби да применуваме малку повеќе скандинавска политика во поглед на тие работи.

Инаку твојата теорија дека бројот на младите е правопропорционален со напредокот на државата е апсурдна и побиена.
Во едно интервју со Џими Фелон, Бил Гејтс го кажува следното, во 50тите и 60тите години научниците беа загрижени дека со огромниот напредок на медицината и другите науки и продолжувањето на животот на човека и драстично намалената смртност кај новороденчињата, бројот на жители на земјата планета во наредните 50 години ќе стане толку голем што ќе дојде до пренаселеност, но зошто тоа не се случи? Колку повеќе се развива медицината толку повеќе се намалува бројот на многучлени семејства. Ако порано луѓето правеле по 8-9 деца за да има кој да ја работи нивата и плус си рачунаат тие 1-2 ќе отидат поради болести или пак на раѓање, денес не е така, родителот на своето дете сака да му обезбеди добро образование, да го изгради како личност и да му обезбеди работа достојна на неговите квалитети(има исклучоци). Единствено неразвиените земји како Индија, многу земји од Африка и т.н. сеуште се раководат по оваа идеологија.

И ако и ние се раководиме и тие продолжат и понатаму, што ќе се случи? 10 милијарди луѓе во следниве 10 години, па 15, па 20 и што сме направиле?

Трагедија во Кочани: Ја изгубила работата во бурекчилница и се отрула
Со половина литар етиол пред два дена 38-годишната кочанчка В.Б решила да ја реши неизвесноста во која се нашла по изгубената работа во една бурекчилница. Опстанокот и неизвесноста како ќе го школува 15-годишниот син за младата жена биле преголем товар.

mkd-135272.png

Таа етиолот го испила во автомобил на семејниот имот во Оризари. Таму нејзиното речиси безживотно тело го пронашле нејзиниот сопруг и роднина и итно ја пренеле В.Б. во кочанската болница, но веќе било доцна. Лекарите само ја потврдиле смртта, јави ТВ Стар.

Трагедија, без дискусија.
Само една работа не ми е јасна и логична околу болдираново.
Остануваш без работа и незнаеш како ќе го школуваш синот, па затоа решаваш да се самоубиеш и да го оставиш синот без мајка. :cautious:
Fuck logic!
Со половина литар етиол пред два дена 38-годишната кочанчка В.Б решила да ја реши неизвесноста во која се нашла по изгубената работа во една бурекчилница. Опстанокот и неизвесноста како ќе го школува 15-годишниот син за младата жена биле преголем товар.

Много ми е жал за луге како госпожата от Кочани, лека и земjа. Ова е тотално лудило со кредити и вработуванjе. Во Бугариjа последно време лугето се бесат, стрелjат сами себе зошто изгубиле работата и нема как да вратат кредитот за стан, кукjа, кола и т.н.
Много е жално луге со деца, со близки и роднини да се самоутепуват.

Много ми е жал за луге како госпожата от Кочани, лека и земjа. Ова е тотално лудило со кредити и вработуванjе. Во Бугариjа последно време лугето се бесат, стрелjат сами себе зошто изгубиле работата и нема как да вратат кредитот за стан, кукjа, кола и т.н.
Много е жално луге со деца, со близки и роднини да се самоутепуват.

Очајот е лоша работа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom